Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

szálláshelyek Ide utaznék Madrid

Általános leírás

Spanyolország fővárosa,a több mint három és fél millió lakosú Madrid,az ország vasúti és közúti csomópontja is. Tengertől való távolsága és magassága (660 m) miatt a tél hideg, a nyár pedig forró.Madridban három világhírű képtár, egy Királyi Palota, fenséges terek, és Spanyolország történelmének kincseit őrző múzeumok várják az érkezőket.
A várost körülvevő kis tartomány,a Comunidad de Madrid nevezetességei közül a Sierra de Guadarrama és az El Escorial a legnevesebbek.
A spanyol városok közül főleg Madrid emelkedett Európa egyik művészeti fővárosának rangjára. A spanyol festészet mindig is világhírű volt: Goya,Greco,Velázquez és Zurbaran a világ legnagyobb festői közé tartoznak. Századunkban olyan nevekkel bővült ez a névsor, mint Picasso, Dali és Miró, de mellettük még számtalan, kevésbé ismert,de
jelentős festő, szobrász és építész van. Az európaiak most kezdik igazán felfedezni a spanyol kultúrát. Lám-lám, Don Quijote de la Mancha lovag országa mennyi szellemi meglepetést tartogat számunkra.
Bár a csapvíz alkalmas emberi fogyasztásra, az élelmiszerüzletekben különböző kiszerelésban kapható az ivóvíz (agua). Ha szénsavas ásványvizet szeretnének,így kérjék: auga con gas, ha menteset: sin gas.
Közlekedés

A számos metróvonal gyors közlekedést biztosít. A buszokra és metróra azonos jegy használható.A piros buszokat a főváros üzemelteti.Minden felszállásnál (első ajtónál kell felszállni) kezelni kell a jegyet. A gépkocsivezetőnél vett,egy útra szóló jegy (neve Metro-bus)ára 1 EUR,míg a 10 útra érvényes jegy az újságosnál és a metróállomáson 5,20 EUR. A buszok tiszták,nyáron légkondicionáltak. A metróállomásokon ingyen kapható metró térkép. A metrón egy útra,az átszállások számától függetlenül csak egyszer kell a jegyet kezelni. A taxikat nyugodt szívvel tudjuk ajánlani mindenkinek, korrekt árakkal dolgoznak, nem jellemző,hogy átverik az utast.
Ajánljuk

Madrid leghíresebb látnivalója a Museo del Prado, a világ egyik legnagyobb szépművészeti múzeuma, ahol a XV.és XIX.század közötti európai festészet remekművei találhatók, köztük Goya és Velázquez festményei. A múzeum mellett található a Real Jardin Botánico, ahol kipihentjük a múzeumlátogatás fáradalmait. Madridban van a világ legnagyobb bikaviadal arénája, a Plaza de Toros Monumental de las Ventas,ahol remek viadalokat láthatunk. Ha kevésbé véres összecsapást akarunk látni, menjünk el a Real Madrid vagy az Athletico Madrid meccsére. A madridi éjszaka központja a Malasana negyed, azon belül is a Plaza del Dos de Mayo. Ne hagyjuk ki vasárnap reggel az El Rastro piac felkeresését sem, ez ugyanis a világ legnagyobb bolhapiaca, utána pedig sétáljunk egy nagyot a Retiro parkban.
Vásárlás

Az üzletek többsége reggel 10-től este 7 ill.8 óráig tartanak nyitva. A kis üzletek délben bezárnak,ekkor kezdődik a szieszta (délutáni pihenő) és csak 16 ill.17 óra körül nyitnak ki ismét. A nagyáruházak,szupermarketek és a szűk belvárosban, a Puerta del Sol lévő kisüzletek egész nap megszakítás nélkül tartanak nyitva este 8 ill.9 óráig. Hitel-kártyát szinte mindenhol elfogadnak. Nagyon jó minőségű bőr árukat lehet vásárolni.
Étkezés

Mivel a spanyolok későn reggeliznek,az éttermek is később, délután 1 óra körül nyitnak ki. Este feltételenül ki kell próbálni a tapast, ami annyit tesz, hogy egyik bárról a másikra járni, és mindenhol kipróbálni azokat az étvágygerjesztő specialitásokat, amelyeket gyűjtőnéven tapasnak hívnak.
Mivel a spanyolok nem szeretik egy helyen tölteni az estéjüket, egyik helyről mennek a másikba, Madrid éjszakai élete egyedülálló a világon. Senki ne csodálkozzon, ha hajnali négykor dugóba kerül a városban. A Puerta del Sol és a Plaza de Santa Ana között található utca, a Calle Huertas az éjszakai élet központja. A bárok, tavernák, kávézók, kocsmák egymást érik, és előfordulhat,hogy a végén gondot okoz két lábon hazamenni.
Látnivalók
Kapcsolódó cikkek
Budapesti járatot nyit az Iberia
A magyar fővárossal, Budapesttel bővíti útvonalhálózatát a spanyol nemzeti légitársaság, az Iberia. A oneworld-tag légitársaság tájékoztatása szerint jövő júniustól október végéig lesznek közvetlen járatok Madrid és a budapesti Liszt Ferenc repülőtér között.A légitársaság szóvivőjétől kapott tájékoztatás szerint az útvonalat a flotta Airbus A320-as gépcsaládja fogja kiszolgálni, amely A319, A320 és A321 típusokat foglal magába. Az első járat június 2-án érkezik Budapestre. Október végéig az Iberia Express-szel közös üzemeltetésben heti 3-7 járattal lesz Madriddal összeköttetés.A menetrendről egyelőre nincs részletes közlés, most a hálózat bővítését, az új desztinációkat hirdették meg. A spanyol légitársaság összesen tizenhárom új útvonalat nyit a 2015-ös nyári szezonban, többek közt Firenze, Nápoly, Palermo, Manchester, Edinburgh, Hamburg és Funchal városaiba, valamint számos meglévő járatán sűrítéseket vezet be, így például New Yorkba, a Kanári-, és a Baleár-szigetekre egyaránt.Idén 40 éve jelent meg először Ferihegyen az IberiaNegyven évvel azután, hogy az Iberia első járata Budapestre érkezett, a légitársaság bejelentette, ismét lesznek menetrendszerű járatai a spanyol és a magyar főváros között. Az Iberia visszatérése két szempontból is figyelemre méltó jelentőséggel bír, még ha egyelőre csak szezonális járatról is van szó.Madrid és Budapest között a Malév kiesése óta kizárólag low-cost légitársaságok járataival lehet közlekedni. Az Iberia megjelenésével viszont ismét lesz hagyományos, a diszkontoknál magasabb színvonalú kiszolgálást kínáló légitársaság az útvonalon, amelynek másik fontos hozadéka a hálózati jellegben rejlik, vagyis az Iberia csatlakozásai, hosszú távú járatai is elérhetővé válnak. Az európai kontinens és Latin-Amerika viszonylatában az Iberia a legjelentősebb hálózattal rendelkezik, de ugyanígy válogathatnak majd észak-amerikai és afrikai célpontok között is a magyar utasok.Spanyolország más városaival is egyszerűsödik az összeköttetés, mivel a belföldi hálózatban harmincegy célpont lesz elérhető, és akár a szomszédos Portugáliába is el lehet jutni. Konkurensként a Wizz Air, a Ryanair és a Vueling a főszereplők, valamint a TAP Portugal, amely lisszaboni járatot tart fenn. A magyar piacon ugyancsak jelenlévő, diszkont modellben működő Vueling a közös üzemeltető, az IAG - International Airlines Group révén az Iberia szövetségesének számít.
A spanyol király nevét viseli az első új festésű Iberia-gép
November 21-én mutatták be Madridban, a Barajas nemzetközi repülőtéren az Iberia első új festésmintát viselő repülőgépét, egy vadonatúj Airbus A330-300-ast. A spanyol uralkodó, I. János Károly nevére keresztelt szélestörzsű Airbus jelenti a nyitányát a megújuló Iberiának, amely nemcsak arculatában, hanem szolgáltatásaiban is korszerűsítésére törekszik.Múlt hét csütörtökön leplezték le Madridban az Iberia legújabb, sorrendben ötödik Airbus A330-300-as (EC-LYF) típusát. A flotta újdonsült büszkeségének meghatározó szerep jutott a spanyol légitársaság történetében, ugyanis azon túlmenően, hogy a király, I. János Károly nevét viseli, maga jeleníti meg elsőként az Iberia idén októberben beharangozot új arculatát. A szélestörzsű Airbust az ilyenkor szokásos módon vízsugaras köszöntés fogadta, majd a Barajas repülőtér T4 terminálján nagyszabású ünnepség következett, amelyen mintegy 300 fő vett részt, akik az Iberia vezetőségéből, munkatársaiból, a légitársaság üzleti partnereiből, állami tisztségviselőkből és természetesen újságírókból, tudósítókból verbuválódtak. A rendezvény fénypontja volt, amikor maga János Károly videó-üzenetben szólt a nemzeti légitársasághoz és annak jelenlévő vendégeihez. A spanyol király szerint az új színek továbbra is esszenciáját adják a vállalatnak és az országnak, amelyet az képvisel, majd hozzátette, ugyanakkor olyan modern megjelenést és frissességet is hoznak, amelyekkel még nagyobb optimizmussal tekinthetünk a jövőbe. Meggyőződése továbbá, hogy az új imázs bevezetése a vállalatnál dolgozó emberek tehetségével és kitartó munkájával egész biztosan egy új és fényes korszak kezdetét jelenti az Iberia számára.Ezek után Antonio Vázquez, az Iberia igazgatótanácsának rövidesen távozó elnöke elmondta, nagyon örömteli számára, hogy utolsó nyilvános szereplése alkalmával nem más, mint az új vállalati arculat bevezetése és egy olyan repülőgép bemutatása jutott szerepéül, amely Őfelsége, a király nevét viseli. Az Iberia február 15-én vette át a legelső Airbus A330-300-as (EC-LUB) típusát, amely még, a lényegében 1977 óta változatlan festésmintával érkezett Madridba. Spanyolország első számú légitársasága összesen 8 darab vadonatúj A330-300-ast rendelt flottája számára, amelyek a kiöregedett négy-hajtóműves A340-300-asok cseréjét, valamint a fedélzeti szolgáltatás fejlesztését célozzák. Az A330-ason debütál ugyanis az Iberia új long-haul kabinja, amely ággyá is alakítható business ülésekkel és korszerű fedélzeti szórakoztató rendszerrel várja az üzletin 36, míg a turista osztályon legfeljebb 242 utasát.Az alábbi videón a gép átvételét láthatjuk Toulouse-ban.