Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Paphos

Általános leírás

Pafos, az istenek játszótere

A sziget nyugati felének fővárosa a történelmi levegőjű Pafos, amely otthont ad a sziget második nemzetközi repülőterének is. Az üdülőváros központjában fekszik a hangulatos halászkikötő, mellette az erőd, körülöttük pedig szabadtéri kávézók és tavernák kínálják a friss, aznap kifogott halakból készült ínycsiklandó fogásokat.

Itt, Pafos tengerpartján született a legenda szerint Afrodité istennő, és a mítosz nyomán évszázadokon keresztül híveinek ezrei keresték fel a szent helyet a környező országokból. A tengerbe szakadt hatalmas sziklát Vénusz sziklának (Petra tou Romiou) nevezik, míg a Polisban található Afrodité fürdője szintén jelzi az istennő erős kötődését a szigethez. Palaepafosban, Koukliában találjuk az istennő tiszteletére emelt legelső szentély maradványait.

Pafos a kereszténység felvételében is első volt. I. sz. 45-ben, még a római fennhatóság alatt történt, hogy Szent Pál az első uralkodót a keresztény hitre térítette.
A gazdag történelmi múlt továbbélése miatt az UNESCO a hatalmas kiterjedésű szabadtéri múzeumnak is tekinthető várost teljes egészében felvette a Kulturális Világörökségek Listájára. A napvilágra került kincsek között találjuk a Dionysos, Theseus és Aion házaiban fellelt páratlan mozaikokat, amelyek gyönyörűen megőrződtek annak ellenére, hogy 16 évszázadon keresztül a földben rejtőztek. Azután ott vannak a rejtélyes kripták és barlangok, a Királysírok, az oszlop, amelyhez a hagyomány szerint kikötözték és megkorbácsolták Szent Pált, az ősi Odeon Színház, továbbá a Bizánci Múzeum és a Körzeti Régészeti Múzeum.

A közeli Geroskipou falut nem csupán az érdekes, ötkupolás bizánci Agai Paraskevi-templom és a Népművészeti Múzeum miatt érdemes felkeresni, hanem mert itt készítik a híres "loukoumi" nevű speciális édességet is.
Az Agios Neofytos kolostorban, amely az egykori szerzetese által a hegyből kivájt "Encleistra", azaz "Elkerítés" révén ismert, gyönyörű 12. és 15. századi bizánci freskókat is találunk. A Chrysorrogiatissa kolostor saját készítésű borait sem szabad kihagyni. Pano Panagiában egy kis múzeum állít emléket Makarios érseknek, Ciprus első elnökének. Innen egy csodálatos útvonalon juthatunk el a Cédrusok völgyébe, a csak Cipruson őshonos muflonok hazájába.

Lempa falunak is megvan a maga történelmi nevezetessége. A szép fekvésű, tengerpart közeli falu határában Bronzkori település maradványaira bukkantak. Az egykori falu lakóházainak történelmi hűségű feltárása révén bepillantást nyerhetünk a bronzkorban élő szigetlakók életébe.

Ha tovább megyünk észak felé, elérjük Polis üdülővárosát, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Chrysochou-öbölre és a Latsi nevű elbűvölő halászfalura.
A táj és a falvak viszonylagos érintetlensége révén ez a vidék a túrázók és a természetkedvelők igazi kedvence lehet.
A Pafos környéki síkság is szép látványt nyújt, elöl a banánültetvényekkel, a háttérben pedig a Troodos-hegység lágy lejtőivel. Innen juthatunk el az Akamas-félszigetre, erre az elképesztő szépségű, vadregényes vidékre, ahol lélegzetelállító szurdokok, lenyűgöző sziklás tengerpartok és kiépített gyalogösvények várják a turistákat.