Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Algéria

Hivatalos név: Algériai Demoratikus Népi Köztársaság Időzóna: GMT+00:00
Anyanyelven: Al-Jumhuri Ya Al-Jazairi Ya Ad-Di Muqrayi Ya Ash-Shabi Ya Autójelzés: DZ
Államforma: népi demokratikus köztársaság Pénznem: algériai dinár (DZD)
Főváros: Algír Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Nyugalmas földközi-tengeri öblök és a Szahara csillámló végtelensége, termékeny, kellemes vögyek és hóval fedett bizarr hegycsúcsok: a hatalmas ország nem szűkölködik természeti szépségekben. Ehhez jönnek mozgalmas történelmének emlékei: föníciaiak, karthágóiak, numidok, fómaiak, vandálok, rabok, spanyolok, törökök, franciák jártak ezen a tájon - általában hódítóként - s hátrahagyták uralmuk kőből épült nyomait. Ma a Maghreb-országban - Észak-Afrika nyugati részén - elsősorban arabok és berberek élnek, köztük olyan híres népek, mint a tuaregek és a kabilok.

Bár Algériának van olaja s vannak érckészletei, nem tartozik a gazdag országok közé. Gyönyörű tengeröblét a Tell-Atlasz meredek nyúlványai veszik körül, úgyhogy a város csak a tengerparti sávon s a hegyoldalakon terjeszkedhet. Amit a franciák hozzáépítettek - ma a városközpont - a kikötő mentén terül el. Valamikor egész Maghrebben híres volt az elegáns fő bevásárló utca, a Rue Michelet - ma a forradalmár - Didouche Mourad nevét viseli -, ékszerboltjaival, butikjaival, éttermeivel, kabaréival.

Tiszta időben a főváros, Algír keleti széléről látszanak Kabilia hóval fedett csúcsai. A csúcsok meghaladják a 2000 métert, s gyakran május végéig hóval fedettek - ez Algéria télisport-paradicsoma. A hegyek lábánál viszont szelíd a táj: erdők, rétek, szőlőhegyek, olívaligetek, fügefák. A Szaharának nincsenek határai: az ég s a homok eltűnik a végtelenben. A dűnék közvetlenül sziklahátakba mennek át, az elszórt előhegységek mögött hatalmas, ibolyaszín bazaltfal tűnik fel. Itt, az ország délkeleti részén van az Ahaggar hatalmas sivatagos hegyvidéke 3000 méteres bazaltcsúcsaival.

Utazási információk
Egészségügy

Algéria egészségügyi helyzete nem jelent különleges veszélyforrást, nyaranta a forróság miatt számolni kell néhány, Észak Afrikában rendszeres regionális járvánnyal (kötőhártya gyulladás, tífusz, fertőző agyhártyagyulladás). Ebben az évben az ország 48 megyéje közül 40-ben járványszerű a leishmaniose fertőzés. Az élősködő rovarok által terjesztett bőrbetegség terjedése egyértelműen a higiénés viszonyok elégtelenségével magyarázható.
Nemzetközi repülőterek

Alger, Oran, Constantine.
Külképviseletek

Algír, Nagykövetség
Cím: 18. Avenue des Fréres Oughlis El-Mouradia, Alger
Előhívó: (00)-(213)-(21)
Telefon: 69-74-54, 69-79-75, 69-79-77
Ügyelet: (00)-(213)-(70)-800-951
Fax: 69-81-86
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Marton Béla
E-mail: huembalgoffice@wissal.dz
Akkreditált országok: Algéria

Algír, Konzuli hivatal
Cím: 18. Avenue des Fréres Oughlis El-Mouradia, Alger
Előhívó: (00)-(213)-(21)
Telefon: 69-74-54, 69-79-75, 69-79-77
Ügyelet: (00)-(213)-(70)-800-951
Fax: 69-81-86
Konzul: Károlyi Márton
E-mail: huembalgoffice@wissal.dz
Ügyfélfogadás: hétfőn és szerdán: 10.00-12.00
Konzuli kerület: egész Algéria
Beutazási feltételek, vámszabályok

A magyar állampolgárok beutazása vízumkötelezett. Az útlevélnek a tervezett beutazás napjától számított fél évig érvényesnek kell lennie. A vízumhoz 3 db fénykép és 3 (francia nyelven) kitöltött vízumkérő lap szükséges. Látogatóvízumhoz a polgármester által hitelesített meghívólevélre van szükség. A vízum 30 napos tartózkodásra jogosít.

A Külügyminisztérium nem javasolja az utazást az országba (Az utazási és utazást közvetítő szerződésről szóló 214/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet 11. § (2) bekezdésének hatálya alá tartozó terület).

17 évnél idősebb utas vámmentesen bevihet az országba 200 db cigarettát és 1 liter szeszes italt. Értékes elektronikai eszközök (hordozható számítógép, stb.) bevitelét a vámnyilatkozaton jelezni kell. Magyar rendszámú gépkocsi beléptetése lehetséges, de az adminisztratív eljárás jelentősen megnöveli a határon a várakozási időt. A belépés közúton Tunézia felől, komphajóval Algír, Oran és Annaba kikötőiben lehetséges. A bevihető külföldi fizetőeszközök mennyisége nincs korlátozva. Professzionális kamerák beviteléhez előzetes engedély, nem kifejezetten magáncélú film-és videofelvételekhez előzetes forgatási engedély szükséges. Kérdéses esetekben tanácsos előzetes konzultáció az algériai nagykövetséggel Budapesten.

Az utas- és balesetbiztosítás megkötése minden esetben javasolt, bár a meghívó levélben az algériai partnernek kötelezettséget kell vállalnia a teljes körű gondoskodásról.

A vámszabályok megfelelnek a nemzetközi normáknak. A beutazóknak számolniuk kell azzal, hogy megfelelő mennyiségű készpénzzel (EUR, USD, CHF) rendelkezzenek, mert pénzkiadó automata rendszerek nem működnek, a hitelkártyát is csak néhány nagy szálloda fogadja el.

Tekintettel arra, hogy a turista beutazásokat eleve nem javasoljuk a magyar állampolgárok részére, a gépkocsival történő beutazást kimondottan nem tanácsoljuk, tekintettel arra, hogy az országban a fővárost és közvetlen környékét leszámítva külföldi állampolgár kíséret nélkül nem közlekedhet.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 213
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 26 600 000 fő
Népsűrűség: 11.20 fő/km2
Nyelvek: arab, francia, berber.
Népcsoportok: arab (80%), berber (19%), francia (0,6%), egyéb (0,4%).
Vallások: mohamedán (99%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 2 381 741.00 km2
Nagyobb települések: Alger (Algír) 1 722 000 (3 000 000), Oran 664 000, Constantine 449 000, Annaba 348 000, Blida 191 000, Sétif 187 000.
Legmagasabb pontok: Tahat 3005 m.
Főbb folyók: Chéliff.
Főbb tavak: Chergui-sott, Melrhir-sott, Mérouane-sott (sóstavak).
Földrajz

Keskeny mediterrán parti síkságból emelkedik ki az Atlasz két hegylánca, közrefogva egy sós mocsarakkal és tavakkal borított fennsíkot. Az ország területének 80%-a a Szaharában fekszik.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 2 020 USD

ipari-agrár ország.
Egyéb

A sportolási és szabadidős tevékenységeknek, kulturális programoknak hiányzik az infrastrukturális háttere. Így a Ramadan sem befolyásolja Algériában a gyakorlatilag nem létező turista forgalmat.
Kapcsolódó cikkek
Szeptembertől közvetlen légi járat közlekedik Budapest és Algír között
Közvetlen légi járatot indít Budapest és Algír között szeptemberben az Air Algérie. Az új járat egyelőre heti két alkalommal, szeptember 11-től október végéig közlekedik.A járatindítást Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára és Szarvas Gábor, a Budapest Airport közösségi kapcsolatokért felelős igazgatója jelentette be hétfőn Budapesten.Több éves tárgyalássorozat eredménye, valamint az Afrika-politika és a magyar gazdaságdiplomácia újabb sikere, hogy az algériai légitársaság végső megállapodásra jutott a Budapest Airporttal a közvetlen légi járat indításáról. Algéria fontos piac és olyan stratégiai partnere Magyarországnak, amellyel hosszú évek óta nagy erőfeszítéseket tesznek a kapcsolatok megerősítésére. Az országban a 80-as években és a 90-es évek elején minden más afrikai országnál nagyobb magyar kolónia élt. Olyan történelmi, emberi kapocs van a két ország között, amire most is lehet építeni, mérnökök, tanárok, vízügyi és agrárszakemberek ezrei gazdagították Algériát évtizedeken keresztül - mondta Magyar Levente.Szarvas Gábor szerint a megállapodás jól illeszkedik a repülőtér elmúlt két évének sikertörténetébe. Az igazgató felidézte: 2015-ben minden idők legnagyobb utasforgalmát regisztrálták, a Budapest Airport a 10 milliónál nagyobb utasforgalmú repülőterek közé tartozik. A forgalom növelését a több mint 40 légitársaság és közel 100 úti cél biztosítása tette lehetővé. Idén az első hónapokban kétszámjegyű növekedés volt, a nyári szezonban több európai desztinációba - Nizza, Lyon, Karlsruhe - új közvetlen járatok vannak. A bővülő tendenciába illik az új afrikai járat indítása is.