Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kenya

Hivatalos név: Kenyai Köztársaság Időzóna: GMT+02:00
Anyanyelven: Jamhuri Ya Kenya Autójelzés: EAK
Államforma: köztársaság Pénznem: kenyai shilling (KES)
Főváros: Nairobi Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Ebben a fantasztikus országban mindent megtalál. Homokos korallzátony által védett tengerpartot, érintetlen természetet, Kelet-Afrika jellegzetes vadállatait eredeti környezetükben, szabadon; modern nagyvárost felhőkarcolókkal, nyüzsgő, forgalmas kikötővárost, üdülőövezetet és kicsiny falvakat; több ezer méter magas hegyeket, végtelen síkságokat, ligetes domboldalakat, hatalmas és aprócska tavakat, geológiai látványosságokat; óriási tea- és kávéültetvényeket, egzotikus gyümölcsöket termelő farmokat, történelmi emlékeket az őskortól a közelmúltig, az iszlám, a hindu és a keresztény kultúra izgalmas keverékét.

Vízum: belépéskor a helyszínen kell fizetni, mely 50 USD/fő. Az útlevélnek a tervezett visszautazástól számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Megérkezéskor belépési lapot kell kitölteni.

Klíma, öltözködés: a hőmérséklet egészévben 28-35°c körüli. Decembertől áprilisig tart a meleg szezon. Az esős időszak alatt rövid ideig tartó záporokkal kell számolnunk. Nagyon könnyű, nyári öltözet ajánlott. A szállodákban a vacsorához a férfiaknak hosszú nadrág viselete elvárás. Az erős muszlim hatás miatt az utcán ne viseljünk nagyon kihívó ruhadarabokat.

Valuta: Kenyai schilling (KSH), 1 EURO~ 100 KSH. A bankokban, szállodákban szabadon lehet pénzt váltani. Hitelkártyát (Master, Visa) a szállodákban és a nagyobb üzletekben elfogadják. A parti árusoknál alkudni kötelező. A kenyai schillinget az országból kihozni nem szabad és a magyar bankok sem váltják be.

Egészségügyi tanácsok: nincs kötelező oltás, illetve gyógyszer. Ajánlott a sárgaláz elleni oltás (Nemzetközi Oltóközpont 1097 Bp., Gyáli út 2-6.), valamint a malária elleni gyógyszer (Lariam), utazás előtt el kell kezdeni szedni. Egyéb gyógyszereket ajánlott magunkkal vinni. Minden hotelnek van saját orvosa, aki szükség esetén telefonon elérhető. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, kérjük csak palackozott vizet fogyasszon.

Strandok: Mombasa déli partja hófehér, finomhomokos. Az északi partja nyűzsgösebb, a kedvezőtlen időjárás esetén előfordulhat a tengeri növények felhalmozódása. Az északi és déli partján apály-dagály idején a tengerben való fürdés korlátozott.

Biztonság: mint minden nagyobb városban, Mombasában is ajánlott vigyázni értéktárgyainkra. Este kísérő nélkül az elhagyatottabb utcákon ne sétáljunk. Aranytárgyakat, ékszereket ajánlatos a hotel széfjében elhelyezni.

Helyi utazás: a taxi nem olcsó. Minden út előtt alkudjuk ki a fuvardíjat. A helyi közlekedési eszköz a matatu. Ezt főleg vállalkozó kedvű utasainknak ajánljuk.

Telefon: Kenya előhívószáma: 00254, hívás magyarországra: 0036. Mobiltelefon működik, 1 perc kb.: 800-1000.-Ft, hívás fogadása 1 perc kb.: 380.-Ft, sms küldése: 70.-Ft, sms fogadása: ingyenes.

Elektromosság: 220 v, a csatlakozó hárompontos nem európai szabvány.

Időeltolódás: + 2 óra

Szafari: a túrák többsége földúton közelíthető meg. A meleg és a por miatt folyadékot feltétlenül vigyenek magukkal, valamint számítsanak arra, hogy a ruhaneműk porosak lesznek. A túrákra hosszú ujjú, vékony inget vagy púlovert ajánlatos magunkkal vinni, mert a reggeli és az esti órákban hűvösre fordul az idő. Kényelmes zárt cipő, kalap, vagy kendő javasolt. Az állatokat a nyitott tetejű kocsiból csodálhatjuk meg. Az autó elhagyása tilos.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Nairobi, Mombasa.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 254
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 25 700 000 fő
Népsűrűség: 42.80 fő/km2
Nyelvek: szuahéli és angol, bantu, kikuju.
Népcsoportok: bantu (66%), nilota (28%), ázsiai, európai, arab (6%).
Vallások: törzsi vallású (36%), protestáns (36%), római katolikus (22%), mohamedán (6%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 580 367.00 km2
Nagyobb települések: Nairobi 1 429 000, Mombasa 442 000, Kisumu 153 000, Nakuru 93 000.
Legmagasabb pontok: Mt. Kenya 5199 m.
Főbb folyók: Tana, Galana.
Főbb tavak: Viktória-tó, Turkana (Rudolf)-tó.
Földrajz

A keskeny parti síkság 500-600 m magas dombvidéki tájjal megy át a kelet-afrikai árok által két részre osztott keletafrikai magasföldbe. Az árok két oldalán emelkednek Kenya vulkáni hegyóriásai, a magasföld északkeleti és déli része füves puszta, sztyepp.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 330 USD

agrárország.
Kapcsolódó cikkek
Részben feloldotta Kenyára vonatkozó besorolását a Külügyminisztérium
A Külügyminisztérium március 17-én módosította a Kenyára vonatkozó utazási információkat és az ország biztonsági besorolását, a kenyai utazásokat már csak az ország meghatározott területeire nem javasolja a minisztérium.Kenya nyugati térségét (Western, Nyanza és Rift Valley tartományok), valamint Nairobi nyomornegyedeit (Kibera, Mathare, Huruma, Kariobangi, Kawangware és Eastleigh) a Külügyminisztérium továbbra is az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriában hagyja. Tekintettel arra, hogy az ország nyugati része felé tartó vasútvonal Kiberán, Nairobi legnagyobb nyomornegyedén át vezet, a Külügyminisztérium az ezen a vonalon történő utazást sem javasolja. Kenya többi részét a „II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek” kategóriába sorolja vissza. Jóllehet a hatalommegosztásról és a közös kormányzásról szóló megállapodás 2008. február 28-i aláírása nyomán Kenyában a politikai feszültség és az általános biztonsági helyzet is javult, spontán zavargások továbbra is kitörhetnek, olvasható a Külügyminisztérium honlapján. Emiatt kérik a Kenyába utazó magyar állampolgárokat, hogy tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot és körültekintést. Felhívják arra is a figyelmet, hogy az utóbbi időszakban megnövekedtek az akár fényes nappal, véletlenszerűen kiszemelt áldozatok ellen elkövetett köztörvényes bűncselekmények (autórablások, betörések, lopások stb.), ezért értékeikre mindenkor és mindenhol (különösen szállodák, éttermek és bevásárlóközpontok környékén) fokozottan vigyázzanak, ne hagyják őket őrizetlenül. Hazánk nairobi nagykövetsége zavartalanul folytatja működését, és a továbbiakban is minden segítséget megad a bajba jutott magyar állampolgároknak. Állampolgáraink vészhelyzetben a 00 254 733 762 943 telefonszámon napi 24 órán át hívhatják a nairobi magyar nagykövetség konzuli ügyeletét.