Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Keszthely

Általános leírás

Az 1848-49-es szabadságharc leverését követően sötét évek következtek a városra. A virágzó ipar és kereskedelem hanyatlásában döntő szerepet játszott, hogy az 1861-ben megnyitott Déli Vasút elkerülte a várost. A Balatonszentgyörgyre vezető szárnyvasút csak 1888-ban készült el. A kitörési lehetőséget Keszthely iskolavárosi jellegének erősítése és fürdővárossá fejlesztése jelentette. 1862-ben épült meg az első nyaraló, és ugyanezen évben nyílt meg (a szabadtéri színpad helyén) a város első kőszínháza. A belváros romantikus és eklektikus stílusban újult meg. A Festetics Tasziló nevéhez fűződő nagyszabású kastélybővítés során birtokcserével jutott a város a Balaton-part birtokába. A partrendezést és a feltöltést követően, a század utolsó évtizedében, megépült a szigetfürdő és a két ma is álló patinás szálló: a Hullám és a Balaton. A Helikon park keleti szélén kialakították az Erzsébet királyné útját, mellette az első világháborúig kiépült a villasor. Számos civil szerveződés jött létre. 1898-ban megalakult a Balatoni Múzeum Egyesület, a megye első múzeuma. A XX. század elején újra virágzó város volt, kedvelt nyaralóhely. Kiskeszthely 1925-ben egyesült Keszthellyel. A II. világháború nem okozott nagyobb pusztítást a városban.
Az 1950-es közigazgatási átszervezéssel Keszthely Veszprém megyéhez került, amely fejlesztési lehetőségeit a megyeszékhelyhez közelebb eső Balaton-partra, Balatonfüred és Tihany térségére ill. az ipari városokra koncentrálta. Az 1954-ben újra városi rangra emelt Keszthelyen alig történt fejlesztés. Ennek persze előnyei is vannak, hisz a belváros így nem esett áldozatul az 1960-as, 70-es évek városmodernizálási hullámának. 1970-ben a gazdasági főiskola egyetemi rangot kapott. A város és a környező Balaton-part 1979-ben került vissza Zala megyéhez.

Közlekedés

A 71-es úton, vagy vasúton, a Balatonszentgyörgy-Tapolca szárnyvonalon közelíthető meg a település.

Városok
Budapest
Agárd
Aggtelek
Ajka
Albertirsa
Alsóörs
Alsópáhok
Badacsonytomaj
Bag
Baja
Balassagyarmat
Balatonalmádi
Balatonberény
Balatonboglár
Balatonfenyves
Balatonföldvár
Balatonfüred
Balatongyörök
Balatonlelle
Balatonmáriafürdő
Balatonszabadi-Fürdő
Barcs
Bábolna
Békéscsaba
Berettyóújfalu
Bicske
Bikal
Bódvarákó
Bóly
Budakeszi
Budaörs
Bugac
Bükfürdő
Csákánydoroszló
Csákvár
Császár
Csopak
Csorna
Dabas
Debrecen
Dombóvár
Domony-Domonyvölgy
Dunaharaszti
Dunakeszi
Dunaújváros
Dunavarsány
Ecsegfalva
Ecser
Edelény
Eger
Érd
Erdőbénye
Felsőörs
Felsőtárkány
Fertőd
Fonyód
Füzesgyarmat
Galyatető
Gárdony
Gyenesdiás
Gyömrő
Gyöngyös
Győr
Győrújbarát
Gyula
Hajdúböszörmény
Hajdúszoboszló
Harkány
Hatvan
Hegyhátszentjakab
Herend
Hévíz
Hőgyész
Hollókő
Hortobágy
Hódmezővásárhely
Igal
Ipolytarnóc
Jászberény
Kõröshegy
Kalocsa
Kaposvár
Kapuvár
Karcag
Kecskemét
Kerekegyháza
Kétpó
Kisbér
Kiskőrös
Kiskunfélegyháza
Kiskunhalas
Kiskunmajsa
Kisoroszi
Kisvárda
Kölesd
Komárom
Komló
Körmend
Köröshegy
Körösszegapáti
Kőszeg
Köveskál
Lajosmizse
Lakitelek
Leányfalu
Lillafüred
Magyarszék
Makó
Marcali
Mátészalka
Mátraverebély
Mezőkövesd
Mezőtúr
Miskolc
Miskolctapolca
Mohács
Monor
Mosonmagyaróvár
Nagyatád
Nagykanizsa
Nagykőrös
Nagykovácsi
Nagymaros
Neszmély
Noszvaj
Nyíregyháza
Orfű
Orosháza
Öttevény
Paks
Pannonhalma
Parádfürdő
Parádsasvár
Pápa
Pásztó
Pécel
Pécs
Pécsvárad
Pilisborosjenő
Piliscsaba
Pilisvörösvár
Pomáz
Poroszló
Pula
Ráckeve
Rétság
Révfülöp
Ruzsa
Sajószentpéter
Salgótarján
Sármellék
Sárospatak
Sárvár
Sátoraljaújhely
Siófok
Sopron
Sormás
Sümeg
Szabadszállás
Szarvas
Százhalombatta
Szeged
Székesfehérvár
Szekszárd
Szentendre
Szentes
Szerencs
Szigetszentmiklós
Szigetvár
Szilvásvárad
Szolnok
Szombathely
Tahitótfalu
Taksony
Tamási
Tapolca
Tata
Tatabánya
Tát
Telkibánya
Terény
Tiberias
Tihany
Tiszafüred
Tiszaújváros
Tolna
Törökbálint
Üröm
Vác
Várpalota
Vecsés
Velence
Veresegyház
Verőce
Verseg
Vértesszőlős
Veszprém
Villány
Visegrád
Vonyarcvashegy
Zalaegerszeg
Zalakaros
Zamárdi
Zirc
Kapcsolódó cikkek
A forráselvonások ellenére megújul a keszthelyi belváros
Keszthely mintegy 8 milliárd forintos költségvetéséből a jelenlegi koncepció alapján még 2,5 milliárd forint hiányzik, a fejlesztési elképzelések ennek ellenére idén beérhetnek - közölte a város polgármestere az MTI-vel.Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) az MTI-hez eljuttatott összefoglalójában úgy látja: az ország költségvetésének megszavazásával Keszthelyt újabb nehézségek sújtják, mivel a város kistérségi központként kiterjedt intézményhálózatot működtet. Az idegenforgalmi adó után járó kiegészítés felére csökkentése több mint 60 millió forint kiesést jelent 2010-ben, de az üdülési csekk megadóztatása - a belföldi turizmus ellehetetlenítése miatt - további jelentős károkat okozhat. A város költségvetési koncepciójának jelenlegi állása szerint összesen 2,5 milliárd forint hiányzik a teljes büdzséből, a hiányt pedig úgy kell elfogadható szintre lefaragniuk, hogy beruházásokra is jusson. Keszthely hitelfelvételre kényszerül, de a fejlesztésekre fordított összeget a jövőnek szóló befektetésként értékelik - írta a polgármester. Ruzsics Ferenc megítélése szerint a nehézségek ellenére, az utóbbi évek tervező és előkészítő munkájának köszönhetően most indul Keszthely fejlődése. Látványos változásokra készül a Balaton-parti település, amelynek belvárosa teljesen megújul a már elnyert uniós források és a tervezett második ütemre szóló pályázat révén. Élhetőbb, kellemesebb köztér jön létre a város szívében, sétatér és ideális rendezvényhelyszín alakul ki, az átalakuló piacon gyalogos sétányt hoznak létre. A főtér mellett egy második városközpontot is kialakítanak a Balaton partján, ahol uniós források bevonásával meghosszabbítják a parti sétányt a Libás strandig, megújul a sétány melletti játszótér, de a közeli Helikon-park fejlesztését is tartalmazzák a tervek. Felújítják a város által fenntartott vendéglátó-ipari középiskolát, amelyre 200 millió forintot fordítanak. A Zala megyei önkormányzat anyagi hozzájárulásával várhatóan tavaszra elkészül az egykori városi mozi átalakításával a Mozgás háza, amely a Vajda gimnázium tornatermi gondjait enyhíti, de más célokra is használható lesz. Ugyancsak megyei támogatás jóvoltából hamarosan megkezdődik a városi tanuszoda építése is. Keszthely polgármestere kitért a térségi összefogással született eredményekre. A települési turisztikai szervezeteknek szóló uniós pályázatokból 60 millió forinthoz jutott a zalai Balaton-part. Szintén közös pályázati eredményként csaknem 100 millió forintos költséggel tavaszra készülnek el a környék buszváróinak felújításával - sorolta eredményeiket Ruzsics Ferenc. (MTI)