Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Belföld - Magazin
A rovat további hírei
Júliusban nyit Magyarország első ártéri kalandparkja
A Tisza-tó vadregényes szigetén júliustól várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat a Robin KalandSziget.Az ártéren, mintegy 20 hektáron épült Robin KalandSziget kicsiknek és nagyoknak, egyéneknek és közösségeknek is egész napos szórakozási lehetőséget kínál. A különleges, kalandos vagy épp extrém kikapcsolódásra vágyók kipróbálhatják magukat akár az adrenalin-növelő kerékpáros triálpályán, a különböző nehézségi szintekből álló erdei kötélpályákon, vagy az olyan egyedülálló vízi attrakciókon, mint a water walker, a vízicsopper vagy a vízikenguru. A zorb pedig a háromdimenziós száguldás szerelmeseinek ajánlott. Ezek mellett mászótorony, számháború-, minigolf- és íjászpálya, valamint tanösvény is várja az ide érkezőket. Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósult kalandpark vízi úton, komppal vagy csónakkal közelíthető meg. Az egyedülálló, 20 élményelemes komplexum egyik fő attrakciója az a nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas 15 méter magas kültéri mászófal, amely erőt, ügyességet és bátorságot egyaránt igényel. A fal tetején, a 17 méter magasan megépített kilátóból gyönyörködhetnek a kalandot keresők a Tisza-tó csodálatos állat- és növényvilágában, ahonnan aztán 300 és 400 méter hosszú drótkötél csúszdán ereszkedhetnek le a résztvevők. A Császlód-sziget kuriózuma az erdei kalandpálya, amely gyerekeknek és felnőtteknek, különböző nehézségi szinteken 140, egyenként 10-12 méteres játékot foglal magában kb. 1500 méteres hosszúságban. Látványos és különleges a sziget belsejét védő töltés tetején mintegy 1800 méter hosszú erdei tornapálya és a fák lombkorona szintjére épített magaslati kötélpályás tanösvény is. A sziget változatos növénytársulásai között kanyarog a 2 kilométer hosszú pallóút, amelyen végigsétálva láthatjuk a fák törzsén a házigazda Robin Hód rágásnyomait is. A zorbbal zorbonauta lehet, aki a hatalmas, átlátszó gumigömb belsejében vállalja a háromdimenziós száguldást a dombon lefele, és állítja a világot a feje tetejére. A számháború- vagy a minigolf pálya, a húzódzkodó vagy a fekvenyomó pad pedig további sportlehetőséget kínál a mozgás szerelmeseinek. Az erdei vidámpark egy időben akár 600-800 vendég fogadására is alkalmas.
Megették a kolbászból készült kerítést
Négy napig tartott és vasárnap ért véget a 14. Csabai Kolbászfesztivál.Október 28 és 31. között rendezték meg a Csabai Kolbászfesztivált Békéscsabán, bemutatva a térség gasztronómiai és kulturális hagyományait. A fesztiválon élelmiszeripari, turisztikai, valamint népművészeti kiállítást és vásárt is rendeztek.Még a kerítés is kolbászból volt az egyik kiállítónál Békéscsabán, a 14. Csabai Kolbászfesztiválon. Békéscsabán a Városi Sportcsarnok és környéke igazi és műkedvelő hentesekkel és mészárosokkal telt meg, számtalan program zajlott a különböző helyszíneken.Az egyik sátorban legalább száz asztalnál sürgölődtek nagyon jókedvű asszonyok, lányok és férfiak, egymás hátát lapogatták, a térdüket csapkodták és féktelen jókedvükben táncra is perdültek. A többiek szaporán vágták a húst, töltötték a hurkát, kolbászt.Távoli megyékből és szomszédos országokból is érkeztek erre a rangos fesztiválra, nem nézték ki hazai, ki nem, csak kínálgatták a hazait az idegeneknek is. A másik sátorban már a legjobb nevű húsipari cégek kínálták portékáikat, és mindenhol folyt a sör, a bor, a pálinka.Különböző bemutatókkal kápráztatták el a nagyérdeműt, könyveket dedikáltak, Nagy Bandó András azt kérdezte, miért is van az, hogy egy nap lefényképezik 340-en, de a könyvéből csak hárman vettek.A Csababusz autóbusza városnézésre vitte az érdeklődőket, akik idegenvezetővel járták be a várost, és még arra is volt idő, hogy megcsodálják Munkácsy Mihály festményeit.Buszokkal, és a népszerű fesztiválvonattal érkeztek a vendégek, egészségvédelmi szűrőprogramok, tombola, fesztiválbusz, koncertek kínálatai várták őket, a turizmussal és vendéglátással foglalkozó irodák tájékoztatókkal látták el őket. Pontos adatok még nincsenek arról, hogy hányan fordultak meg a vásári forgatagban a három nap alatt, de arra már most esküsznek a szervezők, hogy többen, mint tavaly, pedig akkor sem voltak kevesen.
Víz alatti múzeum Budapesten
Víz alatti régészeti múzeum nyílik az Országházzal átellenben horgonyzó Debrecen (Ex-Kassa) hajón.Kormány- és viharszimulátor, kipróbálható távvezérelt mélytengeri kutatórobot, szakkönyvtár, fotó- és videóarchívum, e-múzeum, melegkonyhás étterem és kávézó is lesz az ország első hajómúzeumában, mely az alapítók szándéka szerint nemcsak kiállítóterem, hanem a tenger szerelmeseinek - hajósoknak, felfedezőknek, kalandoroknak - a találkozóhelye, kulturális központ is lesz - hangzott el a dunai hajó fedélzetén tartott szerdai projektnyitó sajtótájékoztatón.Szalóky K. Attila, az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület elnöke elmondta, hogy a hajó 300 millió forintos felújítása és múzeumi átalakítása decemberben kezdődik el, s az intézmény jövő májusban nyithatja meg kapuit. A beruházás 84 százalékos uniós finanszírozás mellett valósul meg.A teljesen akadálymentes múzeumban összegyűjtik majd a hazai közgyűjtemények raktáraiban porosodó vízi leletanyagot, emellett a környező országok múzeumi anyagából is szerveznek majd időszaki kiállításokat, és a magyar víz alatti kultúrát is "körbeutaztatják" külföldön - ismertette a terveket Szalóky K. Attila, aki beszámolt arról is, hogy a belépőjegyek áráról egyelőre nem döntöttek, de megpróbálnak majd ezer forint alatt maradni.De mit adtak nekünk a rómaiak?Gresiczki Péter múzeumigazgató arról beszélt, hogy Magyarország víz alatti öröksége meglepően sokszínű, többek között annak köszönhetően, hogy a római limes a Duna vonalát követte. "Kevesen tudják, hogy Hadrianus császár uralkodása előtt itt, Aquincumban volt városparancsnok, palotájának nyomai megtalálhatók a víz alatt. De rejt római emlékeket a Balaton is" - mesélte a leendő hajómúzeum vezetője, aki szerint az egyedülálló kiállítás jelentősen növelheti Budapest turisztikai vonzerejét, emellett szerepet kaphat az iskolai oktatásban is.Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár a projektnyitón üdvözölte és a tárca támogatásáról biztosította a "komoly magyarországi előzmények nélküli projektet". Elmondta, hogy 2030-ra reálisan tíz százalékra bővíthető a vízi közlekedés részaránya Magyarországon, ami azért kívánatos, mert ez a legkörnyezetkímélőbb és egyik legolcsóbb közlekedési forma. Hozzátette, hogy a vízi utak fenntartása a jövő évi büdzsében már külön költségvetési sorban szerepel majd, "bár az ország jelenlegi gazdasági helyzetéből adódóan egyelőre korlátozott forrásokkal". (MTI)
Élményvonattal a kolbászfesztiválra
A MÁV Nosztalgia Kft. a 14. Csabai Kolbászfesztiválra október 30-án, szombaton élményvonatot indít a Nyugati Pályaudvarról.Az egynapos kirándulás során különleges programsorozat várja a vendégeket, hagyományőrző, szórakoztató előadások, borvigadalom, és természetesen a kiállító vendéglátók disznótoros kínálata és a hentes üzemek autentikus termékei. Ezen kívül mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás és játékos gyerekprogramok is gazdagítják a fesztivál kínálatát."A MÁV Nosztalgia Kft. 2010-es koncepciójában szerepeltek a fesztivál és élményvonatok, így örömmel működtünk együtt a Kolbászfesztivál szervezőivel, és biztosítunk fesztiválhangulatot már a vonaton is a kolbászcsemegével, a borkínálattal és a zenekarral" - mondta Szendrey András, a MÁV Nosztalgia ügyvezetője. Testnek és a léleknekA kolbászfesztiválon tavaly 80 ezer látogatót fogadtak, a vendégek egytizede Budapestről érkezett. Hégely Sándor fesztiváligazgató szerint a sok érdeklődő miatt idén döntöttek úgy, hogy a fesztiválra különleges utazási lehetőséget biztosítanak és ezért kezdték meg együttműködésüket a MÁV Nosztalgiával. Békéscsaba városa a gasztronómia mellett számtalan látnivalóval is várja vendégeket, itt található Közép-Európa legnagyobb klasszicista evangélikus temploma, emellett érdemes ellátogatni a Munkácsy Mihály Múzeumba is, ahol a művész több képe is megtalálható.
Balatonfüred és Paloznak a legvirágosabb
Az ünnepélyes díjkiosztóval hivatalosan is lezárult a 17. alkalommal meghirdetett Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny.Az idén már 20. alkalommal kapcsolódtunk be az Európai Virágos Városok és Falvak versenyébe. A hazai verseny két tavalyi győztese nagyon jól szerepelt a nemzetközi megmérettetésben, Sopron ezüst, Lipót aranyat szerzett. A következő nemzetközi versenyen a két idei győztes, az ünnepségnek helyet adó Balatonfüred és közeli Paloznak község képviseli az országot.A korábbi nemzetközi sikerekről a mozgalom fővédnöke, Kunczené Fellegi Katalin beszélt, majd Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója méltatta a verseny jelentőségét. A vendég nem egy-egy szálloda miatt megy el egy településre, ezért rendkívül fontos, hogy gondozott, szép környezetben fogadják mindenhol. Ebben sokat segít az MT Zrt. által már az indulásnál felkarolt mozgalom, melynek támogatását a jövőben is biztosítani fogják.Az idei győztes város, Balatonfüred képviseletében szóló Dr. Bóka István polgármester a sikerüket többek között annak tulajdonította, hogy az épített környezet mellett nagy figyelmet fordítottak a természeti környezet megújítására is. Parkokat, sétányokat újítottak fel, még a bevásárló központ előtt is egy igényes sétány alapjait rakták le, felújították a strandok zöldterületeit. A rendezett környék nemcsak a turizmus szempontjából, az itt élők életminősége miatt is fontos.Czeglédy Ákos, a győztes község, Paloznak vezetője a lakosság és a civil szervezetek bevonásának fontosságát emelte ki, mert csak közös munkával lehet a fenntarthatóságot biztosítani.DíjesőAz Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága Tiszadobot és Kunszigetet jutalmazta, az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottsága pedig Kisbajom község önkormányzatának munkáját ismerte el.A Belügyminisztérium Százhalombattának, Herceghalomnak, Cigándnak, Nyergesújfalunak, Szekszárdnak és Kondorosnak nyújtott át díjat, a személyi elismerést Nagy Zsolt, Sopron város főkertésze kapta, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy Sopron Megyei Jogú Város a 2010. évi európai versenyben ezüstérmet szerzett.A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi díját Tokaj és Ludányhalászi, míg a hagyományos magyar növény és virágkultúra megőrzéséért Makó és Kisharsány kapott díjat. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális díját Nádasdladány kapta, míg a környezettudatos oktatás megvalósulásáért két óvoda és három általános iskola munkáját emelték ki.A Magyar Turizmus Zrt. díjait Horváth Gergely vezérigazgató adta át Debrecen és Szarvas képviselőjének. Budapest főváros díját a XIII. kerület nyerte el.A díjátadó ünnepségen Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége felolvasta Orbán Viktor üzenetét, ami stílszerűen a Hajrá Virágos Magyarország! felkiáltással zárult. Lévai Anikó egyúttal átadta a miniszterelnök díjait Hajdúszoboszlónak és Lövőnek.Idén először történtAz idén először került átadásra a "Magyarország legszebb főtere, főutcája" díj, melyet a Virágos Magyarországért Szervező Bizottsága és a Magyar Turizmus Zrt. közösen alapított. A 2010. évi nyertes Kaposvár városa lett. Budapest Főváros Önkormányzata a "Budapest legszebb főtere" díjat a XX. kerületnek, Pesterzsébetnek ítélte oda.A Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának legmagasabb díját, az Arany Rózsa-díjat Budaörs, Gyula, Hidvégardó, Fehértó, Csesztve, Balatonföldvár és Bábolna kapta. Ezt a díjat régiónkét csak az az egy település kaphatja meg, amely évek óta kiemelkedő eredményt mutat fel a környezetszépítésben.
Jeges széllel szemben küzd a budapesti szállodaipar
A sok újonnan nyíló szálloda, az elhúzódó kedvezőtlen gazdasági környezet a már bevezetett szállodáknak is nehéz helyzetet teremt. Az elmúlt években kemény munka árán elért kihasználtságot most nagyon nehéz tartani. A gazdasági problémák európai megjelenése óta jeges széllel szemben küzd a budapesti szállodaipar- nyilatkozta Robert Jöbstl a Starlight Suiten tulajdonosa Budapesten. A trend 2011-ben, a következő üzleti évben is folytatódik. Az árak esése sajnálatos módon minden szegmensben és kategóriában jellemző. A legkönnyebb út, hosszú távon a leginkább meggondolatlan lépés, a komplikált gazdasági helyzet ellen csupán az erőteljes árcsökkentéssel és nagy árengedményekkel védekezni. Bár tendencia, hogy a szobaárak a szállodák ádáz árversenyének esnek áldozatául, néhány profi módon üzemeltetett szálloda mégis elmondhatja, hogy sikeresen zárta az elmúlt éveket. A Mérleg utcában található Starlight Suiten Hotel Mérleg teljesen más irányt próbál mutatni. A ma már 10 éves múltra és kitűnő üzleti eredményekre visszatekintő 54 szobás hotel, szilárd helyet szerzett magának a budapesti 4 csillagos üzleti hotelek között. A Starlight a válság kezdete és az eredmények visszaesése óta messzebbre tekintő vállalkozói szemlélettel, célzottan a szálloda minőségébe fektet, arra helyezve a hangsúlyt. Úgy gondoljuk, emelte ki Madarász Melinda a hotel igazgatója, hogy az adott gazdasági helyzetben a Business Suite minőségen túl, egy motivált, szakmailag magas szinten képzett személyzet is segíti a vállalatot, nemzetközi törzsvendégeinek megtartásában, valamint új partnerek szerzésében. 2010-ben stratégiánk sikerét a 70 %-os éves kihasználtság, a terméknek megfelelő átlagár és mindenekelőtt az elégedett törzsvendégek bizonyítják. A hotelek rövidlátó vezetői döntései átgondolatlanok, évekbe telhet majd a szolgáltatást megfelelő, a befektetők elvárásait is kielégítő szintre hozni. Ugyanakkor a jóval alacsonyabb szobaárak mellett nehezebb lesz a megszokott szállodai színvonalat is fenntartani - tette hozzá Robert Jöbstl.
Elbánt az idei szezon a balatoni hajózással
Szokatlanul rossz nyári szezont zárt idén a balatoni hajózás.A Balatoni Hajózási Zrt. személyhajóin augusztus végéig 13,9 százalékkal kevesebben utaztak, a diszkóhajók forgalma 6,2 százalékkal csökkent, a gyerekhajó-programokon 17,3, az egyéb programhajózásokon 24,7 százalékkal kevesebben vettek részt, mint az elmúlt év hasonló időszakában, a legkevésbé a kerékpáros- és vitorlásturizmust tépázta meg a rossz időjárás és a gazdasági válság.Horváth Gyula, a 22 tóparti önkormányzat tulajdonában lévő társaság vezérigazgatója úgy fogalmazott pénteken: 40 éve nem volt ilyen rossz szezon. A rossz idő miatt elmaradt több nagy balatoni rendezvény, a május közepi rendkívüli vihar megszaggatta a cég kikötői védműveit.A hajózási cég főbb üzletágai a menetrendszerinti hajózás, a kompközlekedés, a rendezvényhajózás és a vitorláskikötők üzemeltetése. A társaság 22 személyhajó-kikötőjében 23 személyhajó, 1 gyorshajó, 4 komp és egy kalandvitorlás közlekedik.Az idei hajózási főszezonban 17 útvonalon, napi 91 hajójárat közlekedett, az utasok háromnegyede volt belföldi turista, kétharmaduk fizetett üdülési csekkel. A cég vezetése az idei évre 1,9 milliárd forintos forgalmat tervezett, amiből várhatóan 1,77 milliárdot sikerül majd teljesíteni. A kiadások maximális lefaragásával is csak "jó ha a felét sikerül teljesíteni" a tervezett 95 millió forintos adózás előtti eredménynek - mondta Horváth Gyula.Jól megy a kerékpárnak és a vitorlázásnakA legkevésbé a kerékpáros-, és vitorlásturizmust tépázták meg az idei év nehézségei: a személyhajókon augusztus végéig több mint 9.200 kerékpárra váltottak jegyet, a kompokon pedig 30.714 kerékpárt szállítottak, ami az előbbi esetben 2,5 százalékos csökkenést, az utóbbiban 1,3 százalékos növekedést jelent az előző évi adatokhoz képest. A társaság kikötői ágazata szerepelt a legjobban, árbevételük 9,4 százalékkal nőtt.Idén - az országos tendenciáknak megfelelően - visszaesett a Balatonon is a rendezvényforgalom. A hajón megtartott, vendéglátást is igénylő rendezvények bevétele a hajózási társaságnál 30,6 százalékkal volt kevesebb, mint a bázisidőszakban.A Szántód-Tihany között járó kompok 725 ezer utast, és 245 ezer járművet szállítottak, ami az előbbi esetben 5,2, az utóbbiban 6,7 százalékos visszaesést jelent.A cég szálláshelyein - a siófoki Móló Hotelben, a balatonszemesi Hattyú kempingben és a balatonboglári Sellő kempingben - a vendégforgalom 9,4, míg a vendégéjszakák száma 16,1 százalékkal csökkent a 2009 évi adatokhoz képest.
Nyit a Saliris Resort****
Európa egyetlen sódombja mellett fogadja vendégeit június hatodikától a Saliris Resort**** Spa & Conference Hotel Egerszalókon. A 2005-ben elindított beruházás eredményeként megvalósuló komplexumra érdemes volt ennyit várni, a szokatlanul csendes, fenyõerdõkkel körülvett 17,5 hektáros területen elterülõ, a páratlan környezethez méltó, színvonalas létesítmény egyedülálló élményekkel gazdagítja az odalátogatót. A megvalósítás során komoly hangsúlyt fektettek a természettel való harmóniára, a szállodába belépve hatalmas belsõ terek fogadnak, melyeket átjár az óriási ablakokon beáramló természetes napfény. A berendezés stílusa a klasszikus elegancia jegyében született, Kiss Zoltán szállodaigazgató elmondása szerint nem is véletlenül. A manapság divatos élénk színek és vonalak helyett a "békebeli" igényesség megteremtése volt a cél, ennek szellemében a természet színei, és a természetes anyagok dominálnak. A Saliris Resort**** voltaképpen három fõ részbõl áll, a hotel mellett thermal spa és thermal strand áll a látogatók részére. Mint megtudtuk, a névválasztás is az igénybe vehetõ szolgáltatások sokszínûségére utal, a latin "sale", azaz "só", illetve az "iris", vagyis "szivárvány" szavak egyesítésébõl született. És valóban, szolgáltatásokban nincs hiány, 203 szoba (köztük elnöki lakosztály, 9 apartman, valamint 3 akadálymentesített, mozgássérültek számára kialakított szoba) várja a vendégeket 32" televízióval, minibárral, szobaszéffel, telefonnal, nagy sebességû internet-kapcsolattal, valamint elõkerttel, illetve terasszal. A rendezvényszervezõk sem szûkölködnek a lehetõségekben, összesen 11 terem 790 m2-en fogadja a konferenciára, találkozóra érkezõket, a 300 fõt befogadó étterem pedig garantálja, hogy nagyobb csoportok esetén se okozzon gondot a kényelem biztosítása, pláne hogy 100 m2-es exkluzív terem, továbbá egy 250 és egy 230 m2-es különterem is csatlakozik hozzá.A koronát a világszínvonalú gyógy-, és wellnesfürdõ helyezi fel, összesen 1900 m2 vízfelület, 17 kül- és beltéri medence, gyógyvizes ülõmedence, barlang medence, pezsgõfürdõ, élménymedencék, gyerekmedencék, Kneipp medencék és visszhangmedencék exkluzív szolgáltatásokkal kiegészülve biztosítják a kellemes idõtöltést valamennyi korosztály számára.
Elkészült a vasfüggöny túraútvonal második magyarországi szakasza
Elkészült a vasfüggöny nemzetközi túraútvonal második magyarországi szakasza, melynek részeként átadták a velemi látogatóközpontot is - tájékoztatta az MTI-t hétfőn Lukács Gábor, a Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) munkatársa, a túraútvonal létesítésének egyik szervezője.A túraútvonal Fertőrákostól Felsőszölnökig vezető első szakaszát még 2006 augusztusában avatták fel és várhatóan május közepére készül el teljesen északon Fertőrákostól Rajkáig, délen pedig Felsőszölnöktől Gyékényesig vezető szakasz is járhatóvá válik a "bakancsos turisták" számára - mondta. Hozzáfűzte: a túraútvonalat fehér alapon zöld színű sáv jelzi, a becsatlakozó útvonalakat és közeli turisztikai látványosságokra, például várromokra a szokásos turista jelzésekkel és információs táblákkal hívják fel a figyelmet. Lukács Gábor elmondta azt is, elsősorban a fiatalok számára szolgál az a látogatóközpont, amelyet az MMIK volt velemi alkotóházában alakítottak ki 4 millió forintos költséggel, ahol tablók, térképek és fényképfelvételek és egy oda telepített szerver segítségével mutatják be a "vasfüggönyt" vagyis az egykori keleti blokkot Nyugat-Európától elválasztó technikai határzárat. Az Európai Parlament még 2005-ben hozott határozatot arról, hogy a volt vasfüggöny nyomvonalán a Balti-tengertől egészen a Fekete-tengerig 6800 kilométeres hosszúságban létesüljön egy túraútvonal. Lukács Gábor szerint ennek a tervnek a megvalósítása akár még évtizedekbe is telhet, hiszen az útvonal olyan országokon is áthalad, amelyek még nem tagjai az Európai Uniónak, illetve azon belül schengeni övezetnek. (MTI)
Nyitott Lovardák – Lovaglás az egészségért
A Lovasok.hu szervezésében 2010. április közepétől a nyári szünet kezdetéig, az ország 70 lovardájában, 140 alkalommal kínálnak ingyenes lovaglási lehetőséget. A 2010-ben hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Nyitott Lovardák program lényege, hogy a résztvevő lovardák előre meghirdetett időpontokban, előzetes bejelentkezés után ingyenes lovaglási lehetőséget biztosítanak, illetve adottságaiknak megfelelően egyéb lovas és szabadidős programokat szerveznek az odalátogatók számára.A létesítményekben nem csupán lóra, vagy fogatra ültetik a vendégeket, hanem bemutatják az istállókat, lovakat, ismertetik a biztonságos lovaglás szabályait is. A program célja, hogy a lehető legtöbben megismerjék a lovat, a lovaglás szépségeit. A részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött, a nyílt napok helyszínei és időpontjai a Lovasok.hu oldalon találhatók. Az egymásért és az állatokért való felelősségvállalás jegyében a szervezők arra bíztatják a programsorozatra látogatókat, hogy fejenként 100 forintos jelképes adománnyal járuljanak hozzá a rászoruló gyermekek terápiás lovagoltatásához. A lovaknak pedig - ha tehetik - vigyenek köszönetképpen egy-egy répát, almát. Aki lóra ül, saját egészségéért teszi a legtöbbet, mert a lovaglás bizonyítottan javítja a tartást, kondíciót, erőnlétet, egyensúlyérzéket. A lóval való munka önbizalmat ad, oldja a stresszt, fejleszti az empátiát és a felelősségérzetet.