Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Belföld - Magazin
A rovat további hírei
Márciusban újabb négycsillagos hotel nyílik a Velencei-tó partján
A Velencei-tóval és a környékkel harmóniában álmodták meg és alakítják ki a Vital Hotel Nautis****superior –t Gárdonyban.A hajóformájú, egyedi formatervezésű szálloda a vendégeket 81 nem dohányzó szobával és a 4 luxus apartmannal várja, amelyek mindegyike erkéllyel, zuhanyzóval, WC-vel, telefonnal, TV-vel, minibárral, széffel felszerelt. Az étteremben kínált finomságok, a bár, a kávézó, a grillkert, a borospince és a söröző széles étel- és italválasztéka biztosítja a kulináris élvezeteket. A házban kétszintes wellnesscentrumot is kialakítanak medencékkel, szaunákkal, „Sweet Harmony” szobával. A beauty részlegen különböző masszázsok, pedikűr, manikűr, fodrászat, kozmetika szolgáltatásai állnak a vendégek rendelkezésére. Aktív kikapcsolódást biztosít a sportpark, a teniszpálya, a squash, a bowling, a fitnesz terem, a játszótér, a világítótoronyhoz kapcsolódó csúszda, amely a kinti medencébe fut. A kertben a medencék mellett, a fák alatt egy kis oázist alakítanak ki függőágyakkal, csobogóval, amely a vendégek nyugodt pihenését szolgálja. A szállodában helyet kap több konferenciaterem - összesen 550 m2-en –, melyek 100-400 fős rendezvényekhez természetes fénnyel és minden szükséges technikával biztosítanak helyszínt, és igény szerint akár szekcionálhatók is.A hotel elsődlegesen a magasabb költési hajlandósággal rendelkező, exkluzív szolgáltatásokat igénylő vendégeket célozza meg, akik az egészségtudatos életmódot, a tartalmas pihenést tartják szem előtt. A szálloda a rendezvény-, konferenciaturizmus és az üzleti élet résztvevői részére is komplex szolgáltatásokat nyújt.Az összesen 1,2 milliárd forintos ráfordítással, 264 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatással épülő szálloda a tervek szerint 2010 márciusában nyitja meg kapuit. A hotelt a Nautis Hotel Kft. építi és üzemelteti majd, amelynek tulajdonos-ügyvezetője egy beutaztató iroda és egy balatoni négycsillagos wellness és konferenciaszálloda tulajdonosa. A ház önerőből és uniós támogatásból épül. Behán István a hotel leendő igazgatója egyelőre a beruházást koordinálja, és a menedzsment összeállításán dolgozik. A szakember korábban Ausztriában és Németországban szerzett szállodaüzemeltetési tapasztalatokat, majd a siófoki Hotel Azúr front office menedzsereként tevékenykedett.
Új szárnnyal bővül a zalakarosi Hotel Venus
A zalakarosi háromcsillagos szálloda jövőre már négycsillagos szobákkal is és új szolgáltatásokkal várja a vendégeket.A Venus Hotel - jelenlegi formájában - mintegy 8 éve kínálja wellness-üdülő szolgáltatásait Zalakaroson. Nyolc esztendő után a szálloda arculata megért a változásra. Ezért a hotel tavaly megkezdte az új, immár ¬négycsillagos, mélygarázzsal is rendelkező APHRODITE szárny építését, mely több mint 30 új lakosztállyal gazdagítja a szálloda kínálatát. Egy év múlva, 2010 decemberében már az új APHRODITE&VENUS név alatt köszöntik a vendégeket. Az új szállodai szárnyban squash-pálya is helyet kap majd. A két szárny közül az APHRODITE "Premium", a VENUS viszont változatlan "Classic" árakkal fog üzemelni. Az Aphrodite szárny szobáinak belsőjét antik tematika szerint alakítják ki, akárcsak a 2009 év végén nyíló, római kori stílusban kialakított, freskókkal díszített élményfürdőt. Az ókor és a reneszánsz lakomáit idézi - szintén már ez év végétől - új éttermük, széles és ízletes választékával, svédasztalos reggeli, és vacsora, valamint a'la carte típusú ebédkínálatával. Mint wellness hotel nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges és kalóriákban szegény táplálkozásra. Három szakácsuk és a konyhai személyzet egyik erőssége, hogy a legváltozatosabb, akár népies ételeket és a számtalan házi süteményt is teljes kiőrlésű, bio- és zsírszegény alapanyagokból alkotják meg. 2011-től tervezik megvalósítani azt a pályázatukat, melynek keretében a hotelben vendégeskedő gyermekek számára a közeli Garabonciás biofarmon honfoglaláskori jurtatábort, valamint múzeum- panoptikumot építenek. A jurtatábor nappali elfoglaltságot kínál a gyermekeknek. Lesz palánkvár /persze várostrommal/, íjászat és-íjkészítés, lovaglás, népvándorlás-korabeli kézművesség, öltözködés, sütés-főzés. A múzeumban makettek és egy "Feszty-körkép"-hez hasonlatos történelmi tabló segítségével mutatják be honfoglaló eleink életét, természetesen szakképzett személyzet segítségével.A felnőtt vendégek számára rövidesen könyvtár-DVD-tárat is biztosítanak. A nagykorú vendégeknek lesz lehetőségük ókori ékszerkészítésre, fegyver-és hajó makettezésre, medencében vívott tengeri csatára, ásatási játékra /a "leletek" hazavihetőek/. A játékos "történelemórák" hitelességéről itt is szakember gondoskodik.
Idegenforgalmi Adó: Fizessenek a nyugdíjasok!?
Egy jogszabályváltozás értelmében jövőre lesznek olyan települések, ahol a 70 év felettieknek is kötelező lesz idegenforgalmi adót fizetniük, míg más üdülőhelyek továbbra is mentességet adnak az IFA alól a szépkorúaknak.Az eddigi szabályozás szerint idáig idegenforgalmi adókötelezettség terhelt a 18 év alattiak és a 70 év felettiek kivételével minden olyan magánszemélyt, aki nem állandó lakosként egy adott önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltöltött. Mivel a helyi adókról szóló törvény módosítását követően megszűnt a 70 év feletti személyek mentessége, ezért ők 2010. január 1-től kötelesek idegenforgalmi adót fizetni. A szabályozás azonban a helyi önkormányzatok hatáskörébe utalja a döntést, és lehetővé teszi, hogy a települések eltérjenek ettől, és helyi rendeletükben a 70 év felettiek számára továbbra is adómentességet állapítsanak meg.A Falusi Turizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) ezért felhívja szállásadó tagjai figyelmét arra, hogy érdeklődjék meg a helyi önkormányzatnál, hogy ők milyen gyakorlatot alkalmaznak, illetve a szövetség arra bíztatja a tagokat, hogy kezdeményezzék a képviselő-testületeknél a mentesség fenntartását.A Napi Turizmus arról értesült, hogy Zalakaroson úgy döntött az önkormányzat, hogy 18 éves kor felett mindenki - tehát a 70 év felettiek – után is felszámítja az IFÁ-t, amelynek mértékén azonban nem változtat, jövőre is 385 forint/fő/éj lesz. Ezzel szemben Gyulán a polgármesteri hivatal tájékoztatása alapján a 70 év felettiek továbbra is mentességet élveznek az IFA alól, igaz, annak mértéke közel 12 százalékkal 340 forintról 380 Ft/fő/éj-re emelkedik.Az önkormányzatok vagy az ifa növelésével, vagy az adófizetők körének szélesítésével, esetleg mindkettővel próbálják meg jövőre növelni bevételeiket, de arra törekedniük kell, hogy a változtatással lehetőleg ne riasszák el a vendégeket. A bevételnövelésre nagy szükségük van, tekintve, hogy jövőre felére csökken az önkormányzatok idegenforgalmi adóbevételének (ifa) költségvetési kiegészítése: a jelenlegi két forint helyett 2010-ben már csak egyet kapnak az államtól.
Intimszauna is van már a gyulai fürdőben
December 13-án 140 millió forintos beruházás eredményeként megnyitotta kapuit a Castello Szaunapark a Gyulai Várfürdőben.A Gyulai Várfürdő Kft. 3-5 éves megtérülési időre, és évi 50 millió forintos bevételre számít. A Castello Szauparkkal a Várfürdőben a szezonalitás hatásait szeretnék csökkenteni. A park szolgáltatásai között lesz két 10-12 személyes infrakabin, 16 személyes, hangulatvilágítással rendelkező gőzkabin, 30 férőhelyes finnszauna, Casanova intimszauna ledes fényjátékkal és ízlésesen erotikus hangulatot árasztó dizájnnal, egyedileg kiépített, kertpanorámás, sótéglával díszített szaunaház, tágas merülőmedence, lábfürdő, Kneipp-taposós skótzuhany, 2 hatszemélyes jakuzzi, régi korokat idéző merülő fadézsák, dézsazuhanyok, infralámpákkal melegen tartott pihenőterasz, ahol a vendégek puha takaróval melegedhetnek, szabadtűzzel rendelkező kandalló tengerparti hangulatot idéző kényelmes fotelekkel, nyugalmat árasztó pihenőszoba látványkandallóval, fűtött padokkal, hang-, és fénytechnikai effektusokkal, melyek garantálják a vendégek relaxációját, minden igényt kielégítő, központi vendéglátó egység koktélokkal, forralt borral, vitamindús italokkal és egészséges ételekkel. A szaunaparkban mindennap különleges szaunafelöntéseket, -szertartásokat (pl. sörös, sós, mézes, stb.) „celebrálnak” a szaunamesterek. A szaunapark mindennap 9-től 19 óráig tart nyitva. A korábbinál sokkal több és színvonalasabb élményt nyújtva újra elindul az éjszakai wellnessfürdőzés is. December 18-ától minden pénteken és szombaton 20 órától 24 óráig a kupolás wellness és a teljes Castello Szaunapark egy belépővel vehető igénybe. Karácsonyi vendégvárásként december 25-étől december 30-áig minden este éjszakai wellness várja a Várfürdő látogatóit.
Újabb milliárdos fejlesztések a sárvári fürdőben
Csaknem 3 milliárd forintos fejlesztést hajtanak végre 2010 végéig a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben, a projekt megvalósítása 899 millió forint támogatást nyert el az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programjának keretében. A támogatási szerződést ünnepélyes keretek között csütörtökön írták alá.A beruházás közvetlen célja, egy olyan többgenerációs fürdő és egészségturisztikai központ létrehozása, ahol a fiatalok és idősek, valamint a kisgyermekes családok egymástól elkülönítve, mégis együtt tudnak pihenni, regenerálódni - mondta el az MTI-nek még a szerződés aláírása előtt Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója. A fürdőfejlesztés meghatározó eleme egy egész éven át működő új családközpontú fedett fürdőszárny, amelyben a gyerekzóna részeként pancsolómedencét, két csúszdával és játékokkal felszerelt gyermekmedencét, ehhez kapcsolódóan pedig a szülők számára egy olyan pezsgőmedencét alakítanak ki, ahonnan figyelemmel kísérhetik gyermekeik fürdőzését - fűzte hozzá. Vancsura Miklós elmondta azt is, hogy az épületszárny emeleti részén kiépülő pihenőrészben lehetőség nyílik majd pihenőrészben filmek nézésére, zenehallgatásra, de a helyiség átmenetileg lezárva alkalmas tehető akár kisebb szakmai tanácskozások, konferenciák megtartására is. Szintén a beruházás részeként átépítik a jelenlegi szabadtéren lévő óriáscsúszdákat, a régi kör alakú hullámmedence átépítésével egy gyermek-élménymedencét alakítnak ki, és egy újabb külső gyógymedencével is kiegészül a létesítmény. Bővül a fürdőben lévő szaunavilág is, további finn szauna, jégbarlang, sókamra, jakuzzi medence és élményzuhany épül, valamint egy vitaminbárt is kialakítanak és bővítik a szaunavilághoz tartozó mediterrán hangulatú pihenőteret is. Vancsura Miklós hangsúlyozta: az építkezés ideje alatt a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő továbbra is fogadja majd a látogatókat és mindent megtesznek azért, hogy a vendégek pihenése zavartalan legyen. (MTI)
Tovább szépül a szombathelyi belváros
Folytatódik Szombathely belvárosának funkcióbővítő megújítása, a fejlesztésre a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretéből elnyert 875 millió forintos támogatással együtt 1 milliárd 490 millió forintot fordítanak 2011 novemberének végéig.A támogatásról szóló szerződést csütörtökön írta alá a szombathelyi városházán Ipkovich György polgármester és Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Ügynökség vezetője, valamint a pályázatban közreműködő konzorciumi partnerek képviselői. A tervek szerint tovább folytatják a Fő téri burkolatfelújításhoz illeszkedően a Kőszegi utca, a Király utca, valamint a Szent Márton utca burkolatfelújítását, és elkészül a Gyöngyös patak menti belvárosi területek rehabilitációja is. A Kossuth Lajos utca 7. számú műemléki épület felújításával bővül a polgármesteri hivatal, az épület földszintjén ugyanis egy uniós és városfejlesztési információs pont nyílik. A Szombathelyi Vagyonhasznosító Zrt. a projekt keretében felújítja a Savaria Art Mozi árkádjai alatt lévő kiskereskedelmi üzleteket, a Kossuth Lajos utca egyik felújításra kerülő épületében pedig újabb üzlethelyiségeket alakít ki. A civil szervezetek kulturális-közösség erősítő programok megvalósításával támogatják a projekt megvalósítását. Ennek részeként a történelmi belvárosban 13 program indul a kulturális élet felpezsdítésére. A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület a projekt keretén belül a város fenntartható fejlesztésével kapcsolatos ismeretterjesztő programokat szervez, a Savaria Tendency Art Group pedig koncerteket és kiállításokat szervez majd a belvárosban. (MTI)
Folytatódik a szegedi belváros rehabilitációja
Aláírták Szeged belvárosi rekonstrukciójának két kivitelezői szerződését a Tisza-parti városban; eszerint a Kölcsey utca és a Reök-palota előtti tér felújítását nettó 233 millió forintért az ATV Szeged Konzorcium vállalta, míg a Mars tér rendbetételét a Merkbau Kft. végzi el 1,2 milliárd forintért.Botka László polgármester elmondta, hogy a belváros rehabilitációja uniós támogatásból, összességében 3,3 milliárd forint értékben folytatódik; az összegből 2,1 milliárd forintot nyertek el a Dél-alföldi Regionális Operatív Program pályázatán, 1,2 milliárd forint pedig az önkormányzat saját forrása. A fejlesztés feltétele volt, hogy a városi beruházás mellett magánfejlesztések is történjenek, ezek közül a legnagyobb az Árkád befektetése, mely 25 milliárd forintból épül majd. Összesen 27 hektárnyi belvárosi terület újul meg, és 7.800 négyzetméternyi zöld területet alakítanak ki. A 3,3 milliárd forintos projektet négy építési tenderre osztották, melyből kettő kivitelezési szerződését írtak alá szerdán. A Kölcsey utca- Reök-palota előtti tér rekonstrukcióját az ATV Szeged Konzorcium vállalta nettó 233 millió forintért. A konzorcium vezető tagja az Arcadom Építőipari Zrt. A munkálatok december 1-jén kezdődnek és a tervek szerint 2010 áprilisára készülnek el. A Kölcsey utcában díszburkolattal ellátott sétálóutcát alakítanak ki, melyet díszfákból álló fasor szegélyez majd. Az így kialakított utca elvezet a Regionális Összművészeti Központhoz (REÖK), amely előtt városi rendezvényteret alakítanak ki. A tér új burkolatot kap, új zöldszigetek létesülnek, padokat és ivókutat helyeznek ki. A fejlesztés keretében megújul a közmű hálózat, és zöld díszkandeláberek elhelyezésével a közvilágítási hálózat is. A Mars tér átépítésére a legjobb ajánlatot a Merkbau Kft. adta, a tér átalakítása 1,2 milliárd forintból valósul meg. Ebből egy 4.600 négyzetméteres nagycsarnokot, és egy 510 asztalos elárusító helyet alakítanak ki. Emellett egy 13 ezer négyzetméteres parkosított parkoló is készül, valamint egy rendezvénytér jövő őszre. A belvárosi rekonstrukciónak további két tendere lesz még. Önállóan pályáztatják meg a Guttenberg utca átépítését, valamint a Londoni körút és a Hajnóczy utca nagykereszteződését. A projektet a város megbízásából annak cége, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. koordinálja. (uniospenz.hu)
Játszóházhálózat épül a Balatonnál
Újdonságnak számít, hogy télen-nyáron működő interaktív játszóházhálózat épül ki a Balatonnál az üdülőrégió 11 településén, amelyet a jövőben szeretnének bővíteni - hangzott el az első játszóház átadásakor Balatonalmádiban kedden.A 28 millió forintos költségvetésű projekt minta játékterét Suchman Tamás, a Balatoni Regionális Tanács (BFT) elnöke adta át Balatonalmádi alpolgármesterének, Hoffmann Gyöngyinek. A politikus kifejtette, kiemelt figyelmet kell fordítani a gyerekekre a régió turisztikai kínálatának fejlesztésekor, hiszen a Balaton a családok üdülőparadicsoma. Elmondása szerint a gyerekek egész évben történő szórakoztatásának, játékos oktatásának céljával kiépülő játszóházhálózatra a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium által biztosított keretből a BFT nyújtott 85 százalékos, 24 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást az önkormányzatoknak. A Játékos Balaton néven futó programban részt vevő települések - Balatonalmádi, Balatonederics, Balatonfüred, Balatonfűzfő, Balatonlelle, Fonyód, Keszthely, Marcali, Siófok, Tapolca és Vonyarcvashegy - kedden kapták meg az eszközöket a saját játéktereik kialakításához. A 26 játékelemből álló játszóházakban animátorok segítik és felügyelik a gyerekeket, akik játékos formában ismertetik meg a Balaton természeti és kulturális értékeit, múltját és jelenét. A tervek szerint egységes marketingstratégiával és arculattal újabb játéktereket alakítanak majd ki, attól függően, mennyi támogatást sikerül még szerezni a célra. A játékok tervezésében és gyártásában résztvevő Molnárné Perus Zsuzsanna elmondta, tele van újabb ötletekkel. A minden korosztály által élvezhető játékterek nyáron a strandokon kerülnek kialakításra, a hideg hónapban pedig településtől függően különböző önkormányzati intézmények biztosítanak hozzá helyiséget. Balatonalmádiban a helyi kulturális központban és könyvtárban kapott helyet a minta játszóház. (MTI)
Új, nemzetközi tömegeket vonzó turistaattrakció épülhet hazánkban
Attila fapalotájának tápiószentmártoni felépítését is támogatta egyebek mellett pénteki ülésén a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács (KMRFT).Az egymilliárdos, civil kezdeményezést követően felkarolt projektről, illetve egy, a KMRFT által támogatott másik beruházásról - a csepeli szabad kikötő fejlesztéséről - a kormány hozza meg a végső döntést - mondta Steiner Pál, testület elnöke, aki hozzátette, hogy a fejlesztési tanács támogatja az úgynevezett Baross Gábor-program indítását is, melynek fő célja az új műszaki technológiák elterjesztése. Különleges és akár egymillió embert is "megmozdító" turisztikai látványossággá válhat Attila fapalotájának felépítése - mondta a 85 százalékos arányban uniós pénzből megvalósuló projektről Steiner Pál, akinek a közlése szerint a regionális fejlesztési tanács külön is "díjazta" , hogy a beruházást civilek kezdeményezésére tűzhették napirendre.Az ötlet hátterében az a legenda áll, amely szerint Tápiószentmárton térségében találták meg az aranyszarvast - tette hozzá a tanács elnöke. A számos munkahelyet teremtő építkezés költségének önrészét egy helyi alapítvány állja. A legendából ismert domb, illetve a ház minden részletében megfelel majd az eredeti építménynek - mondta Steiner Pál, jelezve: a kormány várhatóan egy hónapon belül tűzi napirendjére a kreatív ötletet. Ha pozitív döntés születik az ügyben, rövid időn belül elkészül a megvalósulási tanulmány, 2012-ben pedig már az avatásra is sor kerülhet. (MTI)
Sikeres volt a 13. alkalommal megrendezett Csabai Kolbászfesztivál
Október 22-25. között 13. alkalommal rendezték meg a Csabai Kolbászfesztivált, amelyet Varga Zoltán önkormányzati miniszter és Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere nyitott meg.Az eseményen részt vett Gráf József, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter, továbbá a Magyar Turizmus Zrt. részéről Dr. Róna Iván vezérigazgató is, aki a kolbásztöltő verseny szombati értékelésén mondott köszöntőt. Az idei fesztiválon – amely minden évben a helyi gasztronómia csúcsát jelentő kolbász köré épül, de úgy, hogy megjeleníti a tágabb városkörnyék, a megye tárgyalkotó és színpadi produkcióként élő népművészetét – minden eddigi rekordot megdöntve 420 csapat mérkőzött meg egymással, hogy ki tudja a legfinomabb kolbászt elkészíteni.Az idei Kulturális Turizmus Éve „Bor és gasztronómia” pilléréhez is szorosan kapcsolódó fesztiválra mintegy 100.000 látogató – bel- és külföldi vendégek egyaránt – volt kíváncsi, Békéscsaba 100 km-es körzetében valamennyi szálláshely megtelt - értesült a Napi Turizmus a Magyar Turizmus Zrt.-től.A szervezők által készített turisztikai hatásvizsgálat is alátámasztja a rendezvény turisztikai jelentőségét, hiszen kiderül belőle, hogy egyre nagyobb számban érkeznek vendégek 100 km-nél távolabbról. A Magyar Turizmus Zrt. kiemelt feladatának tartja a nagy turisztikai vonzerővel rendelkező események népszerűsítését. A több tízezer vendéget vonzó régiós rendezvények – úgy mint a Csabai Szövegdoboz: Kolbászfesztivál egyrészt a régió vendégforgalmát erősítik, másrészt aktívan formálják a régió, így egész Magyarország pozitív turisztikai arculatát. Az MT Zrt. a fesztiválok kedvező turisztikai hatását figyelembe véve - a turisztikai szakmában tevékenykedők megkérdezése alapján - a 2010-es évet a Fesztiválok Évének szenteli. További információ: www.kolbaszfesztival.eu
Létrejött Magyarország legújabb natúrparkja
Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter felavatta Magyarország legújabb natúrparkját, a Cserhát Natúrparkot csütörtök délelőtt Hollókőn.A natúrpark címet 22 Nógrád megyei település kapta meg. A címet viselő települések nagy hangsúlyt fektetnek a turizmusra, fontosnak tartják a térség természeti, táji értékeinek megőrzését, illetve az egészséges környezet fenntartható használatát és szükséges fejlesztését. A Cserhát Natúrpark 22 község területét foglalja magában, kiterjedése több mint 38 ezer hektár. „A natúrparkok a természetben történő aktív kikapcsolódást, felüdülést, gyógyulást, fenntartható turizmust, a természetvédelmi oktatást, nevelést, ismeretterjesztést és a természetkímélő gazdálkodást szolgálják. A natúrpark címmel rendelkező településeken élők nagyobb eséllyel indulhatnak a területfejlesztési, gazdálkodási, kulturális, turisztikai pályázatokon.”- mondta el Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtök délelőtt Hollókőn, amikor felavatta Magyarország legújabb natúrparkját, a Cserhát Natúrparkot. A natúrparkok 1997-ben jelentek meg Magyarországon európai mintára. Magyarországon jelenleg 4 hivatalosan minősített natúrpark működik: a Vértesi Natúrpark, az Írottkő Natúrpark, a Sokoró-Pannontáj Natúrpark és a Cserhát Natúrpark. A natúrpark név használatát a környezetvédelmi és vízügyi miniszternél lehet kérelmezni a tervezett natúrpark szakmai dokumentációjával, a természetvédelmi törvényben foglaltak szerint. A natúrpark önkormányzatok, civil szervezetek és magánszemélyek által létrehozott közhasznú alapítvány vagy egyesület keretében fenntartott terület, amelynek elsődleges célja a térség természeti, táji értékeinek megőrzése, továbbá a védelem által biztosított szép, egészséges környezet fenntartható használata és szükséges fejlesztése. Feladataiban más, mint a nemzeti park, a natúrpark nagyobb hangsúlyt fektet a turizmusra, a hagyományos természetkímélő gazdálkodás, a falvak hagyományainak, szokásainak, kézművességének, népi építészeti értékeinek, tájképi környezetének megőrzésére. A Cserhát Natúrpark koordinációs feladatait a Cserhát Natúrpark Közhasznú Alapítvány látja el. Az alapítvány célja, hogy a natúrpark településein olyan szolgáltatási formák alakuljanak ki, amelyeken keresztül a lakosság, vagy legalábbis annak vállalkozó szellemű része megélhetéshez, jövedelem-kiegészítéshez jusson. A gazdasági előnyök a térség lakói számára a szelíd falusi turizmusban, a pihenésben, üdülésben, ökoturizmusban, szolgáltatásokban, helyi termékekben jelentkeznek. A Cserhát Natúrpark 22 község területéből áll, kiterjedése több mint 38 ezer hektár. A csatlakozó települések: Alsótold, Becske, Bér, Bokor, Buják, Cserháthaláp, Cserhátsurány, Cserhátszentiván, Ecseg, Felsőtold, Garáb, Herencsény, Hollókő, Kozárd, Kutasó, Magyarnándor, Nagylóc, Nógrádsipek, Rimóc, Szanda, Terény és Varsány. A Cserhát Natúrpark a Cserhát keleti és északi középhegységi illetve dombvidéki jellegű részeit foglalja magában. A természeti viszonyok és az emberi tevékenység olyan egyedi kultúrtájat alakított itt ki, ahol természeti értékek tárháza maradt fenn napjainkig. A természeteshez közeli erdők és az évszázadok óta művelt szántók, legelők, rétek egyaránt értékes növény- és állatfajoknak nyújtanak otthont. Bővizű források, természetesen kanyargó patakok, évszázados kocsányos tölgyek és elfeledett ízeket kínáló, régi gyümölcsfajták találhatók a területen. Az új természeti régió nem csak biológiai értékekkel, hanem néprajzi különlegességekkel is rendelkezik. Itt található a népi építészetéről híres Hollókő és Terény, de a többi falu is sok palócházzal büszkélkedhet. A Hollókőn fennmaradt 17-18. századi hagyományos településforma és építészet tette érdemessé az ófalut és táji környezetét arra, hogy –a hazai helyszínek közül elsőként- 1987-ben felvételt nyerjen az UNESCO világörökségi listájára. A legszebb magyar népviseletek közé tartozik a bujáki, a rimóci, a hollókői. Az idősebb korosztály még ma is népviseletben jár Varsányban, Nógrádsipeken, Herencsényben, de a fiatalok is örömmel öltik fel nagyszüleik ruházatát az ünnepeken. Jellegzetes a vidék tájkonyhája is. A natúrpark falvaiban várak, árpádkori templomok, kastélyok, kúriák csalogatják az érdeklődőket. Mindezek megbecsülését, megőrzését, fenntartó hasznosítását mozdítja elő a natúrpark megalakulása.
Kaposvár - „A tapintható város”
A fogyatékkal élő személyek aktív részvételének elősegítése a turizmusban egyre sürgetőbb feladat a szakemberek számára. A Tourinform Kaposvár legutóbbi pályázatával hatalmas lépést tett ez ügyben. A vakok és gyengénlátók számára lehetővé vált kézzel tapintva és fülhallgatóval meghallgatva végigjárni, megismerni Kaposvárt. A megvalósítás időszakában a Tourinform irodával együttműködött a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete, akik tesztelték a turisztikai anyagok alkalmasságát, használhatóságát.A projekt három fontos elemből, illetve eszközből áll.A „Kaposvár” turisztikai kiadvány egy formailag leegyszerűsített, Kaposvárról szóló általános turisztikai információkat tartalmazó Braille írásos brossura. A Braille írásból adódóan a kiadvány külsőleg teljesen eltér a szokványos szóró- és propagandaanyagtól. Hozzá szorosan kapcsolódik a dombornyomásos Kaposvár belváros térkép. Speciális térkép, kézzel tapinthatóak a belváros nevezetes helyei, épületei, utcái. Ennek segítségével önállóan, információkkal ellátva képes közlekedni Kaposváron a látássérült turista. Harmadik elem az audio-guide, amely mint egy elektronikus idegenvezető, sétaútvonalon mutatja be a belvárost, s annak nevezetességeit. A kiadványhoz és a hanganyaghoz a látássérült turisták térítésmentesen jutnak hozzá a Tourinform-Kaposvár irodában. A brosúrák és a térképek terjesztésében a Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága is közreműködik. A projekt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.