Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Comore-szigetek

Hivatalos név: Comore Iszlám Szövetségi Köztársaság Időzóna: GMT+02:00
Anyanyelven: République Fédérale Islamique des Comores Autójelzés: -
Államforma: köztársaság Pénznem: comorei frank (KMF)
Főváros: - Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
A Comore-szigetek a Mozambiki-csatorna északi végén helyezkedik el, a Comoro szigetvilág a vulkáni tevékenységeknek köszönhetően az Indiai-óceán nyugati részén emelkedik ki a tengerből.
A következő szigetek: Ngazidja (Grande Comore), Mwali (Moheli), Nzwani (Anjouan), és Maore (Mayotte), (francia nevük zárójelekben), elkülönülő topográfiai jellegzetességekkel rendelkeznek, ezek pedig a köztük lévő korkülönbségnek köszönhetők.
Maore, a legöregebb mind közül, lassú és kanyargós patakok által kimart felszínű sziget. Ngazidja-t, a legfiatalabbat egy erős, és ma is aktív vulkán uralja.
Vulkán szakértők vulkánkitörésre számítanak a közeljövőben.
A Comore-szigetek évszázadokig egy főbb megálló volt az Afrikától nyugat felé tartó tengeri kereskedelmi útvonalon, de később a Szuezi-csatorna kapott nagyobb lehetőséget a kereskedelem bonyolítására.

Néhány szigeten a hegyvidékes felszín számos állat- és növényfajnak ad otthont. Néhány nagyon különleges faj található erre, például a Livingstone repülő róka, egy gyümölcsevő denevér fajta, aminek szárnyfesztávolsága elérheti az 1,25 métert is.
Több rovarfaj és több tucat madárfaj él még ezeken a szigeteken, és ezek közül több is a kipusztulás lehetőségével fenyegetett.

A szigetek körül a tengerben él a híres coelacanth. A nyugati tudósok úgy hitték, hogy ez a faj már évmilliók óta kihalt, de a múlt évszázad második felében kiderült, hogy a comore-i halászok még rendszeresen fognak coelacanth-ot a környező mély vizekben.
Néhány példányt a világszerte múzeumokban ki is állítottak.

A Comore-szigetek vízi világa bővelkedik a különböző állatfajokban; bármit találhatunk óriás bálnáktól kezdve hatalmas cápákon és manta rájákon át egészen a homárig vagy rákokig.

Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Moroni.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 269
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 503 000 fő
Népsűrűség: 267.90 fő/km2
Nyelvek: francia, arab, szuahéli, bantu nyelvek.
Népcsoportok: arab, malgas, bantu, francia.
Vallások: mohamedán (90%), római katolikus (10%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 1 862.00 km2
Nagyobb települések: Moroni 17 000.
Legmagasabb pontok: Kartala 2560 m.
Földrajz

A Comore-szigetcsoport három nagyobb és több kisebb korall- és vulkanikus szigeten helyezkedik el, amelyek közül a legnagyobb szigeten a Kartala vulkán ma is működik.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 510 USD

agrárország.