Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Córdoba

Általános leírás

Córdobát régi történelme, gazdag kultúrája és jó helyi ételkinálata teszi kihagyhatatlanná, ha Dél-Spanyolországban járunk. A Karthausiak alapították a római korban, majd a 711-es mór invázió után az arabok fellegvára lett. A cordobai kalifátus valamikori fővárosának fénykora a IX. - X. századra tehető. Ekkor itt volt Európa harmadik legnagyobb városa, egyben az akkori arab világ legfontosabb szellemi és művészeti centrumainak egyike. A X. században és a későbbi fellendülés időszakában több, mint 300 mecset keletkeztek a luxuspaloták, fürdők épültek, sőt utcai világítás... A maimonádok, zsidó doktorok és arab filozófusok az Arisztotelészi tanok terjesztői jelentős kulturális fellendülést is hoztak. Az Omayad kalifák és a környező kalifátusok rivalizálása a fejlődés motorja volt. A XIII. század elejétől ismét a keresztény kultúra vált meghatározóvá, majd a XIX. században szociális és gazdasági problémák miatt hanyatlásnak indult. Mostanában a turistaipar hoz egyre inkább fellendülést a városnak. Megalhatunk egy jó állapotban lévő, modern ifjúsági szálláson.
Megközelítés: Madrid felől az E5-ös sztrádán, vagy N432-es főúton érhetjük el a 306 000 lakosú nagyvárost, de nagyon jó vasúti összeköttetése van nemcsak Madriddal, hanem az andalúz városokkal is.
Ajánljuk

A római Cordoba
A Mesquitával szemben található a Gauadalquiviren átívelő római alapokra épített mór kőhíd. Mellette a Calahorra, szintén római-mór építésű erőd. A városon túl felkereshetjük a dór stílusú, II. Fülöp korabeli Puerta del Puente diadalívet.

A mór és zsidó Cordoba
A régi hídról csodáljuk meg a szigeteken és a parton látható arab vizimalmokat. Menjünk ki a városfalon túlra, sétáljunk végig kívül, elhaladunk a római arab, és mór filozófusok szobrai mellett (Seneca, Averroes, Maimonides), majd a következő kapun visszatérhetünk az óvárosba. Sétáljunk el a zsidó negyedbe, ahol megnézhetjük a gettót és a zsinagógát.

Alcazar de los Reyes
A XVI. Században alapította XI. Alfonz ezt a katolikos templomot és kolostort. Elsősorban gyönyörű kertjéért, sétányaiért érdemes felkeresni.

A csendes Kordoba
Keressük fel az óvárost, sétáljunk a szűk, fehérfalú, virágos sikátorokban, (Calle de las Flores, Calle Bosco) ha tehetjük, kukkantsunk be a patiokba, nem fogjuk megbánni. A barangolásra akár fél napot is szánhatunk, akadnak pirinyó kisvendéglők a testi örömök számára is, a boltocskák pedig pénztárcánkat apasztják rendesen, ha nem vigyázunk.

Mesquita
A mór építészet egyik csúcsa a piros-fehér csíkos boltívekkel összekötött oszloperdő. Közepén éles kontraszttal áll a XVI. Században beleépített keresztény templom! Megcsodálhatjuk a kőrus gazdagon faragott székeit. Azon túl találjuk mindkét lenyűgöző architektúrájú Michrábot, a mohamedán szentélyt. A Narancsudvar fáiról ne együnk, díszfák! A szamárhátíves Puerta del Perdon és a legrégibb építésű Puerta de San Esteban sajnos porlad, de így is megkapó.

Ruinas de Medina Azahara
Nyitva: 10-től 14 óráig és 16-tól 18:30-ig, nyáron 18-tól 20:30-ig.
A busz terminálról helyi járattal kimehetünk a 8 km-re lévő, III. Abderraman kalifa által építtetett nyári lakhoz. Nevezhetjük mór Versaillesnek is. Az építmények romjaikban is lenyűgözők, a kert most is csodás, igazi idilli pihenőhely. Nekünk is hasznunkra lesz!