Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Balatonfüred

Általános leírás

1971 óta hazánk első gyógyüdülő városa, a "Szőlő és Bor Nemzetközi Városa".
Balatonfüred nevét először 1211-ben a tihanyi apátság birtokösszeírásában említik. A mai Füred területén a középkorban több település létezett. Elsősorban a máig is folyamatosan tovább élő - de fontosabb szerepet csak a reformkor óta játszó - Füred. Tőle nyugatra Papsoka - a XIV. századtól Siskének nevezik - helyezkedett el, mely rövidesen összeolvadt Füreddel. Füredtől északra a Kéki-völgy napjainkig megőrizte az egykori Kék falu nevét. Ez a település a török hódoltság alatt pusztult el. A ma Füred északkeleti részét képező Arács 1954-ig önálló község volt. Az Arácstól délkeletre fekvő Magyaré települést a középkor végére felszívta Arács. A gyógyulni vágyók nem csupán a kellemes klímára számíthatnak, hanem Füred szénsavas forrásainak messzeföldön jól ismert hatására is. A források vizét ívókúrákra, az 1730-as évektől kezdve pedig fűrdőzésre is használták. Ma az itt működő Állami Szívkórházban hasznosítják gyógyászati céllal a források vizét. A városban sok szívbeteg nyerte vissza egészségét, köztük a Nobel díjas, hindu költő, Rabindranath Tagore 1926-ban, akiről az azóta világhírnevet szerző, tóparti sétányt is elnevezték.
Közlekedés

A Balaton északi partján fekvő település megközelíthető a 71-es úton, vagy vasúton a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon.
Városok
Budapest
Agárd
Aggtelek
Ajka
Albertirsa
Alsóörs
Alsópáhok
Badacsonytomaj
Bag
Baja
Balassagyarmat
Balatonalmádi
Balatonberény
Balatonboglár
Balatonfenyves
Balatonföldvár
Balatongyörök
Balatonlelle
Balatonmáriafürdő
Balatonszabadi-Fürdő
Barcs
Bábolna
Békéscsaba
Berettyóújfalu
Bicske
Bikal
Bódvarákó
Bóly
Budakeszi
Budaörs
Bugac
Bükfürdő
Csákánydoroszló
Csákvár
Császár
Csopak
Csorna
Dabas
Debrecen
Dombóvár
Domony-Domonyvölgy
Dunaharaszti
Dunakeszi
Dunaújváros
Dunavarsány
Ecsegfalva
Ecser
Edelény
Eger
Érd
Erdőbénye
Felsőörs
Felsőtárkány
Fertőd
Fonyód
Füzesgyarmat
Galyatető
Gárdony
Gyenesdiás
Gyömrő
Gyöngyös
Győr
Győrújbarát
Gyula
Hajdúböszörmény
Hajdúszoboszló
Harkány
Hatvan
Hegyhátszentjakab
Herend
Hévíz
Hőgyész
Hollókő
Hortobágy
Hódmezővásárhely
Igal
Ipolytarnóc
Jászberény
Kõröshegy
Kalocsa
Kaposvár
Kapuvár
Karcag
Kecskemét
Kerekegyháza
Keszthely
Kétpó
Kisbér
Kiskőrös
Kiskunfélegyháza
Kiskunhalas
Kiskunmajsa
Kisoroszi
Kisvárda
Kölesd
Komárom
Komló
Körmend
Köröshegy
Körösszegapáti
Kőszeg
Köveskál
Lajosmizse
Lakitelek
Leányfalu
Lillafüred
Magyarszék
Makó
Marcali
Mátészalka
Mátraverebély
Mezőkövesd
Mezőtúr
Miskolc
Miskolctapolca
Mohács
Monor
Mosonmagyaróvár
Nagyatád
Nagykanizsa
Nagykőrös
Nagykovácsi
Nagymaros
Neszmély
Noszvaj
Nyíregyháza
Orfű
Orosháza
Öttevény
Paks
Pannonhalma
Parádfürdő
Parádsasvár
Pápa
Pásztó
Pécel
Pécs
Pécsvárad
Pilisborosjenő
Piliscsaba
Pilisvörösvár
Pomáz
Poroszló
Pula
Ráckeve
Rétság
Révfülöp
Ruzsa
Sajószentpéter
Salgótarján
Sármellék
Sárospatak
Sárvár
Sátoraljaújhely
Siófok
Sopron
Sormás
Sümeg
Szabadszállás
Szarvas
Százhalombatta
Szeged
Székesfehérvár
Szekszárd
Szentendre
Szentes
Szerencs
Szigetszentmiklós
Szigetvár
Szilvásvárad
Szolnok
Szombathely
Tahitótfalu
Taksony
Tamási
Tapolca
Tata
Tatabánya
Tát
Telkibánya
Terény
Tiberias
Tihany
Tiszafüred
Tiszaújváros
Tolna
Törökbálint
Üröm
Vác
Várpalota
Vecsés
Velence
Veresegyház
Verőce
Verseg
Vértesszőlős
Veszprém
Villány
Visegrád
Vonyarcvashegy
Zalaegerszeg
Zalakaros
Zamárdi
Zirc
Kapcsolódó cikkek
Júniustól alkoholtilalom Füreden
Tilos lesz az üzletekben szeszes italt árusítani éjszaka június elsejétől Balatonfüreden, a vendéglátóegységeknek pedig kötelezően biztonsági őrt kell alkalmazniuk; a településen ezen a napon életbe lép a csendrendelet is.A helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadott rendelet szerint Balatonfüreden a szeszes italt is fogalmazó üzletek 22 órától 6 óráig nem tarthatnak nyitva; a korlátozás nem vonatkozik azokra az üzletekre, amelyekben a szeszes ital forgalmazását 22 óra és 6 óra között szüneteltetik.A szeszes ital árusításának szüneteltetéséről az üzlet üzemeltetője a vásárlókat köteles információs tábla kihelyezésével, általuk jól látható helyen tájékoztatni. A tiltó rendeletet az év során december 31-én és január 1-jén nem kell alkalmazni, s az nem vonatkozik az önkormányzati alkalmi rendezvényekre és a vendéglátóipari egységekre.Az új rendelet tartalmazza azt is, hogy a 22 óra és 6 óra között is nyitva tartó, szeszes italt is forgalmazó egység üzemeltetője köteles gondoskodni a személy- és vagyonbiztonság fenntartásáról, a vendéglátóegység jellegéhez és befogadóképességéhez igazodó létszámú, szakképzett biztonsági személyek jelenlétével. A képviselő-testület a rendeletben meghatározott magatartási szabályok megsértését tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásnak nyilvánítja; az elkövetőkkel szemben 50 ezer forintig terjedő pénzbírság (igazgatási bírság) szabható ki.Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere az MTI-nek elmondta: a rendelet betartását a maga eszközeivel az önkormányzat ellenőrzi. A polgármester a képviselők döntését azzal indokolta, a fiatal korosztályra jellemző, hogy eltolódtak a szórakozási szokások: a szórakozóhelyre éjfél körül érkeznek meg, azt megelőzően olcsóbb helyeken vásárolják meg a szeszes italt, s azt közterületeken, illetve a közforgalom számára megnyitott területeken fogyasztják el, ami se látvány, se más szempontból nem kívánatos dolog.A település vezetője bízik abban, hogy a nagy áruházak betartják a helyi rendeletet. "Szomorú lennék, ha a Balaton fővárosa azért lennénk, mert ide koncentrálódik ez a tevékenység" - kommentálta az elöljáró azt a hírt, miszerint az idei szezonban a Balaton "bulifővárosa" Siófok helyett Füred lesz, mivel újra megnyit a régen görögfaluként ismert szórakozóhely.Balatonfüreden június 1-jén életbe lép a nyári csendrendelet is, melynek értelmében a pihenőt déli 12 és délután 3 óra között hétköznap is be kell tartani, s ebben az időszakban nem lehet a nyugalmat megzavaró tevékenységet végezni.
Hungarikonok, Eurikonok
Hungarikonok, Eurikonok címmel nyílt képzőművészeti tárlat vasárnap Balatonfüreden; a gyűjteményben a magyar kultúra, sport, történelem kiválóságainak relikviái kortárs magyar képzőművészek festményeibe, szobraiba ágyazva láthatók.Adva van egy kultikus tárgy, amely önmagában nem az, csak eszköz, ami új közegében egyedivé válik, egyszeri értéket hordoz - mondta Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára megnyitó beszédében. Példaként Gerevich Aladár olimpiai bajnok vívó kardját emelte ki, amely sporteszközből nemzeti szimbólummá vált. Kárpáti Tamás gyűjtő megérezte, hogy ezekben a tárgyakban nemzeti szimbólum rejtőzik: Gerevich kardja a "magyarok fegyvere", nemzeti önbecsülésünk látványos és hatásos jelképe - fogalmazott. Mint megjegyezte: ennek az önbecsülésnek a megerősítése ránk fér mostanság.A kiállítás minden egyes darabja a maga összetettségében és művészi színvonalát tekintve kivételes alkotás. Az egyes művekben mindkét oldalon - a relikvia tulajdonosainak és a műtárgy megalkotójának oldalán is - egyaránt "nagypályások játszanak" - vélekedett a kulturális államtitkár.Elmondta, hogy Balatonfüreden a Hungarikonokkal párhuzamosan a hasonló szellemben fogant gyűjteményt, az Eurikonokat is bemutatják, amelynek alkotásai a többi között John Lennon, Jirí Menzel, Niki Lauda és Tony Curtis személyes tárgyaiból készültek.A több mint 80 műtárgyat felvonultató Hungarikonok kiállításon látható például Kodály metronómja, Nagy Imre órája, Faludy botja, Karinthy írógépe, Cziffra György kottakönyve, Pege Aladár vonója, Barcsay ecsetje, és Kertész Imre kalapja.Az alkotásokat a kortárs képzőművészet jeles képviselői, köztük Nádler István, Szemethy Imre, Pauer Gyula, efZámbó István, Szotyory László, Tettamanti Béla, Radák Eszter, Barabás Márton készítették.A megnyitón Vásáry Tamás zongoraművész Kodály: Marosszéki táncok című darabját adta elő, Makk Károly a gyűjteménybe adott rendezői székéről mesélt. Szyksznian Wanda "szörényibródy" című, Szörényi Levente és Bródy János relikviáiból költői fantáziával összeállított zenekari rekvizítumai először szerepelnek a Kárpáti-gyűjteményben. A vernisszázson Bródy is megjelent. A zenész Édes életünk című dalát hallhatták a résztvevők.A kiállítás - amely 2012 január 1-ig lesz látható - csak csütörtöktől vasárnapig látogatható a balatonfüredi Vaszary Villában.
Balatonfüred és Paloznak a legvirágosabb
Az ünnepélyes díjkiosztóval hivatalosan is lezárult a 17. alkalommal meghirdetett Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny.Az idén már 20. alkalommal kapcsolódtunk be az Európai Virágos Városok és Falvak versenyébe. A hazai verseny két tavalyi győztese nagyon jól szerepelt a nemzetközi megmérettetésben, Sopron ezüst, Lipót aranyat szerzett. A következő nemzetközi versenyen a két idei győztes, az ünnepségnek helyet adó Balatonfüred és közeli Paloznak község képviseli az országot.A korábbi nemzetközi sikerekről a mozgalom fővédnöke, Kunczené Fellegi Katalin beszélt, majd Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója méltatta a verseny jelentőségét. A vendég nem egy-egy szálloda miatt megy el egy településre, ezért rendkívül fontos, hogy gondozott, szép környezetben fogadják mindenhol. Ebben sokat segít az MT Zrt. által már az indulásnál felkarolt mozgalom, melynek támogatását a jövőben is biztosítani fogják.Az idei győztes város, Balatonfüred képviseletében szóló Dr. Bóka István polgármester a sikerüket többek között annak tulajdonította, hogy az épített környezet mellett nagy figyelmet fordítottak a természeti környezet megújítására is. Parkokat, sétányokat újítottak fel, még a bevásárló központ előtt is egy igényes sétány alapjait rakták le, felújították a strandok zöldterületeit. A rendezett környék nemcsak a turizmus szempontjából, az itt élők életminősége miatt is fontos.Czeglédy Ákos, a győztes község, Paloznak vezetője a lakosság és a civil szervezetek bevonásának fontosságát emelte ki, mert csak közös munkával lehet a fenntarthatóságot biztosítani.DíjesőAz Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága Tiszadobot és Kunszigetet jutalmazta, az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottsága pedig Kisbajom község önkormányzatának munkáját ismerte el.A Belügyminisztérium Százhalombattának, Herceghalomnak, Cigándnak, Nyergesújfalunak, Szekszárdnak és Kondorosnak nyújtott át díjat, a személyi elismerést Nagy Zsolt, Sopron város főkertésze kapta, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy Sopron Megyei Jogú Város a 2010. évi európai versenyben ezüstérmet szerzett.A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi díját Tokaj és Ludányhalászi, míg a hagyományos magyar növény és virágkultúra megőrzéséért Makó és Kisharsány kapott díjat. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális díját Nádasdladány kapta, míg a környezettudatos oktatás megvalósulásáért két óvoda és három általános iskola munkáját emelték ki.A Magyar Turizmus Zrt. díjait Horváth Gergely vezérigazgató adta át Debrecen és Szarvas képviselőjének. Budapest főváros díját a XIII. kerület nyerte el.A díjátadó ünnepségen Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége felolvasta Orbán Viktor üzenetét, ami stílszerűen a Hajrá Virágos Magyarország! felkiáltással zárult. Lévai Anikó egyúttal átadta a miniszterelnök díjait Hajdúszoboszlónak és Lövőnek.Idén először történtAz idén először került átadásra a "Magyarország legszebb főtere, főutcája" díj, melyet a Virágos Magyarországért Szervező Bizottsága és a Magyar Turizmus Zrt. közösen alapított. A 2010. évi nyertes Kaposvár városa lett. Budapest Főváros Önkormányzata a "Budapest legszebb főtere" díjat a XX. kerületnek, Pesterzsébetnek ítélte oda.A Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának legmagasabb díját, az Arany Rózsa-díjat Budaörs, Gyula, Hidvégardó, Fehértó, Csesztve, Balatonföldvár és Bábolna kapta. Ezt a díjat régiónkét csak az az egy település kaphatja meg, amely évek óta kiemelkedő eredményt mutat fel a környezetszépítésben.
Megnyitott Balatonfüred legújabb szállodája
Az Ipoly Residence átadása egy újabb jelentős lépés, hogy Balatonfüred ismét azzal a magas minőséggel mutassa magát, várja a vendégeket, amely a reformkorig visszanyúló fürdővárosi előzmények alapján elvárható tőle - hangsúlyozták többen is a 114 éves hotel pénteki újraavató ünnepségén.Pál Béla, a tavaly átadott Anna Grand Hotelra is utalva, példa nélkülinek mondta, hogy egy vállalkozó ilyen óriási összeget, közel ötmilliárd forintot fektessen be a város fejlesztésébe. A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, a fejlesztéseket a regionális operatív programból összesen közel kétszázmillió forinttal támogatták, amiből az Ipolya szállóhoz 115 milliót adtak.Dr. Bóka István, a város polgármestere és országgyűlési képviselője szólt a városrészben már befejeződött és jelenleg is zajló más fejlesztésekről. Az üzemeltető vállalkozás finanszírozásával jelentős munkát zajlanak a város mindkét strandján, a tervek szerint a jövő évi szezonra teljesen megújul a parti sáv és a 71-es főút közötti Kis-erdő, sikeres pályázat esetén a már elkészült utcákhoz méltóvá válik a mólóhoz lefutó Jókai utca is. Nagy Jenő országgyűlési képviselő felidézte az épület hányatott sorsát. Annak a reményének adott hangot, hogy rövidesen újra megnő a vendégek száma, akik közül sokan keresik majd az Ipoly Residence által biztosított igényes szolgáltatásokat.Kicsit tudatlanul, kicsit félretájékoztatva kezdtem ebbe a nagy projektbe - vallotta be Lengyel Ernő tulajdonos-ügyvezető az avató ünnepségen -, de az Anna Granddal kapcsolatos problémákból tanulva, ennek a szállodának a fejlesztése már rendben zajlott. Az elnyert támogatás a teljes összeghez viszonyítva nem túlságosan nagy, mégis fontos segítséget jelentett. Rendkívül fontosnak tartotta, hogy a szálloda felújításával párhuzamosan az önkormányzat megújította a környező parkot, utcákat, így méltó környezetben került az épület. A város legfrekventáltabb pontján, közvetlenül a Tagore-sétányt határoló park szélén álló kétemeletes, akadálymentesített eklektikus műemléképületben nyolc különleges minőségű lakosztályt és hat szobát alakítottak ki, melyekhez étterem, konferenciaterem és egy kisebb wellnesközpont kapcsolódik. A szálloda vendégei emellett használhatják a közelben lévő Anna Grand Hotel teljes infrastruktúráját.Cserép Béla igazgató a Napi Turizmus kérdésére elmondta, hogy húsvétkor szeretnének nyitni. Már több olyan áprilisi időszak van, amikor teltház lesz a foglalások szerint. Több rendezvény résztvevői mellett egyéni vendégek is foglaltak. A kiemelkedő színvonalú helyet kereső magyar vendégek mellett számítanak a németekre is. A rendelések főként interneten és néhány hagyományos irodán keresztül érkeznek Németország egész területéről. Cserép Béla jó nyári szezonban bízik, amit arra is alapoz, hogy az Anna Grandban februárban 52 százalékos volt az átlagos foglaltságuk
Februárban nyílik a füredi Anna Grand kistestvére, az Ipoly Residence
A luxuslakosztályokkal kialakított Ipoly Residence Balatonfüred reformkori városrészének legfrekventáltabb részén, az Anna Grand Hoteltől 150 méterre, egy 120 éves eklektikus műemlék épületben kap helyet.A fejlesztés fő célja a kiemelt minőségű turisztikai férőhelybővítés, emellett nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a fejlesztéssel egy 120 éves, leromlott műszaki állapotú, műemlék jellegű épületet sikerült megmenteni. A szálloda külső felújítására már 2007 során sor került. 2009-ben lezajlott belső rekonstrukciójának összköltsége 383 millió forintot tett ki, amelynek 30 százalékát ROP-os pályázatból fedezték az üzemeltetők. A Kisfaludy utcában álló önálló épületben 8 különböző méretű designer lakosztályt és 6 prémium szobát alakítanak ki, amely összesen 44 fő részére biztosít magas színvonalú szálláslehetőséget. Kiszolgálásához étterem kis különteremmel, 50 négyzetméteres konferenciaterem, wellness szolgáltatások (jacuzzi, infra-, és finnszauna) állnak rendelkezésre. Az Ipoly Residence Balaton-parti közelségével, impozáns külső és belső megjelenésével, lakosztályaival és egyedülálló szolgáltatásaival jól kiegészíti a nagyobb testvér, az Anna Grand Hotel szolgáltatásait, de önállóan is megállja a helyét: a csendes, nyugodt, exkluzív környezet az elvonulni vágyók számára lehet ideális. Az Ipoly Residence reményei között szerepel, hogy a szálloda, akár kizárólagos használattal, felsővezetői meetingek, négyszemközti tárgyalások, incentive programok kedvelt helyszíne lesz. A várhatóan február 15-én nyíló Ipoly Residence-t az Anna Grand csapata üzemelteti majd.
Tovább szépül a fürdőváros
Balatonfüreden az állami ünnep előtti napon avatták fel hivatalosan a Balaton-part ékköve program második ütemének első négy projektelemét.A projekttel azt szeretnék elérni, hogy a reformkori városközpont ismét a régi fényében tündököljön. A tervezett fejlesztésekből mostanra a Vitorlás és Gyógy-tér, a Széchenyi park és a Rózsa-kert rekonstrukcióját fejezték be. A létesítményeket felavató Pál Béla, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke emlékeztetett rá, hogy a program első ütemére összesen 2,2 milliárd forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el Balatonfüred. A 2008 októberében indult, 1,7 milliárd forint összköltségvetésű második ütem mintegy negyven százaléka készült el mostanra. A hatszázmillió forintos költséggel teljesen megújult területek tovább erősítik Balatonfüred turisztikai vonzerejét.A Vitorlás tér bejáratánál kifeszített nemzeti színű szalagot Pál Béla, Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Nagy Jenő országgyűlési képviselő valamint Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke vágta át. A Gyógy-téren lévő forrásnál egy pohár gyógyvízzel is koccintottak a sikerre.Dr. Bóka István az avatást követő sajtótájékoztatón többek között elmondta, hogy tovább folytatódik a fejlesztési program. A lebontott, volt szovjet üdülő helyén készül már egy újabb díszpark, s lényegében befejeződött a Jókai Mór Emlékmúzeum épületének és kertjének felújítása is, már csak a belső berendezési munkálatok vannak hátra. Elkészült már a Blaha Lujza utca 3. szám alatt a Balatonfüredi Helytörténeti Gyűjtemény és Látogató Központ is. A reformkori városrészbe vezető utak közül a nyárra felújították a Csokonai és a Honvéd utcát, valamint a Fészek közt. A Balaton-part ékköve fejlesztési projekt második ütemének legjelentősebb része a Vaszary-kastély 600 millió forintos felújítása lesz. A reformkori városrész díszének számító műemléki épületben múzeumot, európai szintű kiállításoknak is helyet adó galériát és képtárat rendeznek be - mondta a polgármester. (BTSZ)