Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Albánia

Hivatalos név: Albán Köztársaság Időzóna: GMT+01:00
Anyanyelven: Republika E Shqiperise Autójelzés: AL
Államforma: köztársaság Pénznem: albán lek (ALL)
Főváros: Tirana Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Az Adriai-tenger partvidékén fekvő Albánia Kelet-Európa leghosszabb diktatúrájával "büszkélkedhet", mely sajátos módon visszafogta a fejlődésben. Talán ennek is köszönheti érintetlen természeti kincseit, vadregényes tájait. Albániának 6 nemzeti parkja, 24 természetvédelmi területe és 2000 egyéb védett természeti értéke van, melyek önmagában elegendőek ahhoz, hogy ellátogassunk az országba.

Az albán fővárost sajátosan sokszínű balkán pezsgése teszi igazán vonzóvá. Tirana építészetében egyszerre van jelen a római, a török és a szovjet hatás.
Főbb látnivalói: a Skander bég téren álló 1830-ban épült óratorony; Ethem Bey mecset; a Piramis - Enver Hodzsa egykori múzeuma; Kongresszusi Palota; Archeológiai Múzeum; egyetemi könyvtár; Parlament.

Ha Albániában járunk, mindenképpen érdemes felkeresni az ország két múzeumvárosát, az "ezerablakú" Berat-ot, és Gjirokastra-t, melynek sajátos hangulatot kölcsönöznek szürke kőcserepei.

Utazási információk
Közbiztonság

Albániában az ország legnagyobb részén megfelelő a közbiztonság. Tiranában és a tengerparti üdülőhelyeken napközben nem tapasztalhatók támadások, turisták ellen irányuló ismételt akciókról a külképviseletnek nincs tudomása. A fővárosban biztonságosan lehet közlekedni, és - néhány kivételtől eltekintve - az országos főbb közlekedési útvonalak is biztonságosnak mondhatók. A nagyobb városokban és az országos főútvonalakon gyakoriak a rendőrjárőrök, ellenőrző pontok. A szervezett bűnözés ugyanakkor - a bűnüldöző szervek erőfeszítései ellenére - változatlanul jelen van Albániában. Nagyon sok lőfegyver van illegálisan a lakosság birtokában. Időnként sor kerül bandák közötti leszámolásokra, és előfordul, hogy egy-egy ilyen akcióban a véletlenül közelben tartózkodó járókelők is megsérülnek. Ebből kifolyólag nem javasolt a késő esti órákban sem Tiranában, sem más vidéki városban az utcán tartózkodni, és célszerű elkerülni a kétes hírű éjszakai szórakozóhelyeket is.

Az ország egyes vidékein a kormányszervek a mai napig sem tudták teljes mértékben megvalósítani a közrend biztosítását, így ezeken a területeken időnként útonálló bandák garázdálkodására kerül sor. (Az érintett területek: az ország észak- nyugati, a Koszovó tartománnyal határos részei, különösen Tropoja megye, Bajram Curri város és környéke, délen pedig a Gjirokaster város közelében elterülő Lazarat település és környéke.) E területeken a központi kormányzat és a rendőri szervek csak korlátozott befolyással bírnak, ezért nem vagy csak csoportosan, helyi kísérőkkel ajánlatos az áthaladás.
Nemzetközi repülőterek

Tirané.
Helyi közlekedés

Az utak állapota nemcsak vidéken, hanem a főváros külső kerületeiben is rossz, az időben nem észlelt úthibák megrongálhatják a járműveket. Esős időszakokban az utcákat elborító sártengerrel kell megküzdeniük a gyalogosoknak.
Külképviseletek

Tirana, Nagykövetség
Cím: Rruga Skenderbeu 16.
Előhívó: 00-355-4
Telefon: 232-238, 234-903
Ügyelet: 00-355-4-232-238
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Szabó Sándor
Fax: 233-211
E-mail: huembtia@interalb.net
Akkreditált országok Albánia

Tirana, Konzuli hivatal
Cím: Rruga Skenderbeu 16.
Előhívó: (00)-(355)-(4)
Telefon: 232-238
Ügyelet: 00-355-68-206 -1914
Fax: 233-211
Konzul: Kállai Zsolt
E-mail: huembtia@interalb.net
Ügyfélfogadás: hétfő, csütörtök: 9.00-12.00
Konzuli kerület: egész Albánia
Beutazási feltételek, vámszabályok

Az albán kormány 2003. 05. 29-i döntése szerint a magyar állampolgárok azonnali érvénnyel vízum nélkül utazhatnak az országba, ahol 30 napig tartókodhatnak vízummentesen. Az útlevélnek a beutazás napjától számított 6 hónapig kell érvényesnek lennie.

Biztonsági kockázatokat rejtő ország, meglátogatása csak csoportos utazás keretében ajánlott.

Ajánljuk, hogy az Albániába egyéni útra készülő magyar állampolgárok kiutazásuk előtt tájékozódjanak a tiranai magyar nagykövetségnél az aktuális helyzetről, az egyes körzetekre vonatkozó tudnivalókról. Úgyszintén javasoljuk, hogy a már ott tartózkodó magyarok is keressék meg a nagykövetséget, amennyiben vidéki utazásra készülnek, vagy bármilyen más ügyben igényt tartanak a külképviselet tanácsaira.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 355
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 3 363 000 fő
Népsűrűség: 117.00 fő/km2
Nyelvek: albán.
Népcsoportok: albán (97%), görög (2,5%), egyéb (0,5%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 28 748.00 km2
Nagyobb települések: Tirané (Tirana) 244 000, Durrés 85 000, Elbasan 83 000, Shkodér (Shkodra) 82 000, Vloré 74 000, Koré 65 000.
Legmagasabb pontok: a Korab hegységben 2764 m.
Főbb folyók: Drin, Seman.
Főbb tavak: Shkodrai-tó, Ohridi-tó, Preszpa-tó.
Földrajz

Főként bozótos, erdővel borított hegyvidék, területének kb. 20%-a hullámos parti síkság.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 820 USD

ipari-agrár ország.
Kapcsolódó cikkek
Mit szólna ehhez a diktátor?
Első hallásra egy éjszaka a kommunizmus egyik bunkerében nem épp a legcsábítóbb ajánlat. Albánia azonban végre gondolt egy merészet, és megtette, amit már rég meg kellett volna.Az ország rögös múltjának kijózanító relikviáit ugyanis turista látványossággá alakítják át évtizedekkel azután, hogy Enver Hodzsa diktátor ideje alatt megépültek.Új életet lehelnek tehát a szürke dómokba, mely több százezer számban csúfítják el a látképet Albániában. Eredeti céljuk az volt, hogy védelmet nyújtsanak az invázió ellen, most azonban a helyi turisztikai hatóságok is rájöttek: a hosteltől kezdve a kulturális helyszínig mindenféle létesítményt ki lehet belőlük hozni. Az egyik északi területen, 70 km-re a fővárostól elhelyezkedő építményt például hátizsákos turisták számára alakították át egy német és albán építészeti hallgatók által létrehozott projekt részeként.A Bed & Bunker hivatalosan múlt héten indult annak reményében, hogy meg tudják fordítani az épületek korábbi negatív hatásait, és lendületbe hozzák a turisztikailag súlyos hátrányban lévő gazdaságot.A kommunizmus alatt gomba módra szaporodó albán bunkerek úgy is néznek ki, mint egy gomba. Még most is meghatározó elemei a tájnak a hegyek és a tenger között, ráadásul sokszor elrondítják az amúgy vonzó kilátást. A megmentésükről szóló vita mostanában került ismét előtérbe.Az idei velencei biennálén jelent meg a Betongombák című könyv, mely arra tesz kísérletet, hogy bemutassa: miként lehetne átalakítani őket. Elian Stafe, az egyik szerző elmondta: a lehetőség óriási, különösen a turizmus számára.
Uniós vízummentesség Albániának és Boszniának
Eltörölte az EU a vízumkényszert Albániával és Bosznia-Hercegovinával szemben.Albánia és Bosznia-Hercegovina állampolgárainak a jövőben nem kell vízumot váltaniuk ahhoz, hogy három hónapnál nem hosszabb időtartamra beutazzanak az Európai Unió országaiba - döntöttek hétfői brüsszeli tanácskozásukon az EU-országok belügyminiszterei. A nyitás már karácsony előtt, a tervek szerint december 15-én érvénybe lép. A vízummentesség feltétele a biometrikus adatokat is tartalmazó útlevél.Az Európai Parlament már hetekkel korábban nagy többséggel állást foglalt a vízumkötelezettség eltörlése mellett e két balkáni ország vonatkozásában. A döntés nyomán a néhány EU-tagállam által el nem ismert Koszovó kivételével immár valamennyi nyugat-balkáni ország uniós vízummentességet élvez.Esemény utáni megfigyelő eljárásAz Európai Bizottság részéről Cecilia Malmström belügyi és Stefan Füle bővítési biztos nyilatkozatban üdvözölte a döntést. Malmström kitért arra, hogy a korábbi balkáni vízumliberalizációs lépések nyomán az unió a megalapozatlan menedékkérelmek számának növekedését tapasztalta. Ilyen aggodalmak miatt az Európai Bizottság most Albánia és Bosznia-Hercegovina vonatkozásában úgynevezett "vízumkötelezettség után megfigyelő eljárást" léptet életbe, ami a lakosokra nézve nem jár korlátozásokkal, de a két balkáni ország hatóságait szoros együttműködésre kötelezi az uniós szervekkel. Albániától és Bosznia-Hercegovinától Brüsszelben elvárják, hogy fokozza tájékoztató kampányát a lakosság körében, magyarázza el, hogy a most lehetővé tett vízummentesség csak rövid távú tartózkodásra jogosít, és segítsen a visszaélések megelőzésében - közölte a belügyi EU-biztos.Magyar részről a brüsszeli tanácskozáson Pintér Sándor belügyminiszter vesz részt. A magyar belügyi tárca által a tanácskozáshoz kiadott sajtóanyag szerint az albán és bosznia-hercegovinai állampolgárok vízumliberalizációját Budapest úgy értékeli, hogy az érzékelhető pozitív változást jelent az állampolgárok számára, és nagyban hozzájárulhat az EU-integrációhoz szükséges reformlendület fenntartásához. (MTI)