Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Dánia

Hivatalos név: Dán Királyság Időzóna: GMT+01:00
Anyanyelven: Kongeriget Danmark Autójelzés: DK
Államforma: alkotmányos monarchia Pénznem: dán korona (DKK)
Főváros: Koppenhága Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
A Dán Királyság a legkisebb skandináv ország, lakói azonban nem éreznek sem elszigeteltséget, sem bezártságot. A dánok nyitottak a világra, és a látogatóikkal is barátságosak, közvetlenek. Szeretnek enni, inni és semmi rossznak nem elrontói.

Bornholm, Dánia egyik legnépszerűbb szigetét, valahol az Északi-fok magasságában képzeljük el. Pedig évről évre csak Németországból több mint 100 000 vendég érkezik erre a közkedvelt nyaralószigetre a kék ég, a napfény és a parti föveny kedvéért, melynek olyan finom a homokja, hogy valaha ezt használták a homokórákhoz. De sokan jönnek a finom füstölt hering miatt is.

Svanekében például, ahol Dániában először kel fel a nap, van egy tipikus füstölő, amely öt kéményéről ismerhető fel. Az ezüstös tengeri heringek itt változnak át ínycsiklandó aranyszínű füstölt heringgé - bücklinggé -, a különleges csemege kellemes zamatát a tengervíz, az égerfa és a bornholmi levegő adja.

A Dueoddenél magasodó 48 méteres világítótoronyból elkalandozhat a tekintet a tenger és a szigetek felett. Bornholmnak szirtes partjával, kilométer-hosszúságú strandjaival - amelyeken azonban ki-ki megtalálja saját dűnéjét - egyedülálló atmoszférája van. Jellegzetesek itt még a középkori körtemplomok, amelyek valaha az erődök szerepét is betöltötték: veszély esetén idemenekültek a helybeliek.

Dánia legismertebb költője Hans Christian Andersen, akinek meséi az egyetemes meseirodalom kincsévé váltak.
A mesemondó azonban nem csak humoros és kedves hanem fölöttébb aggályoskodó ember is volt: az odensei Andersen Múzeumban kiállított útipoggyászához egy kötél is tartozott, amit utazásaira mindig magával vitt, hogy egy esetleges szállodatűznél kimenekülhessen szobája fogságából.
Hans Christian Andersen több mint 150 mesét írt. "A császár új ruhája", "A rendíthetetlen ólomkatona", "A borsóhercegnő" bizonyosan a legszebbek közé tartoznak.

Annak idején egyetlen dán sem utazott olyan sokat és messzire, mint ez a mesemondó, kinek könyveit kereken 80 nyelvre fordították le. De mindig visszatért hazájába, ahol úgy élt, mint a többi honfitársa. Otthon találta meg mindazt, amit a világban hiányolt: a nyugalmat, a biztonságot és a tágas vidéket.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Kobenhavn (Koppenhága), AIborg, Arhus.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 45
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 5 181 000 fő
Népsűrűség: 120.20 fő/km2
Nyelvek: dán.
Népcsoportok: dán (96,5%), német (1,7%), svéd (0,4%).
Vallások: protestáns (97%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 43 094.00 km2
Nagyobb települések: Kobenhavn (Koppenhága) 469 000 (1 343 000), Árhus 271 000, Odense 181 000, Alborg 157 000.
Legmagasabb pontok: Yding Skovhoj 173 m.
Főbb folyók: Gudená.
Földrajz

Az országot az enyhén hullámos alföld jellegű Jylland félsziget és 490 sziget alkotja.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 25 930 USD

ipari-agrár ország.
Kapcsolódó cikkek
Bejött a lejárt szavatosságú élelmiszerek boltja Koppenhágában
Nagy siker a lejárt szavatosságú élelmiszerek boltja Dániában, az ilyen termékeket árusító szupermarket már a második üzletét nyitja Koppenhágában.A Wefood projekt Koppenhága Amager negyedében nyitotta meg első üzletét év elején, majd novemberben a felkapott Norrebro negyedben is hatalmas sikert aratott - írta a The Guardian brit napilap online kiadásában."Fantasztikus, hogy ahelyett, hogy kidobnák az ételt, eladják pénzért. Jó ügyet támogatunk ezzel" - mondta egy dán egyetemista, miután húsz koronáért (840 forintért) vásárolt egy üveg olívaolajat. Egy nagymama egy üveg lekvárt vett, amelyet unokáinak ajándékoz karácsonyra. "Az édességek száz évig is eltarthatók, mert cukor van bennük" - tette hozzá.A lejárt szavatosságú élelem árusítása törvényes Dániában, amennyiben egyértelműen feltűntetik rajta, hogy lejárt, és fogyasztása nem jelent közvetlen veszélyt. "Megnézzük, megszagoljuk, megtapogatjuk a terméket és megállapítjuk, hogy fogyasztható-e" - mondta Bassel Hmeidan, a projekt vezetője.Jótékony célokra fordítják a bevételtMinden termék termelők, importőrök, exportcégek és helyi szupermarketek adománya, a Wefood önkéntesekből álló csapata összegyűjti és értékesíti őket. Az üzlet bevétele jótékony célokat szolgál.A termékek ára körülbelül feleannyi, mint máshol, a készlet azonban nem kiszámítható. A kínálat ugyanis attól függ, mit sikerül beszerezni az adományozóktól.A kidobott ételek témája az elmúlt években került a figyelem középpontjába. Egy kezdeményezés hatására Franciaországban megtiltották például az eladatlan élelmiszer megsemmisítését, egy nemzetközi kávézóhálózatban pedig szemétbe szánt, ám fogyasztható alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel.Szeptemberben az angliai Leedsben nyitotta meg az ország első hasonló üzletét a The Real Junk Food Project. Az angol projekt elsősorban a szegények élelmezésére koncentrál, a vásárlók a termékekért annyit fizetnek, amennyit tudnak.Probléma a tömeges pazarlásAz ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO novemberi jelentése szerint az élelmiszerek tömeges pazarlását generálja, hogy a szupermarketek a tökéletes küllemű termékeket preferálják és önkényesen használják a "minőségét megőrzi" jelöléseket. A szervezet szerint ha az emiatt eldobott élelmet felhasználnák, azzal el lehetne látni a világ éhezőit.A világon évente csaknem 1,3 milliárd tonna élelmiszert pazarolnak el, többet mint amennyire a világon éhező egymilliárd ember ellátásához szükség lenne - közölte a FAO.
Ön tudja, mi a dánok nemzeti étele?
Az egész országra kiterjedő szavazás keretében választanak maguknak hivatalos nemzeti ételt a dánok.A kezdeményezést elindító Dan Jörgensen élelmezésügyi miniszter közleményében hangsúlyozta, reméli, hogy az ország nemzeti ételéről való szavazás a dán gasztrokultúra boncolgatására sarkallja a munkahelyi étkezdékben összegyűlő kollégákat és az otthoni konyhaasztal köré sereglő családtagokat, barátokat. A dánoknak a következő két hét áll rendelkezésükre, hogy megosszák saját és megvitassák mások javaslatait a különböző közösségi oldalakon. A javasolt fogásoknak az átlag dán állampolgár számára jól ismertnek és csalogatónak kell lenniük.Ezután az ország nyolc különböző térségéből kiválasztott séfek fejenként három ételt készítenek a helyi hozzávalók felhasználásával. A remekműveket bemutatják az egyes térségek állampolgárainak, akik az interneten szavazhatnak kedvenceikre. Mindegyik séftől egyetlen fogás jut tovább a nemzeti döntőbe. A legjobb nyolc recept közül november 20-án választják ki Dánia hivatalos nemzeti ételét. "Miénk talán a világ néhány legkitűnőbb nyers élelmiszer-alapanyaga. Történelmileg is nagyszerű gasztrohagyományokra tekinthetünk vissza, amelyeket most szerintem újra felfedezhetünk és tovább fejleszthetünk. A kedvenc fogásaink megvitatása mindenképpen segíteni fog minket ebben" - fogalmazott Jörgensen.