Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

szálláshelyek Ide utaznék Velence

Általános leírás

Olyan mint valami meseváros, ahol minden eltér a megszokott valóságunktól. A házak lábát a tenger vize mossa. Régi templomok, paloták, műemlékek másutt is láthatók, de itt minden házra kiírhatnák: műemlék.
Velence 1000 évig volt a Kelet kapuja és a távoli mesevilág hangulata még ma is ott lebeg a város falai között. Az ősi falakból áradó hangulat, a színek és a foltok játéka, a valószerűtlen környezet hatása alatt a szűk sikátorok és a zöldes viz, kanyargó csatornák dísztelen házai is romantikus mezt öltenek.
Közlekedés

A lagúnák városában még a közlekedés is élmény. Vidám vaporettók - vízibuszok - szállítják az utasokat végig a széles főútvonalon, a Canale Grandén és szinte páholyból nézhetjük a rózsaszínű, mézsárga, ezüstszürke, vörös mesepalotákat.
Négyszáz éve még húszezren szelték a csatornákat gondolákkal, ma alig félezren űzik az ősi mesterséget, és még így is néha órákig vesztegelnek fuvarra várva.
Ajánljuk

Nincs tündöklőbb látvány , mint a Piazza S. Marco, akár ragyogó napsütésben, akár ezüstös éjjeli fényben pillantjuk meg. A tér nyugati keskeny részének árkádjai alól kilépve tárul fel teljes pompájában a világ legszebb tere. Csodálatos egység. Összbenyomása elragadó. Ma is helytáll Petrarca megállapítása "Nincsen párja az egész földön".
Szemben, a tér túlsó oldalán a Szt. Márk templom aranyozott kupolakeresztjei, mozaikjai és márványai csillognak szemkápráztatóan. Gyűjtőpontja a város múltjának és jellegzetes vonásainak. Alapjellegét meghatározó elemei bizánciak. A templom díszítésének módja is sajátos velencei. A Piazzetta a Szt. Márk tér méltó folytatása .Keleti részét a Doge-palota zárja le. A Palazzo Ducale nem csupán a fejedelem lakhelye volt, hanem elsősorban a köztársaság államhatalmának központja.
Vásárlás

A Rialtónál minden talpalatnyi helyen árusítanak. Dinnyét, szőlőt, articsókát, halat, húsokat, sajtokat és persze divatos holmikat is: cipőket, táskákat, farmert, illatszert, velencei szuveníreket. Itt a legnagyobb a választék, itt kaphatók a legolcsóbb áruk, és itt lehet a kevésből is lealkudni valamennyit.
Egyéb

A nagyböjt előtti tíz napban vagy február 23. és március 4. között Velence városában a szórakozásé a főszerep. Mivel a karnevál március elején ér véget, ön vagy már járt ott, vagy éppen lemaradt róla. Ne aggódjon, jövőre is megnézheti. A karnevál hatása egész évben érezhető Velencében. Az üzletek városszerte maszkokat és jelmezeket árulnak. A fesztivált tulajdonképpen 1979-ben indították újra, hogy megpróbálják összetartani a városlakókat. A kampány azonban ellentétes hatást ért el: az ünnep az egész világból vonzza a turistákat, akiket a velenceiek nem nagyon kedvelnek. Azért vegye csak elő a naptárát és jegyezze elő a velencei karnevált jövőre. Ez olyan alkalom, amit nem lehet kihagyni egy olyan városban, amely egyébként is fantasztikus dolgokat kínál.
Kapcsolódó cikkek
A város, ahol a tenger az úr: Velence
Velencét a középkorban a tenger tette gazdaggá és védte meg az ellenségtől hosszú évszázadokon át. Napjainkban pedig ugyanez a tenger próbálja eltörölni a Föld felszínéről.A National Geographic Channel most egy új, különleges filmben mutatja be az olasz várost, úgy, ahogy eddig még csak kevesen láthatták. Velence, az Adriai-tenger egyik lagúnájára - és annak 118 szigetére - épült kivételes adottságú város a kelet és a nyugat közötti kereskedelmi útvonalak egyik fontos csomózódási pontja volt a középkorban. A kikötőkben megforduló hajóknak és az élelmes helyi kalmároknak köszönhetően csak úgy özönlött a pénz a városba, s a jólét és gazdagság Velencét kora egyik leggyönyörűbb városává tette. Ugyanaz a tenger azonban, melynek a gazdagságát köszönhette, mára Velence egyik legnagyobb problémájává vált...Amikor feltámad a szél, vihardagály tölti meg a lagúnát, és az utcákat elöntő víz se művészeti, se építészeti emléket nem kímél. Az ember és a tenger párviadala nem új keletű a városban, ám mára drámaian felgyorsult az épületek süllyedése. Az ember részben saját magának köszönheti a bajt, hisz a város alatti rétegvíz kinyerése miatt 40 év alatt annyit süllyedt a város (12 cm-t), mint természetes körülmények között 300 év alatt. Bár a vízkinyerést már leállították, Velence tovább küzd a hullámokkal, melyeket a klímaváltozás emelkedő tengerszintje és egyre hevesebbé váló viharok minden korábbinál magasabbra hajtanak.A város történetének egyik legsúlyosabb katasztrófájára 1966. november 4-én került sor, amikor egy extrém magas vihardagály és a szárazföld felől érkező folyók megáradt vize együttes erővel törtek Velencére. Az utcákon hömpölygő víz magassága néhány óra alatt elérte a két métert, több mint hatmilliárd dolláros kárt okozva a világ egyik legnagyszerűbb épületegyüttesében. A katasztrófa tanulságait levonva ma már átfogó árelőrejelző-rendszer működik a város környékén, és 16 dagályfigyelő állomás folyamatosan monitorozza a tenger mozgását, valamint egy gigantikus mesterséges fal megépítésébe is belekezdtek, amely akadályt képezne az Adria felől érkező vízhegyeknek. Hogy miként működik a védelmi rendszer és hogyan vigyáznak városukra az olaszok, kiderül a National Geographic Channel új, lenyűgöző filmjéből.Világörökségek kívül-belül: Velence - október 18-án, szombaton 18 órakor a National Geographic Channel műsorán!
Művészeti vaporetto Velencében
Új vaporetto-járattal bővült Velence idegenforgalmi kínálata: a művészeti hajó a lagúnák városának kulturális nevezetességeinél áll meg.A vörös színű hajójárat a Vaporetto dell'Arte - a művészet vaporettója nevet kapta. A Santa Lucia vasútállomástól indul és a Canal Grandén halad végig egészen San Giorgio szigetéig. A hajó kizárólag a velencei múzeumoknál és más művészeti nevezetességeknél áll meg. Az állomások között a hajó utasai több nyelvű multimediális vezetést kapnak a város művészettörténetéről. Június 15-ig a művészeti vaporetto reggel kilenc órától este nyolcig félóránként indul, azt követően minden órában.A menetjegy egy teljes napra huszonnégy euróba kerül, hat-tizenkét év közötti gyerekeknek tizenöt euró. Az utasok akármelyik állomáson fel- és leszállhatnak, a vaporetto jegye további kedvezményt ad a múzeumokba és más műemlékekbe való belépéshez, ráadásul sorban állás nélkül. A Velencei Biennále napjaiban a vaporetto egészen a kiállítási területig, a Giardini-Arsenale állomásig halad. Az új hajójárat a velencei önkormányzat kezdeményezésére indult "az igényesebb turisták" számára - írta az olasz sajtó. A Vaporetto dell'Arté azt a célt szolgálja, hogy a városban évente megforduló huszonnégymillió turista minél több napot töltsön itt. A számítások szerint minden művészeti vaporettóra legalább tizenöt utas kell, hogy fenn tudják tartani az új járat évi egymillió eurós költségét.
Borral folyó kút a Velencei Karneválon
Rendkívüli programot ígér az idén tizenhét napon át tartó velencei karnevál: február 19-től március 8-ig követik egymást a kulturális események és a farsangi szórakozás, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.Estig nyitva tartó múzeumok, ingyenes koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kaszinó és titkos kincseiket feltáró templomok várják a látogatókat Velencében. "A műfajok keverésével igyekeztünk a múlthoz képest sokkal gazdagabb és színesebb kínálatot összeállítani"- nyilatkozta a sajtónak Angelo Lodi "fantáziamester", a milánói Scala operaház díszlettervezője. Lodi a Szent Márk tér oldalába kutat varázsolt, amelyből szombattól venetói bor csorog, a tér közepére pedig szabadtéri színpadot épített. Millió eurós befektetésVelence, a nyitott város - címet adta az idei farsangnak Davide Rampello kulturális szervező, a milánói Triennále elnöke. "Nem csak a turistákat csalogatjuk. Azt szeretnénk, ha a velenceiek ismét felfedeznék városukat"- mondta, emlékeztetve, hogy a gazdasági válság ellenére Velence és térsége közel egymillió eurót fektet a karneválba. Idei újdonságnak számít a velencei Biennále rendezte Gyerekkarnevál. A több mint kéthetes farsang a nőnapra eső húshagyó kedden ér véget, amikor a Canal Grande csatornáján gondolás körmenetet tartanak. Az eléhezett angyal alászállFebruár 27-én tartják a karnevál egyik központi eseményét, az Angyal repülését. A Szent Márk bazilika templomtornyának tetejéről leereszkedő Angyal szerepére az idén nem fiatal színésznőt kértek fel. Egy velencei munkásnőre, a 45 éves Nicoletta Zagóra esett a választás, aki a napokban éhségsztrájkot folytatott munkahelye elvesztése ellen.
ide utaznék!
kapcsolódó ország
Olaszország
Olaszország ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: