Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Egyiptom

Hivatalos név: Egyiptomi Arab Köztársaság Időzóna: GMT+01:00
Anyanyelven: Jumhuriyat Misr Al 'Arabiyah Autójelzés: ET
Államforma: köztársaság Pénznem: egyiptomi font (EGP)
Főváros: Kairó Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Úgy tűnik az egyiptomiak túláradó életöröme s gyakorlatias alkotásvágya csorbítatlan maradt a Nílus menti hatalmas oázis 5000 éves történelme alatt. Egyiptomnak, amely saját géniusza s a görög kultúra összefonódása révén jelentősen befolyásolta az európai szellemi élet fejlődését, ma is fontos kulturális szerepe van: az ország népe, mely a világ leghosszabb folyamatos történelmét mondhatja magáénak, s második természetévé vált a tolerancia és a kiegyensúlyozottság, mindmáig a híd szerepét tölti be a nyugati világ és az arab Kelet között.

Az ország valaha is olyan szép és páratlan volt, mint ma: sivatagos, kopár dombokkal kísért, lapos és keskeny, de hihetetlenül termékeny völgy a Nílus két oldalán, valamint a Nílus-delta.
A mai kor turistája számára kétségtelenül szembetűnő az új és az ősi keveredése. A modern Kairó felhőkarcolói és a tévétorony tövében találjuk a régi mecseteket és a Khan el Khalili kereskedőutcáit, ahol az ügyes kézművesek őseik mesterségét űzik. Mindez az egész országban így van. Az ősi oly élesen válik el az újtól, mint a Delta a sivatagtól.

Az idelátogatók számos helyen pihenhetnek vagy szórakozhatnak. Fajjúm-oázis a sportolók paradicsoma, és Kairótól gépkocsival egy délelőtt elérhető; vannak napfényes strandok, mint Marsa Matruh halványsárga homokja; a Vörös-tenger páratlan lehetőséget nyújt búvárkodásra és mélyvízi halászatra. A szenvedélyes turistákat várja a Sínai-hegy, ahol Mózes átvette a Tízparancsolatot, az alexandriai katakombák, a Görög-Római Múzeumban kiállított finom tanagra szobrocskák, a híres strandok.

Akit inkább a mai kép érdekel, gyönyörködhet Kairó világvárosi forgatagában, semmihez sem hasonlítható egzotikus éjszakai életében és a folklórműsorokban. A változatlan falusi életforma a Nílus mentén él tovább. A vízi sportok kedvelői pedig bőséggel találnak lehetőséget a mélyvízi halászatra, könnyű- és mélyvízi búvárkodásra és széllovaglásra.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

AI Qahirah (Kairó), Dayr Katrinah.
Külképviseletek

Kairó, Nagykövetség
Cím: 29, Mohamed Mazhar St. Zamalek, Cairo 11211.
Előhívó:
- külföldről/mobilról: +20 (2)
- országon belülről: 02
Telefon: +20 (2) 735 86 59, 735 86 34, 735 64 78
Ügyelet: +20 (2) 735 86 59, 735 86 34, 735 64 78
Fax: +20 (2) 735 86 48, 737 00 18
E-mail: huembcairo@tedata.net.eg

Alexandria, Tiszteletbeli Konzul
Dr. Ahmed Ragab
Előhívó:
- külföldről/mobilról: +20 (3)
- országon belülről: 03
Telefon: +20 (3) 484 14 50, 483 63 61

Szuez, Tiszteletbeli Konzul
Mr. Emile Wahba
Előhívó:
- külföldről/mobilról: +20 (62)
- országon belülről: 062
Telefon: +20 (62) 335 035
Beutazási feltételek, vámszabályok

- Az Arab Liga tagja, magyar állampolgárok érvényes útiokmány (útlevél) birtokában vízumkötelesen utazhatnak be Egyiptomba.
Vízum igényelhető: Egyiptomi Nagykövetség Konzuli Osztályán, vagy Egyiptom nemzetközi repülőterein, kb. 12 €ur, vagy 15 USD vízumdíj illeték befizetésével.
- Az egyiptomi munkavállalás előzetes engedélyhez kötött.
- Tartózkodási napok száma a vízumban megjelölt / engedélyezett napok száma (általában 30 nap turizmus céljából). Ezt meghaladó tervezett tartózkodás esetén a helyi Belügyminisztérium 'Passports, Nationality and Immigration' osztályán kell kérvényezni a vízum meghosszabbítását. Turizmus céljából általában összesen 6 hónap a maximálisan megkapható ott-tartózkodás időtertama. Magyar állampolgárok törekedjenek érvényes egyiptomi vízum vagy tartózkodási engedély birtokában lenni.
- A magyar állampolgárok érvényes nemzetközi utasbiztosítás megléte, vagy költségtérítés befizetése mellett részesülhetnek (nemzetközi színvonalú, magán intézményi) egészségügyi ellátásban. Baleset esetén az elsősegély ellátása, állami mentő használata és az állami kórházi ellátás ingyenes.
Ünnepnapok

Állandó dátumú ünnepek: - január 7. - Kopt Karácsony
- április 25. - Sínai félsziget felszabadulása
- május 1. - Munka ünnepe
- július 23. - 1952-es forradalom ünnepe
- október 6. - Egyiptomi hadsereg napja
Változó dátumú vallási ünnepek: Az iszlám kalendárium és a Hold állása szerint változnak. 1-2 nap eltérés is lehet a naptárban előjelzett időpontoktól!
- Aid El-Adha (4 nap)
- Aid el-Fitr (3-4 nap)
- Iszlám Újév (1 nap)
- Mohamed próféta születésnapja (1 nap)
- Kopt húsvét vasárnap (1 nap)
- Sham El-Nessim tavaszünnep, hétfő (1 nap) kopt húsvét utáni nap.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 20
Rendőrség: 122
Tűzoltóság: 180
Mentők: 123
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 55 163 000 fő
Népsűrűség: 55.30 fő/km2
Nyelvek: arab.
Népcsoportok: arab (97%), görög, beduin, egyéb (3%).
Vallások: mohamedán (93%), kopt keresztény (7%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 997 738.50 km2
Nagyobb települések: AI Qahirah (Kairó) 6 663 000 (13 300 000), AI Iskandariyah (Alexandria) 3 295 000, AI Jizah (EI-Giza) 2 096 000, Shubrá al Khaymah (Subra-el-Haima) 812 000, Bür Sa'id (Port-Szaíd) 449 000, AI Mahallah al Kubra (EI-Mahalla-el-Kubra) 400 000, As Suways (Szuez) 376 000, Tantá 372 000, AI Mansurah (EI-Manszúra) 362 000, Asyut (Aszjút) 313 000, Az Zaqáziq (Ez-Zagázig) 279 000, AI Isma'iliyah (Iszmáilíja) 247 000, AI Fayyum (EI-Fajjúm) 244 000, Kafr ad Dawár 221 000, Damanhur 216 000, Aswan (Asszuán) 215 000, AI Minya (EI-Míneja) 203 000.
Legmagasabb pontok: Jabal Kátriná 2637 m.
Főbb folyók: Nílus.
Főbb tavak: Nasszer-tó (víztároló).
Földrajz

Legértékesebb része, a Nílus-völgy 10-15 km széles termékeny folyami oázisa és 200 km széles deltavidéke a Líbiai- sivatag oázisokkal, homokbuckákkal, mélyföldekkel (Kattara-mélyföld - 133 m) tarkított mészkőtáblavidékére és a Vörös-tenger árkára 2000 m magasból leszakadó Arab-sivatag mészkőből és homokkőből álló sivatagi hegyvidékre osztja az országot. A már Ázsiához tartozó Sínai-félsziget kopár hegyvidékét a Szuezi-csatorna választja el az ország többi részétől.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 630 USD

agrárország.
Kapcsolódó cikkek
Húsz év után újra látogatható egy csodás piramis Egyiptomban
Több, a turisták számára évek óta zárva tartott különleges műemléket nyitnak meg mostanában Egyiptomban, köztük Unas fáraó piramisát Kairó közelében, valamint több síremléket Luxorban.Háromezer éves műemlékeket nyitnak meg újra a turisták előtt Luxorban. Az egyiptomi hatóságok azt tervezik, hogy két különleges látnivalót tesznek újra látogathatóvá a turizmus fellendítése érdekében. I. Seti fáraó és Nefertari királynő síremléke restaurálás miatt már évek óta zárva tart a turisták előtt. Az Új Királyság idejéből származó, több mint háromezer éves műemlékeket azért kellett felújítani, mert a sok látogató miatt a túlzott páratartalom károsította a sírok falán található gyönyörű festményeket.A hatóságok bejelentése szerint egy hónap múlva nyithatnak újra a műemlékek, azonban a falfestmények védelme érdekében 100-150 főben fogják korlátozni a napi látogatók számát. A turisták szűrését szolgálja a megemelt jegyár, ami eléri a 110 dollárt. A befolyó bevételt a műemlékek megőrzésére és a turizmus reklámozására fordítják. A sírok újranyitásával igyekeznek a hatóságok fellendíteni Luxor turistaforgalmát.Egy hónappal ezelőtt a hatóságok újra látogathatóvá tették Unas fáraó temetkezési helyét, az egyik legfontosabb egyiptomi piramist, amely Kairótól csupán harminc kilométerre található. Unas fáraó piramisa 20 éven keresztül volt zárva felújítás miatt.További turisztikai látványosságokat is megnyitottak Egyiptomban, például négy olyan sírkamrát Luxorban, ahová az Új Királyság idején négy királyi inast temettek. A kamrák falán különböző egyiptomi isteneket ábrázoló festmények találhatók, ezeket is felújították a közelmúltban.
Ki az, aki ne menjen Egyiptomba?
Egyiptomtól azoknak kell tartaniuk, akik utálják a vakító a napsütést, kiütést kapnak az ókori látnivalóktól, rettegnek a sivatagi quad túráktól, és félelemmel tölti el őket, ha a Vörös-tengerben lebegve hirtelen a Tropicarium víz alatti világában találják magukat. Ezt azért fontos leszögezni, mert az utóbbi időben fura hangulat alakult ki az észak-afrikai ország körül - ám aki oda utazik, láthatja, hogy a legtöbb híresztelés csupán a messziről károgók hisztériája. A valóság az, hogy idén Egyiptom az ideális nyaralási célpont.Tengerpart Biztonság. Manapság a turisták számára ez az egyik legfontosabb szempont az úticél kiválasztásában, s ez némiképp érthető is. Ha valaki elutazik nyaralni, méltányolható igény, hogy ne ránduljon görcsbe a gyomra, ha a hotel éttermében valaki lever egy poharat, vagy a strandon kidurran egy lufi. Ebben a megközelítésben Egyiptom - bármily furcsán hangzik is - biztonságosabb, mintha itthon maradnánk. Ez az észak-afrikai ország ugyanis a turistákból él, és ezt nagyjából mindenki tudja a boltostól a legutolsó utcagyerekig. Az árusok olykor európai mércével nézve kissé rámenősebbek a kelleténél, de ez is csak addig tűnik kellemetlennek, amíg meg nem szokjuk a "no, sorry" varázsszavakat, amelyek egy mosoly kíséretében meglepő hatékonysággal működnek. Ezen felül az erőskezű kormányzat által irányított hatóságok is megfelelő hatékonysággal és határozottsággal gondoskodnak arról, hogy aki Egyiptomban szeretne nyaralni, kizárólag kellemes élményekben részesüljön. Erről speciel személyes benyomásom is van: amikor például egyszer rossz felé kanyarodva Hurghada lepukkantabb negyedében kötöttem ki, a helybéliek szinte alkalmi idegenvezetőként adtak kézről kézre és irányítottak vissza a hotelhez vezető ismerős főútra.Aztán van még pár dolog, amitől Egyiptomban nem kell tartani. Ilyen például a rossz idő. Míg bárhol Európában tönkreteheti a nyaralást egy hűvösebb, esősebb hét, Hurghadán április közepétől már 35 Celsius körüli kánikula van, felhőt pedig gyakorlatilag sohasem látni. A tolongás és zsúfoltság szerelmesei sem találják meg errefelé a számításukat, a hotelek többsége ugyanis családias, ráadásul feltűnően baráti árakon kínálják a valóban ötcsillagos szolgáltatásokat. (Csak zárójelben: a szállodákat ne úgy képzeljük el, mint itthon. Hurghadán, de szinte az összes Vörös-tenger parti nyaralóhelyen egy-egy hotel valóságos városrész, a kerítésen belül saját tengerparttal, rengeteg medencével, csúszdával, csobogóval, szökőkúttal, sétánnyal, virággal... és nem mellesleg az all inclusive-ot is roppant komolyan veszik, mert minden szállodai plázson ott van a terülj-terülj drinkbár és falatozó kombinációja, ha a napozásban és pancsolásban megfáradt vendég esetleg nem akarna visszaslattyogni a zavarba ejtően gazdag kínálatot felvonultató központi éttermek egyikébe sem...)Aztán nézzük csak, ki ne menjen még Egyiptomba... Ja, igen: aki irtózik a tengeralattjárós élményektől, annak tényleg nem ajánljuk. Mert Hurghadán a Sindbad hotelnek ilyen attrakciója is van. Elviszik a turistákat a kikötőbe, onnan hajóval a nyílt vízre, ahol be lehet szállni egy 20-30 személyes hipermodern alkalmatosságba, amely 15 méterre alámerülve varázslatos élmények közepette tárja fel a Vörös-tengeri korallzátonyok teljes élővilágát.Quad-turaAkinek pedig kevés ennyi szépség és izgalom, annak ott a másik adrenalinszint-növelő programként az egész napos szafari-túra. Bevallom, számomra ez volt az egyik fénypont: kevés dévajabb dolgot tudok ugyanis elképzelni, mint bukósisakban és védőszemüvegben felpattanni egy négykerekű sivatagi homokfutóra, és a gázkart csutkára húzva beleporzani a sivatagba... Emellett még a 80 kilométeres sebességgel levezényelt dzsiptúra, de még a "Különben dühbe jövünk" kultfilmet idéző buggy autó vezetése is csupán szolid levezetésnek tűnt... Szóval, aki távol szeretné magát tartani az effajta életre szóló katartikus élményektől, semmiképp se utazzon Egyiptomba... ám akit az ilyesmi elvarázsol és egy életre szóló élményre vágyik, annak szinte kötelező!Hatsepszut temploma: És akkor ott van még a csak itt átélhető, varázslatos időutazás... A fáraók korának emlékei a Luxorba vezető úton tárulnak fel: a Dandara templom monumentális oszlopai és gazdagon díszített belső falai láttán nehéz elképzelni, hogy a színes képek és faragások több mint 3000 évvel ezelőttiek. Az időtlen szépség és az impozáns méretek emléke egészen Esna kikötőjéig kísér, ahol egy többemeletes hajóra szállva Luxorig csoroghatunk, méghozzá tökéletes luxusélmények közepette. A hőmérő higanyszála ugyan 40 Celsius fok fölött kókadozik, de kit érdekel, ha mindezt egy párálló falú pohárban felszolgált frissítővel a kezünkben, a hajó orrában csobogó hűs jacuzzi habjai között kell elviselni? Eközben bepillanthatunk a hétköznapi Egyiptom életébe, hiszen a folyó két partján nem csak sudár datolyapálmák, hanem megművelt földterületek, egyiptomi falucskák és önfeledten pancsoló, integető gyerekek hadának látványa kíséri végig utunkat. Őszintén szólva nehéz elképzelni, hogy ilyen körülmények közepette valaki ne érezné jól magát, vagy feszélyezné, hogy belekóstolhat a kiváltságos bohém világfiak életébe, de ha mégis volna ilyen jelenség, annak gyorsan nevet kell adni és gyógyszert kell rá találni...Memnoni kolosszusok Luxorban a Karnaki templomban bemutatott éjszakai fény-zene előadás több, mint varázslatos, a Királyok völgye pedig ismét az időutazás élményét kínálja, hiszen az ott található föld alatti fáraósírok gazdag díszítései, monumentális szarkofágjai és elképesztő méretei még a kinti csaknem 50 fokos hőséget is feledtetik. A memnoni kolosszusok látványát a kisebbrendűségi komplexusban szenvedők viszont biztos elkerülik, de ez legyen az ő bajuk. Az itteni fényképezkedés szinte kötelező rituálé a Nílus nyugati partját felkereső turisták számára.Az út hátralévő része ehhez képest már szinte eseménytelen. Hisz mit is lehetne mondani a csaknem 300 kilométerre délre lévő Marsa Alam nyaralóhelyről? Hogy finom homokos tengerpartján a türkizkék vízben még húsz-harminc méter mélyen is kristálytisztán látni lehet minden egyes apró korallvirágot? Hogy felvonul itt a Nemo nyomában című tengeri animációs mesefilm kasszasikert jelentő folytatásának teljes, élőszereplős stábja? Akiket az efféle látnivalók elriasztanak, azok bizonyára most úgyis borzongva abbahagyják az olvasást. Nekik hiába is mondanánk, hogy a Vörös-tenger magas sótartalma miatt elegendő egy légzőpipával és egy búvármaszkkal ráfeküdni a vízre és máris garantált a több óráig tartó lebegés és a csodálkozás... No persze előtte érdemes jó alaposan bekenni a hátat valamilyen magas faktorszámú fényvédő krémmel.Akinek pedig ennyi nem elég, befizethet palackos búvárkodásra is: 50 euróért olyan élményt kaphat bárki, hogy a füle kettéáll. Ennyi pénzért egész napra elviszik a turistát egy hajóra, ahol az all inclusive ellátás mellett kétszer is a tenger mélyére merülhet egy tapasztalt búvár társaságában. Sőt, még 4-5 méteres tengeri teheneket (más néven dugongot) is láthatunk békésen legelészni a korallokat övező dús aljnövényzetben. Mindezt persze ráják, teknősök, bohóchalak, papagájhalak, tűzhalak és más, változatos tengeri élőlények társaságában...Nagy képzelőerő kell ahhoz, hogy arra gondoljunk: van, akiket ez elriaszt... de tegyük fel, hogy mégis távol szeretnék tartani magukat és családjukat Egyiptomtól. A nyugalom, a kiszámíthatóság, a kiváló ár-érték arány és a biztonság kétségtelenül mind olyan tényező, ami az utazásokkal járó vegzatúrához szokott kelet-európai lélek számára már-már unalmasan riasztó lehet. De ha valaki mégis úgy dönt, hogy ezt az országot választja úti céljául, egészen biztos lehet abban, hogy nem fog csalódni, és egy életre szóló élménnyel gazdagodik.A többiek maradjanak itthon, vagy menjenek máshová.Én szóltam...