Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Pécs

Általános leírás

Pécs a Mecsek hegység egyik magasabb vonulatának a tövében helyezkedik el. Mai kiterjedéseihez természetesen hozzáértendők a városhoz szorosan tartozó szőlő- és erdővidék szétszórt formációi is. A belváros karakterének meghatározó vonása mindmáig az, hogy a beépített területek homlokzatai mögött nagy kiterjedésű zöldterületek, belső kertek húzódnak meg. A hetvenes évekig magasházak sem bontották meg a hegy lábához húzódó város szelíden mozgalmas kontúrjait.
"Itt jó lennünk, itt akarunk magunknak hajlékot építeni" - írta 1845-ben Haas Mihály Pécsről szóló feljegyzésében és lelkes szavakkal festette le a város szépségét. "Gyönyörű fekvése a hegy tövében, a legjobb vízzel bővelkedő forrásai, bőtermő vidéke és kellemetes éghajlata igen hihetővé teszi időszámításunk előtti létezését".
Létrejöttében bizonyosan szerepet játszott a Mecsek hegység védelmet adó közelsége, a karsztvizek tisztasága és energiája és az őskor homályába vesző útvonal, mely később Bizánc a Dél, és Bajorország a Nyugat összekapcsolását szolgálta. A hegyvidék és a síkság találkozása tipikusan kedvező gazdaságföldrajzi körülményeket teremtett a város létrejöttéhez.
Közlekedés

A település megközelíthető Budapest felől a 6. számú főúton, és itt találkozik a 57-es, 58-as és a 66-os főút is. Közvetlen vasúti összeköttetése van Budapesttel, és másik három - a nagykanizsai, a bátaszéki és a mohácsi - vasútvonal is idecsatlakozik.
Városok
Budapest
Agárd
Aggtelek
Ajka
Albertirsa
Alsóörs
Alsópáhok
Badacsonytomaj
Bag
Baja
Balassagyarmat
Balatonalmádi
Balatonberény
Balatonboglár
Balatonfenyves
Balatonföldvár
Balatonfüred
Balatongyörök
Balatonlelle
Balatonmáriafürdő
Balatonszabadi-Fürdő
Barcs
Bábolna
Békéscsaba
Berettyóújfalu
Bicske
Bikal
Bódvarákó
Bóly
Budakeszi
Budaörs
Bugac
Bükfürdő
Csákánydoroszló
Csákvár
Császár
Csopak
Csorna
Dabas
Debrecen
Dombóvár
Domony-Domonyvölgy
Dunaharaszti
Dunakeszi
Dunaújváros
Dunavarsány
Ecsegfalva
Ecser
Edelény
Eger
Érd
Erdőbénye
Felsőörs
Felsőtárkány
Fertőd
Fonyód
Füzesgyarmat
Galyatető
Gárdony
Gyenesdiás
Gyömrő
Gyöngyös
Győr
Győrújbarát
Gyula
Hajdúböszörmény
Hajdúszoboszló
Harkány
Hatvan
Hegyhátszentjakab
Herend
Hévíz
Hőgyész
Hollókő
Hortobágy
Hódmezővásárhely
Igal
Ipolytarnóc
Jászberény
Kõröshegy
Kalocsa
Kaposvár
Kapuvár
Karcag
Kecskemét
Kerekegyháza
Keszthely
Kétpó
Kisbér
Kiskőrös
Kiskunfélegyháza
Kiskunhalas
Kiskunmajsa
Kisoroszi
Kisvárda
Kölesd
Komárom
Komló
Körmend
Köröshegy
Körösszegapáti
Kőszeg
Köveskál
Lajosmizse
Lakitelek
Leányfalu
Lillafüred
Magyarszék
Makó
Marcali
Mátészalka
Mátraverebély
Mezőkövesd
Mezőtúr
Miskolc
Miskolctapolca
Mohács
Monor
Mosonmagyaróvár
Nagyatád
Nagykanizsa
Nagykőrös
Nagykovácsi
Nagymaros
Neszmély
Noszvaj
Nyíregyháza
Orfű
Orosháza
Öttevény
Paks
Pannonhalma
Parádfürdő
Parádsasvár
Pápa
Pásztó
Pécel
Pécsvárad
Pilisborosjenő
Piliscsaba
Pilisvörösvár
Pomáz
Poroszló
Pula
Ráckeve
Rétság
Révfülöp
Ruzsa
Sajószentpéter
Salgótarján
Sármellék
Sárospatak
Sárvár
Sátoraljaújhely
Siófok
Sopron
Sormás
Sümeg
Szabadszállás
Szarvas
Százhalombatta
Szeged
Székesfehérvár
Szekszárd
Szentendre
Szentes
Szerencs
Szigetszentmiklós
Szigetvár
Szilvásvárad
Szolnok
Szombathely
Tahitótfalu
Taksony
Tamási
Tapolca
Tata
Tatabánya
Tát
Telkibánya
Terény
Tiberias
Tihany
Tiszafüred
Tiszaújváros
Tolna
Törökbálint
Üröm
Vác
Várpalota
Vecsés
Velence
Veresegyház
Verőce
Verseg
Vértesszőlős
Veszprém
Villány
Visegrád
Vonyarcvashegy
Zalaegerszeg
Zalakaros
Zamárdi
Zirc
Kapcsolódó cikkek
Teljesen átalakul a pécsi állatkert
Ökoturisztikai élményparkká alakul a pécsi állatkert, az ehhez szükséges bővítési és felújítási munkálatokra 2014 végéig több mint 1,1 milliárd forintot költenek.Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a projekt támogatási szerződésének pénteki aláírásakor elmondta: az európai uniós forrásból finanszírozott beruházásnak köszönhetően a mecsekoldali állatkert a mostaninál fél hektárral nagyobb, négy hektáros területen várja majd a látogatókat. A helyszínen akvárium-terráriumnak és különböző rendezvényeknek otthont adó fogadóépületet emelnek, a Mecsek élővilágát bemutató, oktatási és kutatási célokat egyaránt szolgáló ökoturisztikai parkot alakítanak ki, és szigetelik a kifutókat, hogy megakadályozzák az állati ürülékkel szennyezett esővíz talajba jutását.Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója arról szólt, hogy a ma 200 faj ezer egyedét bemutató pécsi állatkert fejlesztése a jövőben lehetőséget ad olyan népszerű és nagy tömegeket vonzó állatok bemutatására is, mint a barnamedve, a leopárd, a tigris, vagy a fóka. Hozzátette: terveik szerint az intézmény látogatóinak száma a mostani évi mintegy 100 ezerről 150 ezer fölé emelkedik. Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere hangsúlyozta, hogy a beruházással a létesítmény új funkciókkal bővül, és biztosíthatóvá válik hosszú távú, környezetbarát működése.Utalt arra, hogy az 1961-ben épült állatkert korszerűsítését negyedszázada tervezik, mióta felmerült, hogy veszélyeztetheti az alatta lévő ivóvízbázisokat. Dél-Dunántúl egyetlen állatkertje a pécsi, abban pedig országosan is egyedülálló, hogy a Natura 2000 program által védett területen fekszik.Farkas Tibor, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója kitért arra, hogy a kormány szeptember elején hét fontos turisztikai projekt támogatásáról döntött, ebből három - az állatkert felújítása, a pécsi egyházmegyei épületek rekonstrukciója és az ormánsági látogatóközpont építése - érinti Baranyát.
Ókeresztény bazilika maradványai Pécsett
Ókeresztény bazilika maradványait találták meg régészek Pécsett egy beépítésre váró területen végzett feltárás alkalmával.Nagy Erzsébet, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészeti osztályvezetője elmondta: a Janus Pannonius Múzeum Tóth Zsolt vezette régészcsoportja két éven keresztül dolgozott a Jókai és a Rákóczi utca sarkán található telken.Az előkerült főfalakból, pillérekből és bejárati részekből arra lehet következtetni, hogy ott a III-IV. században háromhajós bazilika állt.A dokumentálás, a leletek kiértékelése még folyik, s ahogy a szakemberek haladnak, úgy nyílik lehetőség egy, a római középület formáját, méretét, elhelyezkedését szemléltető háromdimenziós rekonstrukció elkészítésére.Mivel a felfedezés illeszkedik azon korakeresztény emlékek sorába, melyeknek köszönhetően Pécs a világörökség része lett, kezdeményezték a műemléki védelmét, és gondolkodnak a hasznosításán, nagyközönségnak való bemutatásán is.A befektető irodaházat tervez építeni a területen, de nem zárkózik el a nagyközönségi bemutatástól. Ehhez azonban többletforrást kellene előteremteni, és olyan megoldást találni, amely az épülő ingatlan használata mellett a műemléki funkcióknak is megfelel.Pécs ismertségéhez jelentősen hozzájárultak a korábban feltárt ókeresztény emlékek, amelyek révén a város tíz évvel ezelőtt, hatodik magyarországi helyszínként felkerült az UNESCO világörökség-listájára. (MTI)