Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

szálláshelyek Ide utaznék Milánó

Általános leírás

Milánó Olaszország második legnagyobb városa, Lombardia fővárosa, mely a gazdasági főváros szerepét is betölti, hiszen az ország legnagyobb ipari központja. Kr. e. 200-ban a rómaiaknál mint "Mediolanum " volt ismert. Alighogy beérünk a városba, elragad minket a nyüzsgés és a forgalom. Ha kétségbe is vonnánk szépségét ipari város mivolta miatt, mégis vonzó lehet a városi költőknek, az építészet szerelmeseinek, művészeknek és a turistáknak. Azokat az olcsóbb negyedeket kell felkeresni, melyek még nem estek áldozatául a befektetők mohóságának. Itt találjuk az igazi, emberközeli Milánót, ahol felfedezhetjük igazi arcát. A város mindennel elhalmozza az avantgarde híveit, s az alkotó szellemeket. Európa egyik legfantáziadúsabb városa, a kultúra és művészet fellegvára. A Gallerfa Vittorio Emanuele a város társasági életének központ ja, ahol a jómódú milánóiak kávézókban és bárokban vitatják meg a nap eseményeit. A városba látogatóknak mindenképpen el kell látogatniuk a Dómhoz, melyet még 1386-ban kezdett el építeni egy Visconti, amely épület egyben a harmadik legnagyobb templom. Lifttel lehetőségük van felutazni az emeletre, vagy fel tudnak menni lépcsőn, mely 160 fok megmászását jelenti, hogy tehessenek egy sétát a tetőn és megcsodálhassák a La Madonninának nevezett különös aranyozott szobrot.
Közlekedés

Milánónak kitűnő tömegközlekedése van. Egy vonaljegy 4 EUR, ami 75 percig 1 átszállásra érvényes. A 10 db-os gyűjtőjegy 9, 2 EUR, az egynapos jegy 3, a kétnapos pedig 5, 5 EUR-ba kerül. A taxi egy kicsit drága, és elég nehezen "fogható ", mivel a taxisok nem nagyon cikáz nak a városban.
Ajánljuk

Milánó középkori városközpontja tele van történelmi épületekkel a Via Dante és a Via Manzoni környékén. A milánói Dóm, melynek tetejére fel is lehet mászni, igazán gyönyörő látnivaló. A "Teatro alla Scala ", vagyis ismertebb nevén a Scala egyike a világ legsikeresebb operaházainak. A várost sok múzeum és galéria jellemzi. Milánó egyik előnye:a felkeresendő helyek a központ ban találhatóak. Akiknek kevés idejük van, kezdjék a Dómmal, majd a Vittoria Emanuele galérián át menjenek a Teatro alla Scaláig, majd folytassák útjukat a Castello Sforzescóhoz, végül nézzék meg a Santa Maria delle Graziében Leonardo da Vin ci Utolsó vacsoráját. Szombatonként a Viale Papinianón olcsó piac található, ahol ruhákat, cipőket is tudunk venni jó áron.
Vásárlás

Milánó a divat fővárosa, igazi paradicsom azok számára, akik szeretik a divatot. A legjobb üzletek az úgynevezett divatháromszögben helyezkednek el a Dóm tér, a Scala tér és a San Babila tér között. A Montenapoleone utcában, a Vittorio Emanuele és Manzoni utcában a legjobb tervezők üzletei mind megtalálhatók:Giorgio Armani, Prada, Gucci, Versace és még sok más. Ha kicsit kevesebbet szeretnének költeni, inkább más utcákat válasszanak, például a Vercelli Avenuet, vagy a Buenos Aires Avenuet. Igazi minőségi bőrcipőket pedig Via Belfiorén, a Vercelli Avenue közelében vehetünk. Az üzletek hétfő délelőtt általában zárva tartanak (kivéve az élelmiszerboltokat, melyek hétfő délután).
Étkezés

Kérjük, olasz ételeket egyenek!Isteniek! Kóstoljanak meg például egy rizottó tálat. Reggelinél ne hagyják ki a fantasztikus capuccinot és ne menjenek úgy haza, hogy nem ettek egy igazi olasz pizzát. A Marghera út közelében a Vercelli Avenue végénél és a Naviglinál rengeteg jó pizzéria található. Milánóban a pizzát késsel, villával eszik, nem kézzel. Desszertnek pedig egyenek egy olasz fagylaltkelyhet. Higgyék el, nem fogják megbánni!
Éttermekben általában felszámolják a borravalót (10%), a számlán ez úgy jelenik meg, hogy coperto.
Kapcsolódó cikkek
Újra megnyílt a milánói székesegyház múzeuma
Páratlan műalkotások révén kel életre Milánó története az olasz nagyváros székesegyházának kincseit bemutató múzeumban, amely három évig tartó helyreállítás nyitotta meg újra kapuit.Újdonságnak számít, hogy a dóm kincsei mostantól kezdve a milánói királyi palota épületében láthatók, itt kaptak ugyanis új kiállítási helyet több mint kétezer négyzetméteren.A nagyközönség csütörtöktől láthatja újra a múzeumot, ezt megelőzően Európa oszlopai címmel tudományos konferencián számolnak be szakemberek a műalkotások történetéről és restaurálásáról. A milánói székesegyházban hétfő este - ingyenes belépéssel - multimediális filmet vetítenek le a kereszténység és a dóm történetéről.Az újranyitott múzeum azokat az egyházi tárgyakat őrzi, amelyek a 9. századtól kezdve a milánói bazilikákat, majd később a székesegyházat díszítették. Az első adományokat Nagy Károly császár (742-814) küldte a milánói templomokba. Az évszázadokon át felhalmozott arany és ezüst ereklye- és gyertyatartókból, drágakövekkel kirakott misekelyhekből, értékes miseruhákból, szőttesekből, vallásos témájú szobrokból és festményekből több mint kétszáz látható a múzeumban.Számos tárgy azonban nem élte túl a történelem viszontagságait: 1500-ban Milánó akkori ura, Ludovico il Moro az egyházi kincsek egy részét lefoglalta és ezekből fedezte a város védelmi kiadásait. 1524-ben az ezüsttárgyakat adták el a pestisjárvány betegeinek ápolásának finanszírozására. A "tolvaj" Napóleon pedig szabályosan kifosztotta az egyházi kincstárat, ahonnan többek között az I. Lipót Habsburg főherceg adományozta 258 drágakővel díszített misekelyhet vitte el zsákmányként - számolta össze a veszteségeket a Corriere della Sera milánói napilap.
50 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt a luxus ökoszálloda
Európa egyik legszennyezettebb levegőjű városában Milánóban 2010 tavaszán nyílik a Scala operaházról elkeresztelt négycsillagos ökohotel. A recepción a bejelentkezési űrlap és a fürdőszobában a vécépapír is újrahasznosított; a konyhában a tűzlap nem veszít hőt; a klímát és a forró vizet zöldenergia termeli Milánó első nullaemissziós szállodájában.Az Aida-lakosztályért éjszakánként minimum 400 eurót fizető vendégek nem fognak hidrogénautóval érkezni, de a garázstól a tetőteraszig minden szén-dioxid-kibocsátásmentes a négycsillagos Hotel Milano Scalában. „Az energiához szükséges vizet 17 méter mélyről pumpáljuk fel: nem könnyű a környezetvédelem egy metropolis szívében restaurált 1800-as években épült palotában, ahol napelemhez sincs hely a tetőn” – a megoldás a japán Mitsubishi Electric technológiájával született meg, magyarázta a szállodát menedzselő Maurizio Fanoldi, aki szerint ezzel bizonyított, hogy a (luxus)szállodaipar is tenni tud a globális felmelegedés ellen.A 15 millió eurós projekttel „évi 45 százalékát takarítunk meg a hagyományos szállodák energiafogyasztásához képest, 417,5 tonnával kevesebb CO2-kibocsátással”. „Az ökológia a harmadik évezred idegenforgalmi jelszava” – hangoztatja a milánói turizmusért felelős Massimiliano Orsatti emlékeztetve, hogy a zöldszálló az északolasz városban 2015-ben rendezendő világkiállítás témáit előzi meg. A megújuló energia fellegvárának kikiáltott Hotel Milano Scalában hő nem vész el, a szálló egyik büszkesége a tökéletes termo- és akusztikai szigetelés, a hotelt reklámozó szórólapon is ott az FSC-logó, mely a fenntartható és felelős erdőgazdálkodást igazolja, a bútoroktól a szelektív hulladékgyűjtésig minden a zéró emissziót szolgálja.Kár, hogy a szállodakapun kívül évi hétmillió tonna szén-dioxidot szívnak be tüdejükbe a milánóiak. A Pó-alföld feletti szmogfelhő a városközpont autósforgalmának 2008-ban bevezetett fizetős korlátozásával sem foszlott szét. A Milánóban alakult, szmogellenes családok egyesülete szerint babakocsival tilos közlekedni. Hiába az ökoszálló, Itáliában 2020-ra csak a Vatikán mondhatja el magáról, hogy 20 százalékban megújuló energiát használ. A napelemre való átállás 2008 decemberében, a szentszéki audienciateremmel kezdődött. Szén-diodix-kibocsátását pedig a Vatikán magyarországi erdőtelepítéssel váltotta meg. Persze a 0,44 négyzetkilométeres pápai állam töredékrésze a gyárkémények övezte Milánónak, de az olaszok sem értik, hogy Rómában miért öntik még mindig egybe a szemetet, és Szicíliában miért nem látni napelemet a háztetőkön? (nol.hu)
kapcsolódó ország
Olaszország
Olaszország ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: