Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Washington DC

Általános leírás

Az Egyesült Államok fővárosa a nagy eszmények és a rút realitások országának mikrokozmosza. Washington belvárosa még néhány évvel ezelőtt is elhanyagolt szegénynegyed volt, ahol az erőszakoskodásoktól való félelem rátelepedett az egykor könnyed, felszabadult életérzésre. Ezért a jómódú kormánytisztviselők a külső kerületek villanegyedeiben telepedtek le.
A nyolcvanas évek óta Washington sokat tett annak érdekében, hogy a kormányszékhelyet ismét vonzóvá tegye, és megóvja történelmi értékeit. A nagyvonalú, fákkal szegélyezett utcák, a Mallt díszítő emlékművek és a sok 19. századból származó épület meglepően meleg, mondhatni kedélyes hangulatúvá teszik a várost, mely sokkal inkább a dél nyugalmas, kényelmes életstílusát tükrözi, mint az üzleties, serény északét.
A város számos negyede ma afféle interkulturális központként él eleven életet. Így például a színes piacú, pezsgően élénk Adams Morgan, a latin közösség szíve, vagy az ódon Foggy Bottom a Potomac partján, az ír, német és afrikai bevándorlók egykori városnegyede, Kennedyről elnevezett színjátszóközpontjával.

Párizs volt a mintakép
Amikor a reményteli fiatal amerikai nemzet a 18. század végén kormányzati központot keresett, a kongresszus választása a Potomac folyó vidékére esett, az északi és a déli államokhoz viszonyítva egyaránt központi fekvésű területre. (George Washington számára különösen célszerű választása volt, mert a folyó túloldalán lakott.)
1791-ben Maryland és Virginia szövetségi államok egy 100 négyzetmérföldnyi (260 négyzetkilométer) földterületet bocsátottak Columbia körzet (District of Columbia) rendelkezésére. A tervezett várost a polgárok "Washington városaként" emlegették, s ez maradt a neve.
A várostervezés megtisztelő feladatával Pierre-Charles L'Enfant francia mérnököt bízták meg, aki Párizs és Versailles barokk tájépítészetét tekintette mintának. A terv zseniálisan alkalmazkodott a táj természeti adottságaihoz.
Noha L'Enfant hamarosan összeveszett a politikusokkal, és visszavonták tőle a megbízást, 1792-ben megkezdődött az építkezés a Capitoliumon. Ám nem sokkal elkészülte után, 1812-ben brit csapatok felgyújtották. A kongresszus már ott tartott, hogy lemond a fővárosépítésről, de aztán úgy döntött, hogy mégis fel kell építeni a Capitoliumot. A nézeteltérések és viták azonban nem szűntek meg, az építészek folyton cserélődtek, és ez az oka annak, hogy a Capitolium stílusa nem egységes. A szenátusi és a parlamenti szárny 1857-ben épült hozzá, a roppant kupola 1863-ban került rá, a keleti oldallal pedig 1950 után egészült ki. És időközben kétszer nagyobb lett az eredetileg tervezettnél. De Amerika polgárait legalább megnyugtató érzés töltheti el, hogy kormányzatuk széles és megbízható alapokon nyugszik...
A Mall, a Capitoliumtól a Fehér Ház előtt a Potomachoz vezető széles, pompás díszutca is más lett, mint amilyennek L'Enfant tervezte. A Champs-Elysées volt a mintaképe, ám a folytonosan épülő új házak teljesen megváltoztatták a Mall szimmetriáját.
L'Enfant egy másik elképzelését azonban hűségesen követték: minden nyílt térre szobrot vagy emlékművet állítottak. Washington terein ma 300-nál is több szobrot vagy emlékművet csodálhat meg a látogató, az elegáns Lincoln és Jefferson Memorialstól a dór templomokig.
Amerika különféle művészeti áramlatai egészen a második világháborúig nem hagytak nyomot Washingtonon. A lenyűgöző méretű Kongresszusi Könyvtár hallatlanul gazdag könyv-, újság-, térkép- és kéziratanyagával méltán világhírnek örvend. A híres Smithsonian Institute - vörös téglaépülete a Mallen áll - egykor ismert múzeum volt, de már régóta csak megvetően "a nemzet lomtárának" nevezik.
1941 után azonban változás következett be. A művészet és a kultúra támogatása a fővárosban városi és nemzeti kihívássá vált. A tiszteletreméltó Smithsonianhoz még 13 impozáns múzeum csatlakozott - Washingtonban manapság mindenfajta művészeti irányzat kedvelői megtalálhatják az ízlésük szerint valót.
Közlekedés

Két nemzetközi repülőtére van: Baltimore-Washington és Washington-Dulles.
Jó az Amtrak-vasúti összeköttetés Bostonig.
Egyéb

Éghajlat: A hőmérséklet a március-május, szeptember-november időszakban a legkellemesebb.

Borravaló: 15 százalék; taxisofőröknek a 15 százalékon felül a visszajáró aprópénz is

A turistaszezonban sok látnivaló előtt órákig kell várakozni, a belépőjegyeket ezért ajánlatos előre megváltani!
Kapcsolódó cikkek
A szerelmi turizmus célpontja kíván lenni Washington
Az amerikai főváros idegenforgalmi hivatala a 81 éves, világszerte ismert szexológusnőt, Dr. Ruth Westheimert szerződtette "a szerelem és a kapcsolatok minisztereként", hogy segítsen februárban Washingtont a romantikus találkozások kedvelt célpontjává tenni.Az idős hölgy úttörő szerepet játszott a nemi élettel kapcsolatos médiatanácsadásban, igen nagy hozzáértésről tanúskodó adásait a világ számos televíziója veszi át ma is. Washington vezető helyen szerepel ugyan a kultúra terén az amerikaiak és a külföldiek szemében, évente 16 millió látogatója van, köztük másfél millió külföldi - viszont az Amerika kedvenc városairól szóló éves felmérésben vizsgált 30 város közül "romantikus kirándulási célpontként" csak a 29-ik helyre került. Dr. Ruthnak az lesz a feladata, hogy dolgozzon ki "szerelmi stimulációs programot" február mind a 28 napjára, különös tekintettel a 14-i Valentin-napra, a szerelmesek ünnepére. A program keretében kedvezményeket, esetenként ingyenes szolgáltatásokat nyújtanak majd a pároknak a vendéglőkben, a különböző látogatásoknál és eseményeknél. A szexológus hölgy már a program bejelentésekor tanúbizonyságot tett népszerűsítő képességeiről: "Stimuláció, micsoda mesébe illő szó: rögtön izgalmat kelt!" - mondta teljes, 140 centis magasságában kihúzva magát.Dr. Ruth - eredeti nevén Karola Ruth Siegel - 1928-ban született Németországban, túlélte a náci koncentrációs táborokat, szülei azonban nem. A párizsi Sorbonne-on végzett pszichológiai szakon, majd az Egyesült Államokban olyan vezető egyetemek professzora lett, mint a Yale és a Princeton. A washingtoni szerelemhónap sztárjaként a város által külön e célra létrehozott www.datenightsdc.org portálon a szexológusnő február 1-től 28-ig válaszol majd a téma iránt érdeklődő fővárosiak és külföldiek kérdéseire. "Sétáljatok a vízpartra, fogjátok kézen egymást, és én biztosítalak benneteket arról, hogy eljuttok a hetedik mennyországba" - mondta jellegzetes európai kiejtésével az energikus New York-i szexológusnő, felidézve egy romantikus washingtoni sétáját. "Még ha netán egyedül vagytok is, csináljatok valamit Valentin napján. Menjetek múzeumba, mindig fogtok találkozni valakivel, aki legalább nem a tévét bámulja" - fűzte hozzá. A szerelmeseknek szóló februári kampány keretében mintegy ötven rendezvényre kerül sor Washingtonban, kiállítások, hangversenyek, gasztronómiai események szerepelnek a múzeumok, szállodák és kereskedők - no meg persze a Dr. Ruth Westheimer - részvételével megszervezett programon. (MTI)
Elkészült a pompás bejárat az amerikai demokrácia egyik működő emlékművéhez
Három év késéssel és a tervezettnél 360 millió dollárral drágábban, de megépült a washingtoni Capitolium föld alatti látogatóközpontja.document.write('Capitolium - Bejárat');A korszerű létesítmény, amely a legnagyobb beruházás az amerikai törvényhozás két évszázados történetében, december 2-án nyílik meg a nagyközönség előtt. Pontosan 145 évvel azután avatják fel, hogy 1863-ban a kupola tetején elhelyeztek egy szabadságszobrot, amivel hivatalosan befejeződött a Kongresszus épületének 1793 óta tartó építése, bővítése."Végre elkészült" - lelkendezett szerkesztőségi cikkében a The Washington Post, amely megjegyezte: a központ pompás bejáratot kínál az amerikai demokrácia egyik legnagyszerűbb működő emlékművéhez.A látogatóközpont megépítésének terve már a 1970-es években felmerült, majd a többszöri módosítás után 2001 őszére document.write('Capitolium - Nagyterem');tűzték ki a beruházás kezdetét. A szeptemberi terrortámadások azonban további biztonsági változtatásokat tettek szükségessé: egyebek mellett két alagutat is terveztek a létesítményhez, az egyiken, amelyik a közeli Kongresszusi Könyvtár épületével köti össze a Capitoliumot, teherautóval is lehet közlekedni.Az eredeti tervek szerint 2005 decemberére elkészülő épületnek 265 millió dollár lett volna a végső költségvetése. Ehelyett 621 millió dollárból épült meg, a Kongresszus keleti oldalán, tehát az épület háta mögött. Az 54 ezer négyzetméter területű központ a földfelszín alá került, hogy még csak véletlenül se zavarja a Capitolium eredeti, Frederick Law Olmsted tájépítész által 1874-ben megálmodott látképét.document.write('Capitolium - Kiállítóterem');Az amerikai törvényhozás épületét évente több mint 3 millióan látogatják. A turisták mostantól fogva mire a létesítményen áthaladva elérik a Capitoliumot, megismerkedhetnek az épület 234 éves történetével és érdekességeivel. Több tárgyi emlékeket is kiállítottak, például George Washington tábornok Kongresszusnak írott levelét, amelyben beszámol a britek feletti 1781-es döntő győzelemről Yorktownnál. Látható Roosevelt híres "Gyalázat napja" beszéde, melyet a Pearl Harbor elleni támadás után, 1941. december 7-én mondott, vagy Kennedynek a Hold-utazással kapcsolatos indítványa. Kiállították azt a ravatalt is, amelyet eredetileg Abraham Lincoln érckoporsójához építettek, és később Kennedy és Reagan elnök felravatalozásakor is használtak a kupolacsarnokban. A központban 250 fős moziterem működik, ahol filmeket vetítenek a Capitolium történetéről, a látogatók ezenkívül szemügyre vehetik a szenátus és a képviselőház makettjét és megtapogathatják a híres dóm 3,3 méter magas modelljét.document.write('Capitolium - Moziterem');