Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Horvátország

Hivatalos név: Horvát köztársaság Időzóna: GMT+01:00
Anyanyelven: Republika Hrvatska Autójelzés: HR
Államforma: köztársaság Pénznem: horvát kuna (HRK)
Főváros: Zagreb Elektromosság: 220V
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Horvátország partvonalai és szigetei a Földközi-tenger legszebb részei közé tartoznak. Ezzel sok látogató tisztában van, és élvezi a kristálytiszta tengert, a csodálatos öblöket és a barátságos kiszolgálást. Az itt élő lakosságnak az idegenforgalmon kívül szinte nincs is más bevételi forrása. Ennek megfelelően gondoskodnak az idelátogatókról. A rengeteg, kiváló étlapot ajánló kisvendéglő már-már elfelejteti az emberrel, hogy az apartmanokban konyha is található.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Zagreb, Split, Pula, Dubrovnik.
Külképviseletek

Zágráb, Nagykövetség
Cím: Pantovcak, 255-257., 10000 Zagreb
Előhívó:
 • külföldről/mobilról: +385 (1)
 • országon belülről: 01

Telefon: 4890-900
Ügyelet: +385 (1)-4890-906
Fax: 4579-301
E-mail: secretary@hungemb.hr
Honlap: www.hungemb.hr
Konzuli kerület: Zagrebacka Zupanija, Krapinsko-Zagorska, Sisacko-Moslovacka, Karlovacka, Varazdinska, Primorsko-Goranska, Licko-Senjska, Zadarska, Sibensko-Kninska, Splitsko-Dalmatinska, Istarska, Dubrovacko-Neretvanska.

Eszék, Főkonzulátus
Cím: Stjepana Radica 15., 31000 Osijek
Előhívó:
 • külföldről/mobilról: +385 (31)
 • országon belülről: 031

Telefon: 250-150
Ügyelet: +385 (31) 250-150
Fax: 200-533
E-mail: huconsesk@hi.htnet.hr
Konzuli kerület: Osjecko-Baranjska, Zupanija, Vukovarsko-Srijemska, Koprivnicko-Krizevacka, Bjelovarsko-Bilogorska, Viroviticko-Podravska, Pozesko-Slavonska, Brodsko-Posavska, Medimurska Zupanija.
Beutazási feltételek, vámszabályok

 • Horvátország 2013. július 1-től tagja az Európai Uniónak. A magyar állampolgárok érvényes úti okmány (régi és új típusú személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak Horvátországba. A horvátországi munkavállalás továbbra is előzetes engedélyhez kötött.
 • Tartózkodási napok száma, 24 órán belüli bejelentési kötelezettség mellett: 90 nap, ezt meghaladó tervezett tartózkodás vízum előzetes beszerzéséhez kötött.
 • A magyar állampolgárok útlevél vagy személyi igazolvány alapján részesülhetnek sürgős és orvosilag indokolt esetben egészségügyi ellátásban.


Tekintettel arra, hogy Horvátország EU tagállammá válik, de a schengeni térségnek még nem lesz része, a harmadik országbeli állampolgárok az érvényes EU vízumszabályok szerint léphetnek be a schengeni térségbe, azaz nem lesz vízummentesség! A vízumkötelezettek listája, valamint a vízum eljárás megtalálható konzuli szolgálatunk honlapján a http://konzuliszolgalat.kormany.hu/ weblapon angol nyelven is. Horvátországban vízumkiadás a zágrábi nagykövetségen munkaidőben lehetséges.
Nyitva tartás

Az üzletek és hivatalos intézmények nyitva tartása
Az üzletek többségének nyitva tartási ideje: hétköznapokon 8 - 20 óráig, szombaton és vasárnap 14 óráig, turistaidényben általában tovább nyitva tartanak. Az állami intézményekben és a hivatalokban a munkaidő hétfőtől péntekig 8 - 16 óráig.

Posta és távközlés
A postahivatalok nyitvatartási ideje a nagyobb városokban hétköznapokon 7 - 19 óráig, kisebb helyeken 7 - 14 óráig, némelyek kettős nyitva tartással működnek. A nagyobb városokban és üdülőhelyeken az ügyeletes posták szombaton és vasárnap is 21 óráig tartanak nyitva.
Valamennyi nyilvános telefonkészülék telefonkártyával működik, telefonkártya a postahivatalokban, újságárusoknál vásárolható.
Külföld közvetlenül hívható bármelyik nyilvános telefonkészülékről.
Ünnepnapok

 • január 1. Újév
 • január 6. Három királyok
 • Húsvét hétfő (változó)
 • május 1. - munka ünnepe
 • Úrnapja (változó)
 • június 22. - antifasiszta harc ünnepe
 • június 25. - Államiság napja
 • augusztus 5. - Győzelem és Hálaadás Napja
 • augusztus 15. - Nagy Boldogasszony
 • október 8. - Függetlenség napja
 • november 1. - Mindenszentek
 • december 25-26. Karácsony
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 385
Központi segélyhívó: 112
Rendőrség: 92
Tűzoltóság: 93
Mentők: 94
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 4 784 000 fő
Népsűrűség: 82.80 fő/km2
Nyelvek: horvát, szerb, magyar, szlovén.
Népcsoportok: horvát (78,1%), szerb (12,2%), mohamedán délszláv (bosnyák) (0,9%), magyar (0,5%), szlovén (0,5%), egyéb (7,8%).
Vallások: római katolikus (76,5%), szerbortodox (11,1%), protestáns (1,4%), mohamedán (1,2%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 56 538.00 km2
Nagyobb települések: Zagreb (Zágráb) 707 000 (1 650 000), split 189 000 (236 000), Rijeka (Fiume) 168 000 (193 000), Osijek (Eszék) 105 000 (158 000), Zára 76 000, Pula (Póla) 62 000, Karlovac (Károlyváros) 60 000, Slavonski Brod (Bród) 56 000, Dubrovnik (Raguza) 50 000.
Legmagasabb pontok: Troglav 1913 m (Dinári-hg.).
Főbb folyók: Duna (Dunav), Dráva (Drava), Száva (Sava), Mura, Kulpa (Kupa), Una, Neretva.
Főbb tavak: a Dráva víztárolói, Perecko-vízt., Kruscicai-vízt., Vranai-tó.
Földrajz

A Kulpa-Száva, illetve a Dráva-Száva köze sík terület, az Alföld déli része, melyet csak kisebb hegyek (Bilo-hg., Papuk, Psunj, Fruska Gora) tarkítanak. Nyugaton Varasd és Zágráb között szintén hegyvidék található. A Dinári-hegység északnyugat-délkeleti irányban a tengerparttal párhuzamosan fut. Az Isztria-félsziget zöme, a Zára-Sibenik partvidék és a Neretva torkolata sík vidék. A parthoz közel kisebb-nagyobb szigetből álló szigetsor húzódik.
Klíma

Horvátországban két éghajlati zóna van: az ország belsejében a mérsékelt kontinentális éghajlat uralkodik, míg az Adriai part mentén a kellemes mediterrán éghajlat a jellemző sok napsütéssel, száraz és meleg nyárral, enyhe és csapadékos téllel. Az ország belső részében az átlaghőmérséklet januárban 0 - 2 Cº, augusztusban 19 - 23 Cº, a tengerparton az átlaghőmérséklet januárban 6 - 11 Cº, augusztusban 21 - 27 Cº, télen a tengervíz hőmérséklete 12 Cº, nyáron kb. 25 Cº.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 5 205 USD

ipari-agrár ország.
Kapcsolódó cikkek
Dubrovnikban forgatják az új Robin Hoodot
A következő két hétben a dél-dalmáciai Dubrovnikban forgatják az új Robin Hood film egyes jeleneteit - közölte a horvát sajtó a hétvégén.Otto Bathurst filmrendező szombati sajtótájékoztatóján elmondta: mielőtt felfedezte volna Dubrovnikot, három hónapig sikertelenül kutatott Angliában megfelelő helyszín után, amely hűen ábrázolta volna a középkori Nottinghamet.Kiemelte: Dubrovnik mellett egyebek között azért döntött, mert az emberek nyitott voltak az együttműködésre. "A legtöbb helyszínen ahol eddig forgattunk, általában megtiltották hogy itt vagy ott jeleneteket vegyünk fel, Dubrovnikban erre nem volt példa" - hangsúlyozta.Bathurst arról nem beszélt, mekkora költségvetésből készítik a filmet - mert mint fogalmazott -, az ellentétes a Lionsgate kanadai-amerikai filmipari cég politikájával.Újságírói kérdésre válaszolva mindazonáltal hozzátette, hogy a mostani Robin Hood merőben más lesz, mint az eddig készült verziók. A téma épp oly aktuális ma is, mint korábban a történelemben - mondta, majd hozzátette, hogy szórakoztató filmről van szó, amelynek hátterében a korrupció áll és egy ember, aki meg akarja változtatni az igazságtalanságot.Szavai szerint Dubrovnik építészete számos új jelenet megalkotására ihlette, ami miatt sokkal kevesebb számítógépes effektet kell majd használniuk.Nina Korzinek horvát kulturális miniszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Horvátországban 2011 óta támogatják a filmgyártás, amely rendszer szerint a producerek visszakapják a helyben befektetett költségek 20 százalékát."Horvátországba eddig 400 millió kunát (16,5 milliárd forint) fektettek be különböző filmgyárak, és ebből 60 millió kunát (2,4 milliárd forint) fizetett vissza az ország" - mondta a miniszter.Gari Capelli turisztikai miniszter kiemelte, hogy a Robin Hood forgatása Dubrovniknak annyit jelent, mintha megkezdődött volna a szezon."A filmipar fontos szegmense a turizmusnak, olyan mint egy egész évben elérhető szolgáltatás" - hangsúlyozta.A dalmát tengerpart legszebb városába nemrég megérkezett Taron Egerton, aki Robin Hood szerepét játssza és Jamie Dornan színész. E. Bennett Walsh ügyvezető producer újságírói kérdésre válaszolva, hogy Leonardo DiCaprio a film producere ellátogat-e Dubrovnikba, annyit mondott: a híres színész nagyon elfoglalt.Sajtóértesülések szerint a film 90 millió dollárból készül, és további 100 millió dollárt költenek majd reklámozására.
Létszámstop Dubrovnikban és a Plitvicei-tavaknál
Túl sok a turista Dubrovnikban, ezért a városvezetés úgy döntött, korlátozza a városmagban egy időben tartózkodó látogatók számát - közölte a Vecernji List horvát napilap hétfőn. Hasonló lépésre kell elszánnia magát a Plitvicei-tavak nemzeti parknak is, ellenkező esetben lekerülhet a UNESCO világörökség listájáról.Azoknak a turistáknak, akik jövőre szeretnék meglátogatni Dubrovnik városát, előre be kell jelentkezniük és időpontot kell kérniük - írta alap.A következő szezontól ugyanis mindössze hatezer, a városlakókkal együtt egyszerre 8 ezer ember tartózkodhat a város központjában.Andro Vlahusic polgármester kijelentette: a kameráknak köszönhetően minden pillanatban tudni fogják, hányan vannak az óvárosban, ha pedig a szám eléri a 8 ezret, leállítják a taxikat, az autóbuszokat és az utasszállító hajókat is. Mint mondta, ha ennél többen vannak a városmagban, túl nagy a zsúfoltság, a fejetlenség, a zűrzavar, és romlik a biztonság.Nyolc évvel ezelőtt félmillió turista látogatott egy szezonba az óvárosba, ma ez a szám eléri az egymilliót, ezért kénytelenek tehermentesíteni a városmagot a nyári szezonban - magyarázta a polgármester.A nyár folyamán többször is beszámoltak a híradások arról, hogy a városmag egyetlen szárazföldi bejáratánál, a nyugati kapunál nem tudtak kijönni az emberek az óvárosból a befelé özönlő tömeg miatt, a túlzsúfoltságtól szinte levegőt sem lehetett kapni, az embereket pedig az önkormányzat alkalmazottainak kellett irányítani. A városlakók órákig nem tudtak hazajutni.A létszámstop csak egy intézkedés a sok közül, amit a városvezetés be akar vezetni. A vendéglátó helyek kevesebb széket és asztalt tehetnek a közterületekre a jövőben, így több lesz a hely a sétára. Számos forgalomkorlátozást is bevezetnek, valamint megemelik az árakat is: a dubrovniki városfalra 150 kuna (6 ezer forint ), míg a múzeumokba 120 kuna (5 ezer forint) lesz a belépő.Hasonló problémákkal küzd a Krka-vízesés és a Plitvicei-tavak nemzeti park, ahol a turisták száma komolyan veszélyeztetni a természeti örökség megtartását.Az UNESCO jövő februárig adott időt a Plitvicei-tavak vezetésének, hogy eleget tegyen kéréseiknek: akciótervet kell készíteniük arról, a turisták mekkora számban, milyen feltételek mellett látogathatják a nemzeti parkot. A térség területrendezési tervét is összhangba kell hozni az előírásokkal. Ellenkező esetben a térség lekerülhet az UNESCO világörökségi listájáról.A Plitvicei-tavakat 1,3 millió turista látogatja meg egy szezonban, és a környező üdülőtelepeken lakók száma is a kétszeresére nő ilyenkor. A szigorú előírások ellenére a látogatók sokszor letérnek az ösvényekről, ezért sok a baleset. Megfürdenek a tavakban, ami tilos. A turisták többsége is a túlzsúfoltságra panaszkodik.
8 szuper hely Horvátországban, amihez ki kell mozdulnod a tengerpartról
Nézzünk szembe a ténnyel: Horvátországba leginkább azért megyünk, mert a tengerparton szeretnénk süttetni a hasunkat. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a szárazföld belseje ne rejtegetne izgalmas látnivalókat. Bemutatjuk a nyolc legkihagyhatatlanabbat.A trakostyáni várkastélyHa egy tengerparti kitérőhöz keresel programot, akkor Trakostyánt felejtsd el, ugyanis a Zágrábtól 90 kilométerre, a szlovén határtól nem messze fekvő település távol esik minden tipikus horvátországi turistacélponttól, viszont ha csak Zágráb felé kerülnél egyet, megéri rááldozni azt a plusz időt. A Draskovich család XIII. században épült várát ugyan belülről is teljesen felújították, és látogatható, mégis leginkább kívülről hagy bennünk maradandó élményeket. A körülötte lévő parkkal és az alatta fekvő tóval együtt tündérmesébe illő látványt nyújt.MotovunAz erődszerű város látképe a meredek dombtetőn már önmagában megéri a látogatást Isztria legismertebb szárazföldi településén, ami leginkább azért vonzza a turistákat, mert a középkori jellegét mindmáig megőrizte. A város azonban nem adja magát könnyen: a lenti parkolóból meredek séta vezet felfelé a csúcsig, így a legmelegebb órákban nem feltétlenül érdemes elindulni, de a távolról látható harangtoronyért, a Szent István-templomért és a pazar kilátásért azért megéri kockáztatni. A környéknek híresen jók a borai, szóval aki teheti, álljon meg egy kóstolásra.Plitvicei tavakA magyarok kedvenc megállóhelyét a horvátországi tengerparthoz vezető úton talán kár is bemutatni, annyian jártak már arra, de én nem érezném a listát kereknek nélküle, annyira gyönyörű látnivaló ez a 16 tóból álló, az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható nemzeti park. A tórendszert 92 lehengerlően szép vízesés köti össze ebben a meseszerű völgyben, ahol leginkább hajóra szállva érdemes megcsodálni mindezt. A tavak és vízesések hálózatát csodaszép, gazdag élővilágú erdő veszi körbe. A szerencsésebbek vidrát, medvét, vagy akár még farkast is láthatnak.Festini cseppkőbarlangA Festini királyságnak nevezett cseppkőbarlangrendszer ideális rejtekhelynek bizonyul a nap elől azoknak, akik túlságosan leégtek Isztrián nyaralva. Királyságnak azért becézik a helyet, mert a hely első látogatói főként kalandvágyó gyerekek voltak, akik a furcsa alakú cseppkövekkel borított óriási termet afféle középkori királyságnak nézték, amikor a XX. század első felében felfedezték a helyet. Csak 2008-ban nyitották meg a látogatók előtt, ezért lehet az, hogy sok Isztria-veterán sem ismeri a helyet.Zágráb - Gornji GradA magyarul csak Felsővárosnak hívott negyed Zágráb óvárosának központja - a másik régi negyedet Káptalandombnak hívják -, amit még a középkorban alapítottak, és ma is jó néhány templom, palota, kolostor, múzeum és számos barokk kori épület található benne. A Lotrąčak-bástya biztosítja a legjobb kilátást Alsóvárosra, és még egy jó kis libegőt is találhatunk a környéken. A negyed központja a nyüzsgő Szent Márk tér, amit a Szent Márk-templom látványa ural, és ideális hely a városnézésünk elindításához.DobrinjA Krk szigetén nyaralók hajlamosak megfeledkezni arról, hogy van egy-két olyan izgalmas település a szigeten, ami nem a tengerparton fekszik. Ezek egyike a parttól öt kilométerre eső Dobrinj, ami alig ezer lakosával maga a nyugalom szigete nyáron a turistáktól nyüzsgő tengerparti városokhoz szokott szemnek. Dobrinj ráadásul egy erdővel borított, jókora magaslaton fekszik, aminek köszönhetően a templom mellől a fél szigetet belátni, és én akár órákig el tudnék gyönyörködni a látványban. A város kis parkja és régi lakóházai a kilátással együtt simán megérnek egy kétórás kitérőt.VarasdHa a magyar ember Horvátország északabbi részén szeretne várost nézni, de Zágrábot már látta, akkor mentőövként bármikor be lehet dobni Varasdot. Prága után a kelet-európai régió második legfontosabb barokk központja, ahol az épületek állagát máig kiválóan őrizték meg. Varasd teli van hangulatos, magukból a történelem illatát árasztó utcácskákkal, csillogó palotákkal és látványos templomokkal, azonban a turisták nagy része a teljes egészében felújított, XII. században épült vár miatt érkezik.Krka Nemzeti ParkHa ©ibenik közelében nyaralunk Horvátországban, mindenképp érdemes egy pár órás kitérőt tennünk a Krka folyó mentén megcsodálható nemzeti park irányába, ugyanis a hely legendásan szép vízesésekkel van teli, és ha hoztunk magunkkal fürdőruhát, itt-ott még csobbanni is van lehetőségünk. Egy gyalogösvényen a teljes vízesésrendszert körbe tudjuk járni, és még egy óra sem kell hozzá. A fő attrakció az úgynevezett Nagy-vízesés, ami tizenhét kisebb vízesésből áll össze és eszméletlen látványt nyújt. Aki itt még nem telítődött a szépséggel, az a Roski-vízesésnél található hajókikötőből ellátogathat a Visovaci ferences kolostorhoz is, ami egy páratlanul szép szigeten fekszik, és hibátlan nyugalmat áraszt magából.
10 hasznos tipp Horvátországba utazóknak
A nagy kánikulában ki ne gondolt volna már egy horvátországi kiruccanásra? Isztria és Krk sziget nincs is olyan messze, akár pár napra is érdemes lemennünk az Adriára, hogy lehűtsük magunkat a tenger sós vizében. Ahhoz azonban, hogy felhőtlenül élvezzük a kikapcsolódást, érdemes egy pár dologra felkészülni.Hol aludjunk?A legtöbb magyarnak a kempingezésről rögtön a kényelmetlen, ugyanakkor szolgáltatásokban hiányos tömeghelyek, elhanyagolt vizesblokkok jutnak eszébe. Pedig Európában ma mindennél jobban hódít a kempingturizmus. A Valamar csoportot irányító Valamar Riviera d.d. ezt időben fel is ismerte, hiszen a szállodát, kempingeket és apartman falukat is felölelő legnagyobb horvát turisztikai vállalat mintegy 53 millió eurós befektetésének köszönhetően az utóbbi évben olyan fejlesztéseket hajtott végre tengerparti kempingjeiben, mely már az idei foglalásokban is jelentősen megmutatkozik. Ne féljünk hát kipróbálni ezeket a gondozott csodás kempingeket, a természetközeli élmény semmihez sem hasonlítható.Milyen árakon futnak a kempingek?Természetesen a kategóriák szerint változnak az árak is, melyet alapvetően a sátor- vagy lakókocsi helyek vagy mobilházak mérete, illetve a tengerhez való közelségük és a panoráma határoz meg. Mindemellett a szezonon belül is különbségek vannak, a legtöbb kempingnél 4-5 különféle időszakot különböztetnek meg. Főszezonban, mely július elejétől augusztus végéig tart a sátorhelyek átlagosan kb. 20-30 euro/éjszaka áron mozognak, a szolgáltatások függvényében és ehhez jön még a személyenkénti díj, mely 8-10 euro/fő, a gyermekeket pedig általában fél áron vagy ingyenesen fogadják, míg a háziállatokért ugyancsak egy csökkentett tarifát számolnak. A mobilházak árai kicsit borsosabbak, de a kínált szolgáltatásokkal teljesen összhangban vannak, hiszen egy jó apartman kényelmét nyújtják egy gyönyörű környezetben tálalva. Ezek árai 100 és 200 euro/éjszaka között mozognak, időszak és típus függvényében.A Valamar kempinghelyei és mobilházai nagyon kapósak, június elején már a helyek 80%-a elkelt. Jó hír azonban, hogy szinte mindenhol előre lefoglalhatók. Árakról és foglalásról tájékozódás a www.valamar.com vagy a www.camping-adriatic.com weboldalon. Hol együnk?Talán óvatosságból vagy az ismeretlentől való félelem miatt a legtöbb magyar vendég nem mer új ízeket kipróbálni, bele sem gondolva, hogy ezáltal egy különleges élménytől fosztja meg magát. Sőt aki apartmanba készül, rendszerint óriási pakkokkal, készételekkel, hazai zöldségtől, gyümölcstől roskadozó autóval éri el az Adriát.Mivel Horvátországot többórás út alatt érhetjük el, így nem érdemes gyorsan romló készítményekkel telezsúfolni az autót, hiszen kint is friss és olcsó árut vásárolhatunk, a nagy szupermarketek árszínvonala hasonló a hazaihoz. Zöldséget és gyümölcsöt pedig a legjobb a helyi piacokon, a tenger gyümölcseit a kikötőben, a halászoktól beszerezni. Ha már utazunk, akkor ne hagyjuk ki a helyi konyhát, hiszen árakban megfizethető és minőségi ételeket kínálnak a helyi vendéglők.Jó tudni! 10 hasznos tipp Horvátországba utazóknak1. Határátlépésnél ne lepődjünk meg!Ebben az évben bizony szigorúbban nézik a turistákat egy fokkal, feltehetőleg a migrációs hullámra való tekintettel, biztonsági okok miatt. Ne lepődjünk meg azon sem, ha ki kell nyitni a csomagtartót, vagy ha a határőr elkéri a jogosítványunkat és megszondáztat, ez idén szinte rutinszerű, de összességében igyekeznek, nem a forgalom lassítása a cél.2. Autópálya-használat horvát módraAz országban nem olcsó az autópályadíj, ha azonban számít, hogy egy-két órával hamarabb érjük el úti célunkat, akkor mindenképpen érdemes pályán menni. A belépéskor a kapunál először csak jegyet kapunk, melyet jól meg kell őrizni, hiszen az autópálya elhagyásakor ennek vonalkódja alapján kell majd fizetnünk. Rendszerint gyorsabb az átjutás a kártyával fizető kapuknál, melyeket az autó jele mellett az ENC felirat is jelöl.3. Ne vagánykodjunk, a horvát rendőrök is büntetnek!Tartsuk be a közlekedési szabályokat! A büntetés gyorshajtásért, be nem csatolt biztonsági övért, telefonon való beszélgetésért vagy ittas vezetésért elég súlyos lehet, 300 kunától 15.000 kunáig, sőt egészen a jogosítvány megvonásáig terjedhet.4. Fontos számokRendőrség: 192, Tűzoltók: 193, Mentők: 194, S.O.S: 112 Non stop, 24 órás információ a forgalomról: 0146408005. Mobilinternet fillérekértMobilinternet korlátlan adathasználattal egy hétre mindössze 11 euroért - ezt kínálja a horvát Telekom idén nyáron augusztus végéig a Horvátországba utazóknak, mely nem csak a mobilfüggőknek éri meg, hiszen a net segítségével gyorsan és könnyen tájékozódhatunk a környék kínálta lehetőségekről és szolgáltatásokról. Ez egy prepaid sim kártya, mely bármelyik horvát T-pontban és a postánál megvásárolható.6. Kuna vagy euró?Sok helyen kártyát és eurót is elfogadnak a horvát üzletek, sőt euróban is meg vannak adva az árak, különösen a kis szuvenír üzletekben. Azonban, ha a helyi piacon sem akarunk zavarba jönni, akkor legyen nálunk valamennyi kuna is, melyet célszerű még otthon váltani.7. Időjárás, mikor érdemes menni?Isztriába és Krk-re is egész nyáron érdemes ellátogatni. Június elején már lehet fürödni a tengerbe, ilyenkor még kevesebb a turista, az árak is szezon előttiek. Július és augusztus a klasszikus főszezon, ilyenkor tökéletes az időjárás, mert napközben mindig meleg van, a speciális mikroklímának köszönhetően azonban este kicsit lejjebb megy a hőmérséklet, így élvezhetjük a kempingezéshez kiváló, nem túl meleg éjszakákat.8. Mit vigyünk magunkkal?Az apró kavicsok illetve sziklás partszakaszok miatt tengeri cipőt mindenképpen érdemes vinni, a tűző nap miatt pedig napkrémet és egy kalapot. Érdemes kerékpárt is vinni, mert fantasztikus lehetőségek vannak a túrázásra, de akár helyben is bérelhetünk.9. BiztosításHa van érvényes európai egészségbiztosítási kártyánk, melyre minden magyar biztosított személy jogosult, ezt szinte mindenhol elfogadják Horvátországban a sürgősségi ellátásra. Azonban nem árt egy kiegészítő utasbiztosítást is kötni, mivel sok szakorvos döntően magánpraxisban működik, illetve egy baleset esetén a hazaszállítást nem fedezi a kötelező egészségbiztosítás.10. Regisztráljon a KKM honlapjánKülföldi nyaralás előtt mindenképp érdemes a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) honlapján regisztrálni, hogy ha bármi történne az utazóval, a KKM konzuli szolgálata ismerje a turista elérhetőségét.