Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

szálláshelyek Ide utaznék Velence

Általános leírás

Olyan mint valami meseváros, ahol minden eltér a megszokott valóságunktól. A házak lábát a tenger vize mossa. Régi templomok, paloták, műemlékek másutt is láthatók, de itt minden házra kiírhatnák: műemlék.
Velence 1000 évig volt a Kelet kapuja és a távoli mesevilág hangulata még ma is ott lebeg a város falai között. Az ősi falakból áradó hangulat, a színek és a foltok játéka, a valószerűtlen környezet hatása alatt a szűk sikátorok és a zöldes viz, kanyargó csatornák dísztelen házai is romantikus mezt öltenek.
Közlekedés

A lagúnák városában még a közlekedés is élmény. Vidám vaporettók - vízibuszok - szállítják az utasokat végig a széles főútvonalon, a Canale Grandén és szinte páholyból nézhetjük a rózsaszínű, mézsárga, ezüstszürke, vörös mesepalotákat.
Négyszáz éve még húszezren szelték a csatornákat gondolákkal, ma alig félezren űzik az ősi mesterséget, és még így is néha órákig vesztegelnek fuvarra várva.
Ajánljuk

Nincs tündöklőbb látvány , mint a Piazza S. Marco, akár ragyogó napsütésben, akár ezüstös éjjeli fényben pillantjuk meg. A tér nyugati keskeny részének árkádjai alól kilépve tárul fel teljes pompájában a világ legszebb tere. Csodálatos egység. Összbenyomása elragadó. Ma is helytáll Petrarca megállapítása "Nincsen párja az egész földön".
Szemben, a tér túlsó oldalán a Szt. Márk templom aranyozott kupolakeresztjei, mozaikjai és márványai csillognak szemkápráztatóan. Gyűjtőpontja a város múltjának és jellegzetes vonásainak. Alapjellegét meghatározó elemei bizánciak. A templom díszítésének módja is sajátos velencei. A Piazzetta a Szt. Márk tér méltó folytatása .Keleti részét a Doge-palota zárja le. A Palazzo Ducale nem csupán a fejedelem lakhelye volt, hanem elsősorban a köztársaság államhatalmának központja.
Vásárlás

A Rialtónál minden talpalatnyi helyen árusítanak. Dinnyét, szőlőt, articsókát, halat, húsokat, sajtokat és persze divatos holmikat is: cipőket, táskákat, farmert, illatszert, velencei szuveníreket. Itt a legnagyobb a választék, itt kaphatók a legolcsóbb áruk, és itt lehet a kevésből is lealkudni valamennyit.
Egyéb

A nagyböjt előtti tíz napban vagy február 23. és március 4. között Velence városában a szórakozásé a főszerep. Mivel a karnevál március elején ér véget, ön vagy már járt ott, vagy éppen lemaradt róla. Ne aggódjon, jövőre is megnézheti. A karnevál hatása egész évben érezhető Velencében. Az üzletek városszerte maszkokat és jelmezeket árulnak. A fesztivált tulajdonképpen 1979-ben indították újra, hogy megpróbálják összetartani a városlakókat. A kampány azonban ellentétes hatást ért el: az ünnep az egész világból vonzza a turistákat, akiket a velenceiek nem nagyon kedvelnek. Azért vegye csak elő a naptárát és jegyezze elő a velencei karnevált jövőre. Ez olyan alkalom, amit nem lehet kihagyni egy olyan városban, amely egyébként is fantasztikus dolgokat kínál.
Kapcsolódó cikkek
A város, ahol a tenger az úr: Velence
Velencét a középkorban a tenger tette gazdaggá és védte meg az ellenségtől hosszú évszázadokon át. Napjainkban pedig ugyanez a tenger próbálja eltörölni a Föld felszínéről.A National Geographic Channel most egy új, különleges filmben mutatja be az olasz várost, úgy, ahogy eddig még csak kevesen láthatták. Velence, az Adriai-tenger egyik lagúnájára - és annak 118 szigetére - épült kivételes adottságú város a kelet és a nyugat közötti kereskedelmi útvonalak egyik fontos csomózódási pontja volt a középkorban. A kikötőkben megforduló hajóknak és az élelmes helyi kalmároknak köszönhetően csak úgy özönlött a pénz a városba, s a jólét és gazdagság Velencét kora egyik leggyönyörűbb városává tette. Ugyanaz a tenger azonban, melynek a gazdagságát köszönhette, mára Velence egyik legnagyobb problémájává vált...Amikor feltámad a szél, vihardagály tölti meg a lagúnát, és az utcákat elöntő víz se művészeti, se építészeti emléket nem kímél. Az ember és a tenger párviadala nem új keletű a városban, ám mára drámaian felgyorsult az épületek süllyedése. Az ember részben saját magának köszönheti a bajt, hisz a város alatti rétegvíz kinyerése miatt 40 év alatt annyit süllyedt a város (12 cm-t), mint természetes körülmények között 300 év alatt. Bár a vízkinyerést már leállították, Velence tovább küzd a hullámokkal, melyeket a klímaváltozás emelkedő tengerszintje és egyre hevesebbé váló viharok minden korábbinál magasabbra hajtanak.A város történetének egyik legsúlyosabb katasztrófájára 1966. november 4-én került sor, amikor egy extrém magas vihardagály és a szárazföld felől érkező folyók megáradt vize együttes erővel törtek Velencére. Az utcákon hömpölygő víz magassága néhány óra alatt elérte a két métert, több mint hatmilliárd dolláros kárt okozva a világ egyik legnagyszerűbb épületegyüttesében. A katasztrófa tanulságait levonva ma már átfogó árelőrejelző-rendszer működik a város környékén, és 16 dagályfigyelő állomás folyamatosan monitorozza a tenger mozgását, valamint egy gigantikus mesterséges fal megépítésébe is belekezdtek, amely akadályt képezne az Adria felől érkező vízhegyeknek. Hogy miként működik a védelmi rendszer és hogyan vigyáznak városukra az olaszok, kiderül a National Geographic Channel új, lenyűgöző filmjéből.Világörökségek kívül-belül: Velence - október 18-án, szombaton 18 órakor a National Geographic Channel műsorán!
Művészeti vaporetto Velencében
Új vaporetto-járattal bővült Velence idegenforgalmi kínálata: a művészeti hajó a lagúnák városának kulturális nevezetességeinél áll meg.A vörös színű hajójárat a Vaporetto dell'Arte - a művészet vaporettója nevet kapta. A Santa Lucia vasútállomástól indul és a Canal Grandén halad végig egészen San Giorgio szigetéig. A hajó kizárólag a velencei múzeumoknál és más művészeti nevezetességeknél áll meg. Az állomások között a hajó utasai több nyelvű multimediális vezetést kapnak a város művészettörténetéről. Június 15-ig a művészeti vaporetto reggel kilenc órától este nyolcig félóránként indul, azt követően minden órában.A menetjegy egy teljes napra huszonnégy euróba kerül, hat-tizenkét év közötti gyerekeknek tizenöt euró. Az utasok akármelyik állomáson fel- és leszállhatnak, a vaporetto jegye további kedvezményt ad a múzeumokba és más műemlékekbe való belépéshez, ráadásul sorban állás nélkül. A Velencei Biennále napjaiban a vaporetto egészen a kiállítási területig, a Giardini-Arsenale állomásig halad. Az új hajójárat a velencei önkormányzat kezdeményezésére indult "az igényesebb turisták" számára - írta az olasz sajtó. A Vaporetto dell'Arté azt a célt szolgálja, hogy a városban évente megforduló huszonnégymillió turista minél több napot töltsön itt. A számítások szerint minden művészeti vaporettóra legalább tizenöt utas kell, hogy fenn tudják tartani az új járat évi egymillió eurós költségét.
Borral folyó kút a Velencei Karneválon
Rendkívüli programot ígér az idén tizenhét napon át tartó velencei karnevál: február 19-től március 8-ig követik egymást a kulturális események és a farsangi szórakozás, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.Estig nyitva tartó múzeumok, ingyenes koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kaszinó és titkos kincseiket feltáró templomok várják a látogatókat Velencében. "A műfajok keverésével igyekeztünk a múlthoz képest sokkal gazdagabb és színesebb kínálatot összeállítani"- nyilatkozta a sajtónak Angelo Lodi "fantáziamester", a milánói Scala operaház díszlettervezője. Lodi a Szent Márk tér oldalába kutat varázsolt, amelyből szombattól venetói bor csorog, a tér közepére pedig szabadtéri színpadot épített. Millió eurós befektetésVelence, a nyitott város - címet adta az idei farsangnak Davide Rampello kulturális szervező, a milánói Triennále elnöke. "Nem csak a turistákat csalogatjuk. Azt szeretnénk, ha a velenceiek ismét felfedeznék városukat"- mondta, emlékeztetve, hogy a gazdasági válság ellenére Velence és térsége közel egymillió eurót fektet a karneválba. Idei újdonságnak számít a velencei Biennále rendezte Gyerekkarnevál. A több mint kéthetes farsang a nőnapra eső húshagyó kedden ér véget, amikor a Canal Grande csatornáján gondolás körmenetet tartanak. Az eléhezett angyal alászállFebruár 27-én tartják a karnevál egyik központi eseményét, az Angyal repülését. A Szent Márk bazilika templomtornyának tetejéről leereszkedő Angyal szerepére az idén nem fiatal színésznőt kértek fel. Egy velencei munkásnőre, a 45 éves Nicoletta Zagóra esett a választás, aki a napokban éhségsztrájkot folytatott munkahelye elvesztése ellen.