Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Győr

Általános leírás

Győr a találkozások városa. Adott itt a két legfontosabb várostelepítő tényező: a közlekedés-földrajzi fekvés és a stratégiai szerep. Történelme során mindig meghatározó jelentősége volt a térségben. Az Arrabona nevet még a római birodalom idején viselte, járt itt Napóleon és más uralkodók, Trianonnal megváltozott a terület, amelynek centruma volt, fejlődött kereskedelmi és ipari várossá is - de mindvégig nemcsak gazdasági, hanem kulturális, szellemi központ is volt a három folyó, a Duna, a Rába és a Rábca találkozásánál fekvő város.
Közlekedés

Az M1-es autópálya a város mellett halad el, de számos más főút is Győrbe vezet: észak, a határ felől a 14-es, Komárom felől a 10-es, Székesfehérvár irányából a 81-es, Veszprémből a 82-es, Pápáról a 83-as, Szombathelyről pedig a 85-ös úton is eljuthatunk Győrbe. Vasúti csomópont is: megállnak itt a Budapest-Hegyeshalom-Rajka, a Győr-Sopron, a Győr-Celldömölk és a Győr-Veszprém vonal vonatai is.
Városok
Budapest
Agárd
Aggtelek
Ajka
Albertirsa
Alsóörs
Alsópáhok
Badacsonytomaj
Bag
Baja
Balassagyarmat
Balatonalmádi
Balatonberény
Balatonboglár
Balatonfenyves
Balatonföldvár
Balatonfüred
Balatongyörök
Balatonlelle
Balatonmáriafürdő
Balatonszabadi-Fürdő
Barcs
Bábolna
Békéscsaba
Berettyóújfalu
Bicske
Bikal
Bódvarákó
Bóly
Budakeszi
Budaörs
Bugac
Bükfürdő
Csákánydoroszló
Csákvár
Császár
Csopak
Csorna
Dabas
Debrecen
Dombóvár
Domony-Domonyvölgy
Dunaharaszti
Dunakeszi
Dunaújváros
Dunavarsány
Ecsegfalva
Ecser
Edelény
Eger
Érd
Erdőbénye
Felsőörs
Felsőtárkány
Fertőd
Fonyód
Füzesgyarmat
Galyatető
Gárdony
Gyenesdiás
Gyömrő
Gyöngyös
Győrújbarát
Gyula
Hajdúböszörmény
Hajdúszoboszló
Harkány
Hatvan
Hegyhátszentjakab
Herend
Hévíz
Hőgyész
Hollókő
Hortobágy
Hódmezővásárhely
Igal
Ipolytarnóc
Jászberény
Kõröshegy
Kalocsa
Kaposvár
Kapuvár
Karcag
Kecskemét
Kerekegyháza
Keszthely
Kétpó
Kisbér
Kiskőrös
Kiskunfélegyháza
Kiskunhalas
Kiskunmajsa
Kisoroszi
Kisvárda
Kölesd
Komárom
Komló
Körmend
Köröshegy
Körösszegapáti
Kőszeg
Köveskál
Lajosmizse
Lakitelek
Leányfalu
Lillafüred
Magyarszék
Makó
Marcali
Mátészalka
Mátraverebély
Mezőkövesd
Mezőtúr
Miskolc
Miskolctapolca
Mohács
Monor
Mosonmagyaróvár
Nagyatád
Nagykanizsa
Nagykőrös
Nagykovácsi
Nagymaros
Neszmély
Noszvaj
Nyíregyháza
Orfű
Orosháza
Öttevény
Paks
Pannonhalma
Parádfürdő
Parádsasvár
Pápa
Pásztó
Pécel
Pécs
Pécsvárad
Pilisborosjenő
Piliscsaba
Pilisvörösvár
Pomáz
Poroszló
Pula
Ráckeve
Rétság
Révfülöp
Ruzsa
Sajószentpéter
Salgótarján
Sármellék
Sárospatak
Sárvár
Sátoraljaújhely
Siófok
Sopron
Sormás
Sümeg
Szabadszállás
Szarvas
Százhalombatta
Szeged
Székesfehérvár
Szekszárd
Szentendre
Szentes
Szerencs
Szigetszentmiklós
Szigetvár
Szilvásvárad
Szolnok
Szombathely
Tahitótfalu
Taksony
Tamási
Tapolca
Tata
Tatabánya
Tát
Telkibánya
Terény
Tiberias
Tihany
Tiszafüred
Tiszaújváros
Tolna
Törökbálint
Üröm
Vác
Várpalota
Vecsés
Velence
Veresegyház
Verőce
Verseg
Vértesszőlős
Veszprém
Villány
Visegrád
Vonyarcvashegy
Zalaegerszeg
Zalakaros
Zamárdi
Zirc
Kapcsolódó cikkek
Uniós támogatással újul meg Győr főtere
Az NFÜ közleménye szerint csaknem 900 millió forintos európai uniós támogatással újulhat meg jövő nyárra Győr belvárosa. Az összesen 1,9 milliárd forintos beruházás részeként felújítják a Széchenyi tér és környéke patinás épületeit, valamint új térburkolattal, utcabútorokkal, szökőkúttal és díszkivilágítással teszik szebbé a nyugat-dunántúli város főterét. A beruházás támogatási szerző­dését hétfőn írták alá Győrött, az eseményen részt vett Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.A városrehabilitációs programok kiemelt helyen szerepelnek az uniós fejlesztési források felhasználásakor. Fontos beruházások ugyanis ezek: túl azon, hogy élénkítik az idegenforgalmat és a helyi gazdaságot, erősítik egy-egy város vonzerejét, élhetőbbé is teszik a településeket szerte az országban. A 2004–2006-os időszak Nemzeti Fejlesztési Tervének részeként összesen 24,5 milliárd forint jutott városrehabilitációs programokra. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) részeként csak 2007 és 2010 között ennek az összegnek a nyolcszorosát, csaknem 200 milliárd forintot fordíthatunk a települések megújítására a régiókban. E keret egy jelentős részéről már döntés is született. Az ÚMFT keretében kisléptékű tele­pülésfejlesztésre eddig 196 nyertes pályázó 9,2 milliárd forintot tudhat a magáénak, s a nyár elején már újabb 10 milliárdos keretre jelentek meg a regionális pályázatok e téma­körben. A szociális városrehabilitációra benyújtott pályázatok közül eddig 20 projekt ju­tott a második fordulóba, mintegy 11,3 milliárd forintos uniós támogatással, a funkció­bővítő városrehabilitációs projektek közül pedig 55,9 milliárd forint értékben 78 pályá­zatot juttattak a második fordulóba a szakmai bírálók. A megyei jogú városok rehabili­tációja kiemelt projektek keretében valósulhat meg – eddig 16 projekt támogatásáról született az első fordulóban döntés, s több projekt már a második fordulón is túljutva a szerződéskötésnél tart. Ilyen projekt a győri Széchenyi tér és környezetének megújítása is. Győr legszebb tere a jelenlegi állapotában nem alkalmas arra, hogy vonzó idegenforgalmi látványosság le­gyen, és hogy a kereskedőknek, illetve a vendéglátósoknak érdemes legyen új üzleteket nyitni a környéken. A most induló, 1,9 milliárd forintos összköltségű, közel 900 millió forintos európai uniós támogatással megvalósuló beru­házás részeként azonban 2010 májusára új ruhát ölt a győri belváros. Csaknem 6 és félezer négyzetméteres terület kap új térburkolatot és utcabútorokat, valamint szökőkutat építenek és díszkivilágítást telepí­tenek a téren. A program részeként 200 fős udvari rendezvénytérrel bővül a Xantus János Múzeum, megújul a bencés rendház által üzemeltetett műemlék patika, valamint a Szent Ignác bencés templom és perjelség homlokzata, emellett teljesen felújítják és vendéglátó- valamint szolgáltató egységek elhelyezésére alkalmassá teszik a Lloyd-épületet is. Mindezen túl 2 300 négyzetméternyi új helyiséggel bővül a győri belvá­ros irodai kínálata is.