Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Verona

Általános leírás

Az "urbs nobilissima" (legnemesebb város) kiemelkedik az adriai partvidék és a Pó-síkság gyönyörű városai közül. Ősi kereskedelmi útvonalak találkozási pontjánál épült, jelentős nemzetközi vásárok helyszíne, joggal nevezték e1 Itália kapujának. Egyeteme, történelmi emlékei, múzeumai révén a térség kulturális centruma.
Alapításáról nem szólnak legendák, de Kr. előtt az 1. században már fontos római kolónia volt. Itt született a latin aranykor legnagyobb költője, Catullus. Szerepét, fontosságát a korai középkor évszázadaiban is megőrzi. Nagy Károly fia, Kis Pipin, majd I. Ottó német-római császár szívesen időzik itt. A város a 12. században részese a pápa és Barbarossa Frigyes háborújának. A gyűlöletes zsarnok, Ezzelino da Romano rémuralma után, 1262-ben hatalomra kerülő Scaligerekkel eljön Verona fénykora. Ekkor születik a városképet máig meghatározó gótikus épületek legjava.
Dante, aki egy ideig Veronában élt a Scaligerek pártfogoltjaként, I. Cangrandénak ajánlja az Isteni Színjáték harmadik énekét. AVerona hatalmára féltékeny riválisok, különösen Firenze és Velence szövetsége azonban megtöri a Scaligerek hatalmát. A dinasztia utolsó képviselője, Antonio della Scala 1387-ben menekülni kénytelen a városból. A Visconti és a Carrara család rövid uralkodása után, 1405-ben elkezdődik Velence négy évszázados dominanciája, ettől kezdve Verona sorsa összefonódik a patrónusáéval.
Gladiátorok, kőfejtők, énekesek
A fennmaradt amfiteátrumpl lözül csak a római Colosseum nagyobb: az egymással vagy vadállatokkal küzdő gladiátorok harcát marmincezer néző követhette egyszerre. A középkorban a helyi lakosság kőfejtőnek hazsnálta, az arénából kibontott anyagból építkeztek. Au épület megmaradt részeit a reneszánsz korától kezdve megbecsülték, épségére a 16. század végétől külön hivatal felügyelt. A messze földön híres operaelőadásokat 1913 nyara óta rendezik benne.
Ajánljuk

Látnivalók
San Zeno Maggiore
A város 4. századi püspökének, Szent Zénónak a nevét viselő bazilika helyén a 4-5. és a 9. században is templomot emeltek, a jelenlegi épületegyüttes a két toronnyal a 12-13. században épült.
Castelvecchio
A "régi kastély" 1354-1357 között épült II. Gangrande számára. Évszázadokig volt főúri kastély és erődítmény egyszerre. A napóleoni korszaktól kezdve kaszárnya. Először 1928-ban újították fel, akkor alakították ki benne a veronai festészet és szobrászat történetét bemutató múzeumot. Látható Paolo Caliari néhány képe is, akit a világ Veronese (veronai) néven ismer. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett várat 1957-1964 között állították helyre ismét, Carlo Scarpa tervei alapján.
Ponte Scaligero
A híd biztosította a vár ellátását. Pillérei bástya formájúak.
Arco dei Gavi
A diadalívet a császárkori Verona tekintélyes patríciuscsaládja, a Gavi família tiszteletére emelték. A napóleoni korszakban lerombolták, csak 1930-ban építették újjá.
Museo Maffei
Európa legrégibb kőtára, Scipione Maffei alapította 1714-ben. Etruszk, görög és római domborművek, szobrok, sírkövek szép gyűjteménye.
Arena
Verona legszebb tere, a Piazza Bra nagy részét elfoglalja az igen jó állapotban megmaradt amfiteátrum, mely az 1. században épült, az akkori városfalakon kívül. Építőanyaga a közeli, ma borairól ismert Valpolicellából származó mészkő. A teret dél felől a 17. századi Palazzo de1a Gran Guardia és a 19. századi Palazzo Barbicri (jelenleg városháza) határolja.
Porta dei Borsari
Az ókori kapu két íve a legrégibb fal része volt, a város már a 2. században túlnőtt rajta.
Piazza delle Erbe
A "Füvek tere" évezredek óta Verona főtere. Itt volt a római fórum, a város életének központja. Funkciója máig változatlan: hivatali épületekkel körülvett piactér, közkedvelt találkozóhely éttermekkel, kávéházakkal. Legérdekesebb műemléke a Cansignorio megrendelésére 1368-ban kialakított szökőkút, melyet egy ókori szobor, a "veronai madonna" felhasználásával építettek.
Garda-tó
Veronától alig harminc kilométerre, Trentino, Lombardia és Veneto tartományok határán található a Garda-tó, Észak-Itália legnagyobb, mintegy 370 négyzetkilométer vízfelületű tava. Déli részén síkság és lankás dombok, északon meredek sziklák határolják. A víz mélysége helyenként meghaladja a 300 métert. A tóparti kisvárosok elegáns és drága üdülőhelyek. Peschiera osztrák erődítményéről, Sirmione, Lacise, Malcesine és Riva del Garda a Scaligerek várairól nevezetes. A vadregényes északnyugati parton vezet a Gardesana Occidentale, a sziklafalba vájt panorámaút, számtalan híddal és alagúttal. Gardone városában áll Gabriele D'Annunzio, a költő és nemzeti hős art deco villája, a Vittoriale degli Italiani. Bár Saló leginkább arról ismert, hogy a fasiszta diktátor, Mussolini itt kiáltotta ki 1943 szeptemberében a Salói Köztársaságot, az utazót inkább arra emlékeztetjük, hogy a kisvárosnak gótikus dómja és a Palazzo del Capitano épületében szép múzeuma és képtára van.
Piazza dei Signori
A Piazza delle Erbe felől érkezve jobbra találjuk a 12. századi városháza és igazságügyi palota (Palazzo Bella Ragione) épületét és a 83 méter magas Torre dei Lambertit, balról, Dante szobra mögött Fra'Giocondo szép reneszánsz loggiáját (Loggia di Consiglio), szemben pedig a Scaligerek palotáját, bejárata fölött Szent Márk oroszlánjával.
Arche Scaligere
A 7. századi Santa Maria Antica templom előtt van a Scaligerek temetkezési helye, I. Cangrande, II. Mastino és Cansignorio különös mauzóleumával.
Casa di Giulietta
Shakespeare Rómeó és Júliája Veronában játszódik. A 19. században terjedt el a vélekedés, hogy itt élt Júlia, a 12. században épült ház ugyanis a Dal Capello (innen származna a Capulet név) családé volt. Az udvaron álló szobor Nereo Constantini műve.
Casa di Romeo
A néphagyomány ebben a középkori házban véli felfedezni Romeo Montagu otthonát.
Porta Leoni
A római kapu az itt látható szarkofág-fedélre vésett oroszlánokról (leoni) kapta nevét. A régi városfal, melynek téglái látszanak, a Kr. e.1. századból, fehér mészkőborítása a Kr. u. 1. századból való.
Sant'Anastasia
A város legnagyobb templomát a dominikánusok építették 1290-1481 között. A veronai gótikus építészet legszebb emléke.
Biblioteca Capitolare
A világ legrégibb ma is működő könyvtára, az 5. században alapították. Felbecsülhetetlen értékű kódexeket őriznek benne.
Duomo
A katedrálist 1187-ben építették egy őskeresztény templom helyére. Averonai épületekre jellemző vízszintes csíkozást a vörös tégla- és a fehér kőrétegek váltakozása adja.
San Giorgio in Braida
Szent György templomát 1447-ben kezdték építeni. A város leghíresebb építésze, Sanmicheli a 16 században ezt is jelentősen átalakította.
Teatro Romano
A római színház a Kr. e. 1. században épült. A fölötte magasodó Szent Jeromos kolostorban tekinthető meg a régészeti múzeum gyűjteménye.
Ponte Pietra
Az 1. századi római híd ma is alkalmas a közlekedésre. Az őrtornyot Antonio della Scala építtette rá 1298-ban.
Palazzo e Giardino Giusti
A 16. századi Giusti palota falai mögött található Itália legszebb reneszánsz kertje. Legmagasabb pontjáról csodálatos kilátás nyílik a városra.
kapcsolódó ország
Olaszország
Olaszország ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: