Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Szentendre

Általános leírás

A város és környéke több tízezer év óta lakott terület. A II. század elején a rómaiak itt alakították ki a környék védelmi rendszerét. Megerősített katonai tábort építettek, amelynek az Ulcisa Castra nevet adták. Ez Szentendre első ismert településneve.
A rómaiak után a hunok, longobárdok, avarok lakták ezt a vidéket a magyarok bejöveteléig. Az államalapítás idején Szent István a veszprémi püspökségnek adományozta a települést. Szentendre első, helynév nélküli írásos említése, a veszprémi püspökség 1009. évi alapító oklevelében található. Később a várost - a középkori plébániatemplom védőszentjéről - Szent András (Endre) apostolról nevezték el.
Bizonyos, hogy a XII-XIII. században már számottevő település a középkori mezőváros, felvirágzása azonban csak a XIV. században következett be. Ekkor királyi birtokként kiváltságokat kapott, Esztergom, Visegrád és Buda közelsége is elősegítette fejlődését. Később e kiváltságos földrajzi helyzet visszájára fordult: a török hódoltság időszakában, majd a Buda visszafoglalását megelőző harcokban szinte teljesen elpusztították.
A törökök kiűzése után, 1690-ben először mintegy 6000 szerb telepedett itt le, akik a szultán hadai elől menekültek, miután a török csapatok ismét elfoglalták Nándorfehérvárt. Később, Csernojevics Arzén ipeki pátriárka vezetésével további 40 ezer család érkezett Magyarországra, akiknek ugyancsak fő letelepedési központjuk volt Szentendre.
Szentendre mai, jellegzetes városképe a XVIII. században épült ki. A következő évszázad azonban hanyatlást hozott. A városban tűzvészek, árvizek, járványok pusztítottak.
Az 1880-ban kezdődött nagy filoxérajárvány néhány év alatt kipusztította a Szentendre határában virágzó szőlőkultúrát. Az egykori szőlőtőkék helyére később gyümölcsfákat telepítettek - a múlt század végén már több tízezer gyümölcsfa díszlett a várost övező domboldalakon. Az újabb kori változások jelentős szereplőivé váltak az - egyre nagyobb számban - idetelepülő németek és szlovákok.
Az iparosodás a múlt század második felében kezdődött. A két világháború között már több korszerű üzemet tudhatott magáénak a város. A második világháború után ezek részben átalakultak. Új gyárak is települtek a Duna partjára.
Az utóbbi évtizedek jelentős változását hozta a hihetetlenül gyorsan növekvő idegenforgalom, ami a történelmi hangulatú utcáknak, illetve Szentendre művésztelepének, a számtalan képzőművészeti múzeumnak és galériának egyaránt köszönhető. A városépítésben elért eredményeiért és a hagyományok megőrzéséért 1980-ban Hild-emlékérmet kapott. A XVIII. századból megőrzött városképével hazánkban szinte egyedülálló műemléki együttes a belső város.
Közlekedés

Autóval a 11-es főúton közelíthetjük meg Szentendrét, de napközben gyakran indulnak Budapestről a HÉV-járatok is.
Városok
Budapest
Agárd
Aggtelek
Ajka
Albertirsa
Alsóörs
Alsópáhok
Badacsonytomaj
Bag
Baja
Balassagyarmat
Balatonalmádi
Balatonberény
Balatonboglár
Balatonfenyves
Balatonföldvár
Balatonfüred
Balatongyörök
Balatonlelle
Balatonmáriafürdő
Balatonszabadi-Fürdő
Barcs
Bábolna
Békéscsaba
Berettyóújfalu
Bicske
Bikal
Bódvarákó
Bóly
Budakeszi
Budaörs
Bugac
Bükfürdő
Csákánydoroszló
Csákvár
Császár
Csopak
Csorna
Dabas
Debrecen
Dombóvár
Domony-Domonyvölgy
Dunaharaszti
Dunakeszi
Dunaújváros
Dunavarsány
Ecsegfalva
Ecser
Edelény
Eger
Érd
Erdőbénye
Felsőörs
Felsőtárkány
Fertőd
Fonyód
Füzesgyarmat
Galyatető
Gárdony
Gyenesdiás
Gyömrő
Gyöngyös
Győr
Győrújbarát
Gyula
Hajdúböszörmény
Hajdúszoboszló
Harkány
Hatvan
Hegyhátszentjakab
Herend
Hévíz
Hőgyész
Hollókő
Hortobágy
Hódmezővásárhely
Igal
Ipolytarnóc
Jászberény
Kõröshegy
Kalocsa
Kaposvár
Kapuvár
Karcag
Kecskemét
Kerekegyháza
Keszthely
Kétpó
Kisbér
Kiskőrös
Kiskunfélegyháza
Kiskunhalas
Kiskunmajsa
Kisoroszi
Kisvárda
Kölesd
Komárom
Komló
Körmend
Köröshegy
Körösszegapáti
Kőszeg
Köveskál
Lajosmizse
Lakitelek
Leányfalu
Lillafüred
Magyarszék
Makó
Marcali
Mátészalka
Mátraverebély
Mezőkövesd
Mezőtúr
Miskolc
Miskolctapolca
Mohács
Monor
Mosonmagyaróvár
Nagyatád
Nagykanizsa
Nagykőrös
Nagykovácsi
Nagymaros
Neszmély
Noszvaj
Nyíregyháza
Orfű
Orosháza
Öttevény
Paks
Pannonhalma
Parádfürdő
Parádsasvár
Pápa
Pásztó
Pécel
Pécs
Pécsvárad
Pilisborosjenő
Piliscsaba
Pilisvörösvár
Pomáz
Poroszló
Pula
Ráckeve
Rétság
Révfülöp
Ruzsa
Sajószentpéter
Salgótarján
Sármellék
Sárospatak
Sárvár
Sátoraljaújhely
Siófok
Sopron
Sormás
Sümeg
Szabadszállás
Szarvas
Százhalombatta
Szeged
Székesfehérvár
Szekszárd
Szentes
Szerencs
Szigetszentmiklós
Szigetvár
Szilvásvárad
Szolnok
Szombathely
Tahitótfalu
Taksony
Tamási
Tapolca
Tata
Tatabánya
Tát
Telkibánya
Terény
Tiberias
Tihany
Tiszafüred
Tiszaújváros
Tolna
Törökbálint
Üröm
Vác
Várpalota
Vecsés
Velence
Veresegyház
Verőce
Verseg
Vértesszőlős
Veszprém
Villány
Visegrád
Vonyarcvashegy
Zalaegerszeg
Zalakaros
Zamárdi
Zirc
Kapcsolódó cikkek
Jótékonysági akcióval egybekötött adventi készülődés a szentendrei Skanzenben
A karácsonyi ünnepkör - amely advent első napjától január 6-ig, vízkeresztig tart - bővelkedik a téli hagyományokban, szokásokban. Ezek elevenednek meg a szentendrei Skanzen adventi hétvégéin, ahol a vásárlásra ösztönző, forralt boroktól és gőzölgő kolbászoktól teli nyüzsgő vásárok helyett, meghitt közös családi együttlétekre: karácsonyi termőág és ajándék készítésére, betlehemezésre, valamint jótékonysági akcióra hívják a család apraja-nagyját.December 7-8-án és december 14-15-én minden a közös családi, karácsonyi készülődésről szól a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ahol az ÖKO jegyében kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínálnak elfoglaltságot. Az adventi hétvégéken a szentendrei Skanzen idén először, hagyományteremtő szándékkal indítja útjára az Igazi ünnep legyen a karácsony! elnevezésű adventi gyűjtőakcióját a rászorulókért; a nagycsaládos és az idős emberekért. December 14-ig szeretettel várja a szép állapotban lévő tiszta játékokat, könyveket, ruhákat a Szentendre belvárosában található Skanzen-házba, vagy a múzeum bejárati épületében elhelyezett gyűjtőpontokba, ezzel segítve a Karitász csoport munkáját.Advent idején a római katolikus templomokban rorátékat, vagy más néven angyalmiséket tartanak hajnalban, ez idő tájt pedig régen falun megjelentek a kántálók, a szentcsalád-járók és a betlehemesek, amelyről az első leírás a 17. századból maradt fenn. A 19-20. századi betlehemezés középpontjában a kifordított bundát viselő betlehemi pásztorok párbeszédes játéka áll, akik házilag készített, jászol vagy templom alakú betlehemet hordoznak magukkal és házról-házra járva énekelnek, bőséget, egészséget és termékenységet "varázsolnak" a házak lakóinak. Ezt a szép hagyományt eleveníti fel a Lajta Néptáncegyüttes, akinek tagjai december 7-8-án hédervári ás kunszigeti betlehemessel, bölcsőcskézéssel, és mendikálással várják az érdeklődőket. Régen falun egyes helyeken a karácsonyi asztalra a Kisjézuska kalácsa édesség került, ami egyszerű fonott, kerekre formált kalácstészta és a végtelenséget szimbolizálja. Ebből kóstolhatnak a látogatók a Hagyományos konyhában, akiket a fűtött kemencék pattogó tüze mellett az ünnepi édességen kívül fahéjas sült alma, és fűszeres gyógytea vár. Magyarországon az első karácsonyfa-állítás az 1820-as években, Brunszvik Terézhez - az első magyarországi óvoda megalapítójához- és báró Podmaniczky Frigyes evangélikus édesanyjához kötődik. Ez a szokás először csak az arisztokrácia körében terjedt el, viszont az 1840-es évektől már a falusi embereknél is divatossá vált. A múzeumban a Lajta Néptáncegyüttes tagjai a vendégekkel együtt elkészítik a karácsonyfa elődjét, a termőágat, - a termékenység és az örök élet jelképét- amelyet a látogatók mézeskaláccsal, és maguk által készített szalmacsillaggal, csuhéangyallal, és aranydióval dekorálhatnak.A december 14-15-i adventi hétvégén téli csemegékkel, gyertyamártással, karácsonyi ajándék és szaloncukor készítésével várják az érdeklődőket.
Mesés napok a Skanzenben
Az Itthon vagy! Magyarország szeretlek! eseménysorozathoz a szentendrei Skanzen is csatlakozott, így a hétvégén a közelgő Szent Mihály és a Népmesék napjához kapcsolódóan egy mesés napon vehetnek részt a múzeumba látogatók. A két nap során az érdeklődők A tulipános láda kulcsa és Benedek Elek A szegény meg a gazdag legény történetein keresztül ismerik meg a népmesék bölcsességeit. Lesz hamuban sült pogácsa, tarisznya készítése, hétpróba és Meseszoba neves mesemondókkal.Szeptember 30-át - Benedek Elek születésnapja- a Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére 2005 óta a Népmese napjaként tartják számon. A nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a népmesékben rejlő bölcsességek és a népmese szeretetének továbbadományozására. A Népmese napjához legközelebbi hétvégén; szeptember 28-29-én a szentendrei Skanzen állandó kiállításait mesés helyszínekké varázsolják a szervezők és csatlakozva az Itthon vagy!Magyarország szeretlek! elnevezésű programsorozathoz, bárki ingyenesen látogathatja a múzeumot a két nap során. A mesék fonalait felgombolyítva az érdeklődők hetedhét országot bejárva barangolhatnak a múzeum egész területén, miközben érdekes kalandokba keverednek. A Meseszobában szombat délelőtt Kautzky Armand magyar színművész, szinkronszínész, 12:30-16:00 óráig Papp Kornélia hagyományőrző óvónő, vasárnap pedig egész nap Bumberák Maja a Népművészet Ifjú mestere tolmácsolásában ismerik meg kicsik és nagyok A szegény legény meg a gazdag legény, illetve A tulipános láda kulcsa történeteket. A legényekre izgalmas hétpróbák várnak, rátermettségüket ügyességi játékok egész sorában bizonyíthatják; így többek közt gólyalábasban, karikahajtásban és gúzsdobásban. A lurkók a saját maguk által szőtt tarisznyájukkal a nyakukban az irányt az Ásványrárói lakóház felé vehetik, ahol terményfelismerő játék után kézi malommal őrlik a pogácsa készítéséhez szükséges lisztet.A két nap során arra is fény derül, hogy a mesékben a szegény legénynek a hosszú vándorút előtt azért süti az édesanyja a pogácsáját, mert az eledel varázserővel bír, hiszen édesanyja összes szeretetével, hazai gabonából készíti, és az étel magába rejti szülőfaluja valamennyi emlékét, táplálja a fiút. A hosszú vándorút előtt mindenki erőt meríthet a finomságból, hiszen a konyhában az asztalon hamuban sült reform pogácsa illatozik répás és káposztás változatban. Szeptember 29-e, Szent Mihály napja jeles napként ismert; ilyenkor hajtották haza a legelőkről az állatokat és ehhez a naphoz kapcsolódik a pásztorok elszámoltatása, szegődtetése és a cselédfogadás is. Éppen ezért a hétvégén 11 és 13 órakor terelés bemutatót tartanak a tanyán, ahol kvízjáték keretében nyílik lehetőség közelebbről is megismerni a tanya lakóit. Érdemes figyelni arra is, hogy szeptember 29-én hogyan viselkednek a jószágok, hiszen régen a pásztorok az állatok viselkedéséből jósoltak az időjárására: úgy tartották, ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összebújtak, akkor hosszú, erős télre, ha nem bújtak össze, akkor enyhe télre kell számítani. A tulipános láda mesetúrán a kalandvágyó csemeték és szüleik a történetben fontos szerepet betöltő fonás kapcsán a kendermunkák bizonyos fázisait (tilolás, gerebenezés, fonás guzsalyról) maguk is kipróbálják. Ezen kívül lesz még ügyességi játék a kulcs elcsenéséhez kapcsolódóan, szerelmi bájital készítése levendulából és rózsaszirmokból. Úgy tartották, hogy a jó háziasszony becsukott szemmel is felismeri a háztartási eszközöket, így a leányoknak tapintás útján kell ráismerniük a régi háztartási tárgyakra. Azon látogatók között, akik mindkét mesetúra állomásait végigjárják és megszerzik az összes pecsétet; helyesen válaszolnak a találós kérdésekre, azok nyereményjátékban vesznek részt, amely során öt családi belépőjegyet lehet nyerni a szentendrei Skanzen Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényére.
A palócok beköltöztek a skanzenba
A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban ünnepélyesen megnyitották az európai uniós támogatással megvalósított fejlesztési program utolsó elemét, az Észak-magyarországi falu tájegységet. Ezzel az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt kulturális projektjei közül elsőként a Skanzen Örökség Program valósult meg. Az új tájegység a múzeumi bemutatás minden korábbinál szemléletesebb, közvetlenebb, interaktívabb módszereit alkalmazza, hogy a 21. század emberének is élő tapasztalatként adhassa át a Palócföld paraszti örökségét, egy a szükségben is leleményes vidék mindennapi tudását.Az Észak-magyarországi falu tájegység ünnepélyes átadása a szentendrei Skanzenben egy palócföldi lakodalom koreográfiáját követte, ágyvitellel, kikéréssel, vőféllyel és lakodalmi menettel. A játék szerint a múzeum látogatóit jelképező boldog Közönség Pesta e ceremónia révén nyerte el Palóc Böskét, a világszép új tájegységet.A Skanzen nyolcadik tájegysége az Ipoly és a Bodrog közötti, folyóktól szabdalt hegyvidéki terület, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és a történeti Gömör 19-20. századi paraszti kultúráját, elsősorban építészetét és lakáskultúráját mutatja be. Főként a szegény és középparaszti rétegekre koncentrál, de megjeleníti a kisnemesi utódok, vándoriparosok (teknővájók, drótos tótok), az Alföldön és Dunántúlon mezőgazdasági idénymunkát vállaló summások és az uradalmakba egész évre kötött bérért elszegődő cselédek életvitelét is. A tájegységben - a Skanzen eredeti küldetése szerint - többségükben az eredeti helyükön elbontott, majd a múzeumban újra felépített autentikus épületek állnak, amelyek belső tereiben, az enteriőrökben közel ötezer pontosan elrendezett műtárgy teszi megtapasztalhatóvá a falusi élet egykori eseményeit. Minden tárgyat aprólékos kutatás választott ki, mindegyiket személyes történetek hitelesítik.A látogatói élmény az új tájegységben minden érzékszervre kiterjed. A műtárgyakhoz itt 1.000 olyan demonstrációs tárgy társul, amelyeket a látogató kézbe vehet és kipróbálhat. A házakba betérő érdeklődő perkupai lakodalmas zenét vagy nógrádi dudaszót hallgathat, megrajzolhatja családfáját, megfigyelheti a disznóvágás, a novaji nagykalács vagy az erdőhorváti perec sütésének mesterfogásait, de leheveredve próbára teheti a filkeházi ágyat, vagy a használatba vehető bútorok bármelyikét.
Több mint 2 milliárd forint a szentendrei skanzen fejlesztésére
Kiemelt projektként 2,222 milliárd forintos európai uniós és állami támogatásban részesül a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (skanzen). Az erről szóló Skanzen Örökség Program szerződését, amelyet Cseri Miklós, a skanzen főigazgatója és Lukovich Tamás, a Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója már aláírt, pénteken ünnepélyes körülmények között, újságírók előtt jegyezte ellen Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter valamint Hiller István oktatási és kulturális miniszter.A Skanzen Örökség Program négy beruházást foglal magában. Az első keretében a skanzen az eddig meglévő hét tájegység mellé felépíti az észak-magyarországi falut, amely az Ipoly és a Hernád közötti észak-magyarországi palóc terület hagyományos népi építkezését és életmódját mutatja be. A második: új bejáratot kap a múzeum, amely a mezőhegyesi vasútállomás épületének eredeti tervek szerinti rekonstrukciója lesz. Az épület fogadórészében csomagmegőrzőt és pelenkázót, valamint új kiszolgáló helyiségeket is kialakítanak. A harmadik kiemelt beruházás keretében 2,4 kilométer hosszú, korhű skanzenvasút épül öt megállóval. A fejlesztés negyedik elemeként Nyitott Muzeológiai Műhely épül, amely nyilvános műhelyként, kiállítóhelyként és új oktatási színhelyként működik majd. A fejlesztések 2010. március 31-ig megvalósulnak.