Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Belfast

Általános leírás

Belfast (vagy írül Béal Feirste) az Ír-sziget második legnagyobb városa, Észak-Írország fővárosa. Az ír Béal Feirste elnevezés jelentése: "a Farset torkolata". A város ma a Lagan folyó torkolatánál fekszik (a Farset a föld alá került), a Belfast Lough nevű öbölben. Belfast lakossága 289 000 fő.

A város története Belfast története 1177-ig nyúlik vissza, amikor várat emeltek a tengeröböl partján. A XIV. század elején a skót csapatok írországi hadjáratuk során elpusztították a várat. 1611-ben Írország angol helytartója újra várat emeltetett ezen a helyen, miközben sok angol és skót telepes érkezett a környékre. A város felvirágzását a halászat és a kereskedelem mellett a betelepülő francia hugenották által meghonosított lenipar hozta. A városban kezdte meg munkáját Írország első nyomdája 1690-ben és itt nyomtatták az ország első újságját. A XIX. században az elszegényedő nyugati területekről egyre több katolikus nincstelen érkezett a városba, hogy a textilüzemekben vagy a hajógyárakban találjon munkát. Ebben az időben a város lakossága 10 évente megduplázódott. A katolikusok egyenjogúsítása és az ír függetlenségi törekvések felerősödése a várost irányító protestáns vezető réteget a szegényebb katolikusok ellen fordították. Az I. világháborút megelőző hadi készülődés gazdagságot hozott a hajóépítő üzemeknek, ahol nem csak hadihajók, de tengerjáró luxushajók is készültek. Belfast dokkjaiban készült többek között a Titanic is. A háború után megalakult az észak-ír állam, amely tovább súlyosbította a helyzetet a katolikusok és protestánsok között. Ekkor már mindennaposakká váltak az utcai összetűzések, villongások és pogromok. Az 1960-as években kezdődött katolikus polgárjogi tüntetéseket az állam sorra leverte, ezért az 1970-es évek elején a legszélsőségesebb republikánusok (írek) fegyveres gerillaharcba kezdtek. A városnak azon a részén, ahol a katolikus és protestáns negyedek találkoznak, állandóak lettek az utcai összetűzések és merényletek. Ugyan hatalmas sorompók és szögesdrótok még a mai napig is láthatók Belfastban, és éjjel-nappal katonai helikopterek járőröznek a város felett, de már jóval kevesebb katona és rendőr járőrözik az utcákon, amióta az 1990-es években beindultak a békefolyamatok.
Ajánljuk

Látnivalók Belfastban Ugyan a legtöbb háború elkerülte a várost földrajzi fekvése miatt, azonban a II. világháború folyamán, 1941-ben heves bombatámadások érték az iparvárost. Ennek ellenére a város főbb látnivalói épségben maradtak.

City Hall (városháza)
Grand Opera House (operaház)
Crown Liquor Saloon (elegáns belvárosi kocsma)
Albert Clock Tower (Albert-óratorony)
Queen's University (a város egyeteme)
Városok
London
Edinburgh
Kapcsolódó cikkek
Megkóstolható a Titanic utasainak utolsó vacsorája
Titanic-menüvel szolgál egy étterem Belfast külvárosában található étterem. Természetesen nem a fedélközi utasok étkeivel, hanem az első osztályon utazók utolsó vacsorájával.Az étterem az észak-írországi Holywoodban található. Belfast amúgy egész ünnepségsorozattal emlékezik meg a Titanic katasztrófájáról, mivel ezer szállal kötődik hozzá: a hajó ebből a városból indult első és utolsó útjára. Az elsüllyedhetetlennek kikiáltott hatalmas luxushajó 1912. április 14-én éjjel jéghegynek ütközött, és pár órán belül elsüllyedt. Fedélzetén 2223 ember volt, 1517-en a tengerbe vesztek. Közülük jópárnak az utolsó vacsorája 13 fogásos volt, de Conor McLelland több mint elegendőnek talál belőle 9 fogást, "csak" ennyit kínál vendégeinek. A szakács azután kezdett foglalkozni a menüvel, hogy rábukkant egy titanicos receptkönyvre. "Akkoriban a desszert előtt hideg és meleg pástétomot szolgáltak fel, ami ma elég furcsának tűnik" - idézte a szakácsot a BBC brit sajtóorgánum. McLelland előételként rákkal és kaviárral megrakott apró szendvicseket kínál, majd Bushmills whiskeyvel ízesített árpakrémleves következik - mivel ebből az italból bizonyíthatóan sokat szállított a luxushajó. A főételek sorát lazac nyitja, aztán hirtelen sült vesepecsenye, melyet fűszeres őszibarack követ - emelte ki a séf, aki feleségével működteti az éttermet. A pár akkor kezdett el érdeklődni a tragikus sorsú hajó iránt, amikor néhány évvel ezelőtt egy, a Titanicot ábrázoló festményre bukkantak, amelyet valószínűleg az étterem hátsóudvarában festett a művész. (MTI)