Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

szálláshelyek Ide utaznék Barcelona

Általános leírás

Barcelona mediterrán város. A tenger és egy hegy között fekszik, a rómaiak alapították több mint 2000 évvel ezelőtt. Egész évben enyhe az éghajlata. Intenzív nappali és éjszakai életet élhet benne a látogató.
Barcelona megnyitja Ön előtt kapuit, hogy élvezhesse a mediterrán kultúrát, az üzletek gazdag választékát, a konyhaművészetét és a szórakozási és kulturális lehetőségeit. Lakói vendégszerető és barátságos természete Ont is magával fogja ragadni, ugyanúgy, mint az életöröme is ennek a városnak, amely az utóbbi években igazi turistacélponttá vált.
Készüljön fel arra, hogy egy modern, kozmopolita és dinamikus várost fedez fel, amely a tenger közelében él. Egy olyan várost, amelyet kényelmesen sétálva, gyalogosan is bejárhat.
A klíma, a mediterrán fény, az emberek, a tengerpart és a hangulat - mindez jó ürügy arra, hogy többé ne is menjünk el innen. A történelem, az építészet, a gasztronómia, az üzletek kínálata, mind ok arra, hogy visszatérjünk.

Barcelonát feltétlenül látni kell. Ez az ősi város elképesztő átalakuláson ment át az utóbbi évtizedben. A múltat a régi épületek felújításával becsüli meg, de mivel mindig is az újat kereste, új épületekkel és létesítményekkel igyekszik még aktívabban részt vállalni az ország kulturális történéseiben. Aki szeretné megismerni Barcelonát, annak tudnia kell egy-két dolgot Katalóniáról is. Barcelona ugyanis Katalónia fővárosa. Katalónia pedig Spanyolország tizenhét autonóm területeinek egyike és az ország északkeleti részén fekszik. A múlt században Spanyolország legfejlettebb régiója volt, és ezt a szerepét máig sem veszítette el. A barcelonai látni- és tennivalók mennyisége a város méretéhez képest szokatlanul bőséges. A középkori, gótikus városmagban hihetetlenül gazdag építészeti örökség várja, hogy megismerjük. De Barcelonát mégis a hangulata miatt zárjuk szinte azonnal a szívünkbe: nyüzsgő, vidám emberek járnak fel-alá, korzóznak a Ramblán, zene szól mindenfelől, kicsi, hangulatos éttermek, kocsmák, bárok, táncos mulatóhelyek, kifőzdék, kávéházak, teázók, diszkók váltogatják egymást. A várossal szorosan egybefonódott Gaudí neve, akinek egyedülálló, zseniális épületei napjainkban is emberek száz ezreit vonzák. Összetéveszthetetlen, gyakran organikus építészetként jellemzett stílusa mór és gótikus elemeket is felhasznál, ezt ötvözi sajátos módon mesebeli megoldásokkal: gombakalapra emlékeztető tetők, arcot formázó ablakkeretek, összetört cserépből és csempéből kirakott színes mozaikok, egy varázslatos elme hihetetlen alkotásai. Barcelona világhírű jelképe, a még továbbra is csak épülő Sagrada Familia - Szent Család Templom is az ő alkotása. Aki Barcelonában jár, feltétlenül látogassa meg a Milá és a Batlo házakat is, illetve a Güell Parkot. A városban komolyzenei és színházi hagyományokat ápolnak, és a világ legjobb előadóművészeit sikerül megnyerniük. Vegyük hozzá mindehhez a kellemes éghajlatot, a változatos és izgalmas konyhát, a helyi borokat és a jó minőségű vásárolnivalókat (kézműipari termékek, régiségek, a legújabb divat szerinti ruhák és egyéb modern holmik) -és máris képet alkothatunk arról, miért is vonzó úticél Barcelona. Ennek a városnak stílusa van, az éjszakai élet pedig egyenesen bódító. Barcelona mintegy kétmillió lakosának nagy része az utcán ünnepelt, amikor 1986 októberében bejelentették, hogy a nyári olimpiai játékok megrendezésére beadott negyedik pályázat sikeres volt. A XXV. olimpiai játékok 1992-ben megerősítette: érdemes volt magán-és közadakozásból felújítani a várost és építkezni, a világ figyelmét magukra vonni. Az 1888-as és 1929-es Világkiállítás örökségeként is nagyszerű épületek maradtak az utókorra. Az ide látogatók többségét mégis a régi, megfoghatatlan okok ejtik rabul. Barcelona megbabonázza az idegent, és ha az többször ellátogat ide, a varázs mit sem gyengül sőt, a hely bája csak tovább erősödik.

Érdekes adatok:
  • Barcelona az egyetlen város a világon, amelyben kilenc az Emberiség Kulturális Öröksége műemlék van.
  • Barcelona 1.054.000 hajójával az egyik legfontosabb kikötővárosa Földközi tengeren és Európában.
  • Barcelonában évente majdnem száz vásárt és nemzetközi szalont tartanak, köztük a rendezvénypiac legfontosabb találkozóját, az EIBTM-et.
  • Barcelonának több mint 45.000 szállodai férőhelye van, és minden kategóriában kínál szállást.


Barcelona, - 2000 év történelme és művészete
Barcelona nagy kulturális hagyományokkal rendelkező város. A római, az arab, a zsidó és a keresztény civilizáció történelmi hagyományait kiegészíti a különböző korok és stílusok építészeti öröksége. Több mint 50 múzeum várja Ont klasszikus és kortárs, nemzetközi hírű művészek alkotásaival. Javasoljuk, hogy látogassa meg közülük a legjelentősebbeket, amelyek a következők:
  • A Picasso Múzeum, a Gótikus negyedben o A Miró Alapítvány
  • A Caixa Forum kulturális központ, mindkettő a Montjuic hegyen
  • A Tápies Alapítvány az Eixamplé-én o A Caixa Catalunya kulturális központ a "La Pedrera" épületben
  • A Museu d'Art Contemporani de Barcelona azaz
  • a Kortárs Művészeti Múzeum (MAGBA), a Raval-ban o A Várostörténeti Múzeum a székesegyház közelében
  • A Museu Nacional d'Art de Catalunya, azaz a Katalán Nemzeti Művészeti Múzeum (MNAC), amely a világ legnagyobb római kori gyűjteményét őrzi


Barcelona egyben szabadtéri múzeum is. Utcái és terei tele vannak történelmi és kortárs műemlékekkel és szobrokkal, amelyeken keresztül felfedezhetjük a barcelonaiak művészetszeretetét.
A Barri Gótic, a Gótikus negyed híres történelmi műemlékeiről és bohém hangulatáról. Öröm sétálni keskeny és régi utcáin, megcsodálnia zsidó negyed épületeit, a római városfalakat és a gótikus épületeket. A Rambla, a város szíve, a legjobb hely, ahol megismerhetjük a katalán nép lelkialkatát. Egy sétáló sugárút, színes és kavargó, amely a tengernél kezdődik és felmegy a Katalónia térig, ahol alkalmi zenészek, pantomimesek, festők, virág-, madár és újságárusok adnak egymásnak randevút nap mint nap. A Boqueria piac, a Canaletas szökőkút, kávéhézak és üzletek váltogatják egymást az út kétoldalán.

A hagyományoktól a modern korig
Barcelona nyitott és modern, de egyben hagyományőrző város is. Bizonyítják ezt a La Mercé-nek, a város védőszentjének, vagy a Sant Jordi népünnepei, amelyek világszerte ismertek, ugyanúgy, mint a könyv és a rózsa napja. Nyáron Sant Joan és Sant Pere verbenái (utcai vigasságai) és a festes de Grácia, a Gracia ünnepe alkalmával az utcák megtelnek vidáman ünneplő emberekkel, ami lakói nyitott és toleráns lelkületét tükrözi. A Sardana tánc, az emberi tornyok vagyis a "castells", az óriások és nagyfejűek felvonulása, a tűzijátékok, mind a katalán nép identitását tükrözik, amelyeken keresztül az egész világ megismerhette e nép hagyományait.
Barcelonában ezen kívül nemzeti és nemzetközi fesztiválok, koncertek, táncfórumok, színházi talákozók is zajlanak. A város zenei kínálata minden ízlést kielégít: a Gran Teatre del Liceu (Opera) klasszikus kínálatától, a Palau de la Música Catalana (A Katalán Zene Palotája) és a L'Auditori (Hangversenyterem) koncertjeitől a nyári Festival Sónar és a Grec legalternatívabb kínálatáig.

A helyi hagyományos ünnepek naptára

Április 23. Sant Jordi - A könyv és a rózsa ünnepe
Június 24. Sant Joan - Utcabál, pezsgő és koka
Szeptember 11. La Diada - Katalán nemzeti ünnep
Szeptember 24. La Mercé - Barcelona ünnepe
December 25/26. Karácsony és István - Családi ünnepek
December 31. Szilveszter - Barátokkal töltik

Gaudí városa
A Modernizmus, a XIX század végének és a XX század elejének művészeti mozgalma Katalóniában az építészetben találta meg legmagasabb kifejezési formáját. A modernista épületek legnagyobb része az úgynevezett "Quadrat d'or"-ban található a barcelonai Eixamplé-ban. Itt megcsodálhatjuk Antoni Gaudí, Doménech i Montaner vagy Puig i Cadafalch alkotásait.
Az Eixample az a terület, amelyre 1860 után kezdett a város kiterjedni, miután lebontották a középkori városfalakat. Barcelonának ezt az új részét Ildefons Cerdá mérnök tervezte, és úgy tartják számon, mint a várostervezés példaképét.
A Casa Batlló azaz a Battló Ház, a Casa Amatller azaz Amatller Ház vagy a Casa Milá, azaz a Milá Ház, amely "La Pedrerá', "Kőfejtő" néven is ismert, szokatlan anyagokat, formákat, színeket és bútorokat vonultatnak fel. Olyan építmények, mint a Sagrada Família - A Szent Család- , a Palau Güell - a Güell Palota -, a Hospital de Sant Pau- Sant Pau Kórház- és a Santa Creu, a Palau de la Música Catalana - Katalán Zene Palota - vagy a Güell Park - közülük többet is az emberiség kulturális örökségének nyilvánított az UNESCO - mindezek Barcelonát a modernizmus fővárosává teszik.
Közlekedés

Barcelona jól szervezett tömegközlekedési hálózatának köszönhetően a város minden pontja könnyen és gyorsan elérhető. Buszok sűrű hálózata egészíti ki a met ró és a helyi HÉV (Ferrocarils de la Generalitat) vonalakat. A jegyek minden tömegközlekedési eszközön egyaránt érvényesek! A teljesárú jegy ára 1, 15 EUR és a metrón többszöri átszállásra is jogosít. Ha többet szándékozunk utazni 10-es gyűjtőjegyet (6, 30 EUR), illetve három napos jegyet (12, 40 EUR)ajánlatos venni. Jegyet a metróállomások jegypénztáraiban, illetve automatákban, valamint az autóbuszok vezetőinél vásárolhatunk. A metró reggel 5 órától éjfélig, pénteken és szombaton pedig éjjel 2 óráig közlekedik. Az autóbuszok szintén éjfélig közlekednek, és utána a fontosabb útvonalakon az éjszakai járatok biztosítják a közlekedést. De használhatjuk a jellegzetes sárga-fekete barcelonai taxikat is.
Ajánljuk

Sétáljunk egyet a csodálatos platánsor szegélyezte, fantasztikus hangulatú, "élőszobrok " sokaságától hemzsegő Ramblason az óvárosban. A Gótikus negyedben feltétlenül látogassuk meg a Szent Eulália katedrálist, a Santa María del Mar gótikus templomot, a hangulatos Montcada utcában található Picasso múzeumot. Figyelem: hétfőn a múzeumok többsége zárva tart, ill. vasárnap általában már kora délután zárnak. A Gótikus negyedtől nem messze található a Régi kikötő a Kolombusz szoborral, az akváriummal és a háromdimenziós mozival. Barcelona a modernizmus fellegvára.

Kikötő
A tengerparti sétány elején áll Kolumbusz 59 m magas emlékműve, a vizen a Santa Maria mása. Innen indul az Andrássy úthoz hasonló (csak jóval szélesebb) Rambla, elején a Tengerészeti múzeummal. Menjünk végig rajta, a hatalmas Plaza de Cataluna-ig, amely közlekedési (metro, busz) csomópont is.

Barrio Gotico
Az óváros, a gótikus negyed szűk sikátorai sok középkori házat, román, gótikus stílusú templomot, nem utolsósorban olcsó és hangulatos vendéglőket rejtenek. Fél nap rámegy, ha végig akarjuk bolyongani, és itt a földközi tengeri gótika legarányosabb alkotása, a 83 m hosszú, 37 m széles, 25 m magas, háromhajós katedrális, a püspöki és az őrgrófi palota is. Keressük meg Moncada utcában a Picasso múzeumot is.

Parkok
Parque de la Cuidadela afféle arborétum, egyik sarkában a Természettudományi (állatani) múzeum, mellette a Geológiai múzeum.
A Montjuic 213 m magas dombjára igazán a Poble Espanol de Montjuic, vagyis a skanzen kedvéért kell felsétálni. Egy minivárost találunk itt, Spanyolország minden tájegysége képviselteti magát élethű anyagokból felépítve, az avilai bástyáktól a toledói, vagy kordobai palotákig. Belépő felnőtteknek 7,5 EUR, gyerekeknek 7-12 éves korig 4 EUR.

Gaudi építészete
Barcelona jellegzetes látnivalói a semmivel sem összetéveszthető Antoni Gaudi építmények. A Sagrada Familia templomnak készült, de igazából csak nyolc tornya (megmászható) és a szentély egy része áll. (Belépő felnőtteknek 8EUR, gyerekeknek 5 EUR) Nem messze egy bérházat találunk, rá fogunk ismerni! Még tovább haladva jutunk a Güell parkba. Kacsalábú kastély (igazi!) hullámzó majolika tér, csipkék és függőkertek, meg amit csak lázálmainban el tudunk képzelni. Legalább két órát érdemes rá szánni.

"Kötelező " látnivalók még: Batlló, Milá házak, Palau de la Musica Catalana (zenepalota). Rengeteg múzeum, mint pl. Museu d 'Art Modern, Picasso Múzeum, mind-mind csodálatos élményt nyújtanak a Barcelonába látogatóknak.


Kirándulások Barcelona környékén
Barcelona stratégiai elhelyezkedése és kiváló megközelíthetősége következtében jó kiindulópont ahhoz, hogy új tájakat fedezzünk fel és élvezzük a közvetlen kapcsolatot a természettel. Alig 200 km-es körzetben kulturális, történelmi szempontból, valamint szórakozási lehetőségekben gazdag területeket találunk.
Mintegy 60 kilométerre Barcelonától található a Montserrat hegy és kolostor. A kolostor, amely a Montserrati Szűznek, Katalónia védőszentjéneka kultuszhelye, csodálatos sziklatömbre épült. Itt van Európa egyik legrégibb gyermekkórusa, az Escolania de Montserrat, amelyik minden nap énekel. Onnan pedig kirándulásokat lehet tenni a hegyekbe.
A katalán tengerpart északi részén található a Costa Brava, ahol egymást váltják a homokos strandok, az öblök és a meredek partszakaszok. Sok helyen a fenyőfák közvetlenül a tengerparton nőnek, ami kivételes és utánozhatatlan jelleget kölcsönöz a tájnak. Figueresban (Girona város közelében) található a zseniális művész, Salvador Dalí Színház Múzeuma. Két közeli településen meglátogathatjuk a Dalí Emlékházat és a Castell Gala-Dalí Múzeumházat.
Barcelonától nem messze található Európa egyik legnagyobb tematikus parkja, az Universal Mediterránea. A park lehetőséget kínál, hogy öt világban tegyünk lenyűgöző utazásokat: a Mediterráneum, Polinézia, Kína, Mexikó és a Far West világában. Látványosságok széles kínálatával várja látogatóit, valamint egy karibi hangulatú akvaparkkal.
A Vall de Núria völgy, amelyet egy impozáns hegykoszorú ölel körül, a keleti Pireneusokban található, 120 km-re Barcelonától. Fogaskerekű segít feljutni a völgybe, ahol a szentély és turistalétesítmények találhatóak. Ezen a területen 11 alpesi síállomás és 7 sífutó állomás van nyitva decembertől áprilisig.
A Casino Castell de Perelada kaszinó, Girona körzetében, egy XIV századi kastélyban foglal helyet. Nyáron minden nap nyitva tart, télen pedig hétfőtől szombatig. A nyár folyamán helyt ad a Castell de Perelada Zenei Fesztiválnak is.
Katalónia gazdag termálvizekben. Gyógyászati tulajdonságait termálfürdő központokban hasznosítják, amelyek egész Katalóniában megtalálhatóak.
Katalóniának van 62 hivatalos golfpályája is. Ezeket az ország kedvező éghajlatának köszönhetően egész évben lehet használni.
Vásárlás

Barcelonát üzletei kínálata valóságos nemzetközi kirakattá teszi. Százéves múlttal rendelkező boltjai és legmodernebb üzletei együtt élnek a nagy nemzetközi márkák kínálatával, és közösen alkotják a kínálat identitását és egyediségét.
Barcelona öt kilométer hosszú kereskedelmi tengellyel várja látogatóit, az úgynevezett Shopping Line-nal, ahol az építészet, a kultúra, az üzletek és a gasztronómia gazdag választéka egyszerre van jelen. Ez a szabadtéri kereskedelmi központ a kikötőben kezdődik és végighalad a város legfontosabb utcáin, melyek a következők: a Ramblas, a Born, a Grácia sétány, a Rambla de Catalunya, a Diagonal, a Francesc Maciá tér és a Maria Cristina tér.
Egész Barcelonában, és különösen ennek a kereskedelmi tengelynek a mentén az üzletek a Barcelona Shopping Line jelzést viselik, és kiváló példáját nyújtják annak az árukínálatnak, amely azonosítja és más városoktól megkülönbözteti ezt a várost.
A séta, a kirakatnézegetés, a boltok látogatása, a konyhaművészet, a város és a barcelonaiak életmódjának megismerése-mindezek az örömök várják a Barcelonába látogatót az egész itt töltött idő alatt.
A belvárosban az üzletek hétfőtől szombatig minden nap nyitva vannak reggel 10-től este 8-ig, 9-ig és a szieszta, azaz ebédszünet idejére sem zárnak be. A nem belvárosi boltok azonban délután 1-től 5-ig zárva tartanak. Hitelkárt yával szinte mindenütt lehet fizetni. Inkább itthon váltsunk be eurót, mert Barcelonában a pénzváltók ritka kivétellel nem fogadnak el forintot.
Étkezés

A katalán konyhaművészet a mediterrán étrend terméke, amelyet a legegészségesebbnek tartanak a világon. A vidék természetes alapanyagaira épül - hal, hús, rizs, zöldségek, olívaolaj, gyümölcsök, stb. - amelyek az eredeti, helybéli specialitásokkal egészülnek ki, mint például a felvágottak, a gombakészítmények, a paradicsomos kenyér, és az édességek.
A katalán konyha jellegzetes ételei a rossejats (tengerésztál), az esqueixada (tőkehal saláta), a bonfarra zöldbabbaka paella (rizs) vagy a fideuá (csőtészta). A desszertek közül kiemelkedik a mel i maró (méz túróval) és a népszerű katalán krém.
A hagyományos katalán kísérletező-kedv és a dizájn szeretete nyomot hagyott úgy az ételeken, mint az étkezés helyein. Teljes és változatos a kínálat a legkifinomultabb éttermektől, amelyekből többet is megemlít a Michelin útikönyv, a bájos és egyéni kiskocsmákig.
A barcelonai konyhaművészet jellegzetessége, hogy éttermei rendkívül széles választékot kínálnak. Megkóstolhatjuk a "tapas"t (sör- és borkorcsolyák), amelyeket éttermekben és kávéházakban is kínálnak a piac termékeiből készült ételeket (az évszaknak megfelelően), halkülönlegességeket, a népies és a magas szintű nemzetközi konyhát.
Ha egy tipikus uzsonnát akarunk elfogyasztani, menjünk egy granjába, amit az egész városban bárhol, de elsősorban a Gótikus Negyedben találunk meg. Nagy múltú helyek ezek, ahol érdemes megkóstolni egy csésze meleg csokoládét, frissen felvert tejszínhabbal, és az édességek széles választékát.
A katalán borok és habzóborok kiváló minőségűek. A champaneríákban (pezsgőzőkben) megkóstolhatjuk a híres pezsgőbort (tava), amely champegnoise módon feldolgozott katalán bor. Az egész világon fogyasztják, az öröm, az ünnep szimbóluma.
Barcelona 2005 márciusától 2006 márciusáig ünnepelte a Táplálkozás, a Konyhaművészet és a Gasztronómia Évét, a közönség számára nyitott több mint 300 rendezvénnyel.

Barcelonában bőséges a választék az étkezési lehetőségek terén. Még soha nem adtak ki annyi gasztronómiai könyvet, útikalauzt, mint az utóbbi pár évben, hiszen a spanyol konyha napjainkban aranykorát éli és ebből a katalán főváros is kiveszi részét. A mediterrán konyhán kívül megtalálhatók itt Spanyolország egyéb régióinak jellegzetes ételeit kínáló éttermek is (a baszk és a gallego vendéglőket ajánljuk leginkább). A katalán, jellegzetesen mediterrán jellegű konyha alapját az olívaolaj, az idényzöldségek és gyümölcsök, halfélék, tenger gyümölcsei, hüvelyesek, kit űnő minőségű húsfélék és természetesen a kiváló spanyol borok képezik. Spanyolország leghíresebb borvidéke a Rioja, az innét származó nedükben biztosan nem csalódunk, de finomak a katalán fehér ill. rosé borok is. Szinte minden vendéglő kínál házi bort jóval kedvezőbb áron, ezt is nyugodt szívvel merjük ajánlani. Desszertként pedig kóstoljuk meg a "crema catalana "-t, vagyis a karamellizált katalán pudingot. Egy háromfogásos ebéd itallal egy átlagos étteremben körülbelül legalább 25 EUR-ba kerül, de hétköznap szinte minden vendéglő kínál háromfogásos menüt már 8-10 EUR-ért. Az étkezési időpontok jelentősen eltérnek az itthonitól, a spanyolok délután 1 -4 óra között ebédelnek és este 8 és éjfél között vacsoráznak, ehhez igazodnak a vendéglők konyhai nyitvatartásai is. Érdemes beszerezni a Katalán téri (Plaza Catalunya)turista információs irodában egy gasztronómiai kalauzt. Ajánljuk a Paseo de Grácia, a Plaza Catalunya, a Barrio Gótico, a Raval és a Maremagnum (Régi kikötő)vendéglőit. A Ramblas vendéglői drágák és nagyon is turista jellegűek.
Egyéb

Barcelona, szórakozási lehetőségek minden korosztály számára
Barcelona dinamikus város, amely a tenger közelében él. Olyan energikus és sokszínű, hogy minden látogatója beleszeret. Szórakozás, hagyományőrzés és életöröm, ez jellemzi a barcelonaiak életét. Enyhe éghajlata lehetővé teszi, hogy szabadtéri tevékenységeket folytassunk vagy rendezvényeken vegyünk részt, kerékpáron ismerjük meg a város meghitt szögleteit vagy gyalogsétákat tegyünk, hogy a sétányok és sugárutak különleges hangulatát élvezzük.
A tenger közelsége lehetővé teszi, hogy több mint 6 kilométer hosszú tökéletesen felszerelt strandon élvezzük a napsütést és a tenger vizét, vagy hogy a legkülönbözőbb vízi sportokat űzzük. A Régi Kikötőben - Port Vell - találjuk az Akváriumot - L'Aquárium de Barcelona, amely Európa egyik legnagyobb akváriuma, a 3D és Omnimax formátumban vetítő mozit, az Imax-ot, vagy a Maremagnum-ot, ezt a szabadidő- és üzletközpontot.
Ajánlatos felmenni a kilátóba a Mirador de Colón-ba, hogy megcsodálhassuk a város teljes látképét vagy végigcsónakázni a "las Golondrinas" sétány mellett egészen az Olimpiai Kikötőig, a Port Olímpic-ig. Nagyon közel található a "Reials Drassanes" gótikus hajóin a Museu Marítim - Tengerészeti Múzeum- , különböző korokban használatos hajók kiállításával.
Ha gyalogsétát teszünk a városban, parkokban és kertekben járhatunk, amelyek közül kiemelkedik a Parc de la Ciutadella, amely helyet ad Zoológiai Múzeumnak és a Barcelonai Állatkertnek, ahol több mint 7000 állatfajt láthatunk békés egymás mellett élésben. Barcelonát két hegy öleli körül: délen a Montjuic, közvetlenül a tenger mellett, ahol megcsodálhatjuk az Anillo Olímpicó-t, az 1992-es Olimpiai Játékok színhelyét. A Palau Sant Jordi és az Estadi Olímpic olyan helyek, ahol még mais él azoknak a napoknak a szelleme és érzései.
Szintén a Montjuic hegyen található a Poble Espanyol, amely a Spanyolországot jelképező épületek élethű képmásával van körbekerítve. A kávézók, az éttermek, a népművészeti boltok mellé az egész család számára szórakozást nyújtó programok társulnak.
Nyugaton vár minket a Tibidabo hegy, amelyet a Serra de Collserola erdői vesznek körül, az azonos nevű vidámparkkal, amelyet a Blau Villamossal és Siklóval lehet megközelíteni, ezekkel a ma már ritkaságszámba menő, százéves közlekedési eszközökkel, amelyek felvisznek minket a hegy tetejére.

Barcelona éjszaka
Az éjszaka Barcelonában minden igényt kielégít. Kávéházak, zenés és dizájnos bárok, sörözők, pezsgőzők, diszkók, táncszalonok és flamenco bemutatók várják Önt hajnalig.
Végigsétálva a passeig de Grácia-a és a rambla de Catalunyá-n láthatjuk az Eixample kivilágított modernista stílusú házait. Egy kávé a nyitott teraszon vagy egy ital egy dizájnos bárban, a legjobb módja az esti program kezdésének.
Az avenida del Tibidabo környékén olyan bárokat és diszkókat találunk, ahonnan a város panorámájában is gyönyörködhetünk.
A Font Mágica de Montjuic szökőkút fény- és hanglátványossága egy másik pont, amelyet nem hagyhatunk ki a barcelonai éjszakai programból. És a közelében, ugyanazon a hegyen, a Poble Espanyol sok jó étteremmel, jazz zenével vagy flamencóval várja a vendégeket. A Diagonal fölött, az úgynevezett felsővárosban, számtalan zenés bárt találunk, ahol összetalálkozhatunk és együtt szórakozhatunk a helybéliekkel.
A bohémeknek, vagy akik a legutolsó divatot akarják követni ajánlott a Born, ahol tapas-t vagy koktélokat fogyaszthatnak és táncolhatnak kivilágos kivirradatig.
A Port Vell és Port Olímpic kikötők is kiváló szórakozóhelyek, ideálisak a táncolni vágyóknak és azoknak, akik a tenger mellett akarják élvezni az éjszakát. Itt található a Gran Casino de Barcelona, amely a játéktermeken kívül kiváló étteremmel is rendelkezik és teljessé teszi egy olyan város kínálatát, amely soha nem alszik.

Barcelona és a sport
Barcelona sportszeretete a XIX. század végére nyúlik vissza, amikor úttörő volt több sportág spanyolországi meghonosításában. Ez a hagyomány örökített a városra számos sportklubot, amelye ma már évszázados múlttal és nagy nemzetközi tekintéllyel rendelkeznek.
Az 1992- es olimpiai játékok hatalmas szervezési siker volt, a házigazda szerepét játszó várost betöltötték nagy sporteseményekkel és segítettek elvinni Barcelona hírét világszerte.
Barcelona ma már hagyományos nemzetközi sportrendezvényeknek ad otthont, olyanoknak mint a Godó GrófTenisz Kupa, a Forma 1 Világbajnokság, a Motorkerékpáros Nagydíj és a vitorlásversenyek. Ezek az események, és a legendás futballklub, "el Barcá', bizonyítják a barcelonaiak sportszerető szellemét és aktív részvételét a város életében.

Barcelona az egészség városa
Barcelona, azon kívül, hogy a városi turizmus egyik fő európai célpontja, nagypresztízsű orvosi szolgáltatásokat is nyújt, amivel egész évben sok látogatót vonz. A katalán orvoslásnak nemzetközileg elismert a tekintélye és üttörő munkát végez a tudomány különböző területein, mint például a veseátültetés, szemészeti műtétek, a mellkasműtétek, szívműtétek és innovatív sebészeti technikák.

Barcelona, Találkozók és incentív utak metropolisza
Barcelona a spanyol gazdaság egyik motorja, aminek hátterében több piacvezető szektor - ipar, kereskedelem és pénzügyek - nagyfokú aktivitása áll. Szakemberei magasan képzettek és nemzetközi tekintélynek örvendenek.
A városnak hat egyeteme van, 22 kórháza, szakosodott klinikái és kiváló tudományos fejlesztő és kutató központjai. Mindennek köszönhetően a város hosszú idők óta, hagyományos helyszíne a legkülönböző kongresszusoknak.
Barcelona jelenleg kiváló helyszín termékbemutatók, vállalati bemutatók és incentív utak tekintetében, modern létesítményeinek és annak köszönhetően, hogy a legkülönbözőbb jellegű és méretű szórakoztató és kulturális helyszínekkel rendelkezik. Az egyedi történelmi helyek, amelyek alkalmasak fogadások, gálavacsorák és ünnepségek megtartására, külön vonzerőt jelentenek azok számára, akik különleges és emlékezetes helyszíneket keresnek rendezvényeik számára.
Kapcsolódó cikkek
Barcelona közelében nyílik az első Ferrari Hotel
Spanyolországban nyitja meg első, szállodával bővített témaparkját a Ferrari.Az olasz autógyártó cég 2016-ban tervezi megnyitni a PortAventure Entertainmenttel közösen tervezett témaparkját, amelyet - a cég életében elsőként - egy látványos hotel is kiegészít.A vidámpark és szálloda 139 és fél millió dolláros beruházással épül meg. A Ferrari mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy növelje ekötelezett rajongóinak számát, ezzel a lépéssel pedig új célcsoportokat szólíthat meg. A témaparkban például már egészen fiatal kortól megismerkedhetnek a vendégek a Ferrari-élménnyel.Száguldás a vidámparkban, szimulátor a hotelbenA Ferrari Land névre keresztelt létesítményt a Barcelonától egy órányira található PortAventura üdülő- és szórakoztató parkon belül építik fel Costa Dorada területén, utóbbi cég már alá is írta a megépítésről szóló licencszerződést az autógyártóval.A 75.000 négyzetméteres területre tervezett parkban játékok, hullámvasutak és egyéb élményelemek várhatók, természetesen fókuszban az autókkal és a sebesség megtapasztalásával. Európa legmagasabb és leggyorsabb, a száguldás élményét nyújtó, függőleges hullámvasútját is itt építik fel.A Ferrarinak már van egy témaparkja Dubajban, azonban ahhoz nem tartozik szálloda. A hotelnek 250 szobája és számos étterme lesz, illetve szimulátorokat is elhelyeznek majd az épületben.Trenddé vált a márkakiterjesztésEzzel a lépéssel a Ferrari is csatlakozik ahhoz a jelenséghez, amit számos más luxusmárka már követ: sokan ugyanis kihasználják a márkaimidzsüket, és belépnek a virágzó turisztikai piacra.Például a francia luxuscikkek konglomerátuma, az LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton felvásárolta a Saint Barthélemy szigetén fekvő Hotel Saint-Barth Isle de France szállodát, így terjeszkedve a turizmus és vendéglátás területén.Az olasz ékszertervező, Bulgari milánói szállodái és resortjai pedig a trendkövető turistákat vonzzák, akik főként a város évente megrendezésre kerülő divathetén vesznek részt - ilyenkor a szálloda speciális ajánlatokkal készül vendégei számára.(forrás: Luxury Daily, Ferrari )
Katalán fesztivál Budapesten - 2012. augusztus 3-5.
Augusztus első hétvégéjén a katalán kultúrával ismerkedhet meg a budapesti közönség. Az Aplec Nemzetközi Fesztivál évről évre más országba utaztatja és mutatja be látványos népi és tradicionális kultúrát megjelenítő produkcióját.Augusztus 3-5. között katalán zenészek, néptáncosok, ördögök, sárkányok és óriások népesítik be a Szabadság teret. A fesztivál egyedülálló látványosságai, a szellemi világörökség részeként nyilvántartott embertornyok (castells) akár 10 ember emeletnyi magasra is "épülhetnek." Augusztus 4-én, szombaton a több száz fős társulat látványos felvonulást tart Budapest belvárosában, több Duna-hidat is érintve.A fesztivál programja2012. augusztus 3., péntekSzabadság tér17.00 Fem rotllana amb força, equilibri, valor i seny / Járjunk körtáncot! - Embertornyok építése körtánc kíséretében19.00 Espectacle inaugural l'Arbre de la vida / Életfa - Megnyitó az Aplec Internacional fesztiválon résztvevő csoportok bemutatkozásával19.30 Barreja de danses / Táncos forgatag - Katalán és magyar néptánccsoportok előadása21.30 Que salti la plaça! / Mozduljon a tér! - Táncház2012. augusztus 4., szombatSzabadság tér10.00 Gran Cercavila / Zenés felvonulás - Indulás: a Clark Ádám térrőlRecorregut / Útvonal: Clark Ádam tér, Lánchíd, Széchenyi tér, Október 6. utca, Szabadság tér11.00 Fem rotllana / Járjunk körtáncot! - Körtáncbemutató és táncház12.00 Cultura popular catalana universal i viva / Katalán néphagyományok bemutatása 16.00 Força, equilibri, valor i seny / Erő, egyensúly, bátorság és értelem - Embertornyok építése17.45 Concert / Az El Grupet katalán néptánccsoport, a Bisbal Jove katalán népzenekar és a Budapesti Operettszínház Zenekarának és Énekkarának közös koncertje19.30 Som mediterranis / Mediterránok vagyunk - A tenger és a kocsmák világát felidéző dalest rumégetéssel egybekötve21.00 Que salti la plaça! / Mozduljon a tér! - Táncház2012. augusztus 5., vasárnapSzabadság tér16.00 Fem rotllana amb força, equilibri, valor i seny / Járjunk körtáncot! - Embertornyok építése körtánc kíséretében18.00 Els elements de la cultura popular catalana / Néphagyományok katalán folklórcsoportok tolmácsolásában19.45 Fanfàrria catalano-hongaresa / Katalán-magyar zenés mulatság fúvósok és ütősök előadásában20.15 Proclamació de la ciutat que acollirà l´Aplec Internacional 2013 / A jövő évi Aplec Internacional helyszínének kihirdetése20.30 Espectacle de cloenda - El turul, el foc, l'univers, la festa / A turul, a tűz, a világegyetem és az ünnepek - Záróesemény levegőakrobaták, ördögfigurák és tűzokádó sárkányok részvételévelMit jelent Katalónia?A hétmilliós lélekszámú katalán nemzet hét évszázadon át az európai mediterrán térség meghatározó államalakulata volt. Amióta teljes önállóságukat elveszítették, a katalánok nemzeti szuverenitásuk kibővítését tekintik az egyik legfontosabb feladatuknak. Ez a szellem nyilvánul meg a nyelv, a hagyományok és a kultúra iránti szenvedélyes elkötelezettségükben. Katalónia népe egyesületekbe szerveződve ápolta és a mai napig ápolja, keresi a nemzeti identitás lehetséges kifejezési formáit, köztük a legjellegzetesebbeket, a néphagyományokat. Katalóniát különösen erőteljesen jellemzik ezek a hagyományok, az elmúlt években ráadásul e hagyományok egyre látványosabb és játékosabb formában váltak a katalán mindennapok részeseivé.El folklore - HagyományokBall de bastons - Botos táncA botos tánc ősi idők tanúja, pontos eredetéről keveset tudunk. Feltételezhető, hogy a hosszú pásztorbotokkal járt táncok, valamint az ősi, más országokban is ismert, és a ball de bastons-hoz igen hasonló kardforgató harci táncok keveredéséből jött létre. A botos tánc az egyik legelterjedtebb tánc Katalónia területén: több mint száz tánccsoport tartja repertoárján, mindegyik a saját népviseletében. Az aprólékosan kidolgozott és precíz koordináció, a gyakorta felgyorsuló tempó igen látványos és szuggesztív táncformát eredményezett, olyat, melyről bizton állíthatjuk: maga a tánccá szelídült harc.Bestiari festiu - Ünnepi bestiáriumA katalán állatfigurák igen változatosak, összetett szimbolikájukban a tűz motívuma, az udvari ünnepek világa és az alakoskodás is megjelenik. A tűzhöz kapcsolódó figurák közt vannak a tűzokádó sárkányok, melyeket speciális pirotechnikai eszközökkel is felszerelnek. A felvonulások és népi szokások állandó résztvevői közé tartoznak a nemességet és a királyi hatalmat jelképező állatok, többek között a fenséges sas, a díszesen felkantározott öszvérparipa, az oroszlán vagy a bika. Az utolsó csoportba pedig olyan játékos állatfigurák, állatjelmezek, mesefigurák tartoznak, mint a ló, a bogár, a tyúk, a medve, a bagoly, de még hosszasan sorolhatnánk. E figurák őseit megtalálhatjuk az Úrnapi körmenetekben és a középkori karneválok forgatagában is.Capgrossos- NagyfejűekA capgrossos, azaz a kosztümös nagyfejű figurák már a XVIII. században felbukkantak a vallási kör- illetve díszmenetekben. A nagyfejűek szerepe az volt, hogy utat törjenek az óriásokkal felvezetett kíséretnek, csak néhány faluban volt szokás a nagyfejűek tánca, és csak igen ritkán játszottak főszerepet. A polgárháború után több falu is vásárolt nagyfejűeket, hogy az óriásokat kísérjék. Kezdetben emberi arcokat ábrázoltak, amikor viszont az utca ismét a kötetlen ünnepek színterévé vált a nagyfejű bábúk arcai is egyre fantáziadúsabbá váltak. Az elmúlt évtizedekben a nagyfejűek száma folyamatosan nő, mára a katalán ünnepek legnépesebb résztvevőivé váltak. Katalónia legtöbb hagyományőrző csoportja azon fáradozik, hogy az ünnepeken a fenséges óriások mellett még jobban kihasználják a nagyfejű figurák kialakításában rejlő lehetőségeket.CoblaA cobla a hagyományos katalán népi zenekar neve. A XIX. század közepén Pep Ventura új, népszerűbb zenei formákat keresve állította össze azt felállást, melyben a roselloni Andreu Toron hangszerkészítő hangszerei is szerepet kaptak. Jelenleg a cobla zenekar 11 zenészből áll: egy furulya és kisdob, egy-egy pár tible és tenora (mindkettő az oboa hanszercsalád tagja, ezek adják a cobla jellegzetes hangzását), két trombita, egy harsona, két szárnykürt és egy nagybőgő. A cobla, mely eredetileg elválaszthatatlan volt a szardanától, nem csupán tánczene megszólaltatására alkalmas, zenei lehetőségeinek gazdagsága lehetővé teszi, hogy bármilyen zenei művet, akár klasszikusokat is a saját, jellegzetes hangzásképére hangoljon át.Diables - ÖrdögökAz ördögök (ördög-ruhások) a jó és rossz közötti harc régi vallásos megelevenítéséhez köthető, melyet az Úrnapi körmeneteken mutattak be. Az ördögöket megszemélyesítő bábukról először egy XVI. század közepi, királyi nászünnepség leírás emlékezett meg. Egyes településeken az ördögök a tüzes mutatványokon túl versikékkel gúnyolták ki az elöljárókat és az aktuális, a közvéleményt izgató társadalmi eseményeket. A demokrácia, s vele az utca, mint játéktér visszaszerzésével az ördögfigurák egész Katalóniában elterjedtek, az ünnepségek és fesztiválok megszokott elemeivé váltak. Az ördögök ünnepi játékának állandó eleme az éjszakai tűz, ami rendkívüli vonzerővel vonja be a közönséget egy misztikus, földöntúli előadásba.Dracs - SárkányokA sárkányok, a képzeletbeli állatok, ezek az ősi félelmeket megtestesítő lények minden mitológiában és legendában megtalálhatók. Megannyi más mitológiai figurához hasonlóan, a sárkányok nevelési célzattal, a rossz elleni harc illusztrálására váltak az Úrnapi körmenetek résztvevőivé. Manapság a sárkányok megjelenésekor a látványnak már nagyobb a szerepe, mint a jelképes vallási jelentésnek, sőt, számos településen a sárkányok már magát az ünnepet fejezik ki. A népi mitológia más állataihoz képest a sárkány a katalán képzeletvilágban kiemelkedőbb szerepet játszik, ami szorosan összefügg Szent György legendájával, hiszen Sárkányölő Szent György Katalónia védőszentje. Castells - EmbertornyokEmbertornyokat (castells) már a középkorban is emeltek, eredetük olyan régi táncokra vezethető vissza, melyek emberi építmények kialakításával fejeződtek be. Az embertornyok jelenlegi formája körülbelül 200 évvel ezelőtt jelent meg Vallsban, és lényegében a mai napig megőrizte eredeti formáját. Az emberi testek alkotta tornyok magasságuk, szépségük és törékenységük folytán egyedülálló részévé váltak a katalán népi kultúrának. Úgy tartják, hogy az embertornyokhoz szükséges erő, egyensúly, bátorság és értelem hűen jelképezik a katalán nemzeti karakter alapvonásait. Az egyre szaporodó toronyépítő csoportok, a nem ritkán 10 emelet magas építmények nyomán nem túlzás az embertornyok történetének fénykoráról beszélni. Nem lehet véletlen, hogy 2010-ben az UNESCO az embertornyokat a szellemi kulturális világörökség részévé nyilvánította.EsbartsAz esbarts katalán néptáncokat előadó amatőr csoportok. A XX. század elején azzal a szándékkal jöttek létre, hogy feltérképezzék a falvak ünnepi hagyományainak sokszínű táncait, illetve hogy visszahozzák a köztudatba és továbbadják azokat. Ezek többsége máig megmaradt eredeti környezetükben, és ma is táncolják őket ünnepekkor. Más táncok viszont kikoptak a mindennapokból, csak a népi tánccsoportok tartják őket életben. Előadásaik szépsége bizonyítja, hogy Katalónia kulturális öröksége eleven hagyomány.Falcons - SólymokA sólymok - a castellshez hasonló, de sólyom alakzatra emlékeztető emberi tornyok - az 1930-as években tűntek fel Katalóniában katolikus vallási mozgalmaknak köszönhetően; ez a jelenség tehát viszonylag új keletűnek mondható. A cseh sokol elnevezésű folklórcsoportoktól átvett gyakorlat lényegében gimnasztika, ugyanakkor népszerű szabadidős tevékenység is, mely széles körben elterjedt. Manapság elsősorban a Gran Penedès vidékén űzik. A sólymok eredeti gyakorlata mára kissé megváltozott: a jelmez, a zenei kíséret, valamint az embertornyoktól átvett alakzatok hatására egy komplexebb térformációvá alakult át.Gegants - ÓriásokAz óriások katalán ünnepségeken való megjelenéséről a XIV. századtól vannak írásos emlékek, s ez a népszokás mind a mai napig fennmaradt. Eredetileg - Európa többi részéhez hasonlóan - az óriások az Úrnapi körmenetek részét képező bibliai alakok voltak. Idővel azonban vallási szerepük elhalványult, a szórakoztatás került előtérbe, s a legtöbb katalán település ünnepségén nélkülözhetetlenné váltak. Napjainkban az óriások nem csupán papírmaséból készített, vonuló bábokat jelentenek, egyre bonyolultabb koreográfiájú táncokat is előadnak velük. Gyakran a települések múltjában fontos szerepet játszó történelmi vagy legendás személyeket ábrázolnak általik, így az óriások a helyi önazonosság kifejezőivé is váltak. Óriásokat látni az utcán, egyet jelent az ünneppel.Havaneres - HabanéraA habanéra eredetét a kreol sortáncban, a kubai vagy havannai táncban kell keresni, mely a régi Havanna szalonjaiban nagyon népszerű volt. Később aztán kettévált: zene és tánc lett belőle, majd végül leginkább énekműfajjá vált. A habanéra Katalóniában való felbukkanását különbözőképpen magyarázzák: egyesek szerint a Kubából hazatérő katonáknak, mások szerint a kereskedelmi hajóutakon szolgáló tengerészeknek köszönheti a népszerűségét, de van olyan vélemény is, mely szerint a Katalóniába visszatérő "indiánok" (a korábban Amerikába kivándorolt spanyolok) terjesztették el. A habanéra együttesekben eredetileg három, különböző hangfekvésű énekes vett részt. Eleinte az énekesek a ritmust csupán a kezükkel, a bárok asztalain dobolva adták. Napjainkban a három- vagy négyszólamú felállás a jellemző. Az együtteseket gitár és harmonika is kíséri, bár az utóbbi időben további hangszerelésű változatok is születtek.Música tradicional - Katalán népzeneKatalóniában a népi gyökerű zene vagy a tradicionális hangszerrel előadott muzsika nem elszigetelt jelenség, manapság ez egy igen népszerű és jól megizmosodott zenei mozgalom. Számos csoport foglalkozik régi énekek felkutatásával és felelevenítésével, hogy aztán a táncmulatságokon és a koncerteken a közönséget is megismertessék e dallamokkal. E zenei mozgalomnak köszönhető, hogy a már-már elfeledett régi hangszerek és dallamok visszakapták méltó helyüket a katalán kultúrában. Ma már nem ritka, hogy az ősi hangszereket modern hangszerekkel együtt szólaltatják meg, hogy félreismerhetetlen katalán csengést kölcsönözzenek a zenének. A katalán népzenei csoportok nem csupán tanulmányozzák, hanem a mindennapok eleven részévé tették a katalán népzenét.Sardana - SzardánaA katalánok nemzeti táncként tekintenek a szardánára. Az úgynevezett rövid szardánából fejlődött ki, és ma is úgy járják, ahogy a XIX. század derekán Pep Ventura zenész és Miquel Pardas táncművész a rövid szardánát átalakítva lefektette a szabályait. A szardána megújításával együtt született meg a cobla is. A szardána versenycsoportok a XX. század elején alakultak meg, e korszakot tekinthetjük a szardána virágkorának. Napjainkban is rendeznek szardánaversenyeket, ezeken hat párból álló csoportok versengenek egymással. Elsősorban az összhang és a koreográfia minősége számít. A tánc szépsége és a versengés lehetősége rengeteg fiatalt vonz és nyer meg a hagyományok ápolásának.Teatre i arts de carrer - UtcaszínházE művészet képviselői az utcát 360°-os színháznak és a művészi önkifejezés terének tekintik. A művészek egy univerzális nyelvet használva pompás színekkel ruházzák fel az utcákat, az épületeket és a parkokat, hogy azokat önálló élettel és jelentéssel bíró színpaddá alakítsák át. Egyszerre látványosság, provokáció és cinkos összekacsintás, a színészek egyszerre meglepő és mulatságos, valamint mélyen megindító előadást hoznak létre. Ez a fajta szabadtéri színház, mint egy társadalmi korlátokat nem ismerő és közvetlen kommunikációs forma a fejlett országok kulturális kínálatában egyre gyakrabban tűnik fel. Az Aplec Nemzetközi Fesztiválon részt vevő utcaszínház művelőinek alapelve a hagyományos színházi értékek és a kultúra ápolása; munkájukban a hagyományt a modern megoldásokkal ötvözik, a keretet legtöbbször a régi formák adják, így válhat a tradíció egy jövőbe mutató kifejezési forma alapjává.