Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Belföld - Magazin
A rovat további hírei
Számos balatoni település várja a korcsolyázókat
A tartós hidegnek köszönhetően megfelelő vastagságúra hízott a jég a Balatonon: a tíz-tizenkét centiméteres jégpáncél már alkalmas a sportolásra, de természetesen nem árt az óvatosság!Az MT Zrt. Regionális Marketing Igazgatósága összegyűjtötte a balatoni korcsolyázási lehetőségeket: Balatonfüreden az Esterházy strandon, illetve a móló bejáratánál, a Vitorlás étterem előtt lesz péntektől korcsolyapálya – mindkettő ingyenesen látogatható. A füredi pályákon esti világítás, meleg büfé és fakutyakölcsönzés is várja a szórakozni vágyókat.Balatonalmádiban a Wesselényi strandon nyitják meg a települési kijelölt korcsolyapályát. Várhatóan a napokban Révfülöpön is megnyílik egy jégpálya, Balatonbogláron pedig már lehet korcsolyázni a Sziget és a Platán strandok jegén. Csütörtökön nyitottak Siófok, Balatonfűzfő, Balatonföldvár kijelölt jégpályái. Balatonföldváron a Fesztivál tér irányában található partszakaszon próbálhatják ki a jeget a tél szerelmesei, itt szombaton jégkarnevál is lesz! Zamárdiban péntektől, minden nap délutánonként 16 órától estébe nyúlóan lehet meghódítani a jeget, a korcsolyázókat kivilágítással, ingyen szolgáltatásokkal (fakutya és korcsolyakölcsönzés) várják. Fonyódon szombaton nyit a kijelölt korcsolyapálya, Balatonberényben vasárnap. Garaboncon a Villa Natura Hotel taván adódik korizásra lehetőség. További információ a balatoni téli turisztikai lehetőségekről a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának honlapján: www.gyereabalatonra.hu/tel (Magyar Turizmus Zrt.)
A Csabai Kolbászfesztivál az első kiváló minősítésű gasztrofeszt
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Fesztiválszövetség, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szervezésében végzett fesztiválminősítés keretében a Csabai Kolbászfesztivál a magyarországi fesztiválok közül egyedüliként kapta meg a kiváló minősítésű gasztronómiai fesztivál címet. A kolbászfesztiválnak köszönhetően egy olyan rendezvény jött létre Békéscsabán, amely bemutatja a térség gasztronómiai, kulturális hagyományait, és lehetőséget teremt más vidékek számára is a bemutatkozásra. Az elmúlt években a rendezvény szervezői egyre több mindent adtak hozzá a kolbász tematikához: az őrölt paprikakészítést és a helyi kismesterségek bemutatását, a disznóvágási hagyományokat, a hurka- és cigánykakészítést, a borkóstolást és a helyi pálinkakészítést, a térség turisztikai adottságait, kulturális értékeit, mindezt népünnepély hangulattal fűszerezve. Érződik, hogy a fesztivál a térség élelmiszeripari és gasztronómiai kisvállalkozói számára is fontos gazdasági lehetőséget jelent. Az ország legnagyobb gasztronómiai fesztiváljává fejlesztett rendezvény autentikusan és igényesen ötvözi a gasztronómiai értékeket a viharsarki tájegység néprajzi, gazdasági „ízeivel”, színeivel, szokásaival. Kulturális programkínálatában magyar előadókra építenek: az igényes szórakoztató programok mellett a helyi népművészet értékei dominálnak. A kísérő kiállításokon számtalan minőségi magyar termék megjelenik, a mezőgazdasági termékektől a népi iparművészet számos remekéig. A magyar pálinka, bor, rétes, a pirospaprika mind meghatározója a fesztiválnak. Ahogy a szervezők fogalmaznak: „Békéscsaba jellegzetes szlovák-magyar gasztronómiai és művészeti, tárgyalkotó népművészete más-más összetételben jelenik meg minden évben. Békéscsaba városa nagyon büszke erre a kiemelkedő elismerésre. Az önkormányzat továbbra is mindent elkövet, hogy a tizenhárom éve hagyományteremtő céllal életre keltett Csabai Kolbászfesztivál, s ezzel együtt a megyeszékhely látogatottsága és ismertsége az elkövetkező években is tovább nőjön - adta hírül közleményében Békéscsaba polgármestere, Vantara Gyula.
Februárban nyílik a füredi Anna Grand kistestvére, az Ipoly Residence
A luxuslakosztályokkal kialakított Ipoly Residence Balatonfüred reformkori városrészének legfrekventáltabb részén, az Anna Grand Hoteltől 150 méterre, egy 120 éves eklektikus műemlék épületben kap helyet.A fejlesztés fő célja a kiemelt minőségű turisztikai férőhelybővítés, emellett nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a fejlesztéssel egy 120 éves, leromlott műszaki állapotú, műemlék jellegű épületet sikerült megmenteni. A szálloda külső felújítására már 2007 során sor került. 2009-ben lezajlott belső rekonstrukciójának összköltsége 383 millió forintot tett ki, amelynek 30 százalékát ROP-os pályázatból fedezték az üzemeltetők. A Kisfaludy utcában álló önálló épületben 8 különböző méretű designer lakosztályt és 6 prémium szobát alakítanak ki, amely összesen 44 fő részére biztosít magas színvonalú szálláslehetőséget. Kiszolgálásához étterem kis különteremmel, 50 négyzetméteres konferenciaterem, wellness szolgáltatások (jacuzzi, infra-, és finnszauna) állnak rendelkezésre. Az Ipoly Residence Balaton-parti közelségével, impozáns külső és belső megjelenésével, lakosztályaival és egyedülálló szolgáltatásaival jól kiegészíti a nagyobb testvér, az Anna Grand Hotel szolgáltatásait, de önállóan is megállja a helyét: a csendes, nyugodt, exkluzív környezet az elvonulni vágyók számára lehet ideális. Az Ipoly Residence reményei között szerepel, hogy a szálloda, akár kizárólagos használattal, felsővezetői meetingek, négyszemközti tárgyalások, incentive programok kedvelt helyszíne lesz. A várhatóan február 15-én nyíló Ipoly Residence-t az Anna Grand csapata üzemelteti majd.
A forráselvonások ellenére megújul a keszthelyi belváros
Keszthely mintegy 8 milliárd forintos költségvetéséből a jelenlegi koncepció alapján még 2,5 milliárd forint hiányzik, a fejlesztési elképzelések ennek ellenére idén beérhetnek - közölte a város polgármestere az MTI-vel.Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) az MTI-hez eljuttatott összefoglalójában úgy látja: az ország költségvetésének megszavazásával Keszthelyt újabb nehézségek sújtják, mivel a város kistérségi központként kiterjedt intézményhálózatot működtet. Az idegenforgalmi adó után járó kiegészítés felére csökkentése több mint 60 millió forint kiesést jelent 2010-ben, de az üdülési csekk megadóztatása - a belföldi turizmus ellehetetlenítése miatt - további jelentős károkat okozhat. A város költségvetési koncepciójának jelenlegi állása szerint összesen 2,5 milliárd forint hiányzik a teljes büdzséből, a hiányt pedig úgy kell elfogadható szintre lefaragniuk, hogy beruházásokra is jusson. Keszthely hitelfelvételre kényszerül, de a fejlesztésekre fordított összeget a jövőnek szóló befektetésként értékelik - írta a polgármester. Ruzsics Ferenc megítélése szerint a nehézségek ellenére, az utóbbi évek tervező és előkészítő munkájának köszönhetően most indul Keszthely fejlődése. Látványos változásokra készül a Balaton-parti település, amelynek belvárosa teljesen megújul a már elnyert uniós források és a tervezett második ütemre szóló pályázat révén. Élhetőbb, kellemesebb köztér jön létre a város szívében, sétatér és ideális rendezvényhelyszín alakul ki, az átalakuló piacon gyalogos sétányt hoznak létre. A főtér mellett egy második városközpontot is kialakítanak a Balaton partján, ahol uniós források bevonásával meghosszabbítják a parti sétányt a Libás strandig, megújul a sétány melletti játszótér, de a közeli Helikon-park fejlesztését is tartalmazzák a tervek. Felújítják a város által fenntartott vendéglátó-ipari középiskolát, amelyre 200 millió forintot fordítanak. A Zala megyei önkormányzat anyagi hozzájárulásával várhatóan tavaszra elkészül az egykori városi mozi átalakításával a Mozgás háza, amely a Vajda gimnázium tornatermi gondjait enyhíti, de más célokra is használható lesz. Ugyancsak megyei támogatás jóvoltából hamarosan megkezdődik a városi tanuszoda építése is. Keszthely polgármestere kitért a térségi összefogással született eredményekre. A települési turisztikai szervezeteknek szóló uniós pályázatokból 60 millió forinthoz jutott a zalai Balaton-part. Szintén közös pályázati eredményként csaknem 100 millió forintos költséggel tavaszra készülnek el a környék buszváróinak felújításával - sorolta eredményeiket Ruzsics Ferenc. (MTI)
Új szövetségben a fürdők
Január végén új szövetséget hoznak létre a hazai gyógyfürdők: a Nemzeti Fürdőszövetséget (NF) azért alakítják meg, mert nem elégedettek a hazai uszodákat, fürdőket és wellnesshoteleket tömörítő Magyar Fürdőszövetség (MF) eddigi munkájával és lobbitevékenységével.Kovacsics Imre, a kilépők egyike szerint az MF az elmúlt években nem tudta képviselni a közel kétszáz tag - köztük száz fürdő és uszoda - érdekeit, és a tavaly decemberi közgyűlésen sem történt érdemleges előrelépés. Szükség lenne a fürdőszolgáltatások forgalmi adójának csökkentésére, mert a 25 százalékos áfa súlyos versenyhátrányt jelent a magyar cégeknek - véli a nyolc hazai fürdőkomplexumot vezető Kovacsics. Az új szervezet egyik alapítója szerint az MF gyenge érdekérvényesítő tevékenységének tudható be az is, hogy az OEP a tavalyi 5,1 milliárd helyett idén csak 3,5 milliárdos támogatást ad a hazai gyógyfürdőknek, ami azt jelenti, hogy a vendégeknek és gyógyulni vágyóknak mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk, ha jegyet váltanának a mintegy ötszáz hazai fürdő valamelyikébe. A forráselvonás nehéz helyzetet teremt az önkormányzati fenntartású intézményekben is, ezek 70-80 százaléka már eddig is veszteséges volt. Kovacsics szerint beláthatatlan következményekkel járhat az üdülési csekkek megadóztatása - a fürdők bevételeinek 40 százaléka tavaly az üdülési csekkekből származott, ám ez eddig adómentes volt. Nem tudni, hogy az új helyzetben a cégek mennyi csekket vásárolnak dolgozóik számára, s abból mennyit költenek majd el a fürdőkben. Az új szövetséghez a jelek szerint 15 fürdő csatlakozik az induláskor, de a párhuzamos tagság lehetőségével élve gyorsan növekedhet az NF létszáma. (Napi Online)
Megnyílt a Pécs2010
A város eseménydús történelmét és etnikai sokszínűségét látványosan bemutató műsorral vette kezdetét Pécsett vasárnap a magyar, a horvát és a szerb kulturális miniszter jelenléte mellett az Európai Kulturális Fővárosa évad, a Pécs2010.A video jockey-k impozáns kivetítései és a jól megkomponált zenék által kísért performanszokkal előadott megnyitó műsor sokak várakozásait felülmúlta. A 2005. július 14. óta 8 programigazgatót és három polgármestert „elfogyasztott” EKF felkészülés során felmerülő nehézségek és visszásságok következtében a pécsi Széchenyi téren megjelent tízezres tömegben persze joggal merülhettek fel kétségek a megnyitót illetően - is.”Amikor az építés a tét, a magyarok össze tudnak fogni” - mondta Bajnai Gordon, kormányfő vasárnap a Pécs2010 ünnepélyés megnyitója alkalmából a pécsi Palatinus szállodában tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. A miniszterelnök kijelentésével próbált utalni arra, hogy szerinte mind Pécs önkormányzata mind a kormányzat az utolsó pillanatban összekapta magát, és végül tető alát látszanak kerülni a kulturális fővárosi évad létesítményei és programjai.Bajnai értékelte Páva Zsolt, Pécs Fideszes polgármesterének erőfeszítéseit, hogy a Pécsett tervezettek határidőre megvalósuljanak. Jóllehet, a Pécs2010 kulcsprojektjeinek átadása még várat magára. Elsőként leghamarabb április 15-én nyílhat meg a Nagy Kiállítótér, de a korábban az események központjának szánt Zsolnay Kulturális Negyed csak az évad végeztével, 2011-ben nyitja meg kapuit.A túlnyomórészt uniós támogatásból megvalósuló rendezvényhelyszínek hosszútávú kihasználását és üzemeltetését illetően Antonia DeBlasio, Pécs megyei jogú város képviselője a Napi Turizmus érdeklődésére elmondta: a létesímények fenntartása érdekében mind a kormány, mind a város önkormányzata kész a szerepvállalásra, valamint jelentős érdeklődés mutatkozik a porgramszervezők részéről is.Pécs a 2010-es évben a Ruhr-vidékkel és Isztambullal együtt tölti be Európa kulturális fővárosának szerepét.
Márciusban újabb négycsillagos hotel nyílik a Velencei-tó partján
A Velencei-tóval és a környékkel harmóniában álmodták meg és alakítják ki a Vital Hotel Nautis****superior –t Gárdonyban.A hajóformájú, egyedi formatervezésű szálloda a vendégeket 81 nem dohányzó szobával és a 4 luxus apartmannal várja, amelyek mindegyike erkéllyel, zuhanyzóval, WC-vel, telefonnal, TV-vel, minibárral, széffel felszerelt. Az étteremben kínált finomságok, a bár, a kávézó, a grillkert, a borospince és a söröző széles étel- és italválasztéka biztosítja a kulináris élvezeteket. A házban kétszintes wellnesscentrumot is kialakítanak medencékkel, szaunákkal, „Sweet Harmony” szobával. A beauty részlegen különböző masszázsok, pedikűr, manikűr, fodrászat, kozmetika szolgáltatásai állnak a vendégek rendelkezésére. Aktív kikapcsolódást biztosít a sportpark, a teniszpálya, a squash, a bowling, a fitnesz terem, a játszótér, a világítótoronyhoz kapcsolódó csúszda, amely a kinti medencébe fut. A kertben a medencék mellett, a fák alatt egy kis oázist alakítanak ki függőágyakkal, csobogóval, amely a vendégek nyugodt pihenését szolgálja. A szállodában helyet kap több konferenciaterem - összesen 550 m2-en –, melyek 100-400 fős rendezvényekhez természetes fénnyel és minden szükséges technikával biztosítanak helyszínt, és igény szerint akár szekcionálhatók is.A hotel elsődlegesen a magasabb költési hajlandósággal rendelkező, exkluzív szolgáltatásokat igénylő vendégeket célozza meg, akik az egészségtudatos életmódot, a tartalmas pihenést tartják szem előtt. A szálloda a rendezvény-, konferenciaturizmus és az üzleti élet résztvevői részére is komplex szolgáltatásokat nyújt.Az összesen 1,2 milliárd forintos ráfordítással, 264 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatással épülő szálloda a tervek szerint 2010 márciusában nyitja meg kapuit. A hotelt a Nautis Hotel Kft. építi és üzemelteti majd, amelynek tulajdonos-ügyvezetője egy beutaztató iroda és egy balatoni négycsillagos wellness és konferenciaszálloda tulajdonosa. A ház önerőből és uniós támogatásból épül. Behán István a hotel leendő igazgatója egyelőre a beruházást koordinálja, és a menedzsment összeállításán dolgozik. A szakember korábban Ausztriában és Németországban szerzett szállodaüzemeltetési tapasztalatokat, majd a siófoki Hotel Azúr front office menedzsereként tevékenykedett.
Új szárnnyal bővül a zalakarosi Hotel Venus
A zalakarosi háromcsillagos szálloda jövőre már négycsillagos szobákkal is és új szolgáltatásokkal várja a vendégeket.A Venus Hotel - jelenlegi formájában - mintegy 8 éve kínálja wellness-üdülő szolgáltatásait Zalakaroson. Nyolc esztendő után a szálloda arculata megért a változásra. Ezért a hotel tavaly megkezdte az új, immár ¬négycsillagos, mélygarázzsal is rendelkező APHRODITE szárny építését, mely több mint 30 új lakosztállyal gazdagítja a szálloda kínálatát. Egy év múlva, 2010 decemberében már az új APHRODITE&VENUS név alatt köszöntik a vendégeket. Az új szállodai szárnyban squash-pálya is helyet kap majd. A két szárny közül az APHRODITE "Premium", a VENUS viszont változatlan "Classic" árakkal fog üzemelni. Az Aphrodite szárny szobáinak belsőjét antik tematika szerint alakítják ki, akárcsak a 2009 év végén nyíló, római kori stílusban kialakított, freskókkal díszített élményfürdőt. Az ókor és a reneszánsz lakomáit idézi - szintén már ez év végétől - új éttermük, széles és ízletes választékával, svédasztalos reggeli, és vacsora, valamint a'la carte típusú ebédkínálatával. Mint wellness hotel nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges és kalóriákban szegény táplálkozásra. Három szakácsuk és a konyhai személyzet egyik erőssége, hogy a legváltozatosabb, akár népies ételeket és a számtalan házi süteményt is teljes kiőrlésű, bio- és zsírszegény alapanyagokból alkotják meg. 2011-től tervezik megvalósítani azt a pályázatukat, melynek keretében a hotelben vendégeskedő gyermekek számára a közeli Garabonciás biofarmon honfoglaláskori jurtatábort, valamint múzeum- panoptikumot építenek. A jurtatábor nappali elfoglaltságot kínál a gyermekeknek. Lesz palánkvár /persze várostrommal/, íjászat és-íjkészítés, lovaglás, népvándorlás-korabeli kézművesség, öltözködés, sütés-főzés. A múzeumban makettek és egy "Feszty-körkép"-hez hasonlatos történelmi tabló segítségével mutatják be honfoglaló eleink életét, természetesen szakképzett személyzet segítségével.A felnőtt vendégek számára rövidesen könyvtár-DVD-tárat is biztosítanak. A nagykorú vendégeknek lesz lehetőségük ókori ékszerkészítésre, fegyver-és hajó makettezésre, medencében vívott tengeri csatára, ásatási játékra /a "leletek" hazavihetőek/. A játékos "történelemórák" hitelességéről itt is szakember gondoskodik.
Idegenforgalmi Adó: Fizessenek a nyugdíjasok!?
Egy jogszabályváltozás értelmében jövőre lesznek olyan települések, ahol a 70 év felettieknek is kötelező lesz idegenforgalmi adót fizetniük, míg más üdülőhelyek továbbra is mentességet adnak az IFA alól a szépkorúaknak.Az eddigi szabályozás szerint idáig idegenforgalmi adókötelezettség terhelt a 18 év alattiak és a 70 év felettiek kivételével minden olyan magánszemélyt, aki nem állandó lakosként egy adott önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltöltött. Mivel a helyi adókról szóló törvény módosítását követően megszűnt a 70 év feletti személyek mentessége, ezért ők 2010. január 1-től kötelesek idegenforgalmi adót fizetni. A szabályozás azonban a helyi önkormányzatok hatáskörébe utalja a döntést, és lehetővé teszi, hogy a települések eltérjenek ettől, és helyi rendeletükben a 70 év felettiek számára továbbra is adómentességet állapítsanak meg.A Falusi Turizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) ezért felhívja szállásadó tagjai figyelmét arra, hogy érdeklődjék meg a helyi önkormányzatnál, hogy ők milyen gyakorlatot alkalmaznak, illetve a szövetség arra bíztatja a tagokat, hogy kezdeményezzék a képviselő-testületeknél a mentesség fenntartását.A Napi Turizmus arról értesült, hogy Zalakaroson úgy döntött az önkormányzat, hogy 18 éves kor felett mindenki - tehát a 70 év felettiek – után is felszámítja az IFÁ-t, amelynek mértékén azonban nem változtat, jövőre is 385 forint/fő/éj lesz. Ezzel szemben Gyulán a polgármesteri hivatal tájékoztatása alapján a 70 év felettiek továbbra is mentességet élveznek az IFA alól, igaz, annak mértéke közel 12 százalékkal 340 forintról 380 Ft/fő/éj-re emelkedik.Az önkormányzatok vagy az ifa növelésével, vagy az adófizetők körének szélesítésével, esetleg mindkettővel próbálják meg jövőre növelni bevételeiket, de arra törekedniük kell, hogy a változtatással lehetőleg ne riasszák el a vendégeket. A bevételnövelésre nagy szükségük van, tekintve, hogy jövőre felére csökken az önkormányzatok idegenforgalmi adóbevételének (ifa) költségvetési kiegészítése: a jelenlegi két forint helyett 2010-ben már csak egyet kapnak az államtól.
Intimszauna is van már a gyulai fürdőben
December 13-án 140 millió forintos beruházás eredményeként megnyitotta kapuit a Castello Szaunapark a Gyulai Várfürdőben.A Gyulai Várfürdő Kft. 3-5 éves megtérülési időre, és évi 50 millió forintos bevételre számít. A Castello Szauparkkal a Várfürdőben a szezonalitás hatásait szeretnék csökkenteni. A park szolgáltatásai között lesz két 10-12 személyes infrakabin, 16 személyes, hangulatvilágítással rendelkező gőzkabin, 30 férőhelyes finnszauna, Casanova intimszauna ledes fényjátékkal és ízlésesen erotikus hangulatot árasztó dizájnnal, egyedileg kiépített, kertpanorámás, sótéglával díszített szaunaház, tágas merülőmedence, lábfürdő, Kneipp-taposós skótzuhany, 2 hatszemélyes jakuzzi, régi korokat idéző merülő fadézsák, dézsazuhanyok, infralámpákkal melegen tartott pihenőterasz, ahol a vendégek puha takaróval melegedhetnek, szabadtűzzel rendelkező kandalló tengerparti hangulatot idéző kényelmes fotelekkel, nyugalmat árasztó pihenőszoba látványkandallóval, fűtött padokkal, hang-, és fénytechnikai effektusokkal, melyek garantálják a vendégek relaxációját, minden igényt kielégítő, központi vendéglátó egység koktélokkal, forralt borral, vitamindús italokkal és egészséges ételekkel. A szaunaparkban mindennap különleges szaunafelöntéseket, -szertartásokat (pl. sörös, sós, mézes, stb.) „celebrálnak” a szaunamesterek. A szaunapark mindennap 9-től 19 óráig tart nyitva. A korábbinál sokkal több és színvonalasabb élményt nyújtva újra elindul az éjszakai wellnessfürdőzés is. December 18-ától minden pénteken és szombaton 20 órától 24 óráig a kupolás wellness és a teljes Castello Szaunapark egy belépővel vehető igénybe. Karácsonyi vendégvárásként december 25-étől december 30-áig minden este éjszakai wellness várja a Várfürdő látogatóit.
Újabb milliárdos fejlesztések a sárvári fürdőben
Csaknem 3 milliárd forintos fejlesztést hajtanak végre 2010 végéig a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben, a projekt megvalósítása 899 millió forint támogatást nyert el az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programjának keretében. A támogatási szerződést ünnepélyes keretek között csütörtökön írták alá.A beruházás közvetlen célja, egy olyan többgenerációs fürdő és egészségturisztikai központ létrehozása, ahol a fiatalok és idősek, valamint a kisgyermekes családok egymástól elkülönítve, mégis együtt tudnak pihenni, regenerálódni - mondta el az MTI-nek még a szerződés aláírása előtt Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója. A fürdőfejlesztés meghatározó eleme egy egész éven át működő új családközpontú fedett fürdőszárny, amelyben a gyerekzóna részeként pancsolómedencét, két csúszdával és játékokkal felszerelt gyermekmedencét, ehhez kapcsolódóan pedig a szülők számára egy olyan pezsgőmedencét alakítanak ki, ahonnan figyelemmel kísérhetik gyermekeik fürdőzését - fűzte hozzá. Vancsura Miklós elmondta azt is, hogy az épületszárny emeleti részén kiépülő pihenőrészben lehetőség nyílik majd pihenőrészben filmek nézésére, zenehallgatásra, de a helyiség átmenetileg lezárva alkalmas tehető akár kisebb szakmai tanácskozások, konferenciák megtartására is. Szintén a beruházás részeként átépítik a jelenlegi szabadtéren lévő óriáscsúszdákat, a régi kör alakú hullámmedence átépítésével egy gyermek-élménymedencét alakítnak ki, és egy újabb külső gyógymedencével is kiegészül a létesítmény. Bővül a fürdőben lévő szaunavilág is, további finn szauna, jégbarlang, sókamra, jakuzzi medence és élményzuhany épül, valamint egy vitaminbárt is kialakítanak és bővítik a szaunavilághoz tartozó mediterrán hangulatú pihenőteret is. Vancsura Miklós hangsúlyozta: az építkezés ideje alatt a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő továbbra is fogadja majd a látogatókat és mindent megtesznek azért, hogy a vendégek pihenése zavartalan legyen. (MTI)
Tovább szépül a szombathelyi belváros
Folytatódik Szombathely belvárosának funkcióbővítő megújítása, a fejlesztésre a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretéből elnyert 875 millió forintos támogatással együtt 1 milliárd 490 millió forintot fordítanak 2011 novemberének végéig.A támogatásról szóló szerződést csütörtökön írta alá a szombathelyi városházán Ipkovich György polgármester és Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Ügynökség vezetője, valamint a pályázatban közreműködő konzorciumi partnerek képviselői. A tervek szerint tovább folytatják a Fő téri burkolatfelújításhoz illeszkedően a Kőszegi utca, a Király utca, valamint a Szent Márton utca burkolatfelújítását, és elkészül a Gyöngyös patak menti belvárosi területek rehabilitációja is. A Kossuth Lajos utca 7. számú műemléki épület felújításával bővül a polgármesteri hivatal, az épület földszintjén ugyanis egy uniós és városfejlesztési információs pont nyílik. A Szombathelyi Vagyonhasznosító Zrt. a projekt keretében felújítja a Savaria Art Mozi árkádjai alatt lévő kiskereskedelmi üzleteket, a Kossuth Lajos utca egyik felújításra kerülő épületében pedig újabb üzlethelyiségeket alakít ki. A civil szervezetek kulturális-közösség erősítő programok megvalósításával támogatják a projekt megvalósítását. Ennek részeként a történelmi belvárosban 13 program indul a kulturális élet felpezsdítésére. A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület a projekt keretén belül a város fenntartható fejlesztésével kapcsolatos ismeretterjesztő programokat szervez, a Savaria Tendency Art Group pedig koncerteket és kiállításokat szervez majd a belvárosban. (MTI)
Folytatódik a szegedi belváros rehabilitációja
Aláírták Szeged belvárosi rekonstrukciójának két kivitelezői szerződését a Tisza-parti városban; eszerint a Kölcsey utca és a Reök-palota előtti tér felújítását nettó 233 millió forintért az ATV Szeged Konzorcium vállalta, míg a Mars tér rendbetételét a Merkbau Kft. végzi el 1,2 milliárd forintért.Botka László polgármester elmondta, hogy a belváros rehabilitációja uniós támogatásból, összességében 3,3 milliárd forint értékben folytatódik; az összegből 2,1 milliárd forintot nyertek el a Dél-alföldi Regionális Operatív Program pályázatán, 1,2 milliárd forint pedig az önkormányzat saját forrása. A fejlesztés feltétele volt, hogy a városi beruházás mellett magánfejlesztések is történjenek, ezek közül a legnagyobb az Árkád befektetése, mely 25 milliárd forintból épül majd. Összesen 27 hektárnyi belvárosi terület újul meg, és 7.800 négyzetméternyi zöld területet alakítanak ki. A 3,3 milliárd forintos projektet négy építési tenderre osztották, melyből kettő kivitelezési szerződését írtak alá szerdán. A Kölcsey utca- Reök-palota előtti tér rekonstrukcióját az ATV Szeged Konzorcium vállalta nettó 233 millió forintért. A konzorcium vezető tagja az Arcadom Építőipari Zrt. A munkálatok december 1-jén kezdődnek és a tervek szerint 2010 áprilisára készülnek el. A Kölcsey utcában díszburkolattal ellátott sétálóutcát alakítanak ki, melyet díszfákból álló fasor szegélyez majd. Az így kialakított utca elvezet a Regionális Összművészeti Központhoz (REÖK), amely előtt városi rendezvényteret alakítanak ki. A tér új burkolatot kap, új zöldszigetek létesülnek, padokat és ivókutat helyeznek ki. A fejlesztés keretében megújul a közmű hálózat, és zöld díszkandeláberek elhelyezésével a közvilágítási hálózat is. A Mars tér átépítésére a legjobb ajánlatot a Merkbau Kft. adta, a tér átalakítása 1,2 milliárd forintból valósul meg. Ebből egy 4.600 négyzetméteres nagycsarnokot, és egy 510 asztalos elárusító helyet alakítanak ki. Emellett egy 13 ezer négyzetméteres parkosított parkoló is készül, valamint egy rendezvénytér jövő őszre. A belvárosi rekonstrukciónak további két tendere lesz még. Önállóan pályáztatják meg a Guttenberg utca átépítését, valamint a Londoni körút és a Hajnóczy utca nagykereszteződését. A projektet a város megbízásából annak cége, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. koordinálja. (uniospenz.hu)