Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Kecskemét

Általános leírás

Kecskemét, Bács-Kiskun megye székhelye a Duna-Tisza közi Homokhátság közepén, közel azonos távolságban, Budapest és Szeged között, a Kelet-Nyugat-, illetve az Észak-Dél irányú főközlekedési utak kereszteződésében helyezkedik el.
A "hírös" város egyfelől a történelmi hagyományok és a modern törekvések példás együttélésének a helyszíne, másfelől a lehetőségek városa. Kiváló az infrastruktúra, az elmúlt években soha nem tapasztalt mértékben érkezett a városba a külföldi tőke. A pezsgő üzleti élet jótékonyan hat a város arculatára, az idegenforgalom számára is fejlődést hoz, hogy újabb szállodák, panziók, vendéglátóhelyek épülnek. Világhírű az itteni rajzfilmgyártás, nemzetközi érdeklődés mutatkozik a zenei és a zománcművészeti alkotóműhelyek iránt. Színháza nemcsak előadásaival, hanem a társasági életben betöltött szerepével is kiemelkedik. Gyönyörű középületei régmúlt korokról regélnek, múzeumai, galériái jelentős kulturális értékeket hordoznak.
Közlekedés

A település megközelíthető közúton: a Budapest-Szeged vonalon az M5-ös autópályán, az 5-ös úton, Szabadszállás irányából az 52-es úton, Baja felől az 54-es úton, Békéscsaba irányából a 44-es úton, Szolnok-Cegléd felől pedig a 441-es úton; vasúton: a Budapest-Cegléd-Szeged, a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét, a Kunszentmárton-Kecskemét, a Fülöpszállás-Kecskemét, a Kiskőrös KK-Törökfáli-Kecskemét, a Kiskunmajsa KK-Törökfáli-Kecskemét vonalon.
Városok
Budapest
Agárd
Aggtelek
Ajka
Albertirsa
Alsóörs
Alsópáhok
Badacsonytomaj
Bag
Baja
Balassagyarmat
Balatonalmádi
Balatonberény
Balatonboglár
Balatonfenyves
Balatonföldvár
Balatonfüred
Balatongyörök
Balatonlelle
Balatonmáriafürdő
Balatonszabadi-Fürdő
Barcs
Bábolna
Békéscsaba
Berettyóújfalu
Bicske
Bikal
Bódvarákó
Bóly
Budakeszi
Budaörs
Bugac
Bükfürdő
Csákánydoroszló
Csákvár
Császár
Csopak
Csorna
Dabas
Debrecen
Dombóvár
Domony-Domonyvölgy
Dunaharaszti
Dunakeszi
Dunaújváros
Dunavarsány
Ecsegfalva
Ecser
Edelény
Eger
Érd
Erdőbénye
Felsőörs
Felsőtárkány
Fertőd
Fonyód
Füzesgyarmat
Galyatető
Gárdony
Gyenesdiás
Gyömrő
Gyöngyös
Győr
Győrújbarát
Gyula
Hajdúböszörmény
Hajdúszoboszló
Harkány
Hatvan
Hegyhátszentjakab
Herend
Hévíz
Hőgyész
Hollókő
Hortobágy
Hódmezővásárhely
Igal
Ipolytarnóc
Jászberény
Kõröshegy
Kalocsa
Kaposvár
Kapuvár
Karcag
Kerekegyháza
Keszthely
Kétpó
Kisbér
Kiskőrös
Kiskunfélegyháza
Kiskunhalas
Kiskunmajsa
Kisoroszi
Kisvárda
Kölesd
Komárom
Komló
Körmend
Köröshegy
Körösszegapáti
Kőszeg
Köveskál
Lajosmizse
Lakitelek
Leányfalu
Lillafüred
Magyarszék
Makó
Marcali
Mátészalka
Mátraverebély
Mezőkövesd
Mezőtúr
Miskolc
Miskolctapolca
Mohács
Monor
Mosonmagyaróvár
Nagyatád
Nagykanizsa
Nagykőrös
Nagykovácsi
Nagymaros
Neszmély
Noszvaj
Nyíregyháza
Orfű
Orosháza
Öttevény
Paks
Pannonhalma
Parádfürdő
Parádsasvár
Pápa
Pásztó
Pécel
Pécs
Pécsvárad
Pilisborosjenő
Piliscsaba
Pilisvörösvár
Pomáz
Poroszló
Pula
Ráckeve
Rétság
Révfülöp
Ruzsa
Sajószentpéter
Salgótarján
Sármellék
Sárospatak
Sárvár
Sátoraljaújhely
Siófok
Sopron
Sormás
Sümeg
Szabadszállás
Szarvas
Százhalombatta
Szeged
Székesfehérvár
Szekszárd
Szentendre
Szentes
Szerencs
Szigetszentmiklós
Szigetvár
Szilvásvárad
Szolnok
Szombathely
Tahitótfalu
Taksony
Tamási
Tapolca
Tata
Tatabánya
Tát
Telkibánya
Terény
Tiberias
Tihany
Tiszafüred
Tiszaújváros
Tolna
Törökbálint
Üröm
Vác
Várpalota
Vecsés
Velence
Veresegyház
Verőce
Verseg
Vértesszőlős
Veszprém
Villány
Visegrád
Vonyarcvashegy
Zalaegerszeg
Zalakaros
Zamárdi
Zirc
Kapcsolódó cikkek
Padlástúra is lesz az ötmilliárdból megújuló kecskeméti városházán
Négymilliárd forintot fordítanak a kecskeméti műemlék városháza felújítására, további egymilliárd forintból pedig látogatóközpontot is kialakítanak. A turisták a 120 éves szecessziós épület kevésbé ismert részeit is bejárhatják majd.A kecskeméti városháza felújítására a Modern városok program keretében nyílik lehetőség. Jelenleg a kiviteli tervek készülnek. Ennek birtokában - hozzávetőlegesen nyáron - közbeszerzési eljárás keretében dől el, ki végezheti el a felújítási munkákat - mondta Öveges László főépítész.A kisebb restaurálásokat azonban már elkezdték, így a városháza dísztermének felújítása már nagyrészt el is készült. Megtörtént az ólomüveg ablakok tisztítása és a díszfestés restaurálása, de a bútor és padozat felújítása még hátravan.A teljes körű helyreállítás keretében a városháza kívülről minden részletében megújul. A tetőszerkezet restaurálása során eredeti Zsolnay-technológiával készülő cserepeket használnak majd. Az új mázas kerámiacserépből mintegy 250 ezret kell legyártatni, hogy a 6500 négyzetméternyi tető minden egyes cserepét - négyzetméterenként 40 darabot - le tudják újra cserélni.A homlokzat is teljesen megújul: a vakolat és festés mellett valamennyi pirogránit díszítőelemet, a záró díszítőpárkányokat és a műbádogos-szerkezeteket is restaurálják. Az eredeti részeket azonban csak akkor cserélik újra, ha már semmiképpen nem tudják felújítani. Ugyanígy járnak el a nyílászárók esetében is. A nyílászárók hőszigetelő üvegezést kapnak, így annak ellenére, hogy a folyosókon továbbra sem lesz fűtés, nem hűl le úgy a levegő, mint korábban.A tervekben akadálymentesítés is szerepel. Ez alapján a városháza négy oldalszárnyi lépcsőháza közül az egyikbe liftet szerelnek be.A tervek szerint a városháza épületén belül átalakított részek látogatóközpontként is szolgálnak majd. A turisták itt egyebek mellett a város történetével, a szecesszióval, a városháza múltjával és magával az épülettel ismerkedhetnének meg korszerű eszközök segítségével, interaktív módon. Várhatóan a városháza még kedveltebb turisztikai célpont lesz, hiszen a látogatóközponton túl az épület egyelőre kevésbé ismert részei is bejárhatókká válnának. Az érdeklődők megnézhetik a dísztermet és a két oldalsó tanácstermet, de lesznek úgynevezett padlástúrák is. Az ennek megvalósítására kidolgozott részletes terv ismeretében döntött úgy a kormányzat, hogy erre a feladatra további egymilliárd forintot biztosít.A kecskeméti városháza Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján 1893 és 1897 között, szecessziós stílusban épült. Később az 1911-es nagy földrengés után a helyreállítását is Lechner ellenőrzése mellett végezték el.
Bemutatjuk az ország legromantikusabb „függőleges kertjét”
Kecskemétről köztudott, hogy ott született Kodály Zoltán, Latabár Kálmán, a város címerében kecskebak szerepel, és hogy építésze bővelkedik a szebbnél szebb szecessziós épületekben. Ki ne ismerné a Cifrapalotát, vagy az alföldi templomok legfontosabbikát, az Öregtemplomot? Kevesen tudják viszont, hogy a kecskemétiek kedvenc épülete a református templom, amelynek odalát teljesen beborította az egyik legcsodálatosabb kúszónövény.A kecskemétieknek igencsak szerencséjük van a gyönyörű Kossuth terükkel, hiszen ott van a barokk Öregtemplom, a Lechner Ödön által tervezett különleges szecessziós városháza, pár lépésre a neobarokk Katona József Színház és a református templom is, aminek egyik oldalát teljesen beborítja a vadszőlő, bár a kecskemétiek többsége azt gondolja, hogy borostyán. Nem csoda, hisz nagyon könnyű összekeverni a két növényt, kertész legyen a talpán, aki a kettőt meg tudja különböztetni...Az eredeti fatemplomot az 1600-as években szándékosan felgyújtották, sajnos a tűz gyorsan terjedt, aminek következtében az egész város lángokban állt, így nemcsak a templom pusztult el teljesen, hanem számos más épület is.A városlakók elhatározták, hogy újjáépítik a templomot, de ezúttal kőből, ami akkoriban szinte lehetetlen célkitűzés volt. Ugyanis az ország török uralom alatt állt, és stratégiai okokból a törökök nem engedték, hogy az általuk elfoglalt területeken kőtemplomokat építsenek. Ennek ellenére a reformátusok megkapták az engedélyt: számos pletyka szerint ez egyszerűen annak volt köszönhető, hogy lefizették a török hatóságot arannyal. Akárhogy is történt, a templomot 1684-ben szentelték fel.A templom leginkább barokk stílusú, de gót, reneszánsz és szecessziós stílusjegyek is felfedezhetőek. A végső formáját a 18. század végén nyerte el. Mesébe illő a templom a romantikus, szinte egybefüggő növényfalával: talán Csipkerózsika is itt alussza álmát. Egyesek szerint 20, mások szerint 30 év volt, mire ennyire beszőtte a vadszőlő a templom oldalát. Ki tudja, hogy egy évtized múlva milyen lesz a falon látható "függőleges kert".A japánoknak ott van cseresznyefa-virágzás, a kecskemétiek pedig az impozáns vadszőlős falban gyönyörködhetnek. Tavasszal zöldessárga, nyáron virágokkal tarkított, ősz végén pedig tűzpiros levelek és kék bogyók borítják a templom oldalát. Télen is izgalmas látványt nyújt a templom, hiszen akkor a falat behálózó indák válnak jól láthatóvá.Valószínűleg kevesen tudják, de a vadszőlő mérgező növény, ezért ildomos csupán nézelődni. Ha valakiben felmerült volna az ötlet, hogy megkóstolja a növény bogyóját vagy levelét, ne tegye!A kertben van még más növény is, de azokat sem ajánljuk főételnek. Viszont Kecskemét főtéren számos nagyon kedves kis étterem található, egy jó alföldi vacsora pedig tökéletes kiegészítése lehet városnézésünknek!