Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

szálláshelyek Ide utaznék Prága

Általános leírás

A Moldva folyó két partján elterülő "Arany Prága" ezer éves történelmével, kultúrájával és szinte megszámlálhatatlan műemlékével méltán számíthat a látogatókra a világ minden részéről. Ezúton szeretnénk némi praktikus segítséget adni, hogy a látogatásuk minél kellemesebb és élményekben gazdag legyen.
Közlekedés

Prága jól szervezett tömegközlekedési hálózatának köszönhetően a város minden pontja könnyen és gyorsan elérhető. Villamosok és buszok sűrű hálózata egészíti ki a metró három vonalát (A-zöld, B-sárga, és C-piros). A budapesti metróhoz hasonlóan kényelmes, gyors, és a belváros három pontján keresztezik egymást a vonalak. A teljesárú jegy ára 14 CZK (6 -15 é ves gyermeknek 7 CZK). Érvényes: villamoson, autóbuszon érvényesítéstől számított 20 percig, átszállás nélkül, metróban 30 percig, max. 5 megállóra (az a megálló nem számít, ahol beszáll), átszállási lehetőség a metróvonalak között. Nem érvényes az éjszakai járatokon, a siklón és a ČD vonatain. Létezik még átszállójegy (20 CZK) mely 75 percig érvényes. Akik többet utaznak, érdemes több napos jegyet venniük: 1 napos 120 CZK (6-15 éves gyerek 60 CZK), 3 napos 220 CZK, 7 napos 280 CZK, 15 napos pedig 320 CZK.
Jegyet a dohányboltokban, a megállókban elhelyezett automatákban, valamint a közlekedési vállalat jegypénztáraiban vásárolhatunk. Érvényes jegy nélkül utazók büntetést kötelesek fizetni, melynek összege 800 CZK (helyszínen fizetve 400 CZK). Mind a metró, a villamos, és az autóbusz reggel 5 órától éjfélig közlekedik. Sajnos a taxisok hajlamosak a külföldiektől többet elkérni. Még a szállodában érdeklődjünk, hogy megközelítőleg mennyi a tarifa a központig, és ha a városból a hotelbe taxival vissza készülünk, még a beszállás előtt közöljük a taxisofőrrel, maximum mennyit fizetünk az útért. Általában a tarifa 400 -600 CZK között mozog, attól függően természetesen, hogy hol van a szálloda.
Ajánljuk

U Fleku Híres régi söröző a város szívében, ahol élő zene biztosítja a jó hangulatot. (Prága 1. ker, Kremencova 11. )
Novom e stský pivovar Tipikus régi prágai söröző saját sörfőzdével, jó konyhával, nagy választékkal cseh ételekből. (Prága 1. ker, Vodickova 20. )
U Kalicha (SVEJK)Tipikus söröző, cseh konyhával, ám ajánlatos előre helyet foglalni. Van magyar nyelvű étlap is. (Prága 2. ker, Na Bojisti 12 -14.)
U Kocoura (A kandúrhoz)Tipikus cseh söröző, remek hidegkonyhai kínálattal, aki ide betér, kóstolja meg a hermelin sajtot, kár lenne kihagyni. (Prága Mala Strana ker, Nerudova 2. )
Pivnice Ragedast Hagyományos söröző. Nagyon finom Radegast sör van, kiváló régi cseh konyha ételei kedvező árakon. (Prága 1. ker, Templ ová 1. )
U Zlatehu Stromu Kiváló ételek és italok széles választékával várja vendégeit e non-stop nyit va tartó étterem. Képes étlap, könnyen eligazodhatnak rajta. (Prága 1. ker, Karlova 6. )
Vásárlás

A belvárosban az ajándéküzletek a hét minden napján nyitva vannak és várják a turistákat reggel 10-től este 9-ig. Az üzletek hétköznap 10-től este 7-ig, illetve szombaton délután 2-ig tartanak nyitva. Hitelkártyák elfogadása hasonló módon történik, mint itthon. Inkább otthon váltsunk be cseh koronát, mert Prágában a pénzváltók ugyan elfogadnak forintot, de rosszabb árfolyamon. Eurót vagy dollárt érdemes vinni tartaléknak. Tipikus ajándék tárgyak: cseh kristály, fújt üvegtárgyak, fából készült játékok és marionettbábuk, söröskupák, kézzel festett aquarellek, zománcos bögre.
Étkezés

Prágában bőséges a választék az étkezési lehetőségek terén. A sült kolbászt áruló filléres büféktől kezdve az olcsó, hagyományos éttermeken át a drága gasztronómiát kínáló helyekig mindenki megtalálja az ízlésének és a pénztárcájának megfelelőt. Nagyon kedveltek a kiülős vendéglők is, főleg a Moldva partján és az Óváros főterén. "Vep řové s knedlíkem a zelím", azaz knédli sült hússal és savanyú káposztával - meg az elmaradhatatlan sörrel - a csehek kedvenc étele. Desszertként kóstoljunk meg egy "vdolek"-et, vagyis gyümölcsös gombócot túróval és porcukorral. Csehországban a sör jóval több, mint egy alkoholtartalmú ital. A sör a hagyományok és a társadalmi érintkezések fontos része. Az igazi sörbarátok számára az erőssége (lehet 10, 12, akár 14 fokos is)legalább olyan fontos, mint a márkája. Leghíresebbek a Budvar, Pilsner Urquell és a Krusovické, de ne feledkezzünk meg a Velkopopovicky Kozelről sem! Néhány söröző saját sörfőzdével is rendelkezik, ahol bepillantást nyerhetünk e kedvelt nedű készítésének titkaiba. Nem kevésbé ismert és közkedvelt a gyógynövénykivonatokat tartalmazó rövidital, a Becherovka. Cseh sörözőben 3 fogásos menüt már 2000-2500 HUF-tól lehet kapni. Egy korsó sör (0, 5l)kb. 30-40 CZK. Kisebb, el dugott helyeken még kedvezőbbek az árak.
Egyéb

Prága Kártya, azaz kulcs az "Arany Város"-hoz, ára 35 EUR. Az egy évig érvényes kártya több mint száz kedvezményt biztosít, melyek érvényesek múzeumokban, a tömegközlekedési eszközökön (3 nap), valamint kedvezményekre jogosít fel éttermekben, városnézésre, hajókirándulásokra. Vele jár a "Prága Passport " kuponkönyv. A Prague Card több információs központban, szállodában kapható és interneten is megrendelhető. Az "Arany Város " felfedezéséhez a séta a legalkalmasabb, hiszen minden látványosság könnyen és gyalogszerrel elérhető. Az úgynevezett "régi koronázási út vonalat " érdemes követni, mely a város legismertebb látványosságai mellett vezet el minket: Lőpor kapu (Praš ná brána)- Régi Zsidótemető (Starý židovský hřbitov)- Óváros (Stará Mesto) - Óvárosi városháza és Toronyóra (Staroměstská radnice a Orloj)- Károly híd (Karlův most)- Kisoldal (Malá Strana) - Prágai Vár ((Hradčany). Út közben - a zsúfolt tömeg elől csendesebb mellékutcákba kitérve - felfedezhetjük a hangulatos üzleteket és kis udvarokat.
A Prágai Vár maga egy műemlék együttes és a turisták többségének célpontja. A pénztárnál gyakran több órás sor áll, ezért lépjünk be bátran a főkapun, és először fedezzük fel a Vár komplexum ingyen megtekinthető részeit (pld. a Szt. Vitus ka tedrális nagy része ingyen megtekinthető). A Vár főkapujánál minden egész órában történő díszőrségváltást délben fan fárok, zenekar és nagy pompa kíséri. Az élményekben gazdag túra után látogassuk meg a Bellvedert és az azt körülvevő Királyi kertet, ahol a fák árnyéka alatt a zenélő szökőkút társaságában élvezhetjük a megérdemelt pihenést. Ha el akarunk menekülni a város zajától, akkor Prága "Városligete ", Petřín a célunk. Gyönyörű kilátás nyílik a hegyről, melynek könnyű megközelítését az Újezd (Kisoldal)-ról induló siklóvasút biztosítja. Itt található az Eiffel-tornyot másoló Kilátótorony, melyből páratlan panoráma nyílik Prágára, s a Tükör labirintus (Zrcadlové bludiste)is. A Petrinen eltöltött néhány óra is csak röpke perceknek tűnhet. A Moldván (Vltaván) sok kirándulóhajó közlekedik, melyekről gyönyörű látvány nyílik a város két oldalára, valamint a hidakra. A Károly hidat a szobraival, mindig turisták hada lepi el, és festők, zenészek, képeslap-és ajándékárusok állnak rajta sorfalat. Prága egyik legérdekesebb modern épülete a Táncoló Ház, ami nem valami táncház, hanem "Ginger és Fred"-nek is nevezett erősen szokatlan formájú irodaház.
Kapcsolódó cikkek
Eltűnik a prágai Orloj
Prágában a héten megkezdődött az Óvárosi városháza tornyának felújítása. A mintegy másfél évre tervezett munkálatok során néhány hónapra eltűnik a híres csillagászati óra, az Orloj is, amely a cseh főváros egyik legfőbb idegenforgalmi látványossága."A rekonstrukció első szakasza az Orlojt nem érinti, az rendesen működni fog" - közölte Barbora Hrubá, a Prague City Tourism idegenforgalmi iroda szóvivője. Azokban a hónapokban, amikor a csillagászati órát fogják javítani, a városi illetékesek a tervek szerint az Orlojt eltakaró állványra történő videóvetítésekkel próbálják meg visszaadni a varázslatos hangulatot.Az Óvárosi városháza tornyát legutóbb a múlt század nyolcvanas éveiben újították fel. A tornyot, amely Prága egyik leglátogatottabb műemléke, évente mintegy 700 ezer ember keresi fel. A torony felső karzatáról gyönyörű kilátás nyílik az egész városra, különösen a történelmi központra. A mostani felújítás költségeit 46 millió koronára (529 millió forint) tervezték. A híres csillagászati óra javítását 2018 első felére tervezik. Szakértők szerint azonban számolni kell azzal, hogy a javítások elhúzódhatnak. Petr Skála, az Orloj jelenlegi órásmestere és kezelője szerint a megnyitás legutolsó lehetséges napja már előre adva van: 2018. október 28., Csehszlovákia megalakulásának századik évfordulója.A prágai Óvárosi városházát 1338-ban alapították, és több összevont épületből áll. A neogótikus szárnyat a 2. világháborúban bombatalálat érte, ezért le kellett bontani. Az épületegyüttes kiegészítésére az utóbbi évtizedekben több pályázatot is kiírtak, de eddig egyik sem volt sikeres, illetve egyetlen elképzelést sem valósították meg. Jelenleg ezen a területen park van.Az óvárosi városháza tornyának külső falán elhelyezett csillagászati óra, az Orloj első változata 1410-ben készült, de szerkezetét azóta többször is tökéletesítették az évszázadok során. A pontos idő mellett a napokat, hónapokat, a Hold és a Nap fázisait is mutatja a 15. század elején Kadani Mikulás órásmester és Jan Sindel csillagász által készített szerkezet. Az órát később Hanus mester tökéletesítette, akit a városi tanácsnokok a legenda szerint megvakíttattak, hogy másnak ne tudjon hasonlót készíteni. Az alkotó bosszúból állítólag leállította a szerkezetet. Az óramű háromnegyede ma is eredeti, csupán kisebb részét cserélték ki 150 évvel ezelőtt korszerűbb darabokra.
Felújítják a prágai Lőportornyot
Felújítják a prágai gótika egyik legértékesebb és közismert emlékét, a Lőportornyot. A prágai városi tanács 25-30 millió koronára becsüli a várhatóan két évig tartó munkálatok költségeit.A konkrét felújítási és költségvetési terveket a műemléket kezelő városi múzeum készíti el. A felújítás a tervek szerint 2019 tavaszán kezdődne és két évig tartana. A városi múzeum azzal számol, hogy a munkálatok alatt az épület le lesz zárva a turisták előtt.A neves műemléket legutóbb az 1960-as, 1970-es években újították fel, de azóta, elsősorban az időjárás viszontagságai miatt, az épület külseje nagyon leromlott.A Lőportornyot az 1470-es években II. Ulászló cseh és magyar király kezdeményezésére kezdték építeni. A késő gótikus stílusú tornyos kapu építése 33 évig tartott. Az új tornyos kapu azért volt fontos, mert annak idején Prágának ezen a részén volt a királyi rezidencia. Ez később átkerült a Moldva folyó másik partján lévő várba, a Hradzsinba. A tornyos kapu onnan kapta mai nevét, hogy a 17. században ott volt elraktározva a város puskapora.A 65 méter magas Lőportorony ma látható neogótikus formáját a 18. századbeli átépítések után kapta. A prágai városi múzeum azt szeretné, ha a tervezett felújítás eredményeként a Lőportorony visszakaphatná egykori, a mainál jóval színesebb, tarkább képét. Mára az egykori városfal 13 tornya közül csak ez az egy maradt fenn teljes épségben.
Építészeti érdekességek, amiket vétek lenne kihagyni
A számtalan feledhetetlen látnivaló közül további kettőt mindenképp ki kell emelnünk: az egyik az Óvárosi téren található csillagászati óra, míg a másik a Táncoló ház. Az utcácska önmagában magával ragadó hangulatot áraszt, és a tér egyik legérdekesebb része az óvárosi városháza mellett lévő csillagászati óra, amely 10-22 óra között, az apostolok felvonulásával jelzi az órákat, valamint a Nap, és a Hold pozíciója is látható rajta. Az óra legrégebbi része 1410-ből származik.A futurisztikus Táncoló ház alapkövét 1994-ben tették le, az építésének végét 2 évvel későbbre tehetjük. Az épület szabálytalan formáját két ölelkező alak inspirálta, Ginger Rogers és Fred Astair párosa. Az épülethez 99 különböző formájú és méretű betonpanelt használtak, mindhez egyedi faformát kellett építeni. A szokatlan kivitelezés nagy port kavart, de a kedélyek idővel lecsillapodtak, az épületnek ma fontos helye van a modern prágai építészetben és városképben.Gasztronómiai kirándulásEgy igazi prágai étteremben vétek lenne kihagyni a csehek tipikus nemzeti eledelét, a knédlit. Ez a szaftos, szószos ételekhez kiváló köret a sörön kívül a csehek "mindennapi kenyere". Zsömlés és krumplis változata a legnépszerűbb, de készítik füstölt hússal és szalonnával töltve is.Ha már Csehország, mindenképp szót kell ejteni a világszerte híres világos sörökről. A magyarok által talán a legismertebb és legkedveltebb hely az U Fleku, ahol a házi sört a XIX. század óta változatlan technológiával készítik. A sörözőben egy múzeumot is kialakítottak, ami a söröző történetét mutatja be. Aki Prágában jár, annak szinte kötelező ellátogatni ide és megkóstolni a legendás nedűt.