Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Belföld - Magazin
A rovat további hírei
Nézze meg az új 2000 és 5000 forintos bankjegyeket!
Megújulnak a 2000 és az 5000 forintos címletű bankjegyek, az új bankók november 15-étől válnak törvényes fizetőeszközzé, de a készpénzforgalomban csak 2017. március 1-jétől lehet találkozni velük, hogy az automaták és pénzkezelő gépek kezelői felkészülhessenek - jelentette be Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.A jelenlegi 2000 és 5000 forintos bankjegyek 2017. július 31-ig maradnak a készpénzforgalomban, így augusztus 1-jétől már csak a megújított bankjegyekkel lehet fizetni.A régi bankjegyeket a hitelintézetek és a posta ezt követően még három évig, 2020. július 31-ig, a jegybank pedig 20 évig, 2037. július 31-ig díjmentesen átváltja azonos címletű törvényes fizetőeszközre.A két címlet grafikai jegyei nem változtak, a megújítás a hamisítás megelőzését szolgálja. Az eddigi cseréknél bevált a viszonylag rövid határidő, a 10 000 forintos bankjegyek esetében már az új bankjegyek bonyolítják le a forgalom 82 százalékát, a 20 000 forintosok esetében pedig arányuk meghaladja a 75 százalékot - mondta az alelnök.Pataki Tibor készpénzlogisztikai igazgató felidézte, 2014-ben kezdték meg a sorozat megújítását, az új 10 000 forintos bankjegy 2014 decemberében, az új 20 000 forintos pedig 2015 decemberében került forgalomba. Felhívta a figyelmet: az MNB 2016. december 31-vel bevonja a régi 20 ezreseket, de azokat a kereskedelmi bankok és a posta még három évig, a jegybank pedig húsz évig díjmentesen azonos címletűre cseréli.A fejlesztéseknél szem előtt tartották, hogy a lakosság segédeszközök nélkül, a hivatalos pénzkezelők pedig segédeszközökkel (például UV lámpa) ellenőrizni tudják a bankjegyeket, és az automaták, pénzkezelő gépek által is jól azonosíthatóak legyenek.Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az MNB folyamatosan elemzi a készpénzforgalmi igényeket, és továbbra se látják indokát, hogy az 500 forintos bankjegyet érmére cseréljék.Kitért arra is, hogy a bankjegyhamisítás hullámzást mutat, most kegyelmi állapot van. Két-három éve kétezer feletti a hamisítványok száma, korábban azonban volt olyan év is, amikor több mint tízezer hamis bankjegyet találtak - mondta.
Bemutatjuk az ország egyetlen medveotthonát
A közkedvelt Veresegyházi Medveotthonnak nem csupán Magyarországon nincsen párja, de Közép-Európában sem akad hozzá hasonló intézmény. Az öt és fél hektáros területen, 1998-ban létrehozott különleges állatkert évi 200 ezer látogatóval dicsekedhet.A Veresegyházi Önkormányzat és az Állatvédő Világszervezet (WSPA) összefogásából született ötlet megvalósításához két és fél év kellett, azóta pedig jönnek a medvék az ország minden tájáról, sőt külföldről is: barna, fekete, ormányos és mosómedvék, farkasok, rénszarvasok, valamint az állatsimogató apraja és nagyja.A Budapesttől mindössze 25 kilométerre található park célkitűzése, hogy az itt élő állatoknak természetes élőhelyükhöz hasonló, nyugodt körülményeket teremtsen, ugyanakkor lehetővé tegye a látogatóknak azt, hogy testközelből teljes biztonsággal vehessék szemügyre őket anélkül, hogy megzavarnák nyugalmukat. Így a medvék számára 12 öblös barlang épült, valamint két mesterséges tavat is létrehoztak az ivóvízszükséglet és a napi játék miatt, a fára mászás örömteli tevékenységét pedig az erdős terület teszi lehetővé.A 29 farkasra is legalább ekkora figyelmet fordítanakA három falkában élő állatok (szelídek külön kerítve, a nyugodtak a medvékkel együtt, a többség pedig egy erdős részen elkülönítve) még egy saját kifutót is kaptak az erdőszélen.Családok számára egész évben ideális program a látogatás a medveotthonban. Gyermeknek és felnőttnek egyaránt különleges élmény a hosszú fakanálra mézet csorgatni (a maci méz helyben megvásárolható, de otthonról is hozhatunk), és megetetni vele a nyalakodó mackót. Körbe lehet járni a parkot kisvonattal, madártávlatból pedig maciliftről csodálhatjuk meg. Sajtolhatunk a látogatás emlékére macis érmét, beülhetünk valami finom falatra az étterembe, és a medveotthon melletti lovarda és pónifarm is igénybe vehető - külön összegért.Hogyan menjünk?Az alig egy éves Barátkozoo állatsimogató aranyos törpemalacokkal és nyuszikkal, kecskegidákkal, teknőcökkel, a baromfiudvar lakóival vár bennünket, de találkozhatunk itt afrikai törpesünnel, emuval és lámával is.Ha vonattal utazunk, az ivacsi megállónál szálljunk le, az útirányt jól jelzik az elhelyezett táblák. Számítsunk viszont arra, hogy utunk nagyobbik fele forgalmas országút szélén halad (sajnos nem alakítottak ki gyalogjárót), jól tesszük, ha nem engedjük egyedül szaladgálni a kicsiket, végig fogjuk a kezüket!
Átstrukturálják a szekszárdi bikavér összetételét
A 2016/17-es borpiaci évtől változik a szekszárdi bikavér összetétele, és bővül a szekszárdi szőlők termőhelyen kívüli feldolgozásának területe is.A szekszárdi, oltalom alatt álló eredetvédett borok termékleírásának a földművelésügyi miniszter által már elfogadott módosítása szerint a szekszárdi bikavérnek az eddigi három helyett legalább négy fajta házasításával kell készülnie, és nagyobb arányban kell kékfrankost tartalmaznia.A hegyközségi tanács által kezdeményezett módosítás szerint a borfajtának a korábbi 35 helyett legalább 45 százalék kékfrankost és változatlanul 5 százalék kadarkát kell tartalmaznia; a cabernet és merlot aránya nem lehet több 40 százaléknál, tíz százalékban pedig további 13, a borvidéken telepíthető szőlőfajtát használhatnak a borászok. A prémium bikavérnél az egytizednyi rész csak Syrah lehet.Heimann Zoltán, a szekszárdi borvidék elnöke elmondta: a módosítással egységesebb lesz az alap és prémium bikavér, amennyiben mindkettőnek legalább ötven százaléknyi kékfrankost és kadarkát kell tartalmaznia.A borvidék törekvése, hogy a szekszárdi bikavér elkülönüljön a világszerte divatos barrique-hatású cabernet boroktól, a leírás már korábban is kimondta, hogy a bikavér készítésénél kerülni kell a markáns barrique-os jegyek dominanciáját.A borvidéki elnök szerint a szekszárdi bikavér ezentúl nem fog jobban különbözni az egri bikavértől. Az egri borvidéken az idei évtől három kategóriában szintén legalább négy fajta házasításával készülhet bikavér, amelyben a kékfrankos arányának kell legnagyobbnak lennie. Heimann Zoltán megjegyezte: a két borvidék bikavére közötti különbség elsősorban az eltérő éghajlatnak köszönhető, hiszen Egerben lassabban érő, Szekszárdon inkább mediterrán jellegű, gyorsabban érő borok készülnek. A szekszárdi borvidéken évente 200 ezer palack bikavért állítanak elő, míg Egerben nyolcmillió palack feletti mennyiséget - tette hozzá.A módosítás szerint ezentúl a Tolna és Baranya megyei borvidéki településeken is dolgozhatnak fel szekszárdi szőlőt, a két megyében korábban ez csak hét Tolna megyei településen, illetve a baranyai Mecseknádasdon történhetett. Bizonyos dűlőszelektált borokat azonban továbbra is csak a szekszárdi borvidéken lehet készíteni - mondta a borvidék elnöke.
Budapesti platán lett az Év Fája
Az Év Fája verseny hétéves történetében először egy budapesti fa szerezte meg az első helyet. Jó eséllyel te is láttad már győztest.Idén csaknem 40 jelölt indult a versenyen, közülük a szakmai zsűri nyáron választotta ki azt a 12 fát, amelyekre a közönség online szavazhatott szeptember 5. és október 16. között. A megmérettetésen idén összesen mintegy 18 ezer szavazat érkezett az Év Fája döntőseire, ebből a Jászai Mari téri platán 3545 vokssal szerezte meg az első helyet.A versenyre közösségek nevezhették be legkedvesebb fáikat, amelyek történeteikkel versengtek az Év Fája címért.A Jászai Mari téri platánt 1936-1938 körül ültették el a téren, amelyet eredetileg 1903-ban parkosítottak, és sokáig a Rudolf tér nevet viselte. A terület 1950-ben keresztelték át Jászai Mari térre, a magyar színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából. Az itt álló faóriás az ország egyik leglátogatottabb faegyede, amelynek képét számtalan családi album őrzi az alatta megpihenők képmásaival. Radnóti Miklós özvegye, Radnóti Fifi, a XIII. kerület díszpolgára is évtizedeken keresztül figyelte lakásának ablakából a platánfa sorsát, és valószínűsíthető, hogy férjével gyakran meg is pihenhetett árnyékában.A versenyen a Hős Fa címet a Városliget hős platánja nyerte el, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a ragályi öreg tölgy kapta.Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma pedig egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa a szervezet ajándékcsomagját kapta, valamint minden döntős fának jutott madárodú és etető is.A Jászai Mari téri platán jövő év elején részt vesz az európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen eddig háromszor nyert magyar fa, legutóbb tavaly a bátaszéki molyhos tölgy, két alkalommal pedig második helyezést értek el a magyar versenyzők.
Bemutatjuk az ország legromantikusabb „függőleges kertjét”
Kecskemétről köztudott, hogy ott született Kodály Zoltán, Latabár Kálmán, a város címerében kecskebak szerepel, és hogy építésze bővelkedik a szebbnél szebb szecessziós épületekben. Ki ne ismerné a Cifrapalotát, vagy az alföldi templomok legfontosabbikát, az Öregtemplomot? Kevesen tudják viszont, hogy a kecskemétiek kedvenc épülete a református templom, amelynek odalát teljesen beborította az egyik legcsodálatosabb kúszónövény.A kecskemétieknek igencsak szerencséjük van a gyönyörű Kossuth terükkel, hiszen ott van a barokk Öregtemplom, a Lechner Ödön által tervezett különleges szecessziós városháza, pár lépésre a neobarokk Katona József Színház és a református templom is, aminek egyik oldalát teljesen beborítja a vadszőlő, bár a kecskemétiek többsége azt gondolja, hogy borostyán. Nem csoda, hisz nagyon könnyű összekeverni a két növényt, kertész legyen a talpán, aki a kettőt meg tudja különböztetni...Az eredeti fatemplomot az 1600-as években szándékosan felgyújtották, sajnos a tűz gyorsan terjedt, aminek következtében az egész város lángokban állt, így nemcsak a templom pusztult el teljesen, hanem számos más épület is.A városlakók elhatározták, hogy újjáépítik a templomot, de ezúttal kőből, ami akkoriban szinte lehetetlen célkitűzés volt. Ugyanis az ország török uralom alatt állt, és stratégiai okokból a törökök nem engedték, hogy az általuk elfoglalt területeken kőtemplomokat építsenek. Ennek ellenére a reformátusok megkapták az engedélyt: számos pletyka szerint ez egyszerűen annak volt köszönhető, hogy lefizették a török hatóságot arannyal. Akárhogy is történt, a templomot 1684-ben szentelték fel.A templom leginkább barokk stílusú, de gót, reneszánsz és szecessziós stílusjegyek is felfedezhetőek. A végső formáját a 18. század végén nyerte el. Mesébe illő a templom a romantikus, szinte egybefüggő növényfalával: talán Csipkerózsika is itt alussza álmát. Egyesek szerint 20, mások szerint 30 év volt, mire ennyire beszőtte a vadszőlő a templom oldalát. Ki tudja, hogy egy évtized múlva milyen lesz a falon látható "függőleges kert".A japánoknak ott van cseresznyefa-virágzás, a kecskemétiek pedig az impozáns vadszőlős falban gyönyörködhetnek. Tavasszal zöldessárga, nyáron virágokkal tarkított, ősz végén pedig tűzpiros levelek és kék bogyók borítják a templom oldalát. Télen is izgalmas látványt nyújt a templom, hiszen akkor a falat behálózó indák válnak jól láthatóvá.Valószínűleg kevesen tudják, de a vadszőlő mérgező növény, ezért ildomos csupán nézelődni. Ha valakiben felmerült volna az ötlet, hogy megkóstolja a növény bogyóját vagy levelét, ne tegye!A kertben van még más növény is, de azokat sem ajánljuk főételnek. Viszont Kecskemét főtéren számos nagyon kedves kis étterem található, egy jó alföldi vacsora pedig tökéletes kiegészítése lehet városnézésünknek!
Ezt gondolják a turisták Miskolcról
A miskolci turisztikai szervezet 2016 nyarán 1000 fős kutatást készített a Miskolcra érkező belföldi vendégek körében. A személyes megkérdezésen alapuló kérdőíves felmérés kitért a vendégek összetételére, érdeklődési körére és arra is, mennyire elégedettek a Miskolc által nyújtott szolgáltatásokkal. A felmérés eredményét a Turizmus Világnapján hozták nyilvánosságra. A turisztikai szervezet 2014-ben már készített egy hasonló kutatást, így nyomon tudja követni az elmúlt két évben bekövetkezett változásokat is.A két évvel ezelőtti felmérés eredményével összehasonlítva a legjelentősebb eltérés a közösségi közlekedésnek, a környezet rendezettségének és a kulturális programoknak a megítélésében történt. Míg a közösségi közlekedéssel 2014-ben még csak a válaszadók 27%-a volt maximálisan elégedett, mára a válaszadók 41%-a értékelte kiválónak. Az attrakciók környezetének tisztaságát, rendezettségét 2014-ben a válaszadók 36%-a tartotta kiemelkedőnek, idén viszont már 43% nyilatkozott maximálisan pozitívan róla, de további 29%-uk is elégedettségének adott hangot. A közbiztonságot a válaszadók 41%-a kiválónak tartotta, további 24% jónak, 22% pedig átlagosnak, ami azt mutatja, hogy összességében Miskolcot a válaszadók 87%-a biztonságos városnak tartja. A legnagyobb fordulat azonban a kulturális programok számának és minőségének a megítélésében történt, míg ugyanis két évvel ezelőtt a válaszadóknak csak a 33%-a értékelte maximálisan megfelelőnek a miskolci kulturális programkínálatot, ebben az évben már a vendégek 51%-a tartotta ezt kiemelkedőnek - attól függetlenül, hogy a válaszadóknak csak a 10%-a jelezte, hogy kulturális programokra is ellátogat pihenése során.Javult a szolgáltatások ár-érték aránya is a vendégek szerint: 2014-ben mindösszesen a válaszadó vendégek 27%-a tartotta kimagaslóan jónak a miskolci szolgáltatások ár-érték arányát, mára viszont már a megkérdezettek 34%-a értékelte az árakat maximálisan megfelelőnek a szolgáltatások minőségéhez képest.A vendégek továbbra is a fürdők kínálatával voltak legjobban megelégedve, 66%-uk jelezte, hogy maximálisan elégedett, további 28% pedig, hogy elégedett a fürdőkkel, így összességében elmondható, hogy a vendégek 94%-a elégedett a miskolci fürdőkkel. A gasztronómiai kínálatot a vendégek 57%-a értékelte kiválónak, további 36% jónak, a szálláskínálatot a válaszadók 49%-a tartotta kiválónak, további 38% megfelelőnek. Miskolc családbarát kínálatát a válaszadók 51%-a tartotta kiemelkedőnek, további 32%-a pedig megfelelőnek. Mivel Miskolcon számos lehetőség van az aktív turisztikai szolgáltatások igénybevételére is, a kérdezőbiztosok rákérdeztek arra is, hogyan értékelik a túrázáshoz kapcsolódó programokat és szolgáltatásokat (pl. kitáblázottság, térkép, stb.). A vendégek 53%-a értékelte kiválónak ezt a szolgáltatáscsomagot.A Miskolcra érkező vendégek egyébként a kérdőív eredménye szerint továbbra is nagyrészt Budapestről (34%), Észak-Magyarországról (32%) és az Észak-Alföldről (12%) érkeznek. 52%-uk már többször járt itt, visszatérő vendég. Negyedük 25-40 év közötti, 37%-uk pedig 40 és 60 év közötti. A megkérdezettek 38%-a diplomás, 42%-nak pedig középfokú végzettsége volt.A visszatérő vendégeket megkérdezték, miért választották újból Miskolcot pihenésük helyszínéül. Több lehetőségből választhattak, s ehhez további okokat is felsorolhattak. Legtöbben a Barlangfürdő miatt tértek vissza, a második legfontosabb ok pedig a "mert egyszerűen jól érzi magát az ember Miskolcon" volt, amely egyszerre dicséri a környezetet és a szolgáltatásokat is.A válaszadók nagyrészt családdal (65%), illetve baráti társasággal (16%) keresték fel Miskolcot, ezt tükrözi egyébként az igénybevett szolgáltatások köre is: legtöbben első helyen a fürdést jelölték meg, ezután következett a városnézés, majd a várlátogatás, kisvonatos utazás, túrázás, kalandpark, barlanglátogatás, állatkert-látogatás és múzeumlátogatás. A válaszadók 31%-a szállodában szállt meg, 26% panzióban, 20% pedig rokonoknál.Arra a kérdésre, hogy honnan szerezték az információkat, ami miatt Miskolcot és környékét választották pihenésük helyszínéül, a válaszadók 45%-a nyilatkozott úgy, hogy ismerősök ajánlására kereste fel a várost (ez az arány két éve még 38% volt), ami azt mutatja, hogy az ide érkezők jó hírét viszik az itteni turisztikai kínálatnak.
A Kárpát-medence természeti csodái
A 330 ezer négyzetkilométer területű Kárpát-medence sokak szerint páratlan földrajzi egység. Csaknem egyenlő távolságra van ide az Egyenlítő és az Észak-sark. Ott kezdődik, ahol a Kárpátokat a Duna áttöri a Dévényi-szorosnál, és ott végződik, ahol az Aldunai-szorosnál a folyó délen kilép a medencéből. Számos természeti nevezetesség található a Kárpát-medencében, közülük néhány valóságos rekorddal dicsekedhet!A világ legnagyobb heliotermikus tava: Medve-tó, SzovátaAz erdélyi Maros-megyében található tó egy víznyelő eltömődésének következtében jött létre 1875-ben, egy kiadós felhőszakadás után. Nevét alakja után kapta (egy kiterített medvebőrre hasonlít). Az évmilliókkal ezelőtt a területén lerakódott sóréteg miatt az alsó vízréteg sós, a felső édes, emiatt a nagyobb sűrűségű alsó réteg meg tudja őrizni a napsugarak melegét, így az átlag 10 méter mély tó vize a felszínen akár 35 fokos hőmérsékletű lehet (80 fokot is mértek már itt!)A világon egyedüli ritkaság: a debreceni líciumfaAki járt már a "kálvinista Rómában", az biztosan elzarándokolt a Nagytemplom oldalában található sem fának, sem bokornak nem tekintett különlegességhez. A hagyomány szerint a régi és az új hit képviselői vitáztak össze azon, hogy melyik fog végül győzedelmeskedni a "maradandóság városában". A katolikus pap az összeszólalkozás hevében letört egy ágat, a földbe szúrta azzal a megjegyzéssel, hogy majd akkor talál otthonra a kálvinizmus Debrecenben, amikor ebből az ágacskából fa lesz. Azóta ez az érdekes növény nemhogy gyökeret vert a városban, de több száz éve teljes épségben él és virul, itt a Kárpát-medencében.Az Európában egyedülálló miskolctapolcai barlangfürdőA Barlangfürdővé átalakított Tavas-barlang igazi különlegesség a Kárpát-medencében. A kemény mészkősziklákból a víz évezredek alatt vájta ki a járatokat, melyben kellemes hőmérsékletű termálvízben fürödhetünk, és élvezhetjük a gyógyító barlangi levegőt. A 30 fokos vízben - a gyógyvíznél kisebb sótartalma miatt - korlátlan ideig tartózkodhatunk, de kipróbálhatjuk a kültéri medencéket, a szaunaparkot vagy a lebegő kabint is. Ugyancsak Miskoltapolcán találjuk Európa egyetlen Green City-alapelvek szerint épült strandját is.A rejtélyes bükkaljai kaptárkövekA Bükk vulkántufa alakzatait a szél és a víz közös munkája formálta. Ezek közül a kúp alakúak azért érdekesek, mert valakik valamikor kis fülkéket vájtak beléjük. Egyes tudósok úgy gondolják, hogy ezek a 60 cm magas, 30 cm széles és 25-30 cm mély fülkék az elhunytak hamvait tartalmazó urnákat őrizték, mások szerint méhészkedésre használták - még valamikor a honfoglalás környékén.Európa legnagyobb kiterjedésű, egybefüggő füves pusztája: a HortobágyMitől olyan különleges a számunkra olykor egyhangúan sík Hortobágy kontinensünkön? Attól, hogy nem erdőirtás következtében alakult ki, hanem pásztorközösségek által megmunkált kultúrtáj, ami sikeresen megőrizte biológiai sokféleségét. A ma már 82 ezer hektárra kiterjedő első nemzeti parkunk területén nemcsak gémeskutakat, csárdákat és a híres Kilenclyukú-hidat találjuk, hanem a réz- és bronzkor idején emelt lakódombokat, sírhalmokat, őrhalmokat és határhalmokat, azaz kurgánokat is.A kontinens legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava: a Hévízi-gyógytóA 4,5 hektár kiterjedésű tőzegmedrű forrástavat 50 hektár területű véderdő veszi körül. A vízfelületet páraréteg borítja, a tavat mocsárciprusok szegélyezik. Már több mint száz éve sikerült meghonosítani az indiai tündérrózsát, azóta májustól novemberig az őshonos hófehérrel együtt gyönyörködhetünk bennük. A Hévízi-tó gyógyvize kiválóan alkalmas reumás megbetegedések és mozgásszervi panaszok kezelésére egyaránt.Európa legnagyobb hordalékkúpja: a Szigetköz és a CsallóközA Kisalföld teljes területe 9000 négyzetkilométer, ezen Szlovákia, Ausztria és Magyarország osztozik. Valamikor az ősidőkben a Pannon-tenger borította, később pedig a Duna és mellékfolyói hordaléka töltötte fel, így jött létre a kontinens legméretesebb hordalékkúpja.A Tordai-hasadék Európában egyedülálló természeti rezervátumaAz erdélyi mészkőhasadék bővelkedik meredek sziklafalakban és nehezen megközelíthető, veszélyes barlangokban, függőhidakban. Közkedvelt kirándulóhely, amely valamikor egy beszakadt barlangrendszerből alakult ki. A legenda szerint Szent László király fohászkodott itt Istenhez segítségért, amikor megrepedt a hegy, és a hasadék elzárta a lovagkirályt kun üldözői elől. Lova patkójának nyoma ma is látható a Patkós-kövön, ahogy a kútját is megtaláljuk egy kristálytiszta vizű forrás alakjában, amit a bárdjával fakasztott egy kősziklából vitézei szomjának csillapítására. A hasadék legnagyobb jelentőségét azonban nem a legendák vagy a szép természeti környezet jelentik, hanem az a tény, hogy Európában ritkán vagy egyáltalán nem található növény- és állatfajok sokasága népesíti be.A mérsékelt égöv legnagyobb cseppkőképződményeSzlovákiában, a Krasznahorkai-barlangban látható a világ legmagasabb mésztufa oszlopa. A 34 méter magas sztalagmit alapjának átmérője 12 méter, és hosszú ideig a világ legnagyobb cseppköveként szerepelt a Guiness Rekordok könyvében.Európa legnagyobb sós tava: a Fertő-tóA 20 ezer éves sztyepptó (síkvidéki, sós tó) növény- és állatvilága bolygónkon egyedülálló (számos faj kizárólag ezen a vidéken fordul elő). 300 madárfaj fészkel vagy látogat el ide, a tóban harmincféle hal él. A 36 kilométer hosszúságú, 7-15 km széles Fertő-tó sótartalma a 33-szorosa a Balatonénak, különleges jellemzője még, hogy viharos szél idején olykor ferde a vízállása.
Viszlát, Uber, helló, Taxify!
A július 24-én hatályba lépő új jogszabállyal az Uber kivonult Magyarországról, helyét egy Észtországból indult vállalkozás tervezi átvenni - augusztus elején indulnak ugyanis a Taxify sárga autói. Bár az alacsonyabb tarifában ne reménykedjünk.A három éve Észtországból indult vállalkozás tavaly hárommilliónál is több fuvart bonyolított - olvasható a társaság közleményében. Befektetői között olyan gigacéget is találunk, mint a Skype. A startup hónapról hónapra 15-20%-os növekedést produkál, és rendületlenül terjeszkedik. Prága, Amszterdam, Helsinki és megannyi európai nagyváros után Budapesten is debütál a Taxify, amely úgy tartja be az úgynevezett taxisrendelet minden pontját, hogy közben technológiában és életérzésben hozza mindazt, amit az Uberben szerettek a felhasználók. A szolgáltatás eléréséhez szükséges mobilalkalmazás Android és iOS telefonokra is letölthető.A volt uberes sofőrök egy része is örülhet a Taxify érkezésének, mert a cég azoknak a közösségi fuvarozóknak is biztosít munkát, akik időközben megszerezték a személyszállítói vizsgát, a pályaalkalmasságit és a taxiengedélyt. Az alacsonyabb árban azonban ne reménykedjünk: "az utasok magasabb, kötelezően előírt, fix tarifáért cserébe mindent megkapnak, amit egy hagyományos taxis szolgáltató tud adni" - olvasható a cég közleményében. Így például adott lesz a készpénzes fizetés lehetősége, és a fuvar után kapott e-mailből gombnyomásra igényelhető e-számla mellett megjelenik a taxióra által kinyomott bizonylat is, mert a Taxify autókban hitelesített óra működik majd.Nem taxistársaság, csak amennyire muszájA Taxify inkább tech-startup cégnek tartja magát, és nem titkoltan azokat célozza meg, akik megszerették az Ubert, és megszokták, hogy sosincs foglalt jelzés, sem fölösleges várakozás. A Taxify egyébként még azt is rögzíti a sofőrök számára, miként kell üdvözölni az autóba beszálló vendéget. Az utazást értékelhetik az utasok, a szolgáltató a megfelelő magatartás mellett a jogkövető adófizetést is előírja alvállalkozóinak.
Megnyitott az első „börtönbolt”
A fogvatartottak által készített árukat értékesítő mintabolt nyílt Sátoraljaújhelyen, az országban elsőként.A közlemény szerint a büntetés-végrehajtás (bv) egy franchise rendszerű bolthálózatot kíván létrehozni Jurta néven, a hálózat első tagja a Sátoraljaújhely belvárosában lévő üzlet, amelynek tulajdonosa és üzemeltetője a ruha- és textiliparban működő Adorján-Tex Kft. A társaság október 1-jén, a sátoraljaújhelyi Ábránd-Textil Kft. és a Kalocsai Konfekcióipari Kft. összeolvadásával alakult meg.A Jurta az Állami Partner (a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által alapított védjegy) első kereskedelmi márkája. A textilipari, papír-feldolgozási, cipőgyári, élelmiszeripari, bútorüzemi fejlesztések eredményeképpen létrejövő új termékportfólió bemutatására és népszerűsítésére jött létre az első bolt a zempléni városban - közölték.A mintabolt az Állami Partner rendszerben, a fogvatartottak által készített árukat értékesíti a lakosságnak. A kínálat között megtalálhatóak az Adorján-Tex Kft., a balassagyarmati Ipoly Cipőgyár Kft., a váci Duna-Mix Kft., valamint a tököli Duna Papír Kft. termékei egyaránt.A sátoraljaújhelyi üzlet a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága irányítása alatt álló gazdasági társaságok megerősítése, a fogvatartotti foglalkoztatás bővítése és börtöncégek eredményességének növelését célzó, komplex stratégiai munkaállomásaként nyílt meg.
Afrikai rejtélypark épül a Bükkben
A természeti környezet szépségét, a jó levegőt, a csendet és a hagyományokat kihasználva kedvező irányba mozdult el a turizmus Felsőtárkányban, nyilatkozta lapunknak dr. Juhász Attila Simon polgármester. Régebben Felsőtárkány idegenforgalmának túlnyomó részét a Bükkbe kiránduló bakancsos turisták adták, mára, a számtalan turisztikai fejlesztésnek köszönhetően ez megváltozott.Imázsnövelő intézményt hoztak létre a településen, és megtervezték a község idegenforgalmi marketingjét. Kiemelt rendezvényekkel irányították a hazai és külföldi vendégek figyelmét Felsőtárkányra. Így az idén júliusban is nemzetközi részvétellel rendezték meg a tárkányi tavon az úszó alkalmatlanságok világbajnokságát. Augusztusban pedig a helyi civil szervezetek összefogásával tartottak Rétes napokat, valamint a Bükki kerékpáros maratonra is invitálták a versenyzőket és a nézőket. A falu specialitásának számító sós-túrós rétest, sok érdeklődő vendég kóstolta meg. A színes programoknak köszönhetően az említett rendezvényeken csaknem négyezeren fordultak meg Felsőtárkányban. A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy az elmúlt időszakban több jelentős turisztikai fejlesztéseket valósítottak meg. Nőtt a szálláshelyek száma a településen és a ma már a helyi porták mellett, panzióban, egy kétcsillagos- illetve egy négycsillagos szállodában fogadják a vendégeket. Ez utóbbi kiemelt minőségű hotelt irányító cégcsoport még az idén hatszáz millió forintos fejlesztést valósít meg. Kialakítják azt a bükki rejtélyparkot, amely várhatóan Európában szinte egyedülálló lesz. Ebben az Afrika világára emlékeztető látványosságban a földalatti barlangtól a vízesésig sokféle érdekességben lesz részük a turistáknak. A különleges parkot hamarosan átadják.Mindezek mellett Felsőtárkány ismeretségét az utóbbi időben az is növelte, hogy a horgász tónál négyszáz vendég fogadására alkalmas nyitott rendezvényteret alakítottak ki. Ennek a közelében találni a Bükki Nemzeti Park Nyugati Kapu Oktató- és Látogató Központját, ahol a Karszt és élővilága címmel látható kiállítás, valamint erdei iskola is működik. Három tanösvényt is létesítettek, amelyek az oktatást és a bakancsos turizmust szolgálják.Népszerű a turisták körében a faluban működő erdei kisvasút is, amely az EgerErdő Zrt. működtetésével őt kilométer hosszú fővonalon szállítja az érdeklődőket. A kerékpárosok közül is sokan látogatnak Felsőtárkányba, miután Egerből hat kilométeres kiépített útvonal segíti a bringások szabad mozgását. Nemrég pedig kölcsönzőt és szervizet is nyitottak a községben a kerekezőknek. A közelmúltban adták át a falun átfolyó Imókő-patak fölé épített hidat, melynek használatával gyorsabban juthatnak el a családok és a gyerekek a lovas tanyához is.A helyi idegenforgalomban résztvevők az önkormányzat éves 120-130 millió forintos adóbevételéhez jelenleg 30 millióval járulnak hozzá. A 750 éves településen az elmúlt hét esztendőben az önkormányzat 220 millió forintot költött turisztikai fejlesztésekre. Az ágazatot segítő vállalkozók pedig erre a célra - pályázati támogatásokkal - 3,5 milliárd forintot fordítottak.A felsőtárkányiak a következő években is fontosnak tartják a turisztikai ágazatot, ezért előre tekintenek. Tovább javítják a szálláshelyek szolgáltatásainak színvonalát, bővítik a kínálatot és még nagyobb figyelmet fordítanak a vendégek kiszolgálására. Korszerűsítik az utakat-, valamint kiépítik a Wi-Fi hálózatot. A vállalkozásokkal együttműködve kívánják fejleszteni az erdei kisvasutat és a lőteret is az idegenforgalom szolgálatára. Százmillió forintos ráfordítással nemrég készült el a falu mű- és természetes füves labdarúgó pályája, ahol olyan feltételeket teremtettek, amelyek elősegíthetik, hogy akár a nemzetközi élvonalhoz tartozó csapatok is tarthassanak edzőtáborozásokat. Ezzel is szeretnék növelni a vendégéjszakák számát.
Három héttel rövidebb lesz a budapesti Karácsonyi Vásár - Frissítve!
Meglepődve értesültek arról a beutaztató irodák, hogy az előzetesen meghirdetett november 15-i kezdés helyett csak november 29-én tervezik megnyitni az idei évben a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásárt, és már december 24-én zárják is, ezzel lényegesen lerövidül a téli szezon egyik legnépszerűbb budapesti rendezvényének hossza.Erre a problémára hívja fel levelében a Belváros-Lipótváros jegyzőjének figyelmét a MUISZ, akitől a beutaztató irodák nevében a döntés felülvizsgálatát és a Karácsonyi Vásár nyitva tartásának november 15-január 2. közötti időre történő meghosszabbítását kérik. Emellett azt is javasolják, hogy a jövőben a turizmust is jelentősen érintő kérdésekben döntés előtt konzultáljanak a szakmai szervezetekkel.Az V. kerület jegyzőjének nincs mérlegelési joga a kérdésben - reagált cikkünkre az ötödik kerület. Közlésük szerint kormányrendelet szabályozza, hogy három olyan ünnep van egy évben (húsvét, karácsony és szilveszter), amikor közterületi vásárokat lehet tartani, és csak az ezeket megelőző 20 napban van erre lehetőség. Ez az oka annak, hogy a fenti módon változott az adventi vásár időpontja a Belvárosban.A közterület értékesítés ünnepekhez kapcsolódó lehetőségeit a 210/2009 (IX.29.) Kormány rendelet 12 § 2. bekezdésében nevesíti, tájékoztatta lapunkat a kerület. E szerint húsvéti, karácsonyi és szilveszteri ünnepeken, valamint évente plusz 1 alkalommal, az adott ünnepen és az azt megelőző 20 napban van lehetőség árusításra.A Fővárosi Önkormányzat eddig az évi egy plusz alkalmat Mikulás napjához kötötte, azonban az idei évben már tartottak vásárszerű rendezvényt a Vörösmarty téren, ezért nem járul hozzá a kerület Jegyzője a korábbi kezdéshez. A befejezési határidőnek az az oka, hogy újév első napján már a Vörösmarty tér takarítását végzik, utána kezdődik a pavilonok elbontása, tehát egyébként sem lenne lehetőség árusításra január elsején és másodikán, írják lapunknak eljuttatott közleményükben.Az egyre népszerűbb budapesti eseményt nagyon sok beutaztató iroda ajánlotta ki partnereinek, és sok visszajelzés érkezett, hogy örömmel szerveznek a vásár idejére, kifejezetten "Budapesti Karácsonyi Vásár" címen csoportos utazásokat fővárosunkba. Az az irodák megdöbbenve értesültek a vásár két héttel későbbi nyitásáról, mert ez sok csoport lemondását fogja eredményezni. A november 15-30. közötti időszak ráadásul azért is különösen kedvező, mert ilyenkor egyébként meglehetősen kevés esemény csábítja a turistákat hazánkba. A december 24-i zárás szintén kedvezőtlen, hiszen a Szilveszterre Budapestre érkező turisták programjában szintén kedves színfolt volt eddig a vásár meglátogatása. A beutazó turizmus nem csak az ezzel foglalkozó irodáknak fontos, a főváros és a kerületek számára sem elhanyagolható bevételt jelentenek a turisták, hangsúlyozza a Szövetség.
Malomkövek, art deco és Ferrari-lakosztály
Ünnepélyes keretek között adták át a hét végén a baranyai kisváros, Siklós első négycsillagos szállodáját, a december vége óta működő Hotel Castellot.Az ötezer négyzetméter alapterületű, negyvennégy szobás hotel 1,1 milliárd forintból 319 millió forint uniós támogatás felhasználásával épült fel. A termál fürdővel egyetemben a Siklósi Thermal Kft. üzemelteti, amelyik lassan a város egyik legnagyobb foglalkoztatója lesz, a két létesítményben ugyanis csaknem félszáz helybelinek ad munkát.Az egykori malom helyén, a termálfürdő tőszomszédságában, a vár alatt található hotel az Aquaplus Kft. beruházásában és a kivitelezésében valósult meg. A kívül, belül impozáns épület különlegessége, az egykori malom köveinek felhasználásával készült középen elhelyezkedő az éttermeket, biliárd és mozi szobát, bárt magában foglaló központi épület, amelyet a hotelszárny szinte körülölel.A szobákhoz körfolyosó vezet, ahonnan egészen a fogadó szintig belátni a belső teret. A falakat földszinttől az emeletekig, a szobáktól a kiszolgáló helyiségekig a siklósi születésű festőművész Istókovits Kálmán kétszáz festménye és akvarellje díszíti. A földszinten játékokkal felszerelt gyerekbirodalom várja a legkisebbeket, akiknek a körében - főleg a fiúkéban - a legnépszerűbb a Ferrari-lakosztály, ahol e sportautót formázó ágyban tölthetik az éjszakát.A szálloda belső tereit az 1920-as és 30-as évek art deco stílusában alakítottuk ki - mondja Füredi Bálint belsőépítész, miközben végigjárjuk az épületet, s megnézünk néhány szobát, s egyedi berendezésű apartmant. - A bútorokat magunk terveztük és készítettük el. Az egymással harmonizáló tapéták, a padlószőnyegek, a textíliák mintáit mi terveztük, s olasz, angol, német cégekkel gyártattuk le. A fürdőszobákat a fekete-piros különleges csempékkel igyekeztünk egyedivé tenni. A bár, az étterem, s a játékszoba is az 1920-as éveket idézi meg, s ehhez illeszkedik a pincérek öltözéke is, ami jelentősen eltért a megszokottól, ugyanis mellény helyett nadrágtartót hordanak.Közben megérkezik Tamás Miklós, a létesítmény marketing igazgatója, vele folytatjuk utunkat tovább, s ismerkedünk meg a szálloda egyéb rejtett értékeivel, egyebek mellett a földszinten kialakított konferencia-teremmel.A szálloda egybeépült a fürdővel, a vendégek az épület elhagyása nélkül vehetik igénybe a szolgáltatásait - mondja. - E mellett a hotel része négy mozgássérültek fogadására alkalmas, valamint négy a nagycsaládosok igényeinek megfelelő összenyitható szoba is. Az épület fűtése és hűtése is egyedülálló, a falba és a padlózatba beépített csöveken keresztül a termálfürdő vízének felhasználásával történik.Szólt arról is, az első szállóvendégeket december végén fogadták, szilveszterkor pedig tele volt a ház. Az elmúlt hetekben pedig meglepetéssel tapasztalták, hogy a vendégek csaknem negyede a szomszédos országokból - Horvátország, Bosznia, Szerbia - érkezik már most is. Bíznak benne, hogy ez a szám tovább emelkedik majd a márciusban induló tárgyalások, reklámkampány, s a horvát nyelvű weboldalnak köszönhetően. A hazai vendégek meghódítására is nagy figyelmet fordítanak, valamint szeretnék, ha a siklósiak is igénybe vennék a szolgáltatásaikat.A szálloda tulajdonosa, György Zoltán kért fel a marketinges feladatok ellátására - idézi fel a kezdeteket Tamás Miklós. - Nem volt könnyű döntés, ugyanis a saját cégemen belül márkák-építésével foglalkozom, a szálloda-marketing számomra teljesen új terület volt. Azonban néhány Siklóson eltöltött nap hamar meggyőzött arról, hogy csak egyetlen döntést hozhatok, elvállalom. Beleszeretettem a városba, annak hangulatába, légkörébe. Nagyon a jó a csapat, a szálloda igazgatójával, Sivó Rolanddal pedig már évek óta együtt dolgozunk.Mindannyian egyet szeretnénk, hogy a vendégek visszajöjjenek, s folyamatos nőjön a törzsvendégek köre. Ennek feltétele, hogy minél több programot, lehetőséget kínáljunk nekik, nemcsak a környéken, de az egész térségben.Az ételek minőségéért Bényi Gábor felel, az ő irányítása alá tartozik a konyha és a felszolgálók csapata.Elsődleges célként határoztuk meg, hogy az ételeinket a helyben vásárolt alapanyagokból készítjük el - mondja. - A négy évszakos étlapjainkhoz a zöldséget, gyümölcsöt, a félpanziós ellátáshoz a sonkát, szalámit a helyi - siklósi és a környéken, valamint az ormánsági falvakban gazdálkodó - termelőktől szerezzük be. Nyáron egyedi ajánlattal is szélesítjük majd a választékot, attól függően, hogy éppen melyik zöldség, gyümölcs érik, jelenik meg a piacon. A családosokra is gondoltunk, gyermekmenü is része a napi kínálatunknak. Arra is nagy figyelmet fordítunk, hogy a Villány-Siklósi és a Szekszárdi Borvidék borai mellett a választékunkban már termőhelyek borai is jelen legyenek.A hotel fiatal vezetője, Sivó Roland több mint egy évtizede a szállodaiparral jegyezte el magát. Dolgozott már számos helyen, itthon és külföldön egyaránt, s részese volt több hazai hotel nyitásának is.Az elmúlt három esztendőben marketinggel foglalkoztam, az utazzitthon.hu online oldalon, amelynek keretében Tamás Miklóssal több közös munkánk volt. Ő volt, aki felkért a Hotel Castello bevezető kampányának megtervezésére, lebonyolítására. E mellett részt vettem a rendszer kiépítésében és a személyzet betanításában, decemberben pedig az indulásnál is jelen lehettem. Az addig végzett munkám elnyerte a tulajdonos tetszését, s felkért, hogy vállaljam el a szálloda vezetését.Szalai Kornélia