Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Izrael

Hivatalos név: Izraeli Állam Időzóna: GMT+02:00
Anyanyelven: Medinat Yisra'el Autójelzés: IL
Államforma: köztársaság Pénznem: új izraeli sékel (ILS)
Főváros: Jeruzsálem Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Az eleven történelem...

A kellemes tengerparti klíma miatt Izrael kedvelt úticél az utazók számára. Az ország története 4000 éves múltra tekint vissza melynek főbb állomásait akár egy körutazás illetve Eilatban való nyaralásunk során különböző fakultatív kirándulások alkalmával ismerhetjük meg. Bejárhatjuk a Bibliából ismert szent helyeket, keresztülhaladhatunk az ország változatos tájain, fürödhetünk a Holt-tengerben, valamint kis ízelítőt kaphatunk a történelmi városok múltjáról és jelenéről.

Jeruzsálem, Betlehem és Názáret olyan sajátos légkörrel rendelkezik, amellyel máshol nem találkozunk. Az élményekben gazdag kirándulások mellett lehetőségünk van arra, hogy pihenjünk a Vörös-tenger partján, Eilatban, amely Izrael egyik legmodernebb üdülőhelye, a szörfözők és búvárok paradicsoma. Fedezzék fel az ország változatos tájait, tegyenek egy időutazást, amely során felejthetetlen élményekben lesz részük.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Tel Aviv-Yafo, Elat, Yerushalayim.
Külképviseletek

Tel-Aviv, Nagykövetség
Cím: Pinkas St. 18. (PO Box 21095) Tel-Aviv, 62661
Előhívó: +972 (3)
Telefon: 546-6991, 546-6985
Ügyelet: 546-6981
Konzuli fax: 546-7018, 545-6686
E-mail: huembtlv@bezeqint.net
Konzuli E-mail: huconsul@bezeqint.net
Honlap: www.hungaryemb.org.il

Eilat
Tiszteletbeli konzul: Dov Ramati
Cím: Eilat Patio 665.
Előhívó: +972 (8)
Telefon: 633-23-17
Fax: 633-23-17
Beutazási feltételek, vámszabályok

Magyar útlevéllel rendelkezők számára vízummentesség van érvényben: 3 hónap tartózkodással, az útlevél megkívánt érvényességi ideje a tervezett tartózkodás befejezésétől számított legalább 6 hónap.
Ünnepnapok

- 2005. október 4-5. - Zsidó Új Év
- 2005. október 13. - Jom kippuri böjt (előtte lévő nap du. 14 órától minden leáll, minden zárva, és csak gyalogosan, vagy biciklivel lehet közlekedni!)
- 2005. október 18. - Sátoros ünnep
- 2005. október 19-24. - félnapos ünnepnapok (a Pészah - zsidó húsvét - és a Sátoros ünnep hetében félnapos munkaidőben dolgoznak egész héten. Minisztériumok, polgármesteri hivatalok és egyéb közintézmények zárva vannak.)
- 2005. október 25. - Tóra ünnepe
Fontos tudni: Minden vallásos ünnepnap előtti délután 14-15 órától a tömegközlekedés szünetel. A fent felsorolt ünnepek a 2005-ös évre érvényesek. Ezek az ünnepek minden évben más dátumra esnek!
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 972
Rendőrség: 100
Tűzoltóság: 102
Mentők: 101
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 5 059 000 fő
Népsűrűség: 230.50 fő/km2
Nyelvek: héber, arab, angol, német, jiddis.
Népcsoportok: zsidó (82%), arab (16%), egyéb (2%).
Vallások: zsidó (82,0%), mohamedán (14,0%), keresztény (2,5%), egyéb (1,5%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 21 946.00 km2
Nagyobb települések: Yerushalayim (Jeruzsálem) 544 000, Tel Aviv-Yafo (Tel Aviv-Jaffa) 353 000 (1 663 000), Hefa (Haifa) 251 000 (395 000), Holon 162 000, Petah Tiqwa 149 000, Bayt Lahm (Betlehem) 146 000, Rishon LeZiyyon 146 000, Netanya 140 000, Be'er Sheva' 128 000, Ramat Gan 123 000, Bene Berak 121 000.
Legmagasabb pontok: Har Meron 1208 m.
Főbb folyók: Jordán.
Főbb tavak: Holt-tenger, Kineret-tó.
Földrajz

A tengerpartot kísérő termékeny síkság észak-keleten 700 m magas hegyvidékbe, délen sivatagba megy át. Keletről a Jordán folyó és a világ legmélyebb depressziójában (-397 m) található sósvizű Holt-tenger határolja.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 13 230 USD

ipari-agrár ország.
Egyéb

Hasznos információk: A szállodanegyed mögött található Eilat repülőtere. A fel- és leszálló gépek zaja zavaró lehet. A nagy érdeklődésre való tekintettel törekednek a szállodai fogadóképesség bővítésére, és emiatt néhol építkezési munkálatokra kell számítanunk. A tengerparton természetes strandokat találunk. Esténként kissé hűvösre fordulhat az idő, emiatt meleg ruhát ajánlatos magunkkal vinni. Az euro/utazási csekket illetve a hitelkártyákat általában mindenhol elfogadják. A legtöbb szállodában/apartmanban a vacsoránál az alkalomhoz illő viselet (férfiaknak hosszú nadrág) ajánlott.
Kapcsolódó cikkek
Ramon, a hős asztronauta
Lassan ráébrednek a téli nyaralós desztinációra indulók, és ahhoz helyszínt keresők a világban mindenütt, hogy nagyon is jó célpont nyaralásra Izrael, ezen belül pedig elsősorban a Vörös-tenger melletti Eilat, mert időjárása eszményi, sok élményt tartogat, és mára az egyik legfontosabb szempontnak is megfelel: biztonságos Izrael üdülőfővárosa, nem kell folyton merényletek miatt rettegni.Yossi Amrani, Izrael állam magyarországi nagykövete köszöntötte a Budapest Marriott Hotelben, december 7-én Eilatról szóló izraeli turisztikai konferencia szakmai vendégeit, aki elmondta, ő a következőket keresi, ha nyaralni indul: legyen megfelelő az ár-érték arány, biztonságos legyen az adott üdülőhely, a szállás kényelmes legyen, jól felszerelt, lehessen jókat enni-inni, és élmények várják, vagyis lehessen utazni, érdekességeket látni a környéken. Nos, mondta a nagykövet, Eilat épp ilyen - ezért is ajánlja a téli nyaralásra indulóknak.Eilattal kapcsolatban elhangzott még az izraeli turisztikai konferencián, hogy időjárása tökéletes: 25 Celsius fok az átlaghőmérséklet a téli hónapokban, a tenger pedig nem hűl 23 Celsius fok alá. 50 hotellel várják az üdülővárosban a pihennivágyókat, 12 szobával, és évente 2,5 millió látogatót regisztrálnak, Számos attrakcióval, aktivitással várják a vendégeket: lehet akár delfinekkel úszni, búvárkodni a környék vizeiben, ahol 1200 fajta halban, 250 féle korallban lehet gyönyörködni merüléskor. Sivatagi túrákat is kínálnak, ahová dzsippekkel indulnak a turisták, valamint az ekoturistákat is várják, nekik például madármegfigyelő programokat szerveznek. A shopping szerelmesei is megtalálják a számításukat, hiszen Eilat tax free-övezet, azaz kedvező ár-érték arányban kínálják áruikat az üzletek. Éttermek, éjszakai bárok tucatjai tartanak folyamatosan nyitva, és fesztiválokat, sportprogramokat is rendeznek a téli időszakban. Ilyen pl. a Vörös-tengeri jazzfesztivál, illetve ez idő tájt tartják a sivatagi maratont.Eilat lokációja is ideális: Petra 3 órányi buszútra található, Jeruzsálem 4 órás buszúttal elérhető. Ma még Tel Avivról viszik buszokkal Eilatra a nyaralni érkezőket, de a konferencián elhangzott, hogy a következő téli időszakra, a 2017/2018-as évfordulóra már megnyílik Eilat vadonatúj nemzetközi repülőtere, a Ramon, amely mindössze 15 km-re fekszik Eilat északi csücskétől.Végül lebbentsük fel a fátylat arról, ki is Ramon? Nos, Ilan Ramon Izrael hős asztroanutája volt, aki a Columbia űrsikló rakomány-specialistájaként indult az űrbe, és mint ismert, társaival együtt tragikus körülmények közt vesztette életét, miközben visszaérkezéskor behatoltak a Föld légkörébe. Ráadásul nemcsak ő, hanem a fia, Asszaf is hasonló sorsra jutott: ő apja hős halála után pilóta lett, de egy rutin-gyakorlaton gépével a földbe fúródott, és 21 éves korában meghalt.
A ramadán végéig lezárták a jeruzsálemi Mecsetek terét
Az intézkedés célja a kedélyek megnyugtatása, a kődobálások megszüntetése volt, miután könnyebben megsérült egy, a Siratófal előtti téren álló 73 éves nő, amikor a magaslaton lévő Mecsetek teréről egy kővel fejbe dobták.A muzulmán imádkozók vasárnap kezdték el kövekkel dobálni az izraeli rendőröket, mert más vallású nézelődőket kísértek a Mecsetek terére a muszlim imaidők között megállapított látogatási időben, noha a korábbi évek gyakorlata szerint a ramadán idején csak a muzulmánoké volt ez a szent hely.A rendőrség több éves szünet után azért döntött a ramadáni turistalátogatások engedélyezése mellett, mert idén eddig viszonylagos nyugalomban telt a böjti hónap, és úgy gondolták, ezzel nem okoznak bajt. A Mecsetek tere kapuinak turisták előtti megnyitásával azonban a rendőrök azonnal magukra zúdították a palesztin fiatalok haragját, akik általában arcukat kendőkkel eltakarva kődobálással, rögtönzött barikádok emelésével próbálták megakadályozni a viziteket. Válaszul a rendőrség tömegoszlató fegyverek segítségével - sok éves koreográfia szerint - a mecset belsejébe űzte őket a látogatók elvonulásáig.A Jeruzsálem óvárosában található Templomhegy vagy Mecsetek tere (arab nevén Haram al-Sarif) a zsidók legszentebb helye, mert a zsidó hagyomány szerint ez az a bibliai Mória-hegy, ahol Ábrahám isteni parancsra majdnem feláldozta fiát, Izsákot.Később, körülbelül i. e. 1000-ben, Salamon király idején ott épült a zsidók első szentélye, majd ott állt a babiloni fogságból visszatértek által felépített második szentély is egészen a rómaiak rombolásáig, i. sz. 70-ig. A XII. század óta muzulmánok kezén lévő helyen a középkor óta a Sziklamecset és az al-Aksza mecset áll, a mecseteknek otthont adó, ókorban kiépített terasz, a Mecsetek terének nyugati támfala pedig a zsidók által tisztelt Siratófal.
Izraelre FEL: megérkezett Budapestre az UP
Izraelre FEL: megérkezett Budapestre az UPÚjabb járatindító esemény helyszíne volt a budapesti repülőtér, ahová első alkalommal érkezett az UP új izraeli diszkont légitársaság tel avivi járata.Az El Al - hasonlóan több nagy légitársasághoz - létrehozta saját diszkont légitársaságát, amely Budapest mellett Berlinbe, Prágába, Kijevbe és a ciprusi Larnacában közlekedik mostantól.Nem sokkal reggel kilenc óra után ért a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér betonjára az UP izraeli légitársaság Boeing 737-800 típusú utasszállító repülőgépe. Az El Al légitársaság által létrehozott UP légicég a nyári menetrendben, a július-augusztusi csúcsidőszakban akár heti 11-12 alkalommal közlekedik Tel Aviv és Budapest között.Az új járatot a Budapest Airport és partnerei a hagyományos repülőtéri köszöntéssel fogadták: a repülőtéri tűzoltók "diadalív-vízsugárból" lőttek kaput a betonon az érkező új járat fölé, nem sokkal később pedig Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója egy speciális, a XVIII. kerületi Zila Kávéház mestercukrászai által készített tortával üdvözölte az izraeli repülőgép kapitányát és a személyzet tagjait. A járatnyitást jelképező vörös selyemszalagot pedig Váradi Jánossal, az El Al magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatójával közösen vágták át.Az UP légitársaság a diszkont szegmens felső kategóriáját képviseli, így a gépeken pl. két osztályra lehet üléseket foglalni, a bővebb szolgáltatás nyújtó economy plus és a hagyományos economy (túrista) osztályra. Az UP annyiban is a hibrid légitársaság kategóriájába tartozik, hogy az El Al más járatira is biztosít foglalást és átszállást, magyarán hálózati légitársaságként működik, nem csak két állomás között kínál utakat. "Az UP utasai már az internetes foglaláskor rugalmasan eldönthetik, hogy milyen szolgáltatást kívánnak igénybe venni, hogy mi az, amiért esetleg hajlandók többet fizetni és mi az, amiért nem szeretnének fölösleges kiadásokat, vagyis a szolgáltatást személyre szabottan használhatják." - hangsúlyozta Váradi János, az El Al magyarországi képviseletének ügyvezetője.Hozzátette: "Az UP elindulásával jobban tudunk alkalmazkodni az utazóközönség igényeihez és azt is fontos tudni, hogy az izraeli járatok legendás biztonságossága nem változik, erre továbbra is joggal számíthatnak az utasok. Számításaink szerint egyébként az UP-pal mintegy harminc százalékkal csökkennek a jegyárak a korábbiakhoz képest.""Nagy örömmel üdvözöljük az UP légitársaság elindítását, hiszen az elmúlt évek során még soha nem volt ekkora potenciális forgalom Tel Aviv és Budapest között, mint az idén." - hangsúlyozta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. Azt is elmondta: "Valóban elmondhatjuk, hogy az El Al illetve az UP jobban teljesít a budapesti útvonalon, hiszen gépeik sokszor rekord kihasználtsággal repülnek. Bizonyosan állíthatjuk, hogy az új izraeli légitársaság komoly igényeket elégít ki, akár üzleti utasokról, akár turistákról vagy éppen vallási zarándokokról van szó, akik pl. a jól ismert bibliai helyszíneket keresik fel Izrael területén."