Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Békéscsaba

Általános leírás

1919. január 1-jétől Békéscsaba hivatalosan is elnyerte a városi rangot. A Viharsarok fővárosa, Magyarország délkeleti kapuja a történelem által kínált lehetőségek megragadásával fejlődött fokozatosan odáig, hogy magához tudta ragadni azokat a feladatokat, amelyeket ebben a térségben évszázadokon át, az I. világháború után Romániához került Nagyvárad és Arad látott el. A fontos közúti és vasúti csomópont már korábban is a tájegység legjelentősebb települése volt, de 1950-ben nyert megyeszékhelyi rangot. Ettől kezdve a város soha nem látott fejlődésnek indult. Az iparosítás hatására egyre többen költöztek a városba. Huszonöt év alatt a lakosság száma 42 ezerről 65 ezerre emelkedett. A hatvanas évektől forgácsoló szerszámgépgyár, hajtómű- és felvonógyár, konzervgyár, hűtőház létesült, ekkor épült a Kner Nyomda is. Békéscsaba 1990 óta megyei jogú város, a főleg mezőgazdasággal foglalkozó régió, a 400 ezer lakosú Békés megye közlekedési, kereskedelmi, feldolgozóipari, kulturális és oktatási centruma.
Közlekedés

A település megközelíthető közúton: áthalad a városon a román határ felé vezető 44. számú főút, valamint az észak felől Hódmezővásárhely irányába tartó 47. számú út; vonattal Budapest felől Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vonalon érhető el, de érkeznek ide vonatok Szeged felől is.
Városok
Budapest
Agárd
Aggtelek
Ajka
Albertirsa
Alsóörs
Alsópáhok
Badacsonytomaj
Bag
Baja
Balassagyarmat
Balatonalmádi
Balatonberény
Balatonboglár
Balatonfenyves
Balatonföldvár
Balatonfüred
Balatongyörök
Balatonlelle
Balatonmáriafürdő
Balatonszabadi-Fürdő
Barcs
Bábolna
Berettyóújfalu
Bicske
Bikal
Bódvarákó
Bóly
Budakeszi
Budaörs
Bugac
Bükfürdő
Csákánydoroszló
Csákvár
Császár
Csopak
Csorna
Dabas
Debrecen
Dombóvár
Domony-Domonyvölgy
Dunaharaszti
Dunakeszi
Dunaújváros
Dunavarsány
Ecsegfalva
Ecser
Edelény
Eger
Érd
Erdőbénye
Felsőörs
Felsőtárkány
Fertőd
Fonyód
Füzesgyarmat
Galyatető
Gárdony
Gyenesdiás
Gyömrő
Gyöngyös
Győr
Győrújbarát
Gyula
Hajdúböszörmény
Hajdúszoboszló
Harkány
Hatvan
Hegyhátszentjakab
Herend
Hévíz
Hőgyész
Hollókő
Hortobágy
Hódmezővásárhely
Igal
Ipolytarnóc
Jászberény
Kõröshegy
Kalocsa
Kaposvár
Kapuvár
Karcag
Kecskemét
Kerekegyháza
Keszthely
Kétpó
Kisbér
Kiskőrös
Kiskunfélegyháza
Kiskunhalas
Kiskunmajsa
Kisoroszi
Kisvárda
Kölesd
Komárom
Komló
Körmend
Köröshegy
Körösszegapáti
Kőszeg
Köveskál
Lajosmizse
Lakitelek
Leányfalu
Lillafüred
Magyarszék
Makó
Marcali
Mátészalka
Mátraverebély
Mezőkövesd
Mezőtúr
Miskolc
Miskolctapolca
Mohács
Monor
Mosonmagyaróvár
Nagyatád
Nagykanizsa
Nagykőrös
Nagykovácsi
Nagymaros
Neszmély
Noszvaj
Nyíregyháza
Orfű
Orosháza
Öttevény
Paks
Pannonhalma
Parádfürdő
Parádsasvár
Pápa
Pásztó
Pécel
Pécs
Pécsvárad
Pilisborosjenő
Piliscsaba
Pilisvörösvár
Pomáz
Poroszló
Pula
Ráckeve
Rétság
Révfülöp
Ruzsa
Sajószentpéter
Salgótarján
Sármellék
Sárospatak
Sárvár
Sátoraljaújhely
Siófok
Sopron
Sormás
Sümeg
Szabadszállás
Szarvas
Százhalombatta
Szeged
Székesfehérvár
Szekszárd
Szentendre
Szentes
Szerencs
Szigetszentmiklós
Szigetvár
Szilvásvárad
Szolnok
Szombathely
Tahitótfalu
Taksony
Tamási
Tapolca
Tata
Tatabánya
Tát
Telkibánya
Terény
Tiberias
Tihany
Tiszafüred
Tiszaújváros
Tolna
Törökbálint
Üröm
Vác
Várpalota
Vecsés
Velence
Veresegyház
Verőce
Verseg
Vértesszőlős
Veszprém
Villány
Visegrád
Vonyarcvashegy
Zalaegerszeg
Zalakaros
Zamárdi
Zirc
Kapcsolódó cikkek
Megették a kolbászból készült kerítést
Négy napig tartott és vasárnap ért véget a 14. Csabai Kolbászfesztivál.Október 28 és 31. között rendezték meg a Csabai Kolbászfesztivált Békéscsabán, bemutatva a térség gasztronómiai és kulturális hagyományait. A fesztiválon élelmiszeripari, turisztikai, valamint népművészeti kiállítást és vásárt is rendeztek.Még a kerítés is kolbászból volt az egyik kiállítónál Békéscsabán, a 14. Csabai Kolbászfesztiválon. Békéscsabán a Városi Sportcsarnok és környéke igazi és műkedvelő hentesekkel és mészárosokkal telt meg, számtalan program zajlott a különböző helyszíneken.Az egyik sátorban legalább száz asztalnál sürgölődtek nagyon jókedvű asszonyok, lányok és férfiak, egymás hátát lapogatták, a térdüket csapkodták és féktelen jókedvükben táncra is perdültek. A többiek szaporán vágták a húst, töltötték a hurkát, kolbászt.Távoli megyékből és szomszédos országokból is érkeztek erre a rangos fesztiválra, nem nézték ki hazai, ki nem, csak kínálgatták a hazait az idegeneknek is. A másik sátorban már a legjobb nevű húsipari cégek kínálták portékáikat, és mindenhol folyt a sör, a bor, a pálinka.Különböző bemutatókkal kápráztatták el a nagyérdeműt, könyveket dedikáltak, Nagy Bandó András azt kérdezte, miért is van az, hogy egy nap lefényképezik 340-en, de a könyvéből csak hárman vettek.A Csababusz autóbusza városnézésre vitte az érdeklődőket, akik idegenvezetővel járták be a várost, és még arra is volt idő, hogy megcsodálják Munkácsy Mihály festményeit.Buszokkal, és a népszerű fesztiválvonattal érkeztek a vendégek, egészségvédelmi szűrőprogramok, tombola, fesztiválbusz, koncertek kínálatai várták őket, a turizmussal és vendéglátással foglalkozó irodák tájékoztatókkal látták el őket. Pontos adatok még nincsenek arról, hogy hányan fordultak meg a vásári forgatagban a három nap alatt, de arra már most esküsznek a szervezők, hogy többen, mint tavaly, pedig akkor sem voltak kevesen.
Élményvonattal a kolbászfesztiválra
A MÁV Nosztalgia Kft. a 14. Csabai Kolbászfesztiválra október 30-án, szombaton élményvonatot indít a Nyugati Pályaudvarról.Az egynapos kirándulás során különleges programsorozat várja a vendégeket, hagyományőrző, szórakoztató előadások, borvigadalom, és természetesen a kiállító vendéglátók disznótoros kínálata és a hentes üzemek autentikus termékei. Ezen kívül mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás és játékos gyerekprogramok is gazdagítják a fesztivál kínálatát."A MÁV Nosztalgia Kft. 2010-es koncepciójában szerepeltek a fesztivál és élményvonatok, így örömmel működtünk együtt a Kolbászfesztivál szervezőivel, és biztosítunk fesztiválhangulatot már a vonaton is a kolbászcsemegével, a borkínálattal és a zenekarral" - mondta Szendrey András, a MÁV Nosztalgia ügyvezetője. Testnek és a léleknekA kolbászfesztiválon tavaly 80 ezer látogatót fogadtak, a vendégek egytizede Budapestről érkezett. Hégely Sándor fesztiváligazgató szerint a sok érdeklődő miatt idén döntöttek úgy, hogy a fesztiválra különleges utazási lehetőséget biztosítanak és ezért kezdték meg együttműködésüket a MÁV Nosztalgiával. Békéscsaba városa a gasztronómia mellett számtalan látnivalóval is várja vendégeket, itt található Közép-Európa legnagyobb klasszicista evangélikus temploma, emellett érdemes ellátogatni a Munkácsy Mihály Múzeumba is, ahol a művész több képe is megtalálható.
A Csabai Kolbászfesztivál az első kiváló minősítésű gasztrofeszt
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Fesztiválszövetség, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szervezésében végzett fesztiválminősítés keretében a Csabai Kolbászfesztivál a magyarországi fesztiválok közül egyedüliként kapta meg a kiváló minősítésű gasztronómiai fesztivál címet. A kolbászfesztiválnak köszönhetően egy olyan rendezvény jött létre Békéscsabán, amely bemutatja a térség gasztronómiai, kulturális hagyományait, és lehetőséget teremt más vidékek számára is a bemutatkozásra. Az elmúlt években a rendezvény szervezői egyre több mindent adtak hozzá a kolbász tematikához: az őrölt paprikakészítést és a helyi kismesterségek bemutatását, a disznóvágási hagyományokat, a hurka- és cigánykakészítést, a borkóstolást és a helyi pálinkakészítést, a térség turisztikai adottságait, kulturális értékeit, mindezt népünnepély hangulattal fűszerezve. Érződik, hogy a fesztivál a térség élelmiszeripari és gasztronómiai kisvállalkozói számára is fontos gazdasági lehetőséget jelent. Az ország legnagyobb gasztronómiai fesztiváljává fejlesztett rendezvény autentikusan és igényesen ötvözi a gasztronómiai értékeket a viharsarki tájegység néprajzi, gazdasági „ízeivel”, színeivel, szokásaival. Kulturális programkínálatában magyar előadókra építenek: az igényes szórakoztató programok mellett a helyi népművészet értékei dominálnak. A kísérő kiállításokon számtalan minőségi magyar termék megjelenik, a mezőgazdasági termékektől a népi iparművészet számos remekéig. A magyar pálinka, bor, rétes, a pirospaprika mind meghatározója a fesztiválnak. Ahogy a szervezők fogalmaznak: „Békéscsaba jellegzetes szlovák-magyar gasztronómiai és művészeti, tárgyalkotó népművészete más-más összetételben jelenik meg minden évben. Békéscsaba városa nagyon büszke erre a kiemelkedő elismerésre. Az önkormányzat továbbra is mindent elkövet, hogy a tizenhárom éve hagyományteremtő céllal életre keltett Csabai Kolbászfesztivál, s ezzel együtt a megyeszékhely látogatottsága és ismertsége az elkövetkező években is tovább nőjön - adta hírül közleményében Békéscsaba polgármestere, Vantara Gyula.
Sikeres volt a 13. alkalommal megrendezett Csabai Kolbászfesztivál
Október 22-25. között 13. alkalommal rendezték meg a Csabai Kolbászfesztivált, amelyet Varga Zoltán önkormányzati miniszter és Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere nyitott meg.Az eseményen részt vett Gráf József, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter, továbbá a Magyar Turizmus Zrt. részéről Dr. Róna Iván vezérigazgató is, aki a kolbásztöltő verseny szombati értékelésén mondott köszöntőt. Az idei fesztiválon – amely minden évben a helyi gasztronómia csúcsát jelentő kolbász köré épül, de úgy, hogy megjeleníti a tágabb városkörnyék, a megye tárgyalkotó és színpadi produkcióként élő népművészetét – minden eddigi rekordot megdöntve 420 csapat mérkőzött meg egymással, hogy ki tudja a legfinomabb kolbászt elkészíteni.Az idei Kulturális Turizmus Éve „Bor és gasztronómia” pilléréhez is szorosan kapcsolódó fesztiválra mintegy 100.000 látogató – bel- és külföldi vendégek egyaránt – volt kíváncsi, Békéscsaba 100 km-es körzetében valamennyi szálláshely megtelt - értesült a Napi Turizmus a Magyar Turizmus Zrt.-től.A szervezők által készített turisztikai hatásvizsgálat is alátámasztja a rendezvény turisztikai jelentőségét, hiszen kiderül belőle, hogy egyre nagyobb számban érkeznek vendégek 100 km-nél távolabbról. A Magyar Turizmus Zrt. kiemelt feladatának tartja a nagy turisztikai vonzerővel rendelkező események népszerűsítését. A több tízezer vendéget vonzó régiós rendezvények – úgy mint a Csabai Szövegdoboz: Kolbászfesztivál egyrészt a régió vendégforgalmát erősítik, másrészt aktívan formálják a régió, így egész Magyarország pozitív turisztikai arculatát. Az MT Zrt. a fesztiválok kedvező turisztikai hatását figyelembe véve - a turisztikai szakmában tevékenykedők megkérdezése alapján - a 2010-es évet a Fesztiválok Évének szenteli. További információ: www.kolbaszfesztival.eu
Csabai Kolbászfesztivál már 13. alkalommal
Október 22-25-én idén már 13. alkalommal rendezi meg Békéscsaba a Kolbászfesztivált, amely tavaly már 72 ezer látogatót vonzott.A Csabai Kolbászfesztivál a helyi gasztronómia csúcsát jelentő kolbász köré épül, de úgy, hogy megjeleníti a tágabb városkörnyék, a megye tárgyalkotó és színpadi produkcióként élő népművészetét. Turisztikai célként azt szervezők azt fogalmazták meg, hogy a városba ilyenkor érkező több tízezer vendég miközben jól érzi magát ezen a fesztiválon, ismerkedjen meg az épített örökség értékeivel, vegye igénybe a térség fürdőinek szolgáltatásait. Míg 1997-ben, az indulás évében 14 700-an, addig 2006-ban már 65 000-en, tavaly pedig már 72 000-en keresték fel a rendezvényt. A vendégek 31 százaléka más vidéki városból, 7,4 százaléka Budapestről és szintén 7,4 százaléka külföldről érkezett. Békéscsabán kevés a szálláshely, ezért a rendezvény a megye minden szállás lehetőségét megtölti ebben az időpontban. A legtöbb külföldi vendég Szlovákiából (40 %) és Romániából (29 %) érkezik, őket követi Szlovénia 17 %, Ausztria 5 %, Németország 5 %, Hollandia 2 %, Kanada 2 %. Az idei fesztivál is sok eseményt és szolgáltatást összefogó programsorozat, melyben a hagyományőrző, szórakoztató, kreatív elemek mellett jelen van a mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás és vásár, az ország legjobb borait felvonultató borvigadalom és vásár, és természetesen a legjobb csabai vendéglátók disznótoros kínálata, a hentes üzemek legkiválóbb termékei. Sokféle verseny, bemutató, teszi teljessé a kínálatot, melyből minden korosztály talál számára kedvére valót. Folytatják a tájegységek gasztronómiáját bemutató sorozatukat: az idén terveik között szerepel egy szlovéniai disznóvágás a sevenyicai Szalámi Klub közreműködésével, és Békés megyéből Szarvas mutatja be értékeinek színes palettáját. Azon dolgoznak, hogy az idelátogatók közül minél többen kiránduljanak ebbe a szép, Körös-parti városba. Egyre jelentősebbé válik a fesztivál gazdasági hatása, hiszen több kolbászgyártó üzem itt alapozta és alapozza meg üzleti kapcsolatait, illetve több külföldi cég is részt vesz a kiállítás és vásáron. Egyre több romániai, szlovákiai kiállításra várják a csabai kolbászt gyártó üzemeket. Kiemelt helyet biztosítunk egy önálló sátorban a házi kolbászt engedéllyel gyártó és árusító 14 kistermelőnek. Értékes színfoltja lesz az idei fesztiválnak a Kisrét Manufaktúra által gyártott és palackozott 50 fokos Csabai Házi Pálinka, mely itt debütál. Egy önálló sátorban a Dél-Alföldi Leader csoportok és egy élelmiszeripari klaszter mutatkozik be kiállítással, konferenciával. A város arra készül, hogy kihasználva az uniós források új rendezvényterületet alakítson ki, melynél figyelembe veszik a legnagyobb rendezvény, a kolbászfesztivál szempontjait is.