Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Luxemburg

Hivatalos név: Luxemburgi Nagyhercegség Időzóna: GMT+01:00
Anyanyelven: Grousherzogdem Lezebuurg Autójelzés: L
Államforma: nagyhercegség Pénznem: euro (EUR)
Főváros: Luxemburg Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Talán a mini-államok sajátja, hogy méretüket sokszorosan meghaladó fontosságot szereznek a politikai és gazdasági életben. Közülük is Luxemburg az európai csúcstartó.
Aki nyitott szemmel jár a luxemburgi óváros szűk utcáin, a város keleti részében egy öreg patríciusház homlokzatán felfedezhet egy feliratot. Az épület erkélyén ez a mondat olvasható letzenbuerg nyelven, amit a németül tudó idegen is megért: "Azok akarunk maradni, amik vagyunk". A mini-állam polgárai számára, kiket a történelem során szomszédaik többször lerohantak, elfoglaltak - e sor jelmondattá vált, mely sok mindent elárul természetükről: makacs öntudatukat, kitartásukat, vágyukat az önállóságra és az önfenntartásra.

Országnév: Luxemburgi Nagyhercegség
Népesség: 395 000 fő
Kiterjedés: 2 586 km2
Főváros: Luxembourg
Lakosság: luxemburgi (91%), német (5%), olasz (3%), francia (1%).
Hivatalos nyelv: luxemburgi, francia, német.
Vallás: római katolikus.
Időeltolódás: nincs.
Pénznem: EURO, 1 EUR = 100 cent. A nemzetközi hitelkártyák hotelekben és éttermekben elfogadottak. A belföldi és külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott.
Vízum: vízum nem szükséges. Az útlevélnek a beutazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Egészségügyi előírások: kötelező védőoltás nincs.
Időjárás: mérsékelt övi.
Étkezés: Az étkezési szokások nagyon hasonlítanak a belga vallonok szokásaira; szeretik a sertéshúst és a halat, de egy kis német befolyás is érződik az ízeken. A sör nem annyira kedvelt, a moselle-i fehérbort viszont szívesen fogyasztják.
Közlekedés:
Akár repülővel, akár vonattal, vagy autóval kényelmesen eljuthatunk az országba. Gyönyörű utazásban lehet része annak, aki Németországból, Trierből hajózik át a Moselle folyón keresztül.
Szinte tökéletesen kiépített úthálózat fogadja az autóval érkezőket. Távolsági buszokkal, végtelenített napijegyekkel kiválóan meg lehet közelíteni a legtöbb fontos helyet. A vasút viszonylag drága.
Elektromosság: 220 V.
Ünnepek, rendezvények: Legnagyobb nemzeti ünnepei: a Carnival, a Bürgsonndeg és a Nemzeti Nap. Igazi parádéval és kavalkáddal jár az Oktave nevű katolikus fesztivál és a Schueberfouer fesztivál megünneplése. Az ősz a borok és a szüret évszaka. Ennek hódolnak a Moselle-völgyi Borfesztiválon augusztusban és a Novemberi Újbor Ünnepén Wormeldangeban.
Sportolási lehetőségek: Gyalogtúrázók és kerékpárosok paradicsoma Luxemburg, különösen az Ardennek régiója. A legtöbb városban és faluban van kerékpár-kölcsönzési lehetőség.
Főbb látnivalók:
A főváros, Luxemburg City, a pénzügyi világ vezetőinek és az Európai Unió titkárságainak és irodáink ad helyet. Egy, Sigfroid által építtetett erődből alakult, több mint 1000 évvel ezelőtt. Az erőd ugyan már nem áll, az alá épített, 23 km hosszú és 40 méter mély kazamata azonban még ma is turistacsalogató látványosságot kínál, az UNESCO pedig a Világörökség részévé választotta. Gyönyörű kilátás nyílik a városra és környékére a Szentlélek Citadelláról. Felfedezésre váró egyéb látnivalók: Történeti és Művészeti Múzeum, a Posta Múzeum, a Villamos Múzeum, és a Millenniumi Emlékmű.

Az Ardennek széles völgyei, kanyargó folyói szép számmal csalogatják a turistákat és a helyi lakosságot télen és nyáron egyaránt. Kiváló terepekkel szolgál túrázók és kirándulók számára.

Clervaux két dologról nevezetes. Egyrészt a város központjában épült kastélyáról, másrészt pedig a Bencés Apátságáról.

Müllerthal régió kiváló adottságaival leginkább a túrázókat, a kerékpárosokat és a hegymászókat várja. Emellett kínál látnivalókat is, gyönyörű a Berdorf, a Beaufort Kastély, az echternachi Bazilika és a Bencés Apátság is.

A Moselle-völgy azon turisták számára kedves, akik szeretik a borokat. Rendszeresen szerveznek ezen a vidéken ún. borutakat, melyek Waserbilligbol indulnak és Grevenmacheren, Wormeldangen, Remichen és Schengenen keresztül utazva mutatják be, hogyan válik a szőlőből bor.

Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Luxembourg.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 352
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 395 000 fő
Népsűrűség: 152.80 fő/km2
Nyelvek: francia, német, luxemburgi.
Népcsoportok: luxemburgi (91%), német (5%), olasz (3%), francia (1%).
Vallások: római katolikus (95%), protestáns, zsidó (2%), egyéb (3%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 2 586.00 km2
Nagyobb települések: Luxembourg 75 000, Esch-sur-Alzette 24 000, Differdange 16 000, Dudelange 15 000, Pétange 12 000.
Legmagasabb pontok: Mont de Holdingen 565 m.
Főbb folyók: Mosel (Moselle), Sauer (Sure).
Földrajz

Északi részét az Ardennek és az Eifel-hegység meredek falú, völgyekkel szabdalt, erdős fennsíkja borítja, déli része lankás vidék a Mosel és Sauer széles völgyeivel.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 35 260 USD

ipari ország.