Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Franciaország

Hivatalos név: Francia Köztársaság Időzóna: GMT+01:00
Anyanyelven: République Francaise Autójelzés: F
Államforma: köztársaság Pénznem: euro (EUR)
Főváros: Párizs Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Franciaország és a franciák nem akaszkodnak ránk: azt akarják, hogy mi fogalkozzunk velük. És aki nem sajnálja a fáradságot, olyan országot fog felfedezni, ami korántsem hasonlít a "vörösbor és a sajtok, a latinos rögtönzés és a párizsi frivolitás" hagyományos sémáira. A Hexagon, ahogy a franciák országukat nevezik, gazdag történelmi hagyományokban, ugyanakkor nagyon is modern állam. A versailles-i kastély ugyanúgy Franciaország, mint a TVG szuperexpressz, a csúcstechnológia éppúgy, mint a kisüzemek és a kisgazdaságok. A franciák elégedettek ezekkel az ellentétekkel - számukra nincs ellentmondás hagyomány és korszerűség között.

Franciaországban minden út a szó szoros értelmében Párizsba vezet.
A hagyomány Franciaországban nem évült el. A franciákban ezeréves történelmük során erős nemzeti öntudat alakult ki. És megvan rá a különleges képességük, hogy múltjuknak csak a fényes fejezeteire emlékeznek, a sötét foltokat alighanem tudatosan elfelejtik.

Franciaország egyben ezerarcú táj is. Sok külföldi azt hiszi: Franciaország egyenlő Párizzsal. Pedig a nyüzsgő főváros világviszonylatban páratlan kulturális kínálatával csak kis része az országnak. A másik Franciaország az a tágas táj, amely már néhány kilométerre Párizstól kezdődik, s melyet a franciák kedvesen "la France profonde"-nak - az ősi Franciaországnak - neveznek.
Ezzel a hagyományos Franciaországgal, a nagyvárosokat leszámítva, mindenütt találkozunk. Olyan változatos, hogy csak néhány példával ismertethetjük. Franciaországban több mint 36 000 helység van, s a települések 60 százalékában ötszáznál kevesebben élnek. Ezek a festői kis falvak gyakran olyanok, mintha megállt volna fölöttük az idő. Sok kisebb-nagyobb településen legalább két vagy három "palota" is található: a polgármesteri hivatal, a templom s gyakran még egy kis kastély is - az évszázadokon át váltakozó hatalom tanúi.
A "savoir vivre" az "életművészet" - amely szerint az élettől többet várunk, mint pusztán a munkát -, a franciák egyik legrokonszenvesebb jellemvonása. De aki ennek alapján azt hiszi, hogy a franciák kevesebbet dolgoznak, mint például a németek, nagyon téved. A francia savoir vivre-hez hozzátartozik az étkezés öröme: ez közhely, de igaz. Hol bizonyosodhatunk meg erről jobban, mint a francia vidéken, ahol a különböző tájak, szerencsére, mindmáig megőrizték szakácsművészetüket? Szopós malac Normandiában, sült kagylók a tengerparton, savanyú káposzta Elzászban vagy a bouillabaisse nevű halleves Marseille régi kikötőjében - olyan fogások ezek, melyek sokkal több élvezetet nyújtanak, mint az "új konyha" drága és rossz szokása, a nagy tányéron tálalt kis adagok.
Franciaország északi részét iparvidékeivel, első világháborús csatatereivel, eldugott falvacskáival, a La Manche csatorna krétaszikláival ma is ezrével vonzza az embereket.
Ha Picardiából nyugat felé, Normandiába érkezünk, láthatjuk: ezt a vidéket minden hétvégén elárasztják a párizsi turisták. Nyaranta ezrével keresik fel a partraszállás vidékét, a katonatemetőket, a múzeumokat háborús veteránok Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, Kanadából, de Németországból is. Jó, ha tudjuk, hogy errefelé minden második nap esik, de nyáron a felhők hamar elvonulnak. Normandia, akárcsak a vele délkeleten szomszédos Bretagne - a nagyobb városoktól eltekintve - máig megőrizte vidékies hangulatát.

Bretagne-nak, e vékony földsáv lakosainak nehezükre esik, hogy franciáknak érezzék magukat. A bretonok igazából Angliából származnak és az 5. században telepedtek meg a Bretagne-félszigeten. Nyelvüket, a bretont, még ma is 500 000-en beszélik. Ez az elzárt néptörzs véglegesen csak a 16. században olvadt be a francia királyságba. Sok breton egészen a legutóbbi időkig küzdött Bretagne autonómiájáért. Ezen a parasztok és halászok lakta vidéken máig is sok minden emlékeztet az ősi származásra. Sehol Franciaországban nem kapcsolódik annyira össze a katolikus egyház és a babona, a jámborság és az okkultizmus, mint itt.

Ott, ahol Bretagne már átmegy a szép Loire vidékébe, kiegyensúlyozottabb a táj. A Loire völgye, kastélyaival és katedrálisaival a francia kultúra egyik legfontosabb vidéke. A Loire menti kastélyok évszázadok óta a francia udvar és a főurak pompakedveléséről tanúskodnak. De Chambord, Amboise, Chenonceaux, Cháteaudun és annyi más kastély a korábbi századok zseniális építőművészetének és kézművességének is bizonyítékai. Ezen a vidéken - melyet Franciaország virágoskertjének is neveznek - mentette meg a 15. században egy fiatal lány, a legendás Jeanne d'Arc a francia királyságot az angoloktól. A páncélba öltözött bátor lotharingiai parasztlány könnyen a francia nők egyenjogúságának jelképe lehetett volna, de erre a célra sosem használták fel. Az Atlanti-óceán partvidéke, a Loire-torkolattól Biarritz-ig, háttérben a lapos dombvidékkel, újabb bizonyság arra, hogy Bretagne éghajlata zord, a táj rideg, különösen a szikláktól szabdalt partvidéken, a számtalan öbölben, part menti szirteken és szigeteken. Heves hullámtörés, hatalmas árapály állandóan változó megvilágításban örök természeti színjáték itt.

Bordeaux olxan, mint Versailles és Antwerpen együtt, mondotta Victor Hugo. Az jómódú település ma a francia délnyugat fővárosává fejlődött. Bármilyen meglepőnek tűnik is, a Bordeaux és Bayonne közötti partvidék 300 éven át angol uralom alatt állt. A vidéket csak a 15. században, a százéves háború után csatolták végleg Franciaországhoz. Az épületek - a nagy színház, a Notre Dame-templom, a Tőzsdetér, a városháza - nagy idők tanúi, de az idő nem állt meg, Bordeaux az utolsó évtizedekben modern nagyváros lett. Lehetséges, hogy Bordeaux az angol időkből őrzött meg valamit a brit szenvtelenségből, s talán innen adódik, hogy az angolok máig nagy kedvelői a Bordeaux-i boroknak.
Bordelais-ben és Médocban, a Bordeaux-t körülvevő világhírű borvidékeken rájöhetünk például arra is, hogy a gasztronómiai aranyszabályt, miszerint halhoz, rákhoz és kagylóhoz nem szabad vörösbort inni, a fehérborok termelői eszelték ki. Ha a vörösbor jó, ez a társítás különösen finom.
A környék szőlősgazdái a borászat arisztokratái Franciaországban. Joggal nevezik boraikat "Cháteau"-boroknak, akkor is, ha csak dombocskányi szőlőjük van, rajta kis présházzal. Az idők során azonban az ilyen vincellérházikók megritkultak, mert a bordeaux-i bor jól jövedelmez, és a borarisztokraták közül ma már sokan valóban kastélyban laknak.

Bordeaux-ból Európa egyik legnagyobb erdőségén, Les Landes-on áthaladva, elérünk a hatszög délnyugati csücskébe, Baszkföldre. Titokzatos vidék ez, a Pireneusok lábánál. A francia-spanyol határ által elválasztva 800 000 baszk él itt, ebből 100 000 a francia oldalon. Saját nyelvük van, saját kultúrájuk, és még sincsenek kimutatható történelmi gyökereik. A tudomány máig keresi, honnan származnak a baszkok, anélkül, hogy erre választ tudna adni. Tény viszont, hogy ez a nép - Franciaországban kevésbé, Spanyolországban inkább - kilátástalan, olykor terrorista módszereket is alkalmazó harcot vív függetlenségéért. A látogató azonban ebből keveset tapasztal - akárcsak a gazdag bordeauxiak, akiknek ezen a Svájcra emlékeztető hegyvidéken villájuk is van.

Az Atlanti-óceán strandjai sok turistát arra csábítanak,hogy a legrövidebb úton - és ez általában a díjköteles autópálya - száguldjon keresztül az országon. Így aztán elmulasztja megismerni az igazi Franciaország egyik jelentős, útba eső tájegységét. Burgundia és Auvergne a Középhegységgel olyan vidék, amely mindig megérdemel kisebb vagy nagyobb felfedezőutat. Tulajdonképpen itt dobog Franciaország szíve. Burgundia nemcsak a természettől megáldott borvidék. A Massif Central, a Francia- középhegység falvai és tanyái romantikusnak tűnhetnek a turistáknak, az ott élő hegyi parasztoknak azonban ez a "romantika" nélkülözéssel járó kemény munkát jelent. Az elmúlt években szerény idegenforgalom alakult ki errefelé. A felföld kialudt vulkánok kúpjaival, tiszta patakokkal és folyókkal, néhány kastéllyal és kolostorral, valamint igen jól jelölt turistautakkal várja a természetkedvelőket a táj.

Auvergne-től nyugatra, az Atlanti-óceán irányában Limousin és Périgord zöld dombvidéke következik. A vasúthálózat itt csak igen későn, a múlt században épült ki. Kevesen tudják, hogy Périgord-ból származik a szarvasgomba, ez a ritka föld alatti gombaféleség és a májpástétom, a hizlalt libák, kacsák májából készített csemege. Ez Franciaországban majd minden évben újságtéma, de nem a libatömés "kegyetlensége", hanem a pástétom ára miatt: karácsony előtt az ország lakossága szinte úgy figyeli ennek az áhított előételnek kilogrammonkénti árát, mint a tőzsdei árfolyamot. A szokásos évi 10-20 százalékos áremelkedés nyomán az újságok, a rádió, a televízió szinte nemzeti gyászról számolnak be, ennek ellenére a pástétom nem hiányozhat a karácsonyi ünnepi étkezésből.

Az egykori gyarmatbirodalom emlékeként Franciaország sok afrikainak is a szellemi hazája. Sehol az országban nem él a lakossághoz viszonyítva annyi külföldi, elsősorban észak-afrikai, mint Marseille-ben. Sehol nem határozzák meg a városképet az idegenek úgy, mint itt. Aki végigsétál Marseille egykori legfényesebb utcáján, a La Canebiére-en, azt hiheti, hogy egy tuniszi vagy algíri bazárban van. S az ehhez kapcsolódó első kerület, az egykori büszke polgárnegyed, ma teljesen arab városrész, Észak-Afrika minden varázsával, kereskedőkkel, visongó gyerekekkel, lefátyolozott nőkkel és kávézókkal, ahol viszont csak férfiak ülnek.

Languedo-Roussillon, ahol a spanyol határon még katalánul beszélnek, Provence, a római amfiteátrumokban rendezett bikaviadalokkal, Avignon, az egykori pápai székhely, Cote d'Azur, az "Azúrpart", amely keleten már Olaszországra emlékeztet: ez a mediterrán földsáv Franciaország nyaralóközpontja, egyúttal szabadtéri múzeuma a Római Birodalom örökségének is, amelynek a kultúrájából Franciaország latin hagyományai származnak. Ki csodálkozhat hát azon, hogy a franciák 80 százaléka saját hazájában tölti el a szabadságát?
A Földközi-tenger francia partjának sok arca van. Camargue-ben magány és a természet csendje, Nizzában, Cannesben és Monte Carlóban nyüzsgés és nagyvilági élet. Csaknem minden nagyobb városnak van elismert nyári fesztiválja, ezek sokszor igen rangos kulturális események. Hogy csak néhányat említsünk: zenei fesztivál Montpellier-ben, Aix- en-Provence-ban vagy Toulonban, színházi fesztivál Altiban és Avignonban. És ne feledkezzünk meg a májusi Cannes-i játékfilmfesztiválról.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Paris, Bordeaux, Marseille, Nice, Lyon, Toulouse, Ajaccio, Bastia, Cherbourg, BaselMulhouse, Strasbourg, Caen, Clermont-Ferrand, Le Havre, Beauvais, Béziers, Brest, Deauville, Dijon, Dinard, Le Touquet, Lourdes, Montpellier, Morlaix, Nantes, Nimes.
Külképviseletek

Párizs, Nagykövetség Konzuli Osztálya
Cím: a 7, Square Vergennes, 75015 Paris
Előhívó:
 • külföldről/mobilról: +33 1,
 • országon belülről: 01

Telefon: 56 36 07 54
Ügyelet: 56 36 07 54
Fax: 56 81 02 30
E-mail: consulat.de.hongrie@wanadoo.fr
Honlap: www.hongrie.org

Monaco, Tiszteletbeli Főkonzulátus
Tiszteletbeli főkonzul: Elek István
Cím: Le Mirabeau 2, Av des Citronniers
Előhívó:
 • külföldről/mobilról: +377,
 • országon belülről: -

Telefon: 93 50 20 18
Fax: 93 50 38 79
Konzuli kerület: Monaco
Beutazási feltételek, vámszabályok

 • Az Európai Unió és a Schengeni Rendszer tagja, magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak Franciaországba. A munkavállalás továbbra is előzetes engedélyhez kötött.
 • Magyar állampolgárok tartózkodási engedély nélkül 90 napon túl is tartózkodhatnak Franciaországban.
 • A magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által kiállított E111-es számú nyomtatvány alapján részesülhetnek a szükséges egészségügyi ellátásban. Javasoljuk, hogy kössön megfelelő utazási biztosítást annak érdekében, hogy betegség, baleset esetén szélesebb körben részesülhessen ellátásban, illetőleg kártérítésben.
Ünnepnapok

 • Újév
 • Húsvét
 • május 1.
 • május 8.
 • Áldozócsütörtök
 • július 14.
 • augusztus 15.
 • november 1.
 • november 11.
 • Karácsony
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 33
Központi segélyhívó: 112
Rendőrség: 17
Tűzoltóság: 18
Mentők: 15
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 57 372 000 fő
Népsűrűség: 105.50 fő/km2
Nyelvek: francia, breton, német dialektus, flamand, katalán, baszk, olasz, spanyol.
Népcsoportok: francia (94,7%), német, spanyol, olasz, arab (5,3%).
Vallások: római katolikus (90%), protestáns (5%), mohamedán (3%), zsidó (1%), örmény katolikus (1%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 543 965.00 km2
Nagyobb települések: Paris (Párizs) 2 175 000 (9 319 000), Marseille 808 000 (1 230 000), Lyon 422 000 (1 262 000), Toulouse 366 000 (650 000), Nice (Nizza) 346 000 (517 000), Strasbourg 256 000 (388 000), Nantes 252 000 (496 000), Bordeaux 213 000 (696 000), Montpellier 211 000 (248 000), Rennes 204 000 (245 000), Saint-Étienne 202 000 (313 000), Le Havre 197 000 (254 000), Reims 185 000 (206 000), Lille 178 000 (959 000),Toulon 170 000 (438 000), Grenoble 154 000 (405 000), Brest 153 000 (201 000), Dijon 152 (230 000), Le Mans 148 000 (189 000).
Legmagasabb pontok: Mont Blanc 4807 m.
Főbb folyók: Loire, Garonne, Rhőne, Szajna (Seine), Saone, Rajna (Rhin).
Földrajz

Változatos felszínét 3000-4000 m magas fiatal Iánchegységek,1000-1500 m magas rögvonulatok és a közéjük ékelődött széles folyóvölgyek, tágas medencék, valamint szelíd dombvidékek jellemzik.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 22 300 USD

ipari-agrár ország.
Egyéb

Fontos információk: helyi információkat a helyi idegenforgalmi hivataloktól (Syndicats d'Initiatives) lehet kapni, az autópályákért fizetni kell, kötelező a biztonsági öv, nagyon erős hétvégén az autós forgalom az utakon. A francia strandok ellenőrzött minőségének jele a "kék zászló", ami azt jelenti, hogy a tenger itt különösen tiszta.
Kapcsolódó cikkek
A legboldogabb csirkék és az isteni nedűk nyomában – lyoni kiruccanás!
Gasztrománoknak kötelező legalább egy hosszú hétvégére kiruccanni Lyonba, amely kis túlzással a világ legínyencebb városának is tekinthető. A Beaujolais és Chardonnay, Syrah bortúrák, az autentikus francia falatok végérvényesen átszabják az ízlésünket!Lyon, a csillagos!Budapestről már hetente háromszor közvetlenül is elérhető Lyon, a gasztronómia fővárosa: manapság a városban 77 éttermet ajánl a Michelin katalógus, melyekből 13 egy, 2 pedig két csillagot érdemelt ki. Lyon egyik leghíresebb szülötte Paul Bocuse, a világ legnevesebb gasztro versenyének (Bocuse d'Or) megalapítója, akinek több étterme és bárja is van a városban. A leghíresebb Bocuse étterem, a L'Auberge du Pont de Collonges7 km-re Lyontól, ahol az asztalfoglalás kötelező.A hely, ahol rezervátumban élnek a csirkék!A lyoni gasztrokultúra egyik alapját a kiváló alapanyagok adják, így például a környéken tenyésztett, bressei csirke. Ha ellátogatunk a Lyontól 60 kilométerre fekvő településre, akkor magunk is meggyőződhetünk arról, hogy miért is van ez így. A "csirke-rezervátumok" mellett érdemes betérni George Blanc3 Michelin-csillagos éttermébe is, ahol a csirke biztosan a legfrissebb. Isteni nedű a francia napsütötte vidékekrőlHasonló távolságban találjuk Lyontól északra, a Rhone folyó völgyében az egyik leghíresebb bor származási helyét, Beaujolais-t is. Bár ez a vidék hivatalosan a Burgundi borvidékhez tartozik, nemzetközileg önállónak ismerik el, múltja és minősége miatt. Ha többet is szeretnénk megtudni a gyönyörű "piros" borkészítéséről, akkor nézzük meg a Hameau de Boeuf interaktív bormúzeumot vagy csak üljünk be az egyik pincészetbe.A fehérborok rajongói is megtalálják itt a számításukat, lévén Franciaország legjobb chardonnay-ját is itt termesztik.Csokoládés bortúra a Rhone folyó völgyébenA Rhone folyó völgyében délre barangolva legendás fajták vidékeire bukkanunk: így például a nálunk is egyre népszerűbb Syrah és Viognier szőlők területeire. A remete és szentlegendáiról elhíresült vidéken gyönyörű szőlős lankákat, ódon chateau-kat csodálhatnak meg a kirándulók, emiatt sokan francia Toszkánának is becézik. Lyonban számos egynapos Hermitage-túra közül választhatunk, különösen finom a csokikóstolóval egybekötött Valrhona kirándulás, ahol nemcsak a borokról, de a kakaóról is mindent megtudhatunk.A francia sajtok nyomábanRaklett vagy fondue? Ezen a vidéken egyre megy, a helyi sajtok úgyis a legjobbak között vannak a világon. Az északi és déli borvidékeken (Beaujolais és Hermitage) sajtokat is kóstolhatunk a borászatokban, míg Cerdon barlangjának környéke kék sajtjairól és természeti látványosságairól híres, így megéri a 2 órás utazást Ha nem tudunk ennyi időt szánni a városon kívüli kirándulásokra, akkor természetesen Lyonban is megvásárolhatjuk a legfinomabb portékákat, szinte utánjárás nélkül, keressük a folyóparti boltokat és hajó-éttermeket.
Átadták a Charles de Gaulle repülőtér felújított váróját
Megújult a párizsi repülőtér 2G várója: az exkluzív környezet és szolgáltatás mellett az étkezés is felejthetetlen élményt biztosít az utasoknak.Márciustól igazán különleges utazásban lehet részük azoknak, akik az Air France Business és az Elite Plus szolgáltatásokat választják. Az Air France nem szerénykedik, ha az utasai kényelméről van szó, mi sem bizonyítja ezt jobban az ötszörösére bővített, teljes körűen felújított 730 m2-es lounge-nál.A frissen átadott váróban az emberi kéz munkája és a technológiai újítások egyvelege egyaránt az Air France utasainak gyors és gördülékeny kiszolgálását segíti. Az óriási kör alakú fogadóépületben lehetőség van önálló ügyintézésre az interaktív adminisztrációs pultoknál, az egyéni kéréseket pedig az légitársaság ügyfélszolgálati munkatársai teljesítik.A Charles de Gaulle repülőtér 2G terminálja egyaránt képviseli a hagyományos francia életérzést és az Air France fő értékeit: magas minőség, figyelemfelkeltés és ízlésesség. A kényelem, az előkelőség és a kreativitás kombinációjával a légitársaságnak sikerült megteremtenie a tökéletes és igazi francia atmoszférát.Az utasok már a belépéskor találkozhatnak a legújabb lakberendezési és formatervezési trendekkel. A világítás, a bútorok - hatalmas kanapék, a kényelmes székek és az egyedi tervezésű díszpárnák - egy meghitt, otthonos térré alakították a várót.Ugyanebben a szellemiségben született a lounge-ban található párizsi brasserie stílusú étterem is. Az elegáns étkezőt újratervezett padok veszik körül, ezzel is kontrasztot teremte a francia sikk és a modern stílus között. Az étteremben frissen készült hideg és meleg ételeket egyaránt kínálnak, késésben lévő utasok pedig a kávézó területén részesülhetnek gyors kiszolgálásban. Májustól újabb különlegességgel bővül az ételválaszték a lounge-ban: helyben sütött francia pékárukat és süteményeket is készítenek majd az Air France utasainak."Az Air France mindig is elkötelezett híve volt a kiemelkedő minőségű termékeknek és szolgáltatásoknak. Az új előcsarnok kialakításakor elsődleges célunk az volt, hogy kiszolgájuk azokat - a közepes hosszúságú távon utazó - ügyfeleinket, akik közel ugyanannyi időt töltenek a repülőgépen, mint a repülőtér csarnokaiban. Ennek a modern és hatékony térnek köszönthetően sikerült elérnünk, hogy utasaink tágas és kényelmes környezetben, gyors és egyszerű ügyintézésben, illetve utasellátásban részesüljenek. A prémium dizájnú lounge a francia építészet gyökereihez nyúlik vissza, ami egyediségnek számít a piacon." - nyilatkozta Franck Terner, az Air France vezérigazgatója.
Lehet irigykedni? Ennyit költenek a francia nők ruhára
A francia nők öltözködési és vásárlási szokásai mindig is irányadóak voltak. Ezért is lehet fontos az az új trend, hogy a divatban is hódítanak a "fapadosok". A készruhát forgalmazó francia cégeket tömörítő szövetség adatai szerint főleg a fiatalabb korosztályoknál látványos a kiadások visszafogása.Összességében a franciák, férfiak és nők együttvéve, tavaly 1,2 százalékkal kevesebbet költöttek ruhaneműre, mint az előző évben. De: miközben a férfiak divatkiadásai némileg nőttek, a nők 2,6 százalékkal csökkentették a készruhára költött összeget (ami azért így is 10, 4 milliárd euró volt tavaly). És ami még érdekesebb: a divat iránt leginkább fogékony, 13-24 éves korosztály készruhára fordított kiadásai 11 százalékkal visszaestek 2016-ban, az előző évhez képest. A tinilányok és a 25 év alatti fiatal nők fejenként átlagosan 575 eurót költöttek. Mondhatni: csak, hiszen 2014-ben 620-at, 2015-ben pedig 646-ot. De 2016-ban drámai, 11 százalékos csökkenés jött.Azonban még így is ez a korosztály költ a legtöbbet divatcikkekre, mert a 25-54 éves hölgyek átlagos öltözködési kiadása 351 euró volt, szemben a tinilányok és az ifjú hölgyek 575 eurós átlagával. Az 55-64 évesek állnak a második helyen, 419 eurós éves fejenkénti divatcikkbüdzsével - írja a párizsi Le Figaro. De miért fogták vissza a divatkiadásokat a legfiatalabb lányok?Mert megváltoztak a vásárlási szokások. Először az ún. fast fashion üzletek indultak be, olcsóbb, de trendi termékeikkel. Ebbe a kategóriába sorolható az H&M, a Pull&Bear vagy a Kiabi. Aztán három éve, Marseille-ben az ír Primark megnyitotta első low-cost, vagyis fapados divatcikkáruházát. Ma már tíz nagy üzletet működtetnek szerte Franciaországban és további 30 megnyitását tervezik. A Primark nagyon olcsó, de nem ciki ott vásárolni, mert a cuccok jól néznek ki. Vagy legalábbis ez a látszat.Évtizedekkel ezelőtt is voltak nagyon olcsó divatáruboltok Franciaországban, de akkor ezekbe az üzletekbe még csak nézelődni sem mertek bemenni a magukra valamit adó nők, nehogy egy ismerős véletlenül meglássa őket. Tehát a fapados divat trendivé tételében döntő a reklám és a marketing. Persze emellett az is, hogy a fiatal lányok és hölgyek egyre többet költenek sporteszközökre, vagy csak sportboltban beszerezhető divatos és drága cipőkre, trikókra. De a legjobban az okostelefonra és az egyéb kütyükre szánt költségvetés nő, ezért jó, hogy kevesebb pénzből is elegánsan lehet öltözködni.
Magyar származású fotós kiállítása nyílt Párizsban
A világhírű magyar származású fotóművésznek, Brassainak a párizsi házfalak graffitijeiről készült eredeti felvételeiből látható kiállítás a párizsi Pompidou Központban.Az örmény anyától és magyar apától származó Halász Gyula (1899-1984) az erdélyi Brassóban született, Budapesten, majd Berlinben végezte tanulmányait, 1924-ben telepedett le Párizsban. A francia fővárosban a házfalakon található graffitiket és falfirkákat 1932-től fotózta, de először csak 1956-ban állították ki a képeket a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA).Brassai úgy vélte, hogy a művészet egyik legeredetibb kifejezési formája a falfirka. Feltehetően ezért követte figyelemmel 25 éven át Párizsban a graffitiket. A falfirkákról készült fotói közül 126 eredeti felvétel tekinthető meg január 30-ig a világ egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti múzeumában.Az évek során Brassai a párizsi grafittiknek valóságos katalógusát alkotta meg. Az első felvételeket a Le Minotaure nevű szürrealista folyóiratban közölte 1933-ban, amelynek baráti köréhez tartozott."Eleinte valószínűleg csak képeket gyűjtött, ahogy azt a szürrealisták is tették" - hangsúlyozta Karolina Lewandowska, a kiállítás kurátora a France Info francia hírrádióban.Brassai különösen kedvelte az olyan primitív falfirkákat, amelyek a barlangrajzokra emlékeztetnek. Ilyen például egy falba karcolt fej égnek álló hajszálakkal, amelyek napsugarakat formáznak - mondta a kurátor. A Napkirály nevű felvétel "egy nagyon egyszerű kép, amely hatalmas erőt sugároz a firkáknak köszönhetően" - tette hozzá.Az 1950-es években Brassai elsősorban a politikai graffitiket fotózta, amelyek jól tükrözik az algériai háború okozta francia belpolitikai feszültségeket és közéleti vitákat. Az úgynevezett Lotharingiai kereszt például a későbbi államfő, Charles de Gaulle tábornoknak a hatalomba való visszatérését sürgette.
Francia folyók helyett a Dunán és a Rajnán debütálnak a luxushajók
A hivatalos magyarázat szerint az utasok visszajelzései alapján döntött úgy az egyik legjelentősebb luxushajós társaság, a Crystal River Cruises, hogy mégsem lép be 2017-ben a francia piacra, ehelyett a Rajnán, a Majnán és a Dunán állítja forgalomba új hajóit.Elképzelhető ugyanakkor, hogy biztonsági megfontolások is állnak a váratlan bejelentés mögött. A döntés nem kevés bonyodalmat jelent a hajóstársaság számára, mivel az eredetileg a Szajna, a Rhone és a Dordogne folyókra szánt két új hajót át kell alakítani az útvonalváltáshoz, emiatt pedig egy évet csúszik a hajók forgalomba állítása. A Debussy és a Ravel nevű hajók 2017 nyarán fogadták volna az első turistákat Franciaországban - adta hírül közleményében a társaság. Az átalakítás során a hajókat megnagyobbítják: az eredetileg 360 lábas járművek hossza 443 lábra nő, vagyis a Duna/Rajna/Majnán megengedett legnagyobb méretet érik el. Az óriásjachtokon lesz üvegtetős úszómedence, több étterem és 106 kabin, melyek közül több extra alapterületű lesz. Mielőtt a két új hajót vízre bocsátanák 2018-ban, két másik folyami hajót is forgalomba helyeznek, a Bach és a Mahler 2017. júniusában, illetve augusztusában kezdi meg szolgálatát a német/osztrák folyószakaszokon.A Crystal Cruises saját bevallása szerint a világ vezető ultra-luxus hajóstársasága. A cég 2015-ben váltott tulajdonost, amikor a japán Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK) eladta a vállalkozást a Genting Hong Kong (GHK) nevű globális turisztikai nagyvállalatnak.A Crystal hajói rendszeresen kikötnek Budapesten is. Az idei év egyik újdonsága, hogy az utasok budapesti tartózkodásuk során egy alkalommal - külön díj fizetése nélkül, vagyis az üdülési csomag részeként - elmehetnek vacsorázni a Winekitchen, a Costes, Costes Downtown vagy a Tanti csúcséttermekbe.