Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Bhután

Azonosító szám: 37057időtartam: 10 nap / 7 éjszakautazás: repülővelindulás: Budapest
2017. április 14., péntek
Részvételi díj
Program
Miért érdemes Bhutánba utazni? Hiába az egyik legdrágább turisztikai célpont, ez az elzárt és mindentől nagyon távoli buddhista királyság igazi kuriózum. Bhután tisztes távolságot tart a nyugati világtól, nem fogadja a turisták tömegeit, sokkal inkább keresi a belső békét és az ősi, buddhista hagyományok tiszteletét. A himalájai tájak egyszerűen varázslatosak, éppúgy mint a többszáz éves kolostorok, amelyek hegyoldalakba vagy erőd-szerűen hegytetőkre épültek.


1. nap Budapest - Isztambul (étkezés: a repülőn szokásos)

Repülés: az esti órákban a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Isztambulba repülünk.

2. nap Isztambul - Kathmandu (szállás: szálloda, étkezés: a repülőn szokásos)

Repülés: rövid várakozást követően, éjfél után folytatjuk a repülésünket Nepál felé.
Kathmandu: délelőtt érkezünk Kathmanduba, Nepál fővárosába, ahol a repülőtéren beszállunk a ránk várakozó autóbuszba és a szállodánkba utazunk. A szobáink elfoglalása után rögtön a város felfedezésére indulunk.
Swayambunath sztúpa: elsőként Nepál egyik legfontosabb nevezetességét, a Swayambunath sztúpát keressük fel. A hatalmas építményt egy domb tetején találjuk, ahová 365 lépcső vezet. A sztúpa környékén rengeteg majom él, ezért a Swayambunath sztúpát sokan "majmok templomának" is nevezik. Amerre nézünk, mindenhol színes imazászlók lengedeznek, a sztúpa körül pedig számos imamalom található, amiket megpörgetve mi is az égbe küldhetjük kívánságainkat.
Thamel: a nap hátralévő részét a Thamel városrészben érdemes eltölteni szabadprogram keretében. A Thamel a túrázók, hegymászók és hátizsákos világcsavargók törzshelye, ahol több utcát töltenek meg a hangulatos bárok, éttermek és üzletek. A szállodánk a Thamel közelében található, ezért a legegyszerűbben gyalog közelíthetjük meg.

3. nap Kathmandu - Paro (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd és vacsora)

Repülés: kora reggel elhagyjuk a kathmandui szállodánkat és a repülőtérre utazunk. Innen indul a Druk Air, a bhutáni légitársaság járata az ország egyetlen nemzetközi repülőterére. A Himalája hegyláncai fölött átrepülve, alig egy óra alatt meg is érkezünk az elzárt buddhista királyságba.
Paro: a repülőterén beszállunk a ránk várakozó autóbuszba és a szállodánkba utazunk. Elfoglaljuk a szobáinkat, majd városnézésre indulunk. Elsőként az 1645-ben épült Rinpung Dzongba látogatunk, azaz egy olyan erőd-szerű épületegyüttesbe, amely egyszerre közigazgatási és vallási célokat is ellát. A Rinpung Dzong a bhutáni buddhista építészet legszebb képviselője, ahol jelenleg hivatalok és buddhista iskola működik. Ezután felkeressük a legidősebb hidat Bhutánban, a Paro Chhu folyó felett átívelő Rinpung-hidat, majd látogatást teszünk a Druk Múzeumban, ahol különböző vallási tárgyakat mutatnak be. Ezután egy családhoz utazunk, ahol részesei lehetünk egy tradicionális lávaköves fürdőnek. A bhutáni kultúrában óriási hagyománya van a minden betegséget elűző fürdőnek, amit - autentikus környezetben - mi is kipróbálhatunk. Kora este érkezünk vissza a szállodánkba, ahol megvacsorázunk.

4. nap Paro - Thimphu (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)

Utazás: reggel elhagyjuk Paro kisvárosát és autóbusszal Thimpuba utazunk, Bhután alig 50 éves fővárosába.
Thimpu: a város Bhután legfiatalosabb és legmodernebb települése, amely ugyanakkor rengeteg látnivalót és érdekességet kínál. Elsőként elfoglaljuk a szállásunkat egy hotelben, majd városnézésre indulunk. Az első látnivalónk a Dechenphodrang Kolostor vagy más néven a Nagy Boldogság Palota, amelyben mintegy ötszáz fiatal szerzetes végzi nyolc évig tartó, buddhizmussal kapcsolatos tanulmányait. Ezután a tekintélyes méretű Tashichhoe Dzong következik a látnivalók sorában, amelyben a különböző hivatalok mellett, királyi trónterem és iroda is helyet kapott. Délután felkeressük Bhután legnagyobb méretű, csaknem 51 méter magas Buddha szobrát, amely 2012-ben készült el, és ahonnan kitűnő kilátás nyílik a Thimpu-völgyre. A városnézés végén visszatérünk a szállodánkba, ahol megvacsorázunk.

5. nap Thimphu - Dochu La hágó - Punakha Dzong - Metshina - Punakha (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)

Dochu La hágó: a reggeli után elhagyjuk Thimpu városát, majd egész napos kirándulásra indulunk, hogy felkeressük a Panukha-völgy látnivalóit. Ehhez először felkapaszkodunk a buszunkkal a 3140 m magas Dochu La hágóba, amit már messziről jeleznek a lengedező színes imazászlók és 108 csorten. A hágóból tiszta időben kitűnően láthatjuk a Himalája főgerincét és Bhután 7000 méternél is magasabb hegycsúcsait.
Panukha-völgy: a hágó másik oldalán ereszkedünk le a Panukha-völgybe, ahol először a Drun Wangyal templomot keressük fel. A lenyűgöző épület bejárása után érkezünk a mai nap legfontosabb látnivalójához, a Punakha Dzonghoz, ahonnan a Bhutáni Királyságot egészen 1955-ig, Thimpu fővárossá válásáig irányították. A bhutáni buddhista építészet gyöngyszeme az épület, amely a második legidősebb az országban. A Punakha Dzong Bhután egyik kulturális központja és az egyik legfontosabb történelmi örökségük, amely az ország egyesítésének is emléket állít. Miután alaposan megismerkedtünk az épületegyüttessel, rövid látogatást teszünk a Metshina faluban található Chimi Lhakhang Kolostorban.
Gyalogtúra: délután egy könnyű kirándulásra kerítünk sort, amelynek során a Felső Panukha-völgyben található Khamsum Yulley Namgyal templomhoz túrázunk. A hegytetőn álló épület mellett a panoráma is elsőrangú, hiszen kitűnően beláthatjuk innen a Panukha-völgyet. Táv: 5 km, szint: fel 280 m, le 280 m. (**)
Punakha: kora este érkezünk Punakha kisvárosába, ahol a szállásunk egy hotelben lesz. Elfoglaljuk a szobáinkat, majd megvacsorázunk a szálloda éttermében.

6. nap Punakha - Paro (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)

Utazás: a reggeli után elhagyjuk a szállodánkat és egy viszonylag hosszú utazásnak nézünk elébe. Punakhából indulva egészen Paro kisvárosáig utazunk, de közben többször is megszakítjuk utunkat.
Kerékpártúra: az utazás közben részt vehetünk egy fakultatív, 2-3 órás kerékpártúrán a Punakha-Paro út legszebb részén. Az alapvetően lejtős út áthalad néhány apró településen, amiket már messziről csortenek és imazászlók jeleznek. (**)
Paro: kora este érkezünk Paro kisvárosába, ahol egy szállodában egymás után három éjszakát fogunk eltölteni.

7. nap Paro - Taktshang - Paro (szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora)

Gyalogtúra a Taktshang Kolostorhoz: ezen a napon Bhután leghíresebb építészeti nevezetességéhez, a Taktshang vagy más néven Tigris Fészek Kolostorhoz látogatunk. A 900 méterrel a völgy felett, egy sziklafalba épített kolostort csak gyalogosan, lóháton vagy a buddhista legendákban szereplő repülő tigris hátán közelíthetjük meg. Ezek közül a legbiztosabbat, a gyalogtúrát választjuk, aminek során fantasztikus panorámájú kilátópontokon áthaladva közelítjük meg a kolostort. Kezdetben fenyőerdőben túrzva, vízzel hajtott imamalmok, csortenek és buddhista imazászlók mellett haladunk el, majd 2940 m magasan útba esik egy kellemes hangulatú teaház is. Innen már jól láthatjuk nem csak az alattunk elterülő Paro-völgyet, hanem magát a kolostort is. Megebédelünk a teaházban, majd folytatjuk túránkat. Körülbelül egy órás túra vár még ránk, mígnem megérkezünk az 1692-ből származó Taktshang Kolostorhoz, a világ egyik legcsodálatosabb fekvésű épületéhez. Bejárjuk a 3140 m magasan, szorosan a sziklafalhoz lapuló épületegyüttes termeit, majd a már ismert útvonalon visszatúrázunk a buszunkhoz. Táv: 9 km, szint: fel 900 m, le 900 m, menetidő oda-vissza: kb. 5-5,5 óra. (***)
Kyichu templom: a túra után felkeressük a Kyichu templomot, amely egyike Bhután legidősebb és legszebb buddhista templomainak. A nap végén visszautauznk Paro városába, a szállodánkba, ahol megvacsorázunk.

8. nap Thimphu - Paro - Kathmandu (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)

Repülés: reggel elhagyjuk a szállodánkat és Paro repülőterére utazunk. Elbúcsúzunk Bhutántól és átrepülünk Nepálba.
Kathmandu: a repülőtérről a már jól ismert Thamel városrészbe utazunk, ahol elfoglaljuk a szállásunkat. A nap hátralévő részét szabadprogram keretében töltjük Kathmandu központjában.
Boudhanath sztúpa: érdemes felkeresni Kathmandu egyik legkülönlegesebb helyszínét, a Boudhanath sztúpát vagy más néven Kis-Tibetet. Az elnevezés onnan ered, hogy Tibet kínai megszállásakor sok tibeti szerzetes Nepálba menekült, akik a Boudhanath sztúpa körül telepedtek le. Hosszasan sétálhatunk a gyönyörű sztúpa körül, amit lakóházak, templomok és kolostorok vesznek körbe.

9. nap Kathmandu - Isztambul (szállás: szálloda, étkezés: reggeli)

Repülés: délelőtt elhagyjuk a szállodánkat és Kathmandu repülőterére utazunk. Isztambulba repülünk, ahová késő délután érkezünk meg.
Isztambul: mivel a budapesti járatunk csak másnap reggel indul, ezért ezt az éjszakát Isztambulban, egy szállodában töltjük.

10. nap Isztambul - Budapest (étkezés: a repülőn szokásos)

Repülés: kora reggel Isztambul repülőteréről Budapestre repülünk. Az időeltolódásnak köszönhetően a reggeli órákban meg is érkezünk a Liszt Ferenc repülőtérre.
Elhelyezés
Részvételi díj
Kiegészítő információk
Előleg: 200.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 249.900 Ft + a repülőjegyek és repülőtéri illetékek ára, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.

Választható egyágyas felár: 85.000 Ft.

Repülőjegy és repülőtéri illeték:
Budapest-Isztambul-Kathmandu oda-vissza repülőjegy: 195.000 Ft-tól.
A fenti repülőjegyhez tartozó repülőtéri illeték: 99.500 Ft.
Kathmandu-Paro oda-vissza repülőjegy illetékkel együtt: 175.000 Ft-tól.

A repülőjegyek árai a jelentkezés idejétől függnek.
A repülőtéri illetékek összege a jegykiállításig változhat.

Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc repülőtér.
Időpont: a pontos menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.


A túrák nehézsége:
Az utazás két gyalogtúrája közül a nehezebb a 3140 m magasan épült Taktshang kolostorhoz vezető túra, amely azonban átlagosan sportos erőnléttel könnyedén teljesíthető. A túra távolsága nem nagy, a szintemelkedés pedig közepesnek számít. A nehézséget főleg a nagy tengerszint feletti magasság okozza. Ezen a túrán a hegyibetegség legenyhébb tünete, némi fejfájás már jelentkezhet, de a túra napjáig már több napot is eltöltünk nagy magasságban, így a szervezetünknek lesz ideje megfelelően akklimatizálódni.
A gyalogtúrák teljesítéséhez fontos a túrázási tapasztalat, a magabiztos mozgáskoordináció, a szédülésmentesség és a lépésbiztonság. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
A kerékpártúra nehézsége könnyű. Az útvonal aszfaltúton vezet, a legnagyobb részben lejtős szakaszokon.

Szükséges felszerelés:
Öltözet: strapabíró túraöltözet, meleg ruha, polárdzseki, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát és esőnadrág, kényelmes túracipő vagy túrabakancs, valamilyen fejfedő napszúrás ellen (kendő, baseball sapka).
A túracipőd vagy a bakancsod ne legyen új, mert könnyen feltörheti a lábad! Régi, kipróbált lábbelit hozz vagy megfelelően járasd be az újat!
Túrafelszerelés: kisméretű hátizsák a napi kirándulásokhoz, fejlámpa, napszemüveg, fényvédő krém.

Valuta:
Nepál hivatalos fizetőeszköze a nepáli rúpia (NPR vagy Rs). 1 Rs = kb. 2,5 Ft.
Bhután fizetőeszköze a ngultrum (BTR vagy Nu). 1 Nu = 3,5 Ft.
Amerikai dollár kivitelét javasoljuk készpénz formájában, amit a repülőtéren vagy a szállodákban válthatunk be a helyi fizetőeszközre. Csak kis címletű, sérülésmentes és a lehető legújabb kiadású valutákat vigyünk magunkkal.
ATM-ek használatát nem javasoljuk.

Ajánlott költőpénz:
Körülbelül 200-300 USD + a vízumok és a helyszínen fizetendő költségek.
Bhután és Nepál alapvetően alacsony árfekvésű országok. Bhutánban csak nagyon kevés pénzt kell költenünk, mivel az étkezéseket és a belépőket is tartalmazza az utazás részvételi költsége.

Helyszínen fizetendő költségek:
Nepáli vízum: 2 x 40 USD (szükséges 4 db igazolványfényfotó)
Paro, tradicionális fürdő: 20 USD
Kerékpárbérlés Bhutánban: 40 USD
Borravaló a helyi személyzetnek: összesen résztvevőként kb. 50-70 USD.
A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Árak

Az Ön által megadott időpontban és az ahhoz legközelebb eső időszakban az alábbi árak érvényesek.
(Az Ön által válaszott időpont árait tartalmazó oszlopot színessel kiemeltük.)
Bhután
indulási időpontok:

2017-04-14

időtartam: 7 éjszaka
Részvételi díj
Részvételi díj449 900 Ft/fő
Egyágyas felár85 000 Ft/fő
Kötelező járulékok
Repülőtéri illeték99 500 Ft/fő
Repjegy195 000 Ft/fő
Belső repjegy+ill175 000 Ft/fő
LEFOGLALOM
Az ár tartalmazza:
Az utazást bérelt autóbusszal Nepálban és Bhutánban.
2 éjszaka szállást Kathmanduban szállodában, kétágyas szobákban.
5 éjszaka szállást Bhutánban, szállodában, kétágyas szobákban.
7 reggelit, 5 ebédet és 5 vacsorát.
A programban szereplő látnivalók belépőit.
A bhutáni vízum árát valamint az országban kötelezően fizetendő turisztikai díjat.
A bhutáni és nepáli idegenvezetést.
A túravezetést.
Az ár nem tartalmazza:
Az italokat az ebédek és vacsorák során.
A további étkezést.
Az esetleges fakultatív programokat.
A kerékpárbérlést Bhutánban.
A nepáli vízum árát.
A borravalókat és személyes kiadásokat.
A poggyász- és balesetbiztosítást.