Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Brazília

Hivatalos név: Brazil Szövetségi Köztársaság Időzóna: GMT-04:00
Anyanyelven: República Federativa Do Brasil Autójelzés: BR
Államforma: szövetségi köztársaság Pénznem: brazil real (BRL)
Főváros: Brasilia Elektromosság: 110V
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Népek és kultúrák keveredése, fantasztikus növény-és állatvilág, sokszínűség, barátságos emberek, kitűnő konyha és a szamba megszűnni nem akaró ritmusa jellemzi ezt az ezerarcú, hatalmas országot. A Brazíliába utazónak páratlan élményben van része: megismerkedhet a természet különleges képződményeivel, vízesésekkel és nemzeti parkokkal, Rio de Janeiro lenyűgöző szépségével, élvezheti a brazilok vendégszeretetét és bepillantást nyerhet e különleges ország életébe.

Városok Utazási információk
Közbiztonság

A közbiztonság a magyarországi helyzethez viszonyítva körültekintőbb magatartást követel meg az utazóktól. A turisták által leglátogatottabb helyeken (szállodák, nevezetességek környéke, diszkók stb.) gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett lopások, de számos esetben előfordulnak fegyveres rablások is. Néha olyan fiatalkorúak az elkövetők, akikről fel sem tételeznénk hasonló cselekmények elkövetését. Amennyiben a fegyveres rablók bejelentik rablási szándékukat, ne próbáljanak meg ellenállni, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy habozás nélkül használni fogják fegyverüket. Mindig legyen kéznél 20-30 USD-nak megfelelő készpénz, amit rablás esetén késlekedés nélkül át lehet adni.

Alapvető tanácsként javasoljuk, hogy útlevéllel, repülőjeggyel, nagyobb összegű készpénzzel ne induljanak el sétálni egyetlen brazil városban sem. (Személyazonosításra megteszi az útlevél másolata is.) A szállodákban érdemes széfet bérelni és az értékeket, bankkártyát, útlevelet, repülőjegyet abban tárolni a látogatás ideje alatt. Ugyancsak kerüljék az ékszerek, vagy a drága (vagy drágának látszó) órák viselését. Inkább utazási csekkel, vagy hitelkártyával utazzanak, mivel azok pótolhatók, illetve használatuk letiltható. Hitelkártyás készpénz felvételnél törekedjenek arra, hogy az zárt térben (bankban, bevásárlóközpontban stb.) történjen, mert gyakoriak az olyan típusú bűncselekmények is, amikor a rablók arra kényszerítik áldozataikat, hogy hitelkártyájukkal nagy összegű készpénzt vegyenek fel.

A magyar turisták által látogatott helyeken (Rio de Janeiro, Foz do Iguaçú, São Paulo, Salvador) bármikor, és a városok bármely részén számítani lehet kisebb-nagyobb bűncselekményekre. Ez lehet szállodai lopás, utcai zsebtolvajlás, fegyveres rablás, őrizetlenül hagyott értékek eltulajdonítása a strandokon, stb. Mindenkit nyomatékosan óva intünk az ún. favella látogatási programoktól - még ha azt utazási irodák szervezik is - nemhogy valaki saját maga próbálja meg a nagyvárosok szegénynegyedeinek felfedezését. A külföldiek a helyiektől eltérő öltözködési módjukkal, bőrszínükkel és viselkedési szokásaikkal szinte vonzzák a bűnözőket, de vétlenül is komoly tűzharcokba keveredhet a gyanútlan turista, főleg Rio de Janeiro és São Paulo egyes városrészeiben, amelyek fő búvóhelyei a kábítószer kereskedelemmel foglalkozó maffiáknak.

Javasoljuk, hogy egyéni városnéző séták előtt rendkívüli gondossággal tájékozódjanak a szálloda portáján, vagy ismerőseiknél.

A közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek országrésztől függetlenül a nagyvárosok szegénynegyedei, ezeket mindenképpen kerülendőnek tartjuk. Rio de Janeiróban még a rendes kivilágítás ellenére sem tanácsos az egyébként igen forgalmas Copacabana homoksávjára sötétedés után kimenni.
Egészségügy

Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért okvetlenül ajánljuk mindenkinek, hogy egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak.

Brazíliában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, javasoljuk, hogy csak palackozott vizet és üdítőket fogyasszanak. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést.

A közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, a magánkórházak pedig különféle összegű kauciók letétbe helyezéséhez (egyszerűbb esetben 2.500 USD, műtét szükségessége esetén minimum 5.000 USD, intenzív osztály esetén minimum 10.000 USD), és készpénzfizetéshez kötik a beteg felvételét. Ugyancsak drága a sürgősségi fogászati ellátás.

Brazília egyes területeire (pl. Amazonas vidéke, Pantanal) való utazás esetén védőoltások felvétele, illetve a maláriát megelőző preventív gyógyszer szedése ajánlott. A dengue-láz az ország csaknem minden vidékén előfordulhat. Madárinfluenzás eseteket viszont nem regisztráltak Brazíliában. Javasoljuk, hogy elindulás előtt az utazók tájékozódjanak az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál a szükséges védőoltásokról.

Az utóbbi években az átlagosnál nagyobb számban fordult elő Brazília egyes államaiban áldozatokat követelő sárgalázas megbetegedés. A brazil Egészségügyi Minisztérium az alábbi szövetségi államokba utazóknak javasolja a sárgaláz elleni védőoltás felvételét: Acre, Amazonas, Amapá, Distrito Federal, Goiás, Maranhão, Mato-Grosso, Mato-Grosso do Sul, Minais Gerais, Pará, Rondőnia, Roraima és Tocantins.

A fenti államokba utazó magyar állampolgároknak tehát javasoljuk a sárgaláz elleni védőoltás előzetes felvételét. Fontos tudni, hogy az oltás csak a beadásától számított 10. napot követően nyújt védelmet.
Nemzetközi repülőterek

Belém, Recife, Salvador, Brasília, Manaus, Porto Alegre, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Iguacu-vízesés.
Helyi közlekedés

Brazíliában lehetőleg ne tömegközlekedési eszközzel utazzanak. A taxik lényegesen biztonságosabbak. Utazás közben belülről zárják be az ajtót.

Amennyiben gépkocsit bérelnek, érdemes tudni, hogy a brazil törvények szerint a megengedett alkoholszint 0,5 ezrelék (kb. két doboz sör). Gépkocsit vezetni nemzetközi vezetői engedéllyel, vagy a hiteles portugál fordítással ellátott magyar jogosítvánnyal lehet. Felhívjuk a figyelmet a rendkívül óvatos vezetésre és a sebességkorlátozás betartására (110 km/h országúton, 60 km/h városban), mivel Brazíliában nagyon gyakoriak a súlyos közlekedési balesetek, amelyeket teherautók okoznak. Ugyancsak érdemes figyelmet fordítani arra, hogy nagyobb távolságra történő utazás esetén lehetőleg nappal közlekedjenek (utak állapota, közbiztonság miatt). A brazíliai autópályák szinte mindegyikén útdíjat szednek, s azt csak Realban és csak készpénzben lehet fizetni.

Az útjelző táblák általában megegyeznek az Európában használatos jelekkel, de igen elterjedtek a szöveges információt tartalmazó táblák is. Ezek portugál nyelvű kiírásainak a megértéséhez elmélyült nyelvismeret szükséges. Amennyiben autót vezetnek, figyeljenek arra, hogy az irányváltást nem minden esetben előzi meg az irányjelző bekapcsolása, és a szándékot akár a gépkocsivezető ablakon kinyújtott keze is mutathatja. Az egyenrangú utak kereszteződésénél általában az érkezési sorrend dönti el az áthaladást. Az utak állapota miatt ajánlott a sebességkorlátozások betartása, illetve nem tanácsos éjszaka vezetni, a nagyvárosokban pedig még nappal is gyakran előfordul a piros lámpánál várakozók kirablása. Mindig tartsák bezárva az autók ajtajait, ablakait.
Külképviseletek

Brazíliaváros - Nagykövetség
Cím: S.E.S. Av. das Nacoes, Quadra 805.Lote 19. 70413-900, Brasilia-DF
Előhívó: 00-55-61
Telefon: 3443-08-22, 3443-08-36, 3443-08-54
Ügyeleti mobil: 00-55-61-8177-9700
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Németh József
Fax: 3443-34-34
E-mail: huembbrz@terra.com.br
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/brasilia
Akkreditált országok: Brazília és Venezuela


Brazíliaváros - Konzuli hivatal
Cím: S.E.S. Av. das Nacoes, Quadra 805, Lote 19 70413-900, Brasília-DF
Előhívó: (00)-(55)-(61)
Telefon: 3443-08-22, 3443-08-36, 3443-08-54
Ügyelet: 00-55-61-8177-97-00
Fax: 3443-34-34
Konzul: Dudás Mihály
E-mail: huembbrz@terra.com.br
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/brasilia
Ügyfélfogadás: hétfőtől péntekig: 9.00-13.00
Konzuli kerület: Brazília egész területe, kivéve: Sao Paulo, Paraná, Rio de Janeiro, Rio Grande do Sul és Santa Catarina tagállamokat, Guyana, Kolumbia, Suriname és Venezuela.
Beutazási feltételek, vámszabályok

A magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Brazíliába, ha tervezett tartózkodásuk időtartama nem haladja meg a 90 napot. Az útlevélnek a tervezett visszautazás napjától számított hat hónapig kell érvényesnek lennie.

Fontos figyelmeztetés!

A brazil közegészségügyi hatóságok az országba történő belépéskor az alább felsorolt latin-amerikai és afrikai országokból érkezőktől megkövetelik, és szigorúan ellenőrzik a sárgaláz elleni oltásról szóló igazolást (sárga könyvet), annak hiányában visszafordítják az utazót, és nem engedik belépni az országba.

Latin-Amerikából: Bolívia, Kolumbia, Ecuador, Francia Guyana, Peru, Venezuela.
Afrikából: Angola, Benin, Burkina Faso, Kamerun, Kongó, Gabon, Gambia, Libéria, Szudán, Guinea, Nigéria, Sierra Leone.

Amennyiben a beutazás időtartama meghaladja a 90 napot, illetve annak célja jövedelemszerző tevékenység folytatása vagy munkavállalás, továbbra is vízum előzetes beszerzésére van szükség, amit Magyarországon a budapesti brazil nagykövetségen lehet kérelmezni. A vízumok kiadásával kapcsolatos kérdésekre a nagykövetség illetékes választ adni.

Cím: 1123 Budapest, Alkotás u. 50.
Telefon: 351-0060, 351-0061, 351-0062, 351-0063, 351-0064
Fax: 351-0066
E-mail: embassy@brazil.hu
Honlap: www.brazil.hu

A 90 napot meghaladó, turizmus céljából történő beutazáshoz szükséges vízum kiadásának feltételei:
 
  • a belépéstől számítva hat hónapig érvényes útlevél
  • 2 db, egy évnél nem régebbi igazolványfénykép
  • vízumkérőlap kitöltése, mely történhet magyar nyelven is
  • be kell mutatni az oda- és visszaútra megvásárolt repülőjegyet
  • be kell mutatni a valutaváltásról szóló igazolást (50,- USD/nap)


A turista vízum a belépéstől számított legfeljebb 180 napig érvényes.

Megjegyzés: A konferencián és kongresszuson résztvevők, akik részvételükért nem kapnak fizetséget, szintén vízummentesen utazhatnak be az országba. A 18 éven aluli gyermek egyedül, az egyik szülő vagy harmadik személy kíséretében csak akkor utazhat be Brazíliába, ha az utazáshoz a szülők (másik szülő) közjegyző előtt tett nyilatkozatban hozzájárulnak. A nyilatkozatot hiteles portugál fordítással és a brazil nagykövetség hitelesítő záradékával kell ellátni.

A Brazíliába utazóknak az országba történő belépés előtt egy ú. n. be-kiutazólapot (Cartão de entrada/saída) kell kitölteniük. Ennek a második oldalát az útlevél-ellenőrzés után az utasnak lepecsételve visszaadják, melyre a kilépéskor lesz szükség, tehát meg kell őrizni. Minden 16 éven felüli utazónak egy-egy vámnyilatkozatot (Declaração de bagagem acompanhada) is ki kell töltenie az országba történő belépéskor. A brazil vámszabályok szerint 500 USD-nek megfelelő értékű áru vihető be vámmentesen. Az ezen felüli értékekre 50 %-os beviteli vámot vetnek ki. Az 500 USD-os beviteli határértéket családtagok együttes beutazása esetén sem lehet túllépni, tehát a keretek nem adhatók össze. További 500 USD-nyi árut lehet vásárolni a brazíliai repülőtéri vámmentes boltokban (DUTY FREE BRASIF) - ezek a termékek vámmentesen bevihetők. Vámmentesen bevihető továbbá: 24 üveg szeszes ital (de fajtánként legfeljebb 12 üveg), 20 csomag cigaretta, 25 darab szivar vagy szivarka, 250 gramm pipadohány, 10 darab kozmetikai készítmény, 3-3 darab óra, gyerekjáték, elektronikus játék. Nyers élelmiszeripari termékeket tilos bevinni az országba.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 55
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 159 224 000 fő
Népsűrűség: 18.70 fő/km2
Nyelvek: portugál.
Népcsoportok: fehér (60%), mulatt, mesztic (26%), néger, zambó (12%), indián (2%).
Vallások: római katolikus (90%), protestáns, ortodox, buddhista (6%), zsidó (2%), természeti vallást követő indiánok, afrobrazilok (2%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 8 511 966.00 km2
Nagyobb települések: Sao Paulo 10 997 000 (15 221 000), Rio de Janeiro 6 011 000 (10 190 000), Belo Horizonte 2 339 000 (3 056 000), Salvador 2 000 000 (2 094 000), Brasília (Brazíliaváros) 1 803 000, Fortaleza 1 764 000 (1 935 000), Nova Iguacu 1 498 000, Curitiba 1 391 000 (1 768 000), Porto Alegre 1 371 000 (2 596 000), Recife 1 352 000 (2 495 000), Belém 1 190 000 (1 207 000), Manaus 1 090 000, Goiánia 1 038 000, Campinas 946 000, Guarulhos 821 000, Sáo Goncalo 818 000, Duque de Caxias 734 000, Santo André 684 000, Osasco 661 000, San Bernardo de Campo 644 000, Sao Luís 624 000, Natal 578 000, Teresina 534 000, Maceió 527 000.
Legmagasabb pontok: Neblina 3139 m.
Főbb folyók: Amazonas, Juruá, Purús, Madeira, Tapajós, Xingu, Araguaia, Tocantins, Japurá, Rio Negro, Roosevelt, Sáo Francisco, Paraná, Paraguai, Uruguai, Guaporé, Mamoré, Rio Grande, Putumayo.
Főbb tavak: Mirimi (Merin)-tó, Furnas-víztároló.
Földrajz

Területének egyharmadát az Amazonas alföldjének trópusi őserdői borítják. Nagyobbik részén a Brazil-felföld 2000 m-es hegyei és a közéjük zárt fennsíkok terülnek el, amelyeket délkeleten 2 000 - 2 500 m magas hegyvonulatok választanak el a parti síkságtól.
Klíma

Az ország kontinensnyi kiterjedése miatt a trópusitól, a szubtrópusin és szavannain túlmenően a szárazföldiig bezárólag több éghajlati zóna is előfordul. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy déli félteke lévén az évszakok (már amennyiben az adott régióban vannak ilyenek) fordítottak a magyarországiakhoz képest. Magyar turistáknak ajánlatos az óvatosság és a magas fényvédő faktorú napolajok használata, mivel a trópusi nap sokkal erősebb, mint Magyarországon megszokott.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 2 770 USD

agrár-ipari ország.
Kapcsolódó cikkek
Rió, a varázslatos város, a problémás olimpiai helyszín mögött
Brazília második legnagyobb városában újra karneváli hangulat uralkodik: világraszóló megnyitó ünnepséggel megkezdődött a XXXI. nyári olimpiai játékok, melyet a nyári paralimpiai játékok követnek. Rio de Janeiro az első dél-amerikai város, ahol ilyen nagyszabású sportesemény zajlik. Hallottunk a finanszírozási nehézségekről, a problémás olimpiai faluról, a szennyezett vízről. Most azonban arra voltunk kíváncsiak, hogy az izgalmas versengések mellett mi az, amit semmiképpen nem lehet kihagyni, ha Rióban jár az ember.A Megváltó Krisztus szobraNem csupán a város és az állam jelképének tartják, de a világon ez a legismertebb Krisztus-szobor, és egyedüli 20. századi építményként került be a világ hét csodája közé. A Tijuca Erdei Nemzeti Parkban áll a 700 méter magas Corcovado-hegyen az art deco szobor, melyet a lengyel és francia származású szobrász, Paul Landowski tervezett, Heitor da Silva Costa brazil és Albert Caquot francia mérnök épített. 1922 és 1931 között készült el a brazil katolikusok adományaiból. 220 lépcső vezet fel Krisztus lábához, de a kényelmesebbek mozgólépcsővel is megtehetik az utat. A 30 méter magas, beton és zsírkő műalkotás 700 tonnát nyom (a 8 méter magas talapzat, amely egy kápolnát rejt magában még 300 tonna), autóval, busszal, fogaskerekűvel és gyalog közelíthető meg, évente kétmillióan keresik fel. Ez a szám nemsokára minden bizonnyal megdől.Copacabana BeachA 4 kilométer hosszan elnyúló, fekete-fehér kövekből álló híres copacabanai sétányt 1930-ban hozták létre. Hullámszerű érzést kelt a szemlélőben. Amint felkel a nap, a mintegy száz méter széles homokos strandot kocogók és jógázók lepik el, alkonyatkor pedig itt rúgják a bőrt a futball szerelmesei (nem egy nagy focisztár pályafutása kezdődött itt el). A város szívében lévő homokos tengerpart mellett párhuzamosan meghúzódó kisebb utcák évszázados épületeket, előkelő szállodákat és hangulatos éttermeket és kávézókat rejtenek. A híres Copacabana Palace az 1933-ban forgatott filmben is szerepelt, és azóta is filmsztárok kedvenc helye.Botanikus Kert (Jardim Botanico)A Rodrigo de Freitas Lagúna (melyet parkok és sportklubok vesznek körbe, és gyakran zajlanak regatta versenyek a vizén) nyugati oldalán található Rio egyik legfőbb nevezetessége, az 1800-as évek elején létrehozott, a világ több mint 7000 növényfaját összegyűjtő Botanikus Kert. A varázslatos természeti környezetben megcsodálhatjuk az Amazonas (a világ leghosszabb folyója!) vidékének különlegességeit, köztük a méltán híres tavirózsákat is egy japánkert víztükrében, gyönyörködhetünk 600 orchideafajban, sétálhatunk óriásra nőtt pálmafák, művészi szobrok és szökőkutak között. Einstein életének egyik legnagyobb élményeként tartotta számon itteni látogatását.Cukorsüveg-hegy75 férőhelyes, drótkötélpályán közlekedő üvegkabin visz fel a város jelképe, a 394 méter magas gránittömb, a híres Cukorsüveg-hegy tetejére. A lélegzetelállító utazás alatt madártávlatból felejthetetlen kilátás nyílik Rio összes nevezetességére.Maracana StadionMivel a foci messze a legnépszerűbb és legfontosabb sport Brazíliában, ez a stadion egykor a világ legtöbb nézőt befogadó sportlétesítménye volt: egyszerre 200 ezren nézhettek itt meccseket, amikor 1950-ben megnyitotta kapuit. Ma már ez a szám lecsökkent 80 ezerre a biztonsági előírások szigorú betartása érdekében, valamint azért, mert minden néző számára ülőhelyet akartak biztosítani a 2014-es futball-világbajnokságra készülődve. Jelenlegi méreteivel Dél-Amerika legnagyobb stadionja.Selaron-lépcső1990-ben egy chilei származású művész a háza előtti hosszú lépcsősort elkezdte csempével, kerámiával és tükördarabokkal mozaikszerűen díszíteni főként a brazil zászló színeit (kék, zöld és sárga) használva. A műalkotást köszönetül szánta választott hazájának. A 125 méter magas, 250 lépcsőből álló építményhez Jorge Selaron építkezésekről gyűjtögette a díszítőanyagot, később olyan híressé vált az alkotás, hogy a turisták ajándékba hoztak magukkal otthonról egy-egy darabot. Ma már több mint 60 országból származó burkolati elem díszíti az egyedülálló lépcsősort, 2013-ban munka közben itt érte a halál a nagylelkű művészt.Szent Sebestyén Székesegyház (Catedral de São Sebastião)1964 és 1979 között épült Edgar Fonseca tervei alapján az Új Katedrális, Rio modern székesegyháza, amelyhez a tervező az ihletet a maja piramisok értelmezéséből merítette. A 96 méter magas belső térrel rendelkező épület 4 nagy, 64 méter magas üvegablaka gondoskodik a természetes nappali megvilágításról, míg az 5000 férőhellyel büszkélkedő katedrálist éjszakára belülről világítják ki, állítólag felejthetetlen látvány.Tijuca Nemzeti ParkA 3300 hektáros Tijuca Erdőség a legnagyobb területű, városban található erdő, amelyet megóvtak a kávéültetvények miatti pusztulástól. Őshonos fajok élnek itt, többek között a brazil mosómedve, a kapucinus majmok, a sólymok és a ragyogó kék pillangók otthona. A nemzeti parkban több festői vízesést is találunk, látványos hegyeket (a bátrabbak megmászhatják többek között a legmagasabb csúcsot, a Pico da Tijucát, ahonnan kilátás nyílik a Guanabara-öbölre), de ellátogathatunk a Mayrink Kápolnába is, amelyet a híres brazil festő, Cândido Portinari freskói díszítenek.Szamba és koktélok - Lapa-negyedSemmiképpen nem szabad Rióból hazatérni úgy, hogy nem kóstolunk meg egy brazil koktélspecialitást, vagy nem érezzük néhány percre a szamba lüktetését és hangulatát! A pezsgő éjszakai életéről ismert Lapa egykor piros lámpás negyed volt, az 1800-as években épült házak nagy része ma étterem és bár, ahol a brazil konyha legfinomabb fogásait kóstolhatjuk meg a cukornádból és lime-ból készült nemzeti ital, a Caipirinha-koktél kíséretében, miközben szambatáncosok szórakoztatnak minket, de ha kedvünk van, akár magunk is táncra perdülhetünk!
Szemrevaló látvány a tengerparton
Ha legközelebb Rio de Janeiro-ban jársz és elmélyülten csodálod a mozaikos utcaköveket, figyeld meg egy kicsit jobban a mintákat, mert lehet, hogy éppen egy "vonalkódba" botlottál, ami minden információt feltár előtted a helyről, ahol éppen állsz.Rio de Janeiro turisztikai szakemberei elkezdték feltölteni a város utcaköveit két dimenziós, fekete-fehér QR (Quick Response) kódokkal, amik segítenek eligazodni a turistáknak a városban. Az első kódokat az Arpoador körzetben, az Ipanema tengerpart végénél helyezték el. Hogy ne lógjanak ki a sorból, ezeket is ugyanazokból a fekete-fehér kövekből rakták ki, amikből a tradicionális hullámok, halak és egyéb absztrakt mozaik alkotások állnak. Az újító ötlet lényege, hogy a turisták az ikon lefényképezése után, egy okostelefonra letöltött alkalmazás segítségével minden információt megtudhatnak az adott területről, műemlékről, történelmi épületről.Miután lefényképezték a kódot, az alkalmazás megnyit egy weboldalt, ami spanyol, portugál vagy angol nyelven leír minden fontos tudnivalót, sőt akár még egy térképet is a rendelkezésükre bocsájt az adott területről. A hivatalos tervek szerint harminc ilyen QR kód mozaikot szeretnének lerakni szerte Rio tengerpartjai és történelmi látnivalói környékén.Ha megnézzük, hogy hányan látogatják Brazíliát, akkor ennek az eszköznek igen nagy hasznát lehet venni a közeljövőben. Raul Oliveira Neto, egy 24 éves látogató Porto Alegre városából volt az első, aki kipróbálta a riói ikont és elmondása szerint, az ötlet tökéletesen passzol az emberek mostani életmódjához, mivel rengeteg technológiát használnsk az információk kinyeréséhez.A QR kód ragályosDe QR kódokat nem csak Rio de Janeiro-ban lehet találni. Az első mozaikos QR kódot Lisszabonban készítették, aminek stílusa utánozta az ősi portugál dekorációs díszítőköveket. A délkelet Walesben található Monmouth kisváros pedig 2012-ben írt történelmet, mikor ez lett a világ első "Wikipedia városa". A turisták ugyanis lépten-nyomon QR kódokba ütköznek a város fontosabb nevezetességeinél, ahol az alkalmazás rögtön a szükséges Wikipedia oldalra ugrik. Monmouth városának iskoláit, múzeumait, látnivalóit és kocsmáit immáron, több mint 1000 kódmatrica borítja. De hogy ne csak egy hóbort maradjon, a kódoknak haszna is volt a település számára. A projektnek köszönhetően ugyanis, a városvezetőség ki tudott építeni egy, az egész városra kiterjedő ingyen Wi-Fi hálózatot.