Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

szálláshelyek Ide utaznék Budapest

Általános leírás

Cigányzene, csípős-paprikás Gulyás, csárdás és aranyló tokaji - a Magyarországra utazók többnyire ezzel az utazási irodák által kialakított sztereotip képpel érkeznek a Duna menti metropolisba, és nem is csalódnak várakozásukban. A cigányzenekarok valóban muzsikálnak, a nők valóban olyan temperamentumosak és szépek, mint ahogyan hírlik róluk, és a halászlé meg a Gulasch, azaz a pörkölt valóban olyan erős, hogy tűzként égeti az ember torkát. És hogy ennek ráadásul olyan város a színhelye, amely fekvését, szerkezetét tekintve vetekedhet Párizs eleganciájával, akkor a budapesti tartózkodás napjai egyetlen ünneppé olvadnak össze a látogató számára.
Régészeti leletek bizonysága szerint Budapest területén már a történelem előtti korban is éltek emberek. Az első név szerint ismert lakosok a kelta eraviscusok voltak, a rómaiak az 1. század végén értek el idáig. A mai Óbuda területén, Aquincumban alakították ki Pannonia tartomány fővárosát. E településen kívül Budapesten másutt is feltártak római kori épületmaradványokat. A rómaiak után a hunok, majd keleti gótok, longobárdok és avarok birtokolták ezt a vidéket, a honfoglalás után pedig a fejedelmi törzs egyik szálláshelye lett. A 13. század közepétől 1526-ig Buda volt az ország központja; erre az időre emlékeztetnek a főváros és a vár román és gót stílusú épületei, illetve épülettöredékei. 1541-től 1686-ig török kézen volt a város, e korból csupán néhány fürdő, sírkápolna és bástya maradt fenn. A 18. század nagyarányú építkezései számos barokk templommal, palotával, lakóházzal gazdagították városunkat, a 19. század első fele pedig klasszicista középületekkel, palotákkal. Ez az építészeti stílus hosszú időre meghatározta Buda és Pest arculat. 1873 - Buda, Pest és Óbuda egyesülésének dátuma -, az új korszak nyitányát jelentette az immár Budapest nevet viselő város életében.
Budapest alaprajza gyűrűs-sugaras elrendezésű (e tekintetben hasonlít Bécsre vagy Párizsra), de mind a budai, mint a pesti oldalon felismerhető a középkorban kialakult városmag szerkezete. A Várnegyed központja a Szentháromság tér (a közepén álló oszlopot a 18. század elején emelték), s a tér legnevezetesebb épülete az eredetileg a 13. század derekán épült, ám az idők folyamán többször átépített Mátyás-(Nagyboldogasszony-) templom. 1901-1902-ben emelték (Schulek Frigyes, a Mátyás-templom restaurátorának tervei alapján) Budapest másik jellegzetes épületegyüttesét, a neoromán stílusú Halászbástyát. A Duna túloldalán áll a 19. századi romantikus építészet egyik kimagasló alkotása, a Vigadó. A "kőbe faragott csárdásnak" nevezett épület impozáns bál- és hangversenytermet foglal magába. A 19. század utolsó negyede ajándékozta meg a fővárost Ybl Miklós nagyszerű alkotásával, az olasz reneszánsz stílusú Operaházzal, melynek nézőterén 1500-an foglalhatnak helyet. Budapest egyik legnagyobb terén, a Kossuth Lajos téren emelkedik a magyar állami élet központja, az Országház. 1885-ben kezdték el építeni Steindl Imre tervei szerint, s bár a millenniumi ülést 1896-ban már ott tartották, a Parlament teljesen csak 1906-ra készült el. A Millennium gondolata ihlette a Hősök terén felállított Ezredéves Emlékművet is: 1896-ban fogtak hozzá Zala György és Schickedanz Albert terveinek kivitelezéséhez. A hatalmas dísztér két oldalát lezáró múzeumépületeket (a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok) Schickedanz és Herczog Fülöp tervezte.
A Millenniumi emlékmű mögött híd vezet a Városligetbe. Budapest e szép sétakertjét (mely egyben arborétum is) 1817-ben kezdték telepíteni. Az 1900-as évek elején létesítették a neoklasszicista stílusú Széchenyi-fürdőt; első hévforrását azonban már 1878-ban feltárták. A gyógyító részlegeken kívül több strandmedencéje is van. Nagy látogatottságnak örvend a többi kitűnő vizű gyógy- és termál-, illetve strandfürdő is: a Király-, a Rác- és a Rudas-fürdő, melyeknek eredete a római, illetve a török időkbe nyúlik vissza. A Gellérthegy alatt, egészen közel a Dunához található a Rudas-fürdő. Már a törökök előtt is állt itt fürdő, melyet 1566-ban Mehmet Szokoli pasa építtetett újjá. A szecessziós stílus rajongói ne mulasszák el kipróbálni az oszlopokkal díszített elegáns Gellért-fürdőt, Budapest legendás fürdőkultúrájának e pompás templomát. A fürdőkben 123 forrás napi mintegy 70 millió liter /?!/ gyógyvizet szolgáltat. A vizek hőfoka 26-76 °C között mozog, összetételüktől függően különféle betegségek kezelésére alkalmasak.
S ha a Gellért-fürdő a fürdő- és uszodarajongók Mekkája, akkor a New York kávéház a régi, patinás kávéházak szerelmeseié: gazdag díszítése, színpompás mennyezetfestményei a legendás fin de siècle hangulatát idézik. Más, de nem kevésbé vonzó a modern Budapest hangulata: a Duna-korzó, a Váci utca, a Vörösmarty tér, a sétálóutcák és természetesen: a Margit-sziget.
Látnivalók
Városok
Agárd
Aggtelek
Ajka
Albertirsa
Alsóörs
Alsópáhok
Badacsonytomaj
Bag
Baja
Balassagyarmat
Balatonalmádi
Balatonberény
Balatonboglár
Balatonfenyves
Balatonföldvár
Balatonfüred
Balatongyörök
Balatonlelle
Balatonmáriafürdő
Balatonszabadi-Fürdő
Barcs
Bábolna
Békéscsaba
Berettyóújfalu
Bicske
Bikal
Bódvarákó
Bóly
Budakeszi
Budaörs
Bugac
Bükfürdő
Csákánydoroszló
Csákvár
Császár
Csopak
Csorna
Dabas
Debrecen
Dombóvár
Domony-Domonyvölgy
Dunaharaszti
Dunakeszi
Dunaújváros
Dunavarsány
Ecsegfalva
Ecser
Edelény
Eger
Érd
Erdőbénye
Felsőörs
Felsőtárkány
Fertőd
Fonyód
Füzesgyarmat
Galyatető
Gárdony
Gyenesdiás
Gyömrő
Gyöngyös
Győr
Győrújbarát
Gyula
Hajdúböszörmény
Hajdúszoboszló
Harkány
Hatvan
Hegyhátszentjakab
Herend
Hévíz
Hőgyész
Hollókő
Hortobágy
Hódmezővásárhely
Igal
Ipolytarnóc
Jászberény
Kõröshegy
Kalocsa
Kaposvár
Kapuvár
Karcag
Kecskemét
Kerekegyháza
Keszthely
Kétpó
Kisbér
Kiskőrös
Kiskunfélegyháza
Kiskunhalas
Kiskunmajsa
Kisoroszi
Kisvárda
Kölesd
Komárom
Komló
Körmend
Köröshegy
Körösszegapáti
Kőszeg
Köveskál
Lajosmizse
Lakitelek
Leányfalu
Lillafüred
Magyarszék
Makó
Marcali
Mátészalka
Mátraverebély
Mezőkövesd
Mezőtúr
Miskolc
Miskolctapolca
Mohács
Monor
Mosonmagyaróvár
Nagyatád
Nagykanizsa
Nagykőrös
Nagykovácsi
Nagymaros
Neszmély
Noszvaj
Nyíregyháza
Orfű
Orosháza
Öttevény
Paks
Pannonhalma
Parádfürdő
Parádsasvár
Pápa
Pásztó
Pécel
Pécs
Pécsvárad
Pilisborosjenő
Piliscsaba
Pilisvörösvár
Pomáz
Poroszló
Pula
Ráckeve
Rétság
Révfülöp
Ruzsa
Sajószentpéter
Salgótarján
Sármellék
Sárospatak
Sárvár
Sátoraljaújhely
Siófok
Sopron
Sormás
Sümeg
Szabadszállás
Szarvas
Százhalombatta
Szeged
Székesfehérvár
Szekszárd
Szentendre
Szentes
Szerencs
Szigetszentmiklós
Szigetvár
Szilvásvárad
Szolnok
Szombathely
Tahitótfalu
Taksony
Tamási
Tapolca
Tata
Tatabánya
Tát
Telkibánya
Terény
Tiberias
Tihany
Tiszafüred
Tiszaújváros
Tolna
Törökbálint
Üröm
Vác
Várpalota
Vecsés
Velence
Veresegyház
Verőce
Verseg
Vértesszőlős
Veszprém
Villány
Visegrád
Vonyarcvashegy
Zalaegerszeg
Zalakaros
Zamárdi
Zirc
Kapcsolódó cikkek
Közvetlen járat indul a Deák térről a reptérre
Jelentősen megkönnyíti a BKK a repülővel Budapestre érkezők bejutását a városba: a közlekedési cég bejelentette, hogy hamarosan közvetlen buszjárat indul a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között.Régi kellemetlenséget oldhat meg az új járat, hiszen a városból tömegközlekedéssel körülményes volt a kijutás a csomagokkal metrózásra és átszállásra kényszerített utasoknak, illetve országimázs szempontjából se lenne utolsó, ha az ideérkező turisták Budapestből a Deák teret látnák meg elsőként, nem Kőbánya-Kispest vasútállomást, ahonnan a rossz értelemben vett nosztalgiavonatra hasonlító hármas metróval juthatnak a belvárosba.Azt egyelőre nem árulta el a BKK, hogy mi lesz a járatok menetrendje, a részletek egy keddi sajtótájékoztatón fognak kiderülni. Frissítés:A Fonódó blog már részleteket is tud az 100E jelű busz menetrendjéről:július 8-tól fog közlekedni minden nap, a Deák térről 4:00-től 23:30-ig, a reptér kettes termináljától pedig 5:00-től 00:30-ig indul majd félóránként.A Deák mellett további állandó megálló lesz a Kálvin tér is, a kettő között, az Astorián viszont csak az első hajnali járatok fognak megállni. A blog ez utóbbival kapcsolatban idézi Vitézy Dávid volt BKK-vezér véleményét is, aki reméli, hogy felül fogják vizsgálni a döntést, és az Astoria is állandó megálló lesz, mert hiba lenne nem megállni "pont ott, ahol a város legfontosabb busztengelyét keresztezi".Az új reptéri buszra 900 forint lesz a jegy egy útra annak, aki nem jogosult ingyenes utazásra.