Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Szombathely

Általános leírás

A rendszerváltozás óta felélénkült gazdasági életben a nyugati határszéli város ismét új életre kelt - egyre hívebben, látványosabban őrzi hagyományait, teremt újakat, legyen szó a nemzetközi szintű táncversenyről vagy múltidéző játékokról, és Dublin után Szombathely a második város, ahol a Bloomsday-t illik megünnepelni.
Közlekedés

A 86-os és a 87-es utak vezetnek a településre, illetve a határ felől a 89-es főút. Vonattal is eljuthatunk ide: a Budapest-Sopron-Szombathely, a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely, a Hegyeshalom-Szombathely, a Nagykanizsa-Szombathely, a Kőszeg-Szombathely és a Szentgotthárd-Szombathely vonalakon.
Ajánljuk

Városközpontból kettő jutott Szombathelynek: amíg a Fő tér korábban a piactér szerepet töltötte be, a Berzsenyi tér volt az egyházi és a világi igazgatás központja. Ez utóbbi, illetve közvetlen környéke (a megyeháza és a székesegyház épületegyüttesei és az előttük lévő Templom tér körüli épületek, valamint a székesegyház mögött feltárt régészeti terület) az a történeti városmag, ami műemléki jelentőségű terület.
Városok
Budapest
Agárd
Aggtelek
Ajka
Albertirsa
Alsóörs
Alsópáhok
Badacsonytomaj
Bag
Baja
Balassagyarmat
Balatonalmádi
Balatonberény
Balatonboglár
Balatonfenyves
Balatonföldvár
Balatonfüred
Balatongyörök
Balatonlelle
Balatonmáriafürdő
Balatonszabadi-Fürdő
Barcs
Bábolna
Békéscsaba
Berettyóújfalu
Bicske
Bikal
Bódvarákó
Bóly
Budakeszi
Budaörs
Bugac
Bükfürdő
Csákánydoroszló
Csákvár
Császár
Csopak
Csorna
Dabas
Debrecen
Dombóvár
Domony-Domonyvölgy
Dunaharaszti
Dunakeszi
Dunaújváros
Dunavarsány
Ecsegfalva
Ecser
Edelény
Eger
Érd
Erdőbénye
Felsőörs
Felsőtárkány
Fertőd
Fonyód
Füzesgyarmat
Galyatető
Gárdony
Gyenesdiás
Gyömrő
Gyöngyös
Győr
Győrújbarát
Gyula
Hajdúböszörmény
Hajdúszoboszló
Harkány
Hatvan
Hegyhátszentjakab
Herend
Hévíz
Hőgyész
Hollókő
Hortobágy
Hódmezővásárhely
Igal
Ipolytarnóc
Jászberény
Kõröshegy
Kalocsa
Kaposvár
Kapuvár
Karcag
Kecskemét
Kerekegyháza
Keszthely
Kétpó
Kisbér
Kiskőrös
Kiskunfélegyháza
Kiskunhalas
Kiskunmajsa
Kisoroszi
Kisvárda
Kölesd
Komárom
Komló
Körmend
Köröshegy
Körösszegapáti
Kőszeg
Köveskál
Lajosmizse
Lakitelek
Leányfalu
Lillafüred
Magyarszék
Makó
Marcali
Mátészalka
Mátraverebély
Mezőkövesd
Mezőtúr
Miskolc
Miskolctapolca
Mohács
Monor
Mosonmagyaróvár
Nagyatád
Nagykanizsa
Nagykőrös
Nagykovácsi
Nagymaros
Neszmély
Noszvaj
Nyíregyháza
Orfű
Orosháza
Öttevény
Paks
Pannonhalma
Parádfürdő
Parádsasvár
Pápa
Pásztó
Pécel
Pécs
Pécsvárad
Pilisborosjenő
Piliscsaba
Pilisvörösvár
Pomáz
Poroszló
Pula
Ráckeve
Rétság
Révfülöp
Ruzsa
Sajószentpéter
Salgótarján
Sármellék
Sárospatak
Sárvár
Sátoraljaújhely
Siófok
Sopron
Sormás
Sümeg
Szabadszállás
Szarvas
Százhalombatta
Szeged
Székesfehérvár
Szekszárd
Szentendre
Szentes
Szerencs
Szigetszentmiklós
Szigetvár
Szilvásvárad
Szolnok
Tahitótfalu
Taksony
Tamási
Tapolca
Tata
Tatabánya
Tát
Telkibánya
Terény
Tiberias
Tihany
Tiszafüred
Tiszaújváros
Tolna
Törökbálint
Üröm
Vác
Várpalota
Vecsés
Velence
Veresegyház
Verőce
Verseg
Vértesszőlős
Veszprém
Villány
Visegrád
Vonyarcvashegy
Zalaegerszeg
Zalakaros
Zamárdi
Zirc
Kapcsolódó cikkek
Szombathely is Európa Kulturális Fővárosa lehet
Szombathely is pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre - mondta el szerdán a vasi megyeszékhely kultúráért felelős alpolgármestere.Egy település versenyképessége, vonzereje, gazdasági ereje nemcsak az ipari üzemek, létesítmények számától, méretétől, hanem egyre inkább szellemi, kulturális, oktatási potenciáljától függ - jelentette ki Koczka Tibor, aki szerint fontos, hogy az emberek érezzék, jó Szombathelyen élni, jó szombathelyinek lenni.Elmondta, 2023-ban ismét egy magyarországi város lehet Európa Kulturális Fővárosa, és pályázók között ott lesz Szombathely is.Hangsúlyozta: terveik között nem pusztán egy nagyszabású rendezvénysorozatot szerepel, sokkal inkább egy hosszú távú városfejlesztési programról van szó.Szavai szerint az Európa Kulturális Fővárosa pályázat nem csak egy eseményekkel teli évről, hanem arról szól, hogy a kultúra miként vehet részt a gazdaságfejlesztésben, a gazdaságélénkítésben.Egy sikerre érdemes pályázatban azt kell megfogalmazni, hogy milyen Szombathelyen szeretnénk élni 2030-ban - emelte ki.Több magyar város pályázik, és nyilván csak egy győzhet. De úgy gondolom, hogy mindazon települések nyerni fognak, amelyek egy jó alapra épülő, megvalósítható pályázatot, illetve városfejlesztési anyagot raknak össze, megfogalmaznak egy megvalósítható pozitív jövőképet - fogalmazott a politikus, aki szerint Szombathelynek jó alapot jelent a pályázathoz a város 2000 éves múltja, a keresztény gyökerek, a kereskedő népeket és országokat évezredek óta összekötő Borostyánkő út.Hozzátette: a pályázatnál méltán támaszkodhatnak a Szombathelyen meglévő tudásra, aminek egyik pillére a szombathelyi egyetem, de számítanak a városban élő nemzetiségekre és minden civil kezdeményezésre. Kiemelte: csak úgy lehet sikeres egy település, ha céljaihoz széleskörű társadalmi összefogást tud teremteni.Eddig Szombathely mellett Tokaj, Debrecen, Eger, Veszprém és Gödöllő jelentette be, hogy indul a pályázaton az Európa Kulturális Fővárosa címre.
Tovább szépül a szombathelyi belváros
Folytatódik Szombathely belvárosának funkcióbővítő megújítása, a fejlesztésre a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretéből elnyert 875 millió forintos támogatással együtt 1 milliárd 490 millió forintot fordítanak 2011 novemberének végéig.A támogatásról szóló szerződést csütörtökön írta alá a szombathelyi városházán Ipkovich György polgármester és Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Ügynökség vezetője, valamint a pályázatban közreműködő konzorciumi partnerek képviselői. A tervek szerint tovább folytatják a Fő téri burkolatfelújításhoz illeszkedően a Kőszegi utca, a Király utca, valamint a Szent Márton utca burkolatfelújítását, és elkészül a Gyöngyös patak menti belvárosi területek rehabilitációja is. A Kossuth Lajos utca 7. számú műemléki épület felújításával bővül a polgármesteri hivatal, az épület földszintjén ugyanis egy uniós és városfejlesztési információs pont nyílik. A Szombathelyi Vagyonhasznosító Zrt. a projekt keretében felújítja a Savaria Art Mozi árkádjai alatt lévő kiskereskedelmi üzleteket, a Kossuth Lajos utca egyik felújításra kerülő épületében pedig újabb üzlethelyiségeket alakít ki. A civil szervezetek kulturális-közösség erősítő programok megvalósításával támogatják a projekt megvalósítását. Ennek részeként a történelmi belvárosban 13 program indul a kulturális élet felpezsdítésére. A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület a projekt keretén belül a város fenntartható fejlesztésével kapcsolatos ismeretterjesztő programokat szervez, a Savaria Tendency Art Group pedig koncerteket és kiállításokat szervez majd a belvárosban. (MTI)