Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Porto

Általános leírás

Portó és Észak-Portugália

Ez a festői szépségű táj a portugál nemzet bölcsője. Az itteni Guimaráes várából indult csatába a mórok ellen az ország függetlenségét kivívó Alfons Henrik.
Az északi hegyvidéken kanyargó Douro folyó Portó városánál torkollik az Atlanti óceánba. A Mesáo Frio és Pinháo település között elterülő napsütötte völgyekben terem a szőlő, amelyből a világhírű portói bor készül. Kevésbé ismert különleges bor az ugyancsak itteni tájkörzet speciális szőlőfajtájából előállított „zöld bor" (vinho verde) mely a nyári forróságban kitűnő szomjoltó. A vidék azonban nemcsak boráról híres. A nyolcvanas évek második felében a Cőa folyó völgyében feltárt felszíni sziklarajzok, mint páratlan régészeti leletek ma a világörökség részét képezik.
Ódon várkastélyok, udvarházak, apró egyszerű román stílusú templomok szegélyezik az utat mindenfelé. Az itt élők híven őrzik hagyományos zenéjüket és táncukat, amelyeket az elmaradhatatlan körmenetekben és búcsúkban mutatnak be nagy odaadással, látványos példáját mutatva annak - mint pl. az erős kelta hatást tükröző Mirandai Pauliteiros tánc - hogy a keresztény rituálé hogyan kerekedett fokozatosan felül a régi pogány örökségen.
A természeti környezet bőkezűen látja el gyógyforrásokkal is ezt a vidéket. Carvalhelhos, Chaves és Pedras Salgadas gyógyfürdői, Vidago úszómedencéi és golfpályái testi-lelki felfrissülést kínálnak a vendégeknek. Portó - az „észak fővárosa" és egyben az északi vidék legnagyobb városa a Douro folyó torkolatában fekszik. Jelentése kikötő - eredeti latin nevéből (Portus Cale - nyugodt kikötő) származik az ország mai neve is. Portótól nem messze érdemes ellátogatni a Peneda, Soajo és Gerés természetvédelmi parkba.
Három hangulatos kisváros; Viana do Castelo a Lima folyó torkolatában, Braga a Portótól alig 30 km-re fekvő püspöki székhely, és Guimaráes 12. századi várkastélya a portugál nemzet bölcsője, ahonnan Alfons Henrik király csatába indult és végül Kasztíliával szembeszállva kivívta az ország függetlenségét.
Ajánljuk

Barcelos: kerámia-és fazekasmesterségéről nevezetes középkori fallal övezett kisváros, ahonnan a portugálok jelképe a jellegzetes kakas származik. Látnivalók: Fazekas Múzeum, a hercegi palotában található Régészeti múzeum, plébániatemplom, bencés-kolostor, zsidónegyed, barokk udvarházak.
Braga városát a kelták alapították i.e. 300-bon. Római közigazgatási központ az i.e. 27.-ben Bracara Augusta néven. Később a kereszténység jelentős központja, hagyományosan katolikus város - ma püspöki székhely - amit több tucat szebbnél szebb temploma is jelképez. Látnivalók: Katedrális és kincstár (12-18. sz.) - magyarok számára külön érdekes, hogy Burgundi Henrik itt található sírfeliratán a magyar származás szerepel, Buscainhos Palace és Dom Diogo de Sousa múzeum, Sameiro kegyhelye, (a várostól mintegy 3 km-re) Tibáes svév eredetű, a népvándorlás időszakára visszanyúló monostora amelyet a 11. sz-bon építettek át, és Frutuoso de Montélios 7. századi vizigót temploma.
Braganga A város ex-librise a városháza, a Domus Municipalis a portugál román stílusú polgári építészet egyetlen fennmaradt alkotása. A szabálytalan ötszög alakú épület valószínűleg a 12. században épült. Templomok: Katedrális (16. sz.) Szt Mária templom, Szt Klára kolostor és templom (16. sz.) Szt Benedek kolostor és templom (17-18. sz) Ba~al Apátság (múzeum).
Chaves-i látnivalók: a Támega folyón átívelő római kori híd, a 14. századi várkastély múzeuma, a Szt Ferenc és a Szt Neutel erőd (18. sz.).
Guimaráes: A portugál nemzet bölcsője - 2001 óta világörökség. 10.században épült várkastélyában született az első portugál király Alfons Henrik. Látnivalók: Várkastély, Miasszonyunk Oliveira templom, Alberto Sampaio múzeum, Szt Domokos kolostor kerengője, Egyházművészeti múzeum (a volt domonkos kolostorban), a 8ragan~a család palotája (15.sz). A várostól nem messze fekszik a vaskorszaki eredetű, de a rómaiak által kiépített település a Litánia de Briteiros.
Lamego: Zöldellő park közepén emelkedik egy kegyhely (Nossa Senhora dos Remédios) amelyhez 686 lépcsőfokból álló barokk lépcsősor vezet fel. A városka várkastélya a 11-12. században épült. A 9. századi eredetű Balsemáo Szt Péter kápolna a svévbizánci stílusú építészet egyetlen fennmaradt emléke az országban.
Portó: A híres portói bor készítésének és forgalmazásának központja. Lakói szorgalmas, dolgos emberek - talán ezért is mondják a portóiak némi malíciával, hogy „Braga imádkozik, Portó dolgozik, Coimbra tanul, Lisszabon
szórakozik." Portó történelmi városmagja-a folyó túlsó partján fekvő Vila Nova de Gaia borpincéivel - az UNESCO világörökség része.
Látnivalók: A város ex-librise a barokk stílusban épült Clérigos Templom és torony (Igreja e Torre de Clérigos), Tőzsdepalota, (Palácio da Bolsa) a román-gótikus Székesegyház (Catedral), Szt Ferenc templom (Igreja S Francisco), a Sáo Bento pályaudvar hatalmas (mintegy 30 ezer csempéből álló) kék-fehér csempeképei, a Douro folyót átszelő hidak (melyek közül a leghíresebb az Eiffel iskola mesterei által emelt D. Luis híd).
A Douro folyó túlpartján fekvő Vila Nova de Gaia partmenti borpincéiben betekintést nyerhetünk a portói bor készítésének rejtelmeibe, s meg is ízlelhetjük ezt a világhírű nedűt, amely a mondás szerint „felvidítja azt, ki búskomor, s bátorságot önt abba, aki félénk."
Viana do Castelo: A Lima folyó torkolatában fekvő tipikus északi városka elsősorban kézműiparáról és színpompás népviseletéről híres.
Látnivalók: Plébániatemplom, Városháza, Szt Anna kolostor (Cőa XVI sz). és a magasabban fekvő Szt Luzia kegyhely, ahonnan az egész várost, a folyót és a tengerpartot is láthatjuk.
Vila Nova de Foz Cőa fő látványossága a 80-as évek végén a Cőa folyó völgyében a vízierőmű építési munkálatai során feltárt régészeti lelet-együttes. Ezek a paleolitikus korból származó nyíltszíni sziklarajzok - amelyek ma a világörökség részét képezik - a Cőa Vőlgye Régészeti Parkban tekinthetők meg előzetes bejelentkezés és időpont-egyeztetés alapján.
Vila Real: Említésre méltó egyházi építészete mellett fő látványossága a barokk stílusú Mateus Palota- ma kulturális központ.
Étkezés

Gasztronómia
• Caldo Verde (portugál káposztaleves)
• Tőkehal különböző változatai
• Feijoada (fejtett babból készült, sóletre hasonlító étel)
• Édességek (rabanadas, papos-de-anjo, barrigas-de-freiras)
• Borok: zöld bor, regionális borok, Desszertborként: portói bor
Egyéb

Eseménynaptár
• Braga - Szt. Heti körmenetek
• Portó-június: Szt János fesztivál
• Guimaraes -július: Szt Torquatus Zarándoklat
• Viana do Castelo - augusztus: Senhora da Agonla fesztivál
• Mlrandela-július-augusztus: Szt.Tádé Vásár
• Lamego - szeptember: búcsúk, körmenetek
Népművészet, kézműipar
• Hímzés, szőttes, szőnyeg, kosarak
• Ékszer
• Agyag és kerámia háztartási edények
• Fa-bőr-réz-fém-kovácsoltvas munkák