Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Magazin
További cikkek
Létszámstop Dubrovnikban és a Plitvicei-tavaknál
Túl sok a turista Dubrovnikban, ezért a városvezetés úgy döntött, korlátozza a városmagban egy időben tartózkodó látogatók számát - közölte a Vecernji List horvát napilap hétfőn. Hasonló lépésre kell elszánnia magát a Plitvicei-tavak nemzeti parknak is, ellenkező esetben lekerülhet a UNESCO világörökség listájáról.Azoknak a turistáknak, akik jövőre szeretnék meglátogatni Dubrovnik városát, előre be kell jelentkezniük és időpontot kell kérniük - írta alap.A következő szezontól ugyanis mindössze hatezer, a városlakókkal együtt egyszerre 8 ezer ember tartózkodhat a város központjában.Andro Vlahusic polgármester kijelentette: a kameráknak köszönhetően minden pillanatban tudni fogják, hányan vannak az óvárosban, ha pedig a szám eléri a 8 ezret, leállítják a taxikat, az autóbuszokat és az utasszállító hajókat is. Mint mondta, ha ennél többen vannak a városmagban, túl nagy a zsúfoltság, a fejetlenség, a zűrzavar, és romlik a biztonság.Nyolc évvel ezelőtt félmillió turista látogatott egy szezonba az óvárosba, ma ez a szám eléri az egymilliót, ezért kénytelenek tehermentesíteni a városmagot a nyári szezonban - magyarázta a polgármester.A nyár folyamán többször is beszámoltak a híradások arról, hogy a városmag egyetlen szárazföldi bejáratánál, a nyugati kapunál nem tudtak kijönni az emberek az óvárosból a befelé özönlő tömeg miatt, a túlzsúfoltságtól szinte levegőt sem lehetett kapni, az embereket pedig az önkormányzat alkalmazottainak kellett irányítani. A városlakók órákig nem tudtak hazajutni.A létszámstop csak egy intézkedés a sok közül, amit a városvezetés be akar vezetni. A vendéglátó helyek kevesebb széket és asztalt tehetnek a közterületekre a jövőben, így több lesz a hely a sétára. Számos forgalomkorlátozást is bevezetnek, valamint megemelik az árakat is: a dubrovniki városfalra 150 kuna (6 ezer forint ), míg a múzeumokba 120 kuna (5 ezer forint) lesz a belépő.Hasonló problémákkal küzd a Krka-vízesés és a Plitvicei-tavak nemzeti park, ahol a turisták száma komolyan veszélyeztetni a természeti örökség megtartását.Az UNESCO jövő februárig adott időt a Plitvicei-tavak vezetésének, hogy eleget tegyen kéréseiknek: akciótervet kell készíteniük arról, a turisták mekkora számban, milyen feltételek mellett látogathatják a nemzeti parkot. A térség területrendezési tervét is összhangba kell hozni az előírásokkal. Ellenkező esetben a térség lekerülhet az UNESCO világörökségi listájáról.A Plitvicei-tavakat 1,3 millió turista látogatja meg egy szezonban, és a környező üdülőtelepeken lakók száma is a kétszeresére nő ilyenkor. A szigorú előírások ellenére a látogatók sokszor letérnek az ösvényekről, ezért sok a baleset. Megfürdenek a tavakban, ami tilos. A turisták többsége is a túlzsúfoltságra panaszkodik.
Nézze meg az új 2000 és 5000 forintos bankjegyeket!
Megújulnak a 2000 és az 5000 forintos címletű bankjegyek, az új bankók november 15-étől válnak törvényes fizetőeszközzé, de a készpénzforgalomban csak 2017. március 1-jétől lehet találkozni velük, hogy az automaták és pénzkezelő gépek kezelői felkészülhessenek - jelentette be Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.A jelenlegi 2000 és 5000 forintos bankjegyek 2017. július 31-ig maradnak a készpénzforgalomban, így augusztus 1-jétől már csak a megújított bankjegyekkel lehet fizetni.A régi bankjegyeket a hitelintézetek és a posta ezt követően még három évig, 2020. július 31-ig, a jegybank pedig 20 évig, 2037. július 31-ig díjmentesen átváltja azonos címletű törvényes fizetőeszközre.A két címlet grafikai jegyei nem változtak, a megújítás a hamisítás megelőzését szolgálja. Az eddigi cseréknél bevált a viszonylag rövid határidő, a 10 000 forintos bankjegyek esetében már az új bankjegyek bonyolítják le a forgalom 82 százalékát, a 20 000 forintosok esetében pedig arányuk meghaladja a 75 százalékot - mondta az alelnök.Pataki Tibor készpénzlogisztikai igazgató felidézte, 2014-ben kezdték meg a sorozat megújítását, az új 10 000 forintos bankjegy 2014 decemberében, az új 20 000 forintos pedig 2015 decemberében került forgalomba. Felhívta a figyelmet: az MNB 2016. december 31-vel bevonja a régi 20 ezreseket, de azokat a kereskedelmi bankok és a posta még három évig, a jegybank pedig húsz évig díjmentesen azonos címletűre cseréli.A fejlesztéseknél szem előtt tartották, hogy a lakosság segédeszközök nélkül, a hivatalos pénzkezelők pedig segédeszközökkel (például UV lámpa) ellenőrizni tudják a bankjegyeket, és az automaták, pénzkezelő gépek által is jól azonosíthatóak legyenek.Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az MNB folyamatosan elemzi a készpénzforgalmi igényeket, és továbbra se látják indokát, hogy az 500 forintos bankjegyet érmére cseréljék.Kitért arra is, hogy a bankjegyhamisítás hullámzást mutat, most kegyelmi állapot van. Két-három éve kétezer feletti a hamisítványok száma, korábban azonban volt olyan év is, amikor több mint tízezer hamis bankjegyet találtak - mondta.
Bemutatjuk az ország egyetlen medveotthonát
A közkedvelt Veresegyházi Medveotthonnak nem csupán Magyarországon nincsen párja, de Közép-Európában sem akad hozzá hasonló intézmény. Az öt és fél hektáros területen, 1998-ban létrehozott különleges állatkert évi 200 ezer látogatóval dicsekedhet.A Veresegyházi Önkormányzat és az Állatvédő Világszervezet (WSPA) összefogásából született ötlet megvalósításához két és fél év kellett, azóta pedig jönnek a medvék az ország minden tájáról, sőt külföldről is: barna, fekete, ormányos és mosómedvék, farkasok, rénszarvasok, valamint az állatsimogató apraja és nagyja.A Budapesttől mindössze 25 kilométerre található park célkitűzése, hogy az itt élő állatoknak természetes élőhelyükhöz hasonló, nyugodt körülményeket teremtsen, ugyanakkor lehetővé tegye a látogatóknak azt, hogy testközelből teljes biztonsággal vehessék szemügyre őket anélkül, hogy megzavarnák nyugalmukat. Így a medvék számára 12 öblös barlang épült, valamint két mesterséges tavat is létrehoztak az ivóvízszükséglet és a napi játék miatt, a fára mászás örömteli tevékenységét pedig az erdős terület teszi lehetővé.A 29 farkasra is legalább ekkora figyelmet fordítanakA három falkában élő állatok (szelídek külön kerítve, a nyugodtak a medvékkel együtt, a többség pedig egy erdős részen elkülönítve) még egy saját kifutót is kaptak az erdőszélen.Családok számára egész évben ideális program a látogatás a medveotthonban. Gyermeknek és felnőttnek egyaránt különleges élmény a hosszú fakanálra mézet csorgatni (a maci méz helyben megvásárolható, de otthonról is hozhatunk), és megetetni vele a nyalakodó mackót. Körbe lehet járni a parkot kisvonattal, madártávlatból pedig maciliftről csodálhatjuk meg. Sajtolhatunk a látogatás emlékére macis érmét, beülhetünk valami finom falatra az étterembe, és a medveotthon melletti lovarda és pónifarm is igénybe vehető - külön összegért.Hogyan menjünk?Az alig egy éves Barátkozoo állatsimogató aranyos törpemalacokkal és nyuszikkal, kecskegidákkal, teknőcökkel, a baromfiudvar lakóival vár bennünket, de találkozhatunk itt afrikai törpesünnel, emuval és lámával is.Ha vonattal utazunk, az ivacsi megállónál szálljunk le, az útirányt jól jelzik az elhelyezett táblák. Számítsunk viszont arra, hogy utunk nagyobbik fele forgalmas országút szélén halad (sajnos nem alakítottak ki gyalogjárót), jól tesszük, ha nem engedjük egyedül szaladgálni a kicsiket, végig fogjuk a kezüket!
Átstrukturálják a szekszárdi bikavér összetételét
A 2016/17-es borpiaci évtől változik a szekszárdi bikavér összetétele, és bővül a szekszárdi szőlők termőhelyen kívüli feldolgozásának területe is.A szekszárdi, oltalom alatt álló eredetvédett borok termékleírásának a földművelésügyi miniszter által már elfogadott módosítása szerint a szekszárdi bikavérnek az eddigi három helyett legalább négy fajta házasításával kell készülnie, és nagyobb arányban kell kékfrankost tartalmaznia.A hegyközségi tanács által kezdeményezett módosítás szerint a borfajtának a korábbi 35 helyett legalább 45 százalék kékfrankost és változatlanul 5 százalék kadarkát kell tartalmaznia; a cabernet és merlot aránya nem lehet több 40 százaléknál, tíz százalékban pedig további 13, a borvidéken telepíthető szőlőfajtát használhatnak a borászok. A prémium bikavérnél az egytizednyi rész csak Syrah lehet.Heimann Zoltán, a szekszárdi borvidék elnöke elmondta: a módosítással egységesebb lesz az alap és prémium bikavér, amennyiben mindkettőnek legalább ötven százaléknyi kékfrankost és kadarkát kell tartalmaznia.A borvidék törekvése, hogy a szekszárdi bikavér elkülönüljön a világszerte divatos barrique-hatású cabernet boroktól, a leírás már korábban is kimondta, hogy a bikavér készítésénél kerülni kell a markáns barrique-os jegyek dominanciáját.A borvidéki elnök szerint a szekszárdi bikavér ezentúl nem fog jobban különbözni az egri bikavértől. Az egri borvidéken az idei évtől három kategóriában szintén legalább négy fajta házasításával készülhet bikavér, amelyben a kékfrankos arányának kell legnagyobbnak lennie. Heimann Zoltán megjegyezte: a két borvidék bikavére közötti különbség elsősorban az eltérő éghajlatnak köszönhető, hiszen Egerben lassabban érő, Szekszárdon inkább mediterrán jellegű, gyorsabban érő borok készülnek. A szekszárdi borvidéken évente 200 ezer palack bikavért állítanak elő, míg Egerben nyolcmillió palack feletti mennyiséget - tette hozzá.A módosítás szerint ezentúl a Tolna és Baranya megyei borvidéki településeken is dolgozhatnak fel szekszárdi szőlőt, a két megyében korábban ez csak hét Tolna megyei településen, illetve a baranyai Mecseknádasdon történhetett. Bizonyos dűlőszelektált borokat azonban továbbra is csak a szekszárdi borvidéken lehet készíteni - mondta a borvidék elnöke.
6 csodálatos úticél, ami visszaadja az életkedved
Ha rossz passzban vagyunk, az elutazás, a kiszakadás már önmagában gyógyírt jelenthet. Ha pedig a most következő úti célok közül választunk, a rosszkedvünket garantáltan elfelejthetjük!A téli hónapokban nem nehéz depresszióba süppedni. Mi segíthetne jobban, mint egy párnapos kiszakadás a szürke hétköznapokból? A világon számtalan olyan hely akad, ami annyira csodálatos a környezet, a természet, vagy a lakók miatt, hogy lehetetlen nem jól érezni magunkat benne! Most ezek közül válogattunk olyanokat, amikről már csak álmodozni is öröm.1. Harjedalen, Svédország Az Európa tüdejének becézett hely számos lehetőséget ad a természetben való kikapcsolódásra és a teljes nyugalom megtapasztalására.2. TajvanHa igazi szín-, íz- és élménydömpingre vágysz, Tajvan nem lesz hiány vibráló impulzusokból! Ha lazítani szeretnél, azt is megteheted, hiszen meditációra bárhol akad lehetőséged. 3. Maldív-szigetekA Maldív-szigetek gyönyörű tengerpartjain mintha elfújták volna a gondokat. Búvárkodás, napozás, jóga - igazi álomnyaralás!4. Annecy, FranciaországA délkelet-franciaországi városkában járva olyan, mintha egy tündérmese lapjain lépkednél. A hangulatos, középkori város és a gyönyörű táj, ami körülveszi, biztosan felüdít majd.5. Malibu, KaliforniaHa jókedv, akkor irány Kalifornia! Napos partokra, tökéletes hullámokra, vadregényes tájakra és pozitív energiákra számíthatsz.6. Porto Seguro, BrazíliaDél-Amerika egyik legszebb partvidékén járva búcsút mondhatsz a rosszkedvnek. A mesés tengerpartok, az izgalmas városkák és a szuper ételek miatt itt végig mosolyognál.
Öt új úti cél Budapestről a téli menetrendben
A nyári időszakban bevezetett 19 új járat után a Budapest Airport most további 5 új útvonalat szerepeltethet a téli menetrendben a Wizz Air, a Ryanair és az easyJet jóvoltából. A téli időszakban hagyományosan sokkal kisebb volt a forgalom még évekkel ezelőtt, mostanra azonban ez a szezon sem marad el sokkal a nyári kínálattól - hangsúlyozta Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője. A szakember szerint ma már sokkal több lehetőség van, ha pár napra, vagy egy-két hétre magunk mögött akarjuk hagyni a hideget, ráadásul Európán belül is óriási a választék a városok között.A Wizz Air heti három járatot kínál Budapest bolgár testvérvárosába, Szófiába, heti egyet-egyet pedig két kanári-szigeteki desztinációba: Fuerteventurába és a hét nagy sziget közül a legkeletebbre fekvő Lanzarote-ba. Ezekkel együtt a Wizz Air már a hétből három kanári-szigeteki célállomásra repíti el utasait: a sort Tenerife kezdte tavaly áprilisban. A fuerteventurai járat október 30-án startolt, a lanzarote-i járat pedig pár nap különbséggel november 2-án követte.Október 31-től heti három alkalommal, hétfőn, csütörtökön és szombaton közlekedik az easyJet járata Velencébe. A legnagyobb brit diszkont-légitársaság az utazástervezést is megkönnyíti: mindhárom napon más-más időpontban, egyszer kora reggel, egyszer kora délután, egyszer pedig késő este közlekedteti járatait, így az utasok akár kényelmi szempontokat figyelembe véve is választhatnak a menetrend kínálatából.Februárban egyébként újabb easyJet-járat indulása várható: amszterdami úti céljával együtt a légitársaság nyolc járatot kínál Magyarországról.A Ryanair november 1-jétől működteti nürnbergi napi járatát, amire egyébként régóta erős igény mutatkozott: Bajorország második legnagyobb városában mintegy 60 ezer magyar él, így mind személyes, mind üzleti szempontból fontos célállomás. Nürnbergi járatával együtt a Ryanair összesen húsz útvonalat kínál Budapestről.
Tovább fiatalítja flottáját az Emirates
Kivonta a forgalomból utolsó A330-as és A340-es gépét az Emirates, így flottája most már kizárólag A380-as és B777-es gépekből áll.Az Emirates a közelmúltban vonta ki a forgalomból az A6-EAK jelzésű repülőgépet, amely a légitársaság korábban szolgáló, 29 darabból álló A330-as típusú gépparkjának utolsó tagja volt. A flottához 2002-ben csatlakozott A6-EAK a 14,5 év alatt több mint 60 ezer órát töltött a levegőben, és mintegy 45 millió kilométert tett meg. Az Emirates a flotta utolsó A340-es típusú, A6-ERN jelzésű repülőgép működtetését is leállította. Az 1999-ben gyártott gép 2004-ben került a légitársaság flottájába.2015 januárja óta az Emirates összesen 18 darab A330-ast és 5 darab A340-est vont ki a flottájából. A társaság e géptípusokat átlagosan 16,5 évig üzemeltette, ami jóval kevesebb, mint az iparágban jellemző 25 éves átlag. A 2015 januárja óta kivont gépeken kívül az Emirates 2017-2018-ban további 25 repülőgép működtetésének leállítását tervezi.Az idősebb gépek kivonásával párhuzamosan fiatalabb, modernebb gépek érkeztek a légitársaság gépparkjába. Ennek eredményeképp az Emirates rendelkezik a légiipar egyik legfiatalabb, 5,2 éves átlagéletkorú flottájával. Legfiatalabb gépe a 2016 októberében átvett újgenerációs, az Emirates 85-dik A380-asa, valamint 125-dik, kevesebb mint kéthetes Boeing 777-300ER típusa. Az Emirates kizárólag A380-as és B777-es gépekből álló flottájának kisebb a környezeti hatása, mivel a kivont gépekhez képest mindkét típusnak kedvezőbb az üzemanyag-hatékonysága és alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása.A 2016-os naptári évben az Emirates számára összesen 36 új gépet - 20 darab A380-ast és 16 darab B777-est - szállítanak, beleértve a 2016 novemberétől érkező újgenerációs Boeing 777-300ER géptípust is, amely továbbfejlesztett business osztályú ülésekkel és többek között alacsonyabb üzemanyag-fogyasztással működik majd.Jelenleg az Emirates az Airbus 380-as és a Boeing 777-es géptípus legnagyobb működtetője: flottája 85 darab A380-assal és 160 darab B777-essel rendelkezik. A megrendelt további 234 darab gépből, amelyek összértéke meghaladja a 112 milliárd dollárt, 150 darab az új, 2020-tól érkező Boeing 777X. A géptípus számos utasközpontú fedélzeti szolgáltatással működik majd, így például nagyobb ablakokkal, belmagassággal és szélesebb utastérrel várja az utasokat mindamellett, hogy az idősebb gépekhez képest kedvezőbb üzemanyag-hatékonysággal üzemel.
Porsche múzeumot kapott csehországi szülőfalujában
Az új Porsche Múzeum hivatalos megnyitója pénteken lesz - közölte csütörtökön Anna Frydlova, a Mladá Boleslav-i Skoda Múzeum vezetője. Vratislavicében, amely ma a több mint százezer lakosú Liberec elővárosa, korábban - 2013-2014-ben - a helyi művelődési központban már volt egy Porsche-tárlat, ahol három régi Porsche autó is látható volt, de azt a helyi lakosok között a névadó náci múltja miatt kirobbant vita nyomán bezárták.A legnagyobb cseh autógyár, a Skoda a tárlat bezárása után megvette Porsche szülőházát és azt külsejében a 19. századvégi állapotra emlékeztetve felújíttatta. Ferdinand Porsche (1875-1951) életének első 18 évét töltötte az akkor német nyelvű szülőfalujában.A múzeummá átalakított, immár szabadon látogatható házban három tárlatot alakítottak ki. A Porsche autógyár ígéretet tett arra, hogy akárcsak a korábbi kiállítás esetében, itt is rendszeresen cserélni fogja a múzeumban látható régi Porsche kocsikat. A házon emléktábla van elhelyezve, az egyik szobában pedig a zseniális autótervezőre emlékeztető számos fénykép és használati tárgy látható.A múzeumba látogatók a bejáratnál iPadet kapnak, amellyel minden kiállított tárgyról, az autótervező életéről, beleértve a II. világháború éveit is, és szülőfalujáról is alapos információkat kapnak.Az új múzeum legérdekesebb kiállítási tárgyának az az 1900-ból származó Porsche kocsi számít, amellyel a fiatal autótervező 1903-ban Vratislavicébe érkezett, hogy bemutassa szüleinek menyasszonyát. Az új Porsche Múzeum ellen eddig senki sem tiltakozott.
Először nyert díjat magyar sör Európa legnagyobb sörversenyén
Bronzérmes lett a budapesti HopTop Brewery Midnight Express nevű söre a European Beer Star nemzetközi sörverseny Dry Stout kategóriájában, ezzel magyar sör először szerzett díjat Európa legnagyobb sörversenyén.A 2004 óta minden évben megrendezett European Beer Star a világ egyik legnagyobb és legismertebb sörszakmai seregszemléje, amelyre idén a világ 44 országából 2103 sört neveztek.A European Beer Star elismertségét többek között szakértő és szigorú bíráinak köszönheti. Idén 124 fős szakértői kör vakkóstolással értékelte a sörök szín-, illat-, ízvilágát és az összbenyomást. A harminc országból érkező bírák között sörfőző mesterek, ismert szakemberek és sörsommelier-k szerepeltek.Más versenyekkel ellentétben a European Beer Staron kategóriánként csupán egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet ítélnek meg. Amennyiben a zsűri nem talál olyan sört, amely elérné az elvárt szintet, az adott érmet abban az évben nem osztják ki.Ali Rawech Szami, a HopTop Brewery tulajdonosa elmondta, a rangos nemzetközi versenyre már több magyar sörfőzde is nevezett, de közülük a HopTop tudott először érmet elhozni. Az augusztusban indult sörfőzde vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarországot ma elsősorban borairól ismerik, az ilyen sikerek azonban segítenek felhívni a nemzetközi közönség figyelmét arra, hogy az országban már kiváló minőségű sörök is készülnek.A szerdai nürnbergi díjkiosztón elismert Midnight Express a sörfőzde jellemzése szerint igazi, hamisítatlan fekete sör, bársonyos krémes habbal. Hidegen a pörkölt, kávés, füstös illatok, ízek jellemzik, és ahogy lassan enged fel a hidegségéből, úgy jönnek elő a csokoládés ízek
Budapesti platán lett az Év Fája
Az Év Fája verseny hétéves történetében először egy budapesti fa szerezte meg az első helyet. Jó eséllyel te is láttad már győztest.Idén csaknem 40 jelölt indult a versenyen, közülük a szakmai zsűri nyáron választotta ki azt a 12 fát, amelyekre a közönség online szavazhatott szeptember 5. és október 16. között. A megmérettetésen idén összesen mintegy 18 ezer szavazat érkezett az Év Fája döntőseire, ebből a Jászai Mari téri platán 3545 vokssal szerezte meg az első helyet.A versenyre közösségek nevezhették be legkedvesebb fáikat, amelyek történeteikkel versengtek az Év Fája címért.A Jászai Mari téri platánt 1936-1938 körül ültették el a téren, amelyet eredetileg 1903-ban parkosítottak, és sokáig a Rudolf tér nevet viselte. A terület 1950-ben keresztelték át Jászai Mari térre, a magyar színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából. Az itt álló faóriás az ország egyik leglátogatottabb faegyede, amelynek képét számtalan családi album őrzi az alatta megpihenők képmásaival. Radnóti Miklós özvegye, Radnóti Fifi, a XIII. kerület díszpolgára is évtizedeken keresztül figyelte lakásának ablakából a platánfa sorsát, és valószínűsíthető, hogy férjével gyakran meg is pihenhetett árnyékában.A versenyen a Hős Fa címet a Városliget hős platánja nyerte el, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a ragályi öreg tölgy kapta.Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma pedig egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa a szervezet ajándékcsomagját kapta, valamint minden döntős fának jutott madárodú és etető is.A Jászai Mari téri platán jövő év elején részt vesz az európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen eddig háromszor nyert magyar fa, legutóbb tavaly a bátaszéki molyhos tölgy, két alkalommal pedig második helyezést értek el a magyar versenyzők.
10 ok, amiért minden nőnek ki kell próbálnia az egyedül utazást – legalább egyszer az életben!
Nőként egyedül elutazni sokak számára hátborzongató gondolat. Pedig ha rávesszük magunkat, rájövünk, hogy nincs ennél felszabadítóbb és izgalmasabb élmény! Ha nincs velünk a partnerünk, családunk vagy legjobb barátnőnk, nem kell alkalmazkodnunk senkihez: azt tehetjük, amihez épp kedvünk van. Ráadásul az egyedül utazás lélekfejlesztő is, hála neki, megszabadulhatunk félelmeinktől és függetlenebb emberré válhatunk.Még ha elsőre félelmetesnek hangzik is, az egyedül utazás egy olyan élmény, amit tényleg minden nőnek ki kell próbálnia egyszer. Nem csoda, hogy trendi lett az utóbbi időben, főleg a 18 és 34 év közötti nők között. Vagy emlékezzünk csak Julia Roberts csodás kalandjaira Liz Gilbertként, az Ízek, imák, szerelmekből. Nem beszélve a nemrég bemutatott Vadon című filmről, amiben Reese Witherspoon alakítja az író Cheryl Strayedet, aki igazi spirituális megvilágosodást köszönhet több hónapos túrázásának. Nézzük, mikben lehetünk többek az egyedül utazás által!1. Alkalmazkodóbbá válunkNem várt fordulatok, rossz utcai kaja, törölt járatok, összekevert buszok... ezek mind olyan kellemetlenségek, amelyek nagy valószínűséggel megesnek az egyedül utazóval. De ha ezekkel megbirkózunk (márpedig higgyük el, meg fogunk), utána az életben is könnyebben vesszük majd az akadályokat, sőt bizonyos dolgok csak úgy lepattannak majd rólunk!2. Nagyobb lesz az önbizalmunkAz előző pontból következik: ha könnyebben oldunk meg problémákat, magabiztosabbak leszünk az élet minden területén.3. Jobban megismerjük magunkatVannak az utazásnak olyan részei, amikor teljesen magunkra maradunk. Ez egyáltalán nem egy szomorú dolog! Ilyenkor használjuk ki az alkalmat, hogy csak a saját gondolatainkra és véleményünkre támaszkodunk, és hogy senki nem befolyásol minket. Azt is felfedezhetjük, hogy mennyire kellemes társaság vagyunk saját magunkkal, és hogy milyen zseniális is a humorunk!4. Ledöntjük a tabukatÉvszázadokon át a férfiak kiváltsága volt az egyedül utazás. Nem találunk a történelemben, se a filmekben női Indiana Jonesokat. De miért kéne ennek így maradnia? Ha egyedül utazásra adjuk a fejünket, bebizonyíthatjuk, hogy a nőnek nem csak a kályha mellett van a helye!5. Kilépünk a komfortzónánkbólHogy erre miért van szükség? Ha elhagyjuk a megszokott dolgokat, akár csak egy kis időre is, más megvilágításba helyeződnek a dolgok, az egész világot máshogy látjuk majd.6. Kipipálhatjuk a bakancslistánk pontjaitBiztos a te bakancslistádon is szerepel olyan dolog, amit nem tudsz helyben megvalósítani. Szörfözés Ausztráliában, ősi templomok meglátogatása Indiában, lenézni New York városára az Empire State Building tetejéről... csak elhatározás kérdése. Az utazás célt is adhat a mindennapoknak, például a kitűzött cél miatt a spórolás is könnyebben megy majd.7. Az ehetsz és ihatsz, amit csak akarszHa egyedül utazol, senkinek nem kell megfelelned. Nyugodtan otthon hagyhatod a diéta megszorításait, és azt eheted, amit megkívánsz. És ugye te sem pazarolnád az időt, hogy Rómában szénhidrátmentes ételek után kutass, amikor várost is nézhetsz?8. Felértékelődnek az otthoni kapcsolataidNem titkoljuk, lesznek olyan pillanatok, amikor majd' meghalsz, hogy megoszthasd az aktuális élményt a szerelmeddel vagy a barátaiddal. Ezek a percek arra jók, hogy még jobban megbecsüld a kapcsolataidat, de akár arra is rájöhetsz, hogy melyik kapcsolat nem őszinte, ha az adott embernek nem érzed a hiányát.9. Nem lesz dráma, se hisztiMiközben egyedül utazol, és állandóan boldogulnod kell valamivel, nem lesz időd feleslegesen kiborulni vagy hisztizni, mert nem engedheted meg magadnak. Még jobb, hogy senki más hisztijét sem kell elviselned!10. Te vagy a főnökHogy melyik nap mit csinálsz, merre indulsz, mennyi időt töltesz városnézéssel vagy strandolással, csak rajtad múlik! Ennél pedig nincs felszabadítóbb érzés.
Új-Zéland – egy csodálatos világ a Föld túlsó oldalán
Sokan úgy vélik, hogy Új-Zéland a világ legszebb országa. Egyesíti Norvégia, Izland és Svájc természeti szépségeit: találunk itt égbetörő hegycsúcsokat, kristálytiszta tavakat, magasból alázúduló vízeséseket, keskeny és mély fjordokat, aktív tűzhányókat és gejzíreket. Mindemellett számos olyan különlegességet is, ami a Földön sehol másutt nem létezik!A két nagyobb és több kisebb szigetből álló Új-Zéland, amelynek területe hazánkénak háromszorosa, lakóinak száma pedig nagyjából a fele, fekvésének köszönhetően a Föld legelszigeteltebb állama.Őslakói a maorik, akik egy 1840-ben aláírt szerződés alapján váltak előbb brit koronagyarmattá, később a Brit Nemzetközösség tagjává. Amit bizonyára nem sokan tudnak róla: az ENSZ egyik alapító tagja, itt kaptak elsőként a nők választójogot, az 1950-es években Új-Zélandon volt a legjobb az életminőség az egész világon, a turisták ebben az országban tartózkodnak a leghosszabb ideig (átlagosan 19 napot), valamint a helyiek a természeti környezetet kiemelkedő mértékben óvják.Hot Water Beach (Meleg vizes tengerpart)A Coromandel-félsziget nevezetessége a fehér és aranyszínű homokos tengerpart, ahol a különlegesen erős geotermikus tevékenységnek köszönhetően 64 Celsius fokos vízzel telnek meg a gödrök apály idején, amiket a strandolók ásnak maguknak, így mindenki saját medencében relaxálhat.HobbitonKöztudomású, hogy a páratlanul szép és változatos tájnak köszönhetően Új-Zélandon forgatták a Gyűrűk ura trilógiát, valamint A hobbitot (azt már kevesebben tudják, hogy a Narnia forgatási helyszínei is itt voltak). A hobbitok falucskája a filmek elkészülte után is megmaradt, sőt kiegészült - jelenleg is látogatható. A házakat egy igazi, működő farmon építették fel, ahol a kis bárányokat simogatni és cumisüveggel etetni is lehet, a Megye Kávézóban pedig kiválóan felfrissülhet a látogató.A világ nyolcadik csodájaRudyard Kipling nevezte így a szinte teljes érintetlenségében megőrzött Milford Sound vidékét. A jégkorszakban ezt a tájat gleccserek formálták: hatalmas sziklák emelkednek a fjordok fölé, megkoronázva hegyekkel és magasból alázúduló vízesésekkel. A legjobban hajón közelíthetjük meg ezeket a természeti szépségeket, és vehetjük szemügyre a vadon élő állatok páratlan egyvelegét: pingvineket, delfineket és a csak itt honos különleges madarakat.White IslandA fehér szigetet Cook kapitány fedezte fel 1769-ben, és azért adta neki ezt a nevet, mert akárhányszor elhajózott mellette, egy fehér felhő borította be - soha nem jött rá, hogy ez egy működő vulkán. Ma is ez dolgozik a legaktívabban, ezért csak hajóról lehet rá pillantást vetni, vagy helikopteres túra során (de még ebben az esetben is ajánlott védősisak és gázálarc viselése!). Csak a legbátrabbaknak ajánlják a búvárkodást a sziget körül, hogy a vulkán víz alatti nyílásait megnézzék.Waimoto-barlangokA barlangok mindegyike híres valamiről: az egyikben ősi barlangrajzok vannak, a másiknak különleges, spirális a bejárata, a harmadik mennyezetét szentjánosbogarak ezrei világítják meg, ezáltal olyan érzésünk van, mintha a csillagos égbolt alatt üldögélnénk.Kawakawa és Hundertwasser ajándékaEz a városka leginkább arról híres, hogy a híres osztrák építész, Hundertwasser itt élt a hetvenes évek közepétől az ezredfordulóig, és egy nyilvános mosdót tervezett a helyiek és az idelátogatók számára (hasonlót találunk Bécsben). A mester itt sem tagadta meg önmagát: sehol egy egyenes vonal, helyette aranygömbök alatt fűvel benőtt tető, színes szobrok, mozaikdíszítés és macskakő különleges egyvelege.RotoruaMivel Rotorua annak a geotermikus mezőnek, vulkanikus zónának a része, amihez a fehér sziget is tartozik, egyedülálló élményben lehet része az idelátogatónak: működő, aktív vulkán fölött sétálhat, a feltörő, 100 fokos vízben főtt kukoricát kóstolhat, és a maorik különleges kultúrájával ismerkedhet.Ferenc József gleccserA híres osztrák és egyben magyar uralkodó nevét viselő gleccser az utolsó jégkorszakban, cirka 13 ezer évvel ezelőtt jött létre. Mindössze 240 méterre található a tengerszinthez képest, az itt mért hómennyiség az egyik legtöbb a világon, és a jég sebessége, amivel leér a völgybe, tízszerese az átlagos sebességnek! A gleccser tetejére helikopterrel vagy autóbusszal és gyalog juthatunk fel. A kimerítő és veszélyes túra fáradalmait a gleccser által táplált, 36-40 fokos meleg vizű medencékben pihenhetjük ki az esőerdő 30 méter magas fái között.