Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kolumbia

Hivatalos név: Kolumbiai Köztársaság Időzóna: GMT-06:00
Anyanyelven: República De Colombia Autójelzés: CO
Államforma: köztársaság Pénznem: kolumbiai peso (COP)
Főváros: Santa Fe Bogotá Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Utazási információk
Közbiztonság

Az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Az ország területének jelentős részét jelenleg három illegális fegyveres szervezet, a Kolumbiai Forradalmi Erők (FARC), a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) és az Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) tartja ellenőrzése alatt. Az általuk elkövetett erőszakos cselekmények és emberrablások magas száma miatt az ország külföldi turisták számára a nagyvárosokat (Bogota, Medellin, Cali, Barranquilla, Cartagena) kivéve nem tekinthető biztonságosnak.

Az illegális szervezetek működése miatt a terrorista cselekmények előfordulásának veszélye nagy. A külföldiek számára a legnagyobb veszélyt az e szervezetek által végrehajtott rendszeres emberrablások jelentik, ezért az országon belüli országúti közlekedés sem saját, vagy bérelt, sem pedig tömegközlekedési eszközzel nem tekinthető biztonságosnak, ezért kifejezetten ellenjavalt. Ezen kívül még a biztonságosnak mondott területeken belül is kerülendő az éjszakai utazás.

A köztörvényes bűnözés igen elterjedt a fővárosban és a többi nagyvárosban egyaránt. Személyes holmi, poggyász és iratok eltulajdonítása igen gyakori jelenség, különös tekintettel a bogotai El Dorado repülőtérre. A különböző éjszakai szórakozóhelyeken gyakoriak az erőszakos cselekmények. A gyakran előforduló rablási kísérletek miatt a városon belüli tömegközlekedési eszközök (elsősorban az autóbusz) igénybe vétele sem tekinthető biztonságosnak.

Taxit csak ismert társaságtól történt telefonos rendelésre célszerű igénybe venni.

Sajátos helyi jelenség a kiszemelt áldozatok szkopolamin nevű szerrel történő elkábítása, melyet papírcsőből, vagy más módon fújnak a kifosztandó személy arcába. Ezen kívül külföldieket gyakran rabolnak ki rendőrnek álcázott személyek.

A Kolumbiában szabálysértést, vagy bűncselekményt elkövető külföldi állampolgár jelentős pénzbüntetésre, azonnali kiutasításra, rosszabb esetben letartóztatásra és hosszú börtönbüntetésre számíthat. (Az egyes büntetési tételek általában magasabbak az otthon érvényben lévőknél, illetőleg az eljárás lassúsága miatt a vádlott akár éveket is tölthet előzetes letartóztatásban. A börtönviszonyok európai mércével mérve határozottan rosszak.) Különösen vonatkozik mindez a fegyver , vagy kábítószer illegális birtoklásának és csempészetének bűncselekményére, melyet a helyi hatóságok rendkívül szigorúan büntetnek. (Mivel nem számít mentőkörülménynek, ha az illető nem tud arról, hogy bűncselekményt követ el, különös gondossággal kell ügyelni arra, hogy személyes holmihoz, poggyászhoz idegen személy ne férhessen hozzá és célszerű erről tüzetes ellenőrzéssel is meggyőződni.). Ugyancsak nagyon súlyos a különböző szexuális bűncselekmények (pl.gyermek-pornográfia terjesztése) büntetése.
Egészségügy

A főváros, Bogotá magas fekvése miatt egészségügyi kockázatot jelent a szív és érrendszeri betegségekre hajlamosaknak, illetőleg az egészséges turistáknak is célszerű időt szakítani a magassághoz való alkalmazkodásra. Miután az egész ország területe trópusi övezetben fekszik, az 1500 m alatti részeken tartózkodáshoz (Amazónia, Atlanti partvidék, Csendes-óeáni partvidék) ajánlatos a hepatitisz A, B, sárgaláz, denge és a malária elleni szokásos óvintézkedések megtétele (védőoltás felvétele, szúnyogok és egyéb rovatok elleni védekezés, megbízható helyen való étkezés). Az egészségügyi ellátás színvonala a nagyvárosokban általában megfelelő.

Utas- és balesetbiztosítás megkötése a tervezett utazás előtt feltétlenül ajánlott. Meglévő biztosítás esetén célszerű ellenőrizni, hogy érvényessége kiterjed-e Kolumbiára is.
Nemzetközi repülőterek

Bogotá, Cali, Cartagena, Medellín, Barranquilla, San Andrés (sziget).
Helyi közlekedés

A városon kívüli utazás egyedüli biztonságos módja a légiközlekedés. A városon belüli tömegközlekedés igénybe vétele nem ajánlott, célszerű az ismert társaságoktól telefonon történő taxirendelés. A közlekedési szabályok betartása sem közúton, sem a városi közlekedésben nem jellemző, emiatt fokozott balesetveszéllyel kell számolni. Az első üléseken a biztonsági öv használata kötelező, gyermek 10 éves koráig csak hátul utazhat (gyerekülés nem kötelező). Mobiltelefon használata vezetés közben nem engedélyezett.
Külképviseletek

Bogotá - Tiszteletbeli Konzulátus
Felügyelő külképviselet: Brazíliaváros
Cím: Calle 92 No 15-48 Oficina 404, Bogotá D.C., Colombia
Előhívó: 57-1
Telefon: 610-00-29
Mobil: +57-311-531-11-28
Tiszteletbeli konzul: Dr. Szegedy-Maszák Ildikó
Fax: 610-0029
E-mail: ildiko@javeriana.edu.co, ildiko@cable.net.co

Cartagena de Indias - Tiszteletbeli Konzulátus
Felügyelő külképviselet: Brazíliaváros
Cím: Cartagena de Indias (Bocagrande)
Carrera 1 Numero 6-106 Edificio ''MAR ADENTRO'', oficina 101.
Előhívó: 0057-5
Telefon: 665-8291
Mobil: 0057-315-735-40-45
Tiszteletbeli konzul: Ricardo Lequerica
Fax: 665-8516
E-mail: lequerica@ieee.org

Magyarország Kolumbia vonatkozásában illetékes külképviselete Brazíliában, Brazíliaváros
Brazíliaváros - Nagykövetség
Cím: S.E.S. Av. das Nacoes, Quadra 805.Lote 19. 70413-900, Brasilia-DF
Előhívó: 00-55-61
Telefon: 3443-08-22, 3443-08-36, 3443-08-54
Ügyeleti mobil: 00-55-61-8177-9700
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Németh József
Fax: 3443-34-34
E-mail: huembbrz@terra.com.br
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/brasilia
Akkreditált országok: Brazília és Venezuela

Brazíliaváros - Konzuli hivatal
Cím: S.E.S. Av. das Nacoes, Quadra 805, Lote 19 70413-900, Brasília-DF
Előhívó: (00)-(55)-(61)
Telefon: 3443-08-22, 3443-08-36, 3443-08-54
Ügyelet: 00-55-61-8177-97-00
Fax: 3443-34-34
Konzul: Dudás Mihály
E-mail: huembbrz@terra.com.br
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/brasilia
Ügyfélfogadás: hétfőtől péntekig: 9.00-13.00
Konzuli kerület: Brazília egész területe, kivéve: Sao Paulo, Paraná, Rio de Janeiro, Rio Grande do Sul és Santa Catarina tagállamokat, Guyana, Kolumbia, Suriname és Venezuela.
Beutazási feltételek, vámszabályok

Magyar állampolgárok turista célból vízum nélkül tartózkodhatnak Kolumbiában, évente összesen 180 napot. Mindazonáltal a kívánt tartózkodási idő függvényében a belépéskor igazolni kell a tartózkodás anyagi fedezetének és egyéb feltételeinek meglétét, melynek hiányában a hatóságok a beléptetést megtagadhatják, vagy korlátozzák a tartózkodás idejét. Fontos a belépéstől számított legalább 6 hónapig érvényes útlevél, visszautazásra szóló menetjegy, illetőleg a be és kilépést igazoló bélyegzők megléte. Hosszabb idejű tartózkodáshoz, munkavállaláshoz vízum szükséges, melyet célszerű a Kolumbiai Köztársaság bécsi nagykövetségén beszerezni. Az engedélyezett tartózkodási idő túllépését a kolumbiai hatóságok pénzbüntetéssel szankcionálják.

Vámelőírások: Az országba belépőnek vámnyilatkozatot kell kitöltenie. Az 1.500 USD értéket meg nem haladó személyes poggyász, útiholmi, valamint 10.000 USD értéket meg nem haladó valuta külön vámeljárás nélkül bevihető az országba. Az 1.500 USD- t értéket meghaladó holmi ideiglenes vámkezeléssel vihető be az országba, amennyiben a tulajdonosa kötelezettséget vállal arra, hogy távozásakor elviszi azt az ország területéről. A Kolumbiában vásárolt smaragd, arany és platina termékek kiviteléhez a vásárlásról szóló számla szükséges.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 57
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 33 951 000 fő
Népsűrűség: 29.70 fő/km2
Nyelvek: spanyol, indián (csibcsa).
Népcsoportok: mesztic (50%), európai (20%), mulatt (17%), néger (4%), zambó (3%), indián (6%).
Vallások: római katolikus (95%), protestáns, zsidó (5%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 1 141 748.00 km2
Nagyobb települések: Bogotá 5 026 000, Cali 1 656 000, Medellín 1 595 000, Barranquilla 1 034 000, Cartagena 707 000, Cúcuta 460 000, Bucaramanga 350 000, Pereira 341 000, Ibagué 338 000, Manizales 330 000, Pasto 311 000.
Legmagasabb pontok: Cristóbal Colón 5800 m.
Főbb folyók: Magdalena, Cauca, Caquetá, Putumayo, Orinoco, Meta, Guaviare.
Földrajz

A széles, termékeny völgyeket és magas fenn-síkokat közrezáró Andok párhuzamos láncait északon a mocsaras, egész-ségtelen Karib (Antilla)-tenger menti parti síkság, keleten pedig a trópusi szavannával, majd az Amazonas és az Orinoco medencéje felé haladva a szavannát felváltó őserdővel borított keleti síkság határolja.
Klíma

Az ország csendes-óceáni és atlanti partvidékére, valamint az amazóniai részre a trópusi éghajlat jellemző. Az ország középső, andesi részén inkább a mérsékelt, hűvösebb idő az uralkodó. Az ország földrengés-veszélyes területen fekszik, illetőleg az időnkénti hatalmas esőzések miatt előfordulnak földomlások, sárlavinák. (Esős időszak: áprilistól júniusig és októbertől decemberig.)
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 1 290 USD

agrár-ipari ország.
Kapcsolódó cikkek
Új színes album:
Különleges színes fotók, izgalmas történetek Amazónia "szívéből" és az amazóniai indiánok titokzatos világáról!Mi a titka az amazóniai indián mérhetetlen nyugalmának, s a környezettel való példás együtt élni tudásának? Ilyen és hasonló kérdések talán már sokunkban felmerültek. Hogy megtaláljuk a választ, a könyv bemutatja, hol élnek ők, mit csinálnak, mi irányítja cselekedeteiket, és ami még izgalmasabb, milyen "meséken", milyen történeteken nőnek fel. A szerző a könyvben szereplő történeteket Kolumbiában gyűjtötte, és a fotókat Amazónia Kolumbia-Peru-Brazília "hármas" határ vidékén, a dzsungel szívében készítette.Vajon hogy élnénk mi meg, ha fél évig a víz tartana bennünket fogságban mintegy fél-Európányi területen, csakúgy, mint Amazóniát. Itt ugyanis nem 40 nap és 40 éjjel esik az eső, hanem 4 hosszú hónapon át, minden évben, ráadásul a víz szintje további két hónapig még mindig emelkedik az Andokból lecsurgó hólé miatt. Ilyenkor a folyók kilépnek medrükből, s a főághoz képest akár több tíz kilométerre is elárasztják az erdőt. A vízi és szárazföldi élővilág között egyszerre van háború és tökéletes harmónia. Sehol máshol nem fejlődött ki annyi állat, mint itt, melyek egymásra vadásznának. Egyik élőlény szerencsétlensége - lehetőség a másiknak. Nem csoda hát, hogy Amazónia indiánjai állandó készültségben élnek, hiszen bármelyik pillanatban felbukkanhat egy jaguár, előkúszhat egy kígyó, fekélyt okozó csípések érhetik őket, ártatlannak induló sebek rövid idő alatt halálos fertőzésekké válhatnak, vagy egy tócsának látszó árok akár 15 méter mély is lehet, és még sorolhatnám.Éden és pokol!document.write('Naplemente az Amazonas egyik mellékfolyóján, a Javari folyón');Egy ilyen világot lehetetlen elképzelni mítoszok és legendák nélkül. Az indiánok ezekkel a történetekkel ezerévnyi tudást adnak tovább, mely lehetővé teszi, hogy harmóniában éljenek egymással és az egész természettel. Az indiánt nem a másikkal való versengés vezérli, hanem az együttműködés. Ez a túlélésének egyetlen esélye.Az alábbi linken belelapozhatsz a könyvbe: www.amazoniaportal.com