Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Magazin
További cikkek
Hosszú hétvége Madridban
Számos nevezetesség és semmi máshoz nem hasonlítható hangulat fogad bennünket Madridban, amit a külföldi látogatók nagyon is értékelnek: az Európai Unió harmadik legnépesebb városa egyben kontinensünk negyedik leglátogatottabb városának is számít.Péntek - Foci, vidámpark és csónakázás MadridbanHa nagy focirajongók vagyunk, látogassunk el a Real Madrid szentélyébe, a Barnebéu Stadionba, amelyet 1947-ben építettek, és 85 ezer főt képes befogadni (megközelíthető a 10-es metróval). Részt vehetünk egy stadiontúrán, melynek során megmutatják nekünk a VIP-részleget, az öltözőket, a stadion legmagasabb pontját, a múzeumot, és üldögélhetünk egy kicsit a kispadon is. Belépő: felnőtteknek 24 euró, 18 éven aluliaknak 18 euró. A túra időtartama: 1,5-2 óra.Ha andalogni szeretnénk a párunkkal, vagy szívesen csónakáznánk vele egy tavon, akkor érdemes a madridi Retiro Parkba ellátogatni, ami nem messze a Pradótól található, hétvégén muzsikosok, festők, művészek és artisták veszik birtokukba, hogy szórakoztassák a látogatókat.Ha gyerekekkel utazunk, a már említett 10-es metróval eljuthatunk a madridi állatkertbe és vidámparkba is (a Casa de Campo Parkban, egymás szomszédságában találhatók). Az előbbiben a delfinek és az óriáspanda, az utóbbiban a függőlegesen megforduló Tornado hullámvasút, a 105 kilométer per óra sebességre felgyorsuló Abismo hullámvasút vagy a 80 méter magas repülő körhinta garantálja a szórakozást. (A belépőket érdemes online megvásárolni!)Hol lakjunk Madridban?Árak: hostelek - 7400,- forint/éj/főtől (6 ágyas közös hálóban), háromcsillagos szállodák - akár 24 ezer forint / 2 fő / éjtől, 4 személyes apartman - akár 31 ezer forint/éjtől. Számos négycsillagos hotelben kiváló árakat kaphatunk, ha időben keressük fel a szállásfoglaló oldalakat: már 30 ezer forinttól foglalhatunk egy kétágyas szobát 2 éjszakára.Szombat - Az ingyenes katedrális, ahol a spanyol király házasodottEgy kiadós reggeli után ellátogatunk a királyi palotába, és a vele szemben található Almudena székesegyházba. Utóbbi viszonylag új katedrális, hiszen csak a 19. században kezdték építeni, és 1993-ban szentelte fel II. János Pál pápa (Fülöp király és Letizia királyné már itt tartotta az esküvőjét). Érdemes felmenni a kupolába, mert innen lenyűgöző, 360 fokos kilátás nyílik Madridra. (Belépő a székesegyházba nincs, de egy euró adományt elvárnak, a kupolába 6 euróért lehet feljutni.)A spanyol királyi palota jelenleg nem királyi lakhely, hanem fogadásoknak, diplomáciai rendezvényeknek és ünnepségeknek ad helyet. Érdemes figyelmet szentelni a trónteremnek és a világ legjobbjának tartott fegyverraktárának. (Belépő: 6-11 euró.)Továbbsétálunk a Parque de la Montana felé, ahol egy valódi, ősi egyiptomi templomot találunk, ez a Templo de Debodot. Az egyiptomi kormány ajándékaként érkezett 1968-ban, mivel a spanyolok komoly segítséget nyújtottak a műemlékek biztonságos helyre szállításában, melyeket elöntött volna az árvíz. Érdemes éjszakai kivilágításban is megcsodálni!Délutáni sétánkat az Atocha pályaudvaron kezdjük. Sokan a világ legkülönlegesebb pályaudvarának tartják, mivel a sevillai világkiállítás alkalmával egy csodálatos, 4000 négyzetméteres trópusi kertet hoztak létre mintegy 7000 növénnyel és 22-féle hallal és teknősbékával. Ez a tulajdonképpeni váróterem, hatalmas pálmákkal, tavacskával, keskeny sétányokkal, melyet lámpaoszlopok szegélyeznek, padokkal és szobrokkal.Mit érdemes megkóstolni, ha Madridban járunk?Ha mediterrán reggelire vágyunk, érdemes a Rodilla hálózathoz tartozó éttermekbe ellátogatni, ahol narancslevet és szendvicset már 3 és fél euróért is kaphatunk. Aki édeset kóstolna, ne hagyja ki az 1894-ben alapított, az óvárosban található Chocolatería San Ginest, ahol többek között a híres spanyol édességet, a hagyományos égetett tésztát, a churrost is megkóstolhatjuk (érdemes forró csokiba mártogatni, ahogy azt a helyiek csinálják). Ebédre 15 euróért már menüket találhatunk számos étteremben (itt is az ebéd számít fő étkezésnek), de ne is álmodjunk arról, hogy délben már ki is szolgálnak bennünket! Leghamarabb egy órától, de inkább kettőtől-háromtól szokás a szieszta miatt étkezni. Ha valaki több időt és pénzt tud rászánni a madridi étkezésekre, ne hagyja ki a fabadát (az asztúriai hurkás-kolbászos babot), a rabo de torót (az asztúriai birkafarokragut) vagy a Cocido madrileñót (a disznóhúsból, sonkából, chorizóból és zöldségekből álló csicseriborsós különlegességet). Vacsorára tapasbárba érdemes ellátogatnunk, ahol a kiváló koktélok és borok mellé ízletes miniszendvicseket, falatkákat, töltött sós süteményeket kóstolgathatunk.A madridi pályaudvar szomszédságában találjuk a művészeti arany háromszög egyik tagját, a Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofíát (itt modern spanyol művészeti alkotásokat láthatunk, köztük Picasso Guernicáját, ingyenes belépés hétköznap 19 órától 21 óráig, vasárnap 13.30-tól 19 óráig). Elhaladva a Prado sétány gyönyörű parkja mellett, hamarosan elérjük a világhírű Pradót (ingyenes belépés hétfő-szombat 18-tól 20 óráig és vasárnap 17-től 19 óráig), ahol spanyol, flamand, francia, itáliai festményeket, szobrokat és érméket csodálhatunk meg.A Prado bejáratát a a Plaza de Cibelesen találjuk, amelyet a spanyol főváros legszebb terének tartanak. A híres szökőkutat, melynél egy-egy Real Madrid-győzelem után a szurkolók találkozhatnak bálványaikkal, a 18. században Ventura Rodrigez építette. Itt láthatunk egy csodálatos, hófehér esküvői tortára emlékeztető palotát, amely 1909-ben készült el, és eredetileg a Főposta épülete volt, ma ez a Városháza. A Banco de Espana is itt áll, alatta 30 méter mélyen a spanyol nemzeti bank teljes aranykészlete.Nem messze a tértől kapott helyet a harmadik jelentős madridi múzeum, a Bornemissza-Thyssen Múzeum, a világ második legnagyobb magángyűjteménye - impresszionista, expresszionista és amerikai festők legkiválóbb műveivel.Ha már beteltünk a Prado látnivalóival, végigsétálva a Gran Víán (ez Madrid híres bevásárlóutcája), ahol olyan híres épületeket találunk, mint a Metropolis Irodaház, melynek tornyát 24 karátos arany díszíti, és csodásan kivilágítják éjszakára, vagy a Telefonica, az első európai felhőkarcoló.Mit ne hagyjunk ki?Az éjszakai hangulat felejthetetlen Madridban, amikor éjféltájban még tologatják a babakocsikat az anyukák, a gyerekek vígan futkosnak a játszótereken, az utcákon egyik szórakozóhelyről a másikra sétálnak át nevetgélve a baráti társaságok, az egyiptomi templom vagy a Plaza de Cibeles szökőkútját gyönyörűen kivilágítják, és mi is részesei lehetünk a mediterrán életörömnek, amikor egy kis időre minden bajunkat és bánatunkat elfelejthetjük.Vasárnap - Csavarogjunk, amíg bírunkMint pénteken, úgy ma is meg kell fontolnunk, mit választunk utolsó madridi délelőttünkre!A bikaviadalok rajongói ellátogathatnak a Plaza de Toros las Ventasba, ahol még bikaviadal-múzeumot is találhatnak (2-es, 5-ös metróvonal). Tavasztól őszig minden csütörtökön és vasárnap rendeznek itt viadalt, a belépőjegyek ára változó. A 25 ezer nézőt befogadó épület koncertek színtere is.Ha valakit a modern épületek érdekelnek, érdemes egy sétát tennie az üzleti negyedben, a Cuatro Torres Business Area (CTBA) területén. Itt találhatjuk ugyanis Spanyolország legmagasabb épületeit, egyben az Európai Unió negyedik, ötödik és hetedik legmagasabbját is. (A 10-es metróval juthatunk el ide.)
Hosszú hétvége Lengyelországban
Mindössze egyórás repülőút, panorámás medence és szórakozóhely a felhőkarcolók tetején, családbarát programok télen-nyáron, vodkabutik és garantált plusz kilók. Ez vár ránk Varsóban - írja a Turizmus Panoráma magazin.A lengyel főváros valamiért nem szerepel az elsődleges úti célok listáján, és nemcsak Krakkóhoz mérve, hanem más európai nagyvárosok viszonylatában is méltánytalanul mellőzött, pedig számos kulturális és természeti látnivalót, s annál is több szórakozási, gasztronómia lehetőséget rejt magában. Egy hosszú hétvégére télen és nyáron is kiváló választás, s "a minőség jó áron" elve szinte mindenhol érvényesül.Az elpusztíthatatlan városViharos történelmi múlt, bátorság, élni akarás és pozitív energia - ezek mind a város lelkének alkotóelemei. Az 1600-as évektől kezdve Varsó többször került ostrom alá, a II. világháború idején szinte porig rombolták: az épületek 85 százaléka megsemmisült. De újjáépült, lankadatlan fejlődése példaértékű, egy igazi "elpusztíthatatlan" város.Tiszta, szellős, mindenféle giccs­től és túlzó reklámtábláktól mentes, tele fás, bokros területekkel. A mintegy 40 százaléknyi zöld területet az utak menti széles sávok, kertek, kisebb ligetek, erdők és a nagy parkok alkotják, melyekből több mint 80 található. A legősibb a Wilanów Park, amelynek palotájára a téli estéken installációt vetítenek, a kertet pedig fényárba borítják a színes diódákból alkotott kompozíciók. Az egyik legszebb a Łazienki Park, ide csakis mogyoróval a zsebünkben menjünk, mert mókusok állják utunkat egy-egy falatért, cserébe viszont pózolnak a kameráknak.Varsó építészete rendkívül sokszínű. Szinte valamennyi stílus és forma megtalálható, mi több, keveredik egymással. Barokk és klasszicista, szocreál és modern, egészen az üveg és acél szerkezetű felhőkarcolókig. Az újraépített múlt összefonódik a futurisztikus jövővel.Büszkesége az óváros, amely bár a legfiatalabbnak számít világviszonylatban, mégis felkerült az UNESCO világörökség-listájára, főterén a Királyi Palotával. Két-három óra alatt körbejárható, látványos történelmi betekintést a Varsói Felkelés Múzeuma ad, ahol modern környezetben rövid filmvetítés és egyéb audiovizuális eszközök segítik megérteni a múlt eseményeit. Az '50-es években emelt Kultúra és Tudomány Palotája a város legjellegzetesebb és legmagasabb épülete: számos eseménynek ad otthont, egyes termeit privát célra is kiadják. Ma is emlegetett híres bérlője volt Roman Abramovics, az orosz milliárdos, aki 2012-ben a labdarúgó-Eb idején barátai részére bérelt ki és alakíttatott át az igényei szerint egy nagyobb területet.Evés reggeltől estigTapasztalatunk szerint az ízek városa cím is megilleti Varsót.A lengyel konyha jellemzően gazdag kínálatú és kiadós. Nemzeti eledelük a zurek, vagyis a savanyú kovászolt leves és a pierog - a különféle töltelékkel ízesített, kelt tésztás batyu megkóstolása nélkül haza se jöjjünk. Erre az egyik legjobb választás a hangulatos Zapiecek, ahol tradicionális környezetben 3000 forint árából jóllakhatunk a nemzeti levessel és a pierogvariációkkal.Ami nálunk a Szamos Cukrászda, az a lengyeleknél az E. Wedel. Belvárosi, kis hangulatos hely, egyben forró csokizó és kézművesdesszert-fellelő pont. Kedvünk szerint variálhatjuk a forró csoki mennyiségét és összetételét. A három alapíz (fehér, tej- vagy fekete csoki) mellé további hozzávalót, gyümölcssűrítményt, alkoholt, vagy szirupot kérhettünk, mindezt plusz tejszínhabbal, tejhabbal vagy öntettel a tetején. Az így elkészült italt ki-ki képzelje el.A tradicionális konyha mellett számos újhullámos és fine dining étterem is található, meglepően jó árakon. Ilyen a loft stílusú, látványkonyhás Warszawa Wschodnia, ahová a hét minden napján 24 órában betérhetünk élvezni a lengyel és a francia gasztronómia ötvözéséből született fogásokat. A maracujás és tiramisu ízesítésű Pavlova torta megkóstolása után azt hittük, ennél nem jöhet jobb, és akkor betértünk a Platóba. A Varsó új városrészében nemrég megnyílt kicsi, de annál hangulatosabb fine dining étteremben az ételek formája, színe és íze meghozta a teljes katarzist. Az orientális zöldséges húsleves garnélarákkal és gombával, a grillezett nílusi sügér mandulával, ribizlivel és pestós cukkiniszósszal először a Távol-Keletre, majd Afrikába repített minket, mindezt a madagaszkári csokoládétorta zubrowkás sörbettel, joghurttal és áfonyaszósszal emelte tökélyre. Ezt a menüsort több mint 8000 forintért kaphatjuk meg, de ár-érték arányát tekintve megéri.A lengyeleknél nincs étkezés jó aperitif vagy kísérő nélkül. Picasso állítólag azt mondta egyszer, számára a három legnagyszerűbb dolog egyike a lengyel vodka, amely nemcsak őt, hanem a zongoravirtuóz Frédéric Chopint is inspirálhatta. A lengyelek a hagyományos tiszta vodkát szeretik valamivel megbolondítani. Az alapból legalább 30 fajta, ízesített változatukból pedig több mint 100 van már a piacon. Csak a fantázia szab határt annak, mit kevernek hozzá, lehet szó gyümölcsről, fűszerekről vagy akár virágról is. A tormás fűszerezésű egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nálunk leginkább a bölényfűvel bolondított Zubrowka keresett, de a világ legjobbjai között tartják számon a Belvedere és Wyborowa márkákat. Az Elixír étterem és vodkabutikban exkluzív környezetben átszámítva már 1000 forint alatt ihatunk 4 ctl prémium minőségűt, 35 ezer forintért pedig megkóstolhatják az ultra prémium kategóriás Mlody ziemniak 2009-es évjáratát.Divat és szórakozásA lengyel divatmárkákból is keveset ismerünk, pedig kiváló minőségűek. Itthon csak a CCC és a Reserved van jelen, de ha kint járunk, érdemes felfedezni a helyi divattervezők darabjait a Nowy ¦wiat és Chmielna utcában található üzletekben. Lengyelország a legnagyobb borostyánkő-lelőhelyek egyike, ezekből egyedi ékszereket készítenek ezüsttel, bronzzal vagy fával ötvözve. Az Inglot sminkmárkát szerte a világban megkaphatjuk, professzionális termékei pénztárcabarát áron érhetőek el.Szórakozási lehetőségekből sincs hiány. Egész évben változatos zenei fesztiválok követik egymást a Visztula partján és a parkokban, a pubok, bárok és klubok szinte valamennyi ízlést kiszolgálják. Kisebb, de rendkívül kedvelt hely a többszörös díjnyertes Syreni ¦piew whisky- és koktélbár, ha egy igazi diszkóban szeretnénk reggelig táncolni, akkor a Bank, Enklawa vagy az Opera Club a mi helyünk. Exkluzív partira is van lehetőség a legek legjének számító The View Clubban. A legnagyobb, a legmodernebb, a legmagasabban fekvő - a Spectrum Tower 28. és 32. emeletén található ezer négyzetméteres klub a helyi elit és sztárvilág felkapott helye.Persze, haza se jöjjünk üres kézzel, a hagyományos lengyel finomságokért menjünk a Carrefourba, ahol harmadáron vásárolhatunk be E. Wedel-féle csokis-szilvás desszertből, tejkaramellából és természetesen vodkából.
Újranyitott Madrid legrégebbi kávéháza
Újra megnyitották a spanyol főváros legrégebbi kávéházát, a Café Comercialt, amely idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját.A Madrid belvárosában található kultikus hely a spanyol kulturális élet nagyjainak volt törzshelye. A márványasztaloknál költők, írók, újságírók, zenészek, filmesek találkoztak, beszélgettek és váltották meg a világot. Gyakoriak voltak a felolvasások, irodalmi estek. Antonio Machado költő és az irodalmi Nobel-díjas Camilo José Cela neve egybeforrt a Café Comerciallal.128 évnyi töretlen, folyamatos működés után, 2015 júliusában váratlanul, egyik napról a másikra a tulajdonos család bezárta a kávéházat, lényegében magyarázat nélkül.A madridiakat megdöbbentette a legendás hely elvesztése. A kávéház kirakatüvegét búcsúüzenetek százaival borították be. A kiragasztott cetliken voltak, akik emlékeiket, életüknek a helyhez kötődő fontos eseményeit idézték fel, nagy találkozásokat, első randevúkat, mások dühöngtek, tiltakoztak a bezárás miatt.Amennyire hirtelen történt a bezárás, annyira váratlanul jelentették be az új üzletvezetők, hogy újranyit a kávéház, de megváltozott funkcióval, étteremként és bárként.Felújították és modernizálták a belső teret, de átépíteni nem volt szabad, és meg kellett őrizni számos díszítőelemet is, mivel az ingatlan műemlék, a madridi önkormányzat védelme alatt áll.Más városokhoz hasonlóan Madridban is egyre kevesebb marad fenn a 19. század végén, 20. század elején alapított vendéglátóhelyek közül.
6+1 tipp a sztárséfektől
A február végén megrendezett négynapos Nespresso Atelier rendezvénysorozaton a kávé és a csúcsgasztronómia találkozásának lehettünk szem- és íztanúi. Most a sztárséfekből álló Atelier-csapat: Sárközi Ákos (Borkonyha), Palágyi Eszter (Costes Restaurant), Barna Ádám (St. Andrea Wine & Gourmet), Segal Viktor és Ádám Csaba (Olimpia Vendéglő) olyan praktikákat oszt meg velünk, amiket bárki hasznosíthat a mindennapokban.1. A tejföl a jolly jokerSárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje szerint egy háztartás nélkülözhetetlen alapanyaga a tejföl, mindenképpen legyen a hűtőnkben egy pohárral, mert bármikor jól jöhet. Jól variálható és az egyszerű ízeket is gazdagítja. Ami a francia ételekben a tejszín és a vaj, az a magyar konyhában a tejföl.2. A kávé, mint fűszerLássuk be, a kávé sokkal több, mint egy csésze felfrissülés. Bátran használhatjuk ételekben is. Segal Viktor tanácsa, hogy tekintsünk rá fűszerként, ízesítsünk vele pl. húsokat, de készíthetünk belőle szószt, vagy akár habot is. Bátran kísérletezzünk, hiszen sokszor a látszólag nem összeillő alapanyagok is alkothatnak tökéletes ízpárokat.3. Készüljünk rá a főzésreBarna Ádám, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfje szerint az otthoni főzéskor is érdemes alkalmaznunk a Mise en place technikáját, ami annyit jelent, hogy minden ételkészítéshez szükséges eszközt és alapanyagot előkészítünk és rendszerezünk, amire a főzéskor szükségünk lesz. Ezzel gyorsítjuk a főzési folyamatot és biztos, hogy tiszta és rendezett környezetben alkothatunk. 4. Az egyszerű a nagyszerűHinnénk vagy sem, de Palágyi Eszter, a Costes Michelin-csillagos sztárséfje rajong az egyszerű, magyaros ételekért. Tervezzünk mi is ezekkel a hétköznapokban is: egy szaftos pörköltnek, egy tartalmas főzeléknek vagy egy rakott krumplinak van helye a mai modern konyhákban is. Apró kis ötletekkel feldobhatjuk ezeket az ételeket is. Például csinálhatjuk a rakott burgonyát franciásan hajszálvékonyra vágva, és egy könnyű besamel mártással rétegezve. Emellé persze még a hagyományos alapanyagok is belekerülhetnek, például a tejfölt elkeverjük a mártással, a kolbászból csinálhatunk chipset, de a tojást is posírozhatjuk.5. Színek és harmónia a tányéronEvéskor nem csak az ízek, hanem a vizuális élmény is hozzájárul az étkezés tökéletességéhez. Ádám Csaba, az Olimpia Vendéglő séfje arra bátorít minket, hogy tálaláskor játsszunk a színekkel és a formákkal is, legyen szó egy-egy szép és különleges kerámia tányérról, apró ehető virágokról vagy színes zöldségekről.6. Állagok és textúrákA játék a textúrákkal, szintén a legtöbb séf arzenáljában helyet kap. Segal Viktor például többféle textúrát használ egy tányéron, és erre bátorít mindenki mást is. Ha például sok puha, lágy összetevőt teszünk a tányérra, akkor teremtsünk egyensúlyt azzal, hogy valami roppanósról is gondoskodunk, amit majd élmény lesz elrágni. Ha viszont szárazabbak az összetevők, akkor a tányérra megfelelő mennyiségű szósznak vagy jus-nek is kerülnie kell. Izgalmas és gyakran alkalmazott fogás, hogy ugyanaz az alapanyag több formában szerepel a tányéron - például zellerhab, párolt zellerkocka és zeller chips. Persze, sose vesszünk el a részletekben, ne hanyagoljuk el a fő attrakciót.+1. Használjunk szezonális alapanyagokatSéfeink egyetértettek abban, hogy a jó étel a jó minőségű, szezonális alapanyagokkal kezdődik. A természetes körülmények között termett zöldségekben és gyümölcsökben több a tápanyag és vitamin, ráadásul használatukkal a helyi termelőket is támogathatjuk. Márciusban az alma, burgonya, cékla, fekete retek, fokhagyma, petrezselyemgyökér, sárgarépa, vöröshagyma és a zellergumó a legnépszerűbbek, de itt a tavasz, és vele az új, friss ízek.
Módosították a német autópályadíjról szóló szabályokat
A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) pénteken módosította a külföldi autósokat is terhelő úthasználati díj szabályait. Az ellenzék és több tartomány elutasítja a kormánypárti frakciók szavazataival elfogadott törvényt, amely várhatóan nem lép életbe a jelenlegi, szeptemberig tartó ciklusban.A Bundestag és a tartományi kormányokat képviselő kamara, a Bundesrat még 2015-ben alkotta meg a külföldi autósok terhelését célzó díj szabályait, amelyeket az Európai Bizottság kifogásai miatt kellett megváltoztatni. A brüsszeli bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított Németország ellen, az uniós állampolgárok közti hátrányos megkülönböztetés tilalmára hivatkozva.A díjfizetési rendszer alapgondolata, hogy mindenkinek kell fizetni, de a német autósokat a gépjárműadó csökkentésével tehermentesítik. A Brüsszel nyomására átalakított szabályozásban az a legfőbb új elem, hogy a gépjárműadót nem automatikusan csökkentik a díj összegével, hanem a motor környezetvédelmi besorolása alapján adnak kedvezményt. Így az autósokat a motor besorolása szerint különböztetik meg, és nem annak alapján, hogy Németországban vagy külföldön tartják-e üzemben a kocsit.A hivatalosan infrastrukturális hozzájárulásnak nevezett díj "méltányos, ésszerű és igazságos" - emelte ki a szavazás előtti vitában Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Mint mondta, a díj bevezetése "rendszerváltás" az úthálózat fenntartásának és fejlesztésének finanszírozásában, hiszen az adófizetők mellett bevonja azokat is, akik eddig ingyen használták az infrastruktúrát.A CDU/CSU pártszövetség koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) részéről hangsúlyozták, hogy feleslegesnek és értelmetlennek tartják az új rendszert, és csak a koalíciós hűség miatt szavazzák meg az előterjesztést.Azt ellenzéki pártok - a Zöldek és a Baloldal (Die Linke) - ismét élesen bírálta a kormánypártokat, Európa-ellenesnek és abszurdnak minősítve a külföldieket sújtó díj bevezetését.Elutasítja a szabályozást Észak-Rajna-Vesztfália, Saar-vidék és Rajna-vidék-Pfalz tartomány kormánya is, mert nem tartalmaz a határ menti régiókat a díjfizetési kötelezettség alól mentesítő kivételeket. Mindhárom tartomány kormánya bejelentette, hogy az ügyet a Bundesrat és a Bundestag közötti viták rendezésére hivatott egyeztető bizottság elé terjesztik. A Bundesratnak ugyan nem kell megszavaznia a törvényt, de az egyeztető bizottság mozgósításával hátráltatja életbe lépését, az új szabályok így várhatóan csak a következő ciklusban lépnek életbe.Az elképzelés szerint a külföldi autósoknak csak az autópályák használata után kell fizetniük. A tíz napra, két hónapra vagy egy évre szóló elektronikus matricát az interneten vagy töltőállomásokon vásárolhatják meg. A tíznapos matrica a motor károsanyag-kibocsátásától függően 2,50 és 25 euró (775-7750) közötti összegbe kerül.A díjfizetési rendszer a tervek szerint 2019-re állítják fel. A kormányzati számítások alapján a díj évi 3,7 milliárd euró bevételt hoz, ebből a külföldi autósok 500 millió eurót fizetnek be. A bevételt az úthálózat fenntartására és fejlesztésére fordítják.
Sárközi Ákos és Szó Gellért is zsűrizi az országtortákat
Kiválasztotta és kihirdette a zsűri a XI. Magyarország Tortája és Cukormentes Tortája versenybe jutott öt-öt döntőst, ezeket mutatta be március 27-én a Zila cukrászdában az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Szövetsége.A zsűri szerint a cukrászok jól bántak a hagyományos ízekkel, de a különleges ízkombinációk kaptak esélyt a döntőre. A zsűribe meghívták Szó Gellértet, aki kétszer egymás után a verseny győztese lett, és Sárközi Ákost is. A Michelin-csillagos Borkonyha séfje elmondta, hogy számára is meglepő ízekkel, fűszerekkel, például zsályával találkozott. Sok céklát használtak a cukrászok, de találkoztak paradicsomos, szarvasgombaolajos ízesítéssel is.A most kiválasztott torták készítőinek a zsűritagok még felajánlják segítségüket, amit nem kötelező elfogadni, mielőtt a döntőre a végső tortaváltozatot elkészítik. Mindkét, párhuzamosan dolgozó zsűriben vannak dietetikusok, és cukrászok is.A Magyarország Tortája verseny döntősei: Balatoni Habos Mogyoró (Horváth Cukrászda, Budapest), Szent Erzsébet (Hisztéria Cukrászda, Budapest), Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő (Nándori Cukrászda, Budapest), Fertődi Fekete (Frer Cukrászda, Budapest) és Ingyom-Bingyom (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár). Ezeket a tortákat 29 pályamű közül választották ki.A Magyarország Cukormentes Tortája címért versenyez: Homok arany (Horváth Cukrászda), Kócos Kajszi (Édességlabor), Málnás zöldségtorta (Frer Cukrászda), Pöttyös Panni (Zazzi Cukrászda) és a Túrós kolibri (Édes-Gyömbér Cukrászda).A tortákat a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri, a névtelenséget most oldották fel. A bírálatnál az íz, a látvány, az összetétel, az újszerűség, a cukormentes tortáknál pedig a szénhidrát- és a kalóriaérték volt a legfontosabb szempont. A 2017-es év győztesét nyár elején hirdeti ki a zsűri, a nagyközönség pedig augusztus elején ismerheti meg, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.A sajtótájékoztatón Zila László bejelentette, hogy februárban, a Dubajban megrendezett Gulfood kiállításon az innovációs kategóriában első helyezést ért el a szíves tortaformájával.
Hungarikum az Egri Bikavér
A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, valamint a tiszai halászlét; a Magyar Értéktár újabb kilenc értékkel bővült - a döntést Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentette be.Az egri várban, borászok részvételével tartott sajtótájékoztatón taps fogadta, amikor Fazekas Sándor bejelentette: hungarikummá vált a világszerte ismert vörösbor, az Egri Bikavér.A tárcavezető felidézte, hogy 81 éve ugyanezen a napon jött létre az Egri borvidék, mint jogilag önálló bortermő terület Darányi Kálmán földművelésügyi miniszter döntése alapján.Fazekas Sándor ismertette a bizottság további döntéseit is. Kedden a Hungarikumok Gyűjteményébe került a Kodály-módszer, Kodály Zoltán népzenei hagyományokat megőrző, továbbadó, dokumentáló és oktató zenepedagógiai rendszere.Gazdagítják a gyűjteményt immár a hazai tájhoz tartozó, évszázados tenyésztői munka eredményei, a magyar pásztor- és vadászkutya fajták. Új hungarikum a jellegzetes Tisza-menti étel, az alapanyagok tekintetében az ősi halászkultúrát őrző tiszai halászlé is.A Magyar Értéktárba vette fel a bizottság az erdélyi polihisztor, építész, kultúrpolitikus Kós Károly életművét, továbbá a magyar gulyáslevest, mint világszerte ismert népi eredetű ételünket, és a történelmünket végigkísérő ősi magyar fegyvernemet, a Magyar Huszárt.Az értéktárba került a magyarság hősies helytállását, az 1848/49-es hagyományokat megjelenítő aradi Szabadság-szobor és a honfoglalásra emlékeztető egyedi műalkotás, a Feszty-Körkép.A Magyar Értéktár részévé vált továbbá a modern magyar festészetet elindító nagybányai művésztelep és festőiskola; a Csabai Kolbászfesztivál, mint az ország meghatározó gasztronómiai rendezvénye; és Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő életműve, mivel az általa nemesített fajták előreviszik a szőlészek, borászok munkáját.Az értéktárat gazdagítja Torockó épített öröksége is. Fazekas Sándor elmondta: az erdélyi kisváros, Torockó világörökség várományos, és a Földművelésügyi Minisztérium, mint a hungarikumok gondozója, közbenjár azért, hogy az UNESCO világörökségi listáján is megfelelő elismerésben részesüljön.A miniszter úgy fogalmazott: a régi és a mostani értékek harmóniáját jelentik ezek a döntések, mutatják, hogy a régmúlt és a közelmúlt magyarsága egyaránt csúcsteljesítményekre képes.A Hungarikumok Gyűjteményébe így már 64 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 152 tagúra bővült.Nyitrai Zsolt, Eger és térsége fideszes országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott, az Egri Bikavér hungarikummá válásának kezdeményezője azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy a siker az Egri borvidék szőlészeinek, borászainak köszönhető.A képviselő szólt arról, sokan dolgoztak azért is, hogy 81 éve, pont ezen a napon megalakult az Egri borvidék. Közülük kiemelte Petró Kálmán egri szőlőtermelőt, országgyűlési képviselőt, és Braun Károlyt, aki 1936-ban polgármestere volt Egernek, és egyben az egyik legnagyobb szőlőtermelő.Nyitrai Zsolt elmondta: az Egri borvidéken több mint tízezren élnek szőlészetből és borászatból. A borvidék zászlóshajója az Egri Bikavér, azért pedig, hogy védett márka lett, nagyon sokat tett Gröber Jenő, Knézich Károly '48-as tábornok unokája.A Tokaji aszú mellett az Egri Bikavér az egyetlen borfajta, amelyik a hungarikumok közé emelkedett, ezért a képviselő azt kezdeményezi, hogy készüljön el egy nívós, az Egri Bikavér történetét, múltját, jelenét bemutató, magyar, angol és lengyel nyelvű kiadvány, amely itthon és külföldön is öregbíti a borvidék és az új hungarikum jó hírét.
Sörcsap a szobában, sörhűtő a zuhanyzóban
Míg eddig többnyire csak a borra épülő szállodákban gondolkodtak a befektetők, az amerikai Ohio-ban elkezdték a sörre alapozott hotel bevezetését, ráadásul úgy, hogy a hozzá való pénzt a sörimádók adnák össze.Nagy az érdeklődés, mivel a korlátlan sörfogyasztás izgalmas attrakciónak tűnik. A Travel & Leusire adja hírül, hogy a BrewDog sörgyár elindított egy reklámkampányt, mely szerint, ha 150 dollárt adományozol, akkor egy éjszakát lakhatsz majd a DogHouse nevű hotelben.Az 50 szobás szálloda szervesen hozzátartozik majd a BrewDog új sörgyárához, ami Ohio állam Columbus városában épült.A szolgáltatások igazi sörrajongóknak valók: sörcsap minden szobában, amelyből a gyár híres söre, a Punk IPA, folyik majd. Egy kis hűtőszekrény a zuhanykabinban, tele sörös üvegekkel, hogy a vendég tusolás közben is tudjon kortyolgatni kedvenc italából. De ha inkább a kádban való fürdést kedveli a vendég, akkor kádból is csapolhat.Az étteremben limitált kiadású sörkülönlegességek is kaphatók majd, amelyek a hotel mellett fekvő gyárból érkeznek, napi utánpótlással. A wellness részlegben elsősorban sörös alapanyagú kezeléseket alkalmaznak.Sör jár a reggelihez, ebédhez és a vacsorához, sőt a fürdéshez is: a luxusapartmanokban a jazzucit teleöntik a komlós-malátás langyos itallal, amely jót tesz a bőrnek.A BrewDog gyár első menetben 75 ezer dollárt szeretne begyűjteni. Minél több pénzt adományoz egy vendég, annál több élményben lehet része a szállodában. Lehet készíttetni saját sört, vagy akár kibérelni a szállodát egy luxus születésnapi bulira.A szálloda tervezett nyitása 2018 szeptembere.
A müncheni 2-es terminál a világ legjobbja
A 2017-es World Airport Awards díjprogram szavazásán a londoni Skytrax Intézet a müncheni repülőtér 2-es terminálját választotta a legjobbnak a világon. Az eredmény a világ mintegy 14 millió légi utasa által kitöltött kérdőív összesítése alapján született.A 2003-ban megnyitott 2-es terminál a tavalyi év során jelentősen bővült: 2016 áprilisában nyílt meg a szatellitépülete, amely 11 millióval 36 millió fölé növelte a terminál utaskapacitását. Az új épület 27 utashídja közvetlen be- és kiszállási lehetőséget biztosít az utasok számára, akik busztranszfer nélkül jutnak repülőgépükhöz. A 2-es terminált a müncheni repülőtér és a Lufthansa 60:40%-os tulajdoni megoszlású közös vállalata üzemelteti.A 2-es terminál kiemelkedő eredménye a World Airports Awards szerint számos ténynek köszönhető. Magas pontszámot ért el az utasélmény és az általános kényelmi színvonal kategóriákban, illetve a legjobb értékelést kapta a szórakozási lehetőségekért, illetve azokért a csendes zónákért, ahol az utasok olvashatnak, dolgozhatnak, vagy épp pihenhetnek. A T2 tranzit terminálként is kimagasló pontszámot kapott: már az épület tervezésénél kiemelten figyeltek arra, hogy az utasok a lehető legrövidebb idő alatt tudjanak átszállni az egyik járatról a másikra.A szatellitépület megnyitásával minőség és befogadóképesség szempontjából is továbbfejlődött a terminál: a világ egyik legmodernebb reptéri épületeként számos vásárlási és étkezési lehetőséget kínál az utasok számára, mindezt kellemes környezetben és természetes napfény mellett. A 2-es terminál teljes üzlet- és étteremterülete közel megduplázódott: mintegy 7000 négyzetméteren nyíltak új kávézók, éttermek és boltok. A müncheni nevezetességek és kultúra által inspirált dekorációt is jól fogadta az utazóközönség.A terminálon belül a kapukat a jövő igényei szerint alakították ki. A 2-es terminálban mindenhol megtalálhatók azok a csendes zónák, ahol bárki kényelmesen helyet foglalva dolgozhat, vagy pihenet. Aki pedig produktívan szeretné kihasználni a rendelkezésére álló időt, értékelni fogja az ingyenes internetszolgáltatást, az elektromos és USB-csatlakozókat is. A családi várótermeket úgy alakították ki, hogy a gyerekek a beszállás előtt még levezethessék fölösleges energiájukat. Ezen felül most először állnak rendelkezésre zuhanyzók a Lufthansa várókon kívül is - a "Non-Schengen" zónában bárki felfrissülhet, aki átszálló járatára vár.A nyugalomra vágyó utasok 11 Lufthansa várót vehetnek igénybe a 2-es terminálban. Ezek közül öt új váró a szatellitépületben található, pazar kilátást nyújtva a reptér forgalmi előterére. A maximális kényelem érdekében az első osztályú váró tetőterasza exkluzív kényelmi funkciókkal áll az utasok rendelkezésére a reptér szívében. A mozgássérült utasok és a kísérő nélkül utazó gyermekek várója is speciális szolgáltatásokkal igazodik az adott utascsoport igényeihez.Azok az utasok is körülnézhetnek a szatellitépületben, akiknek a gépe nem onnan indul. A Lufthansa minden beszállókártyával rendelkező utast szívesen lát egy rövid bejárásra a földalatti vasúton megközelíthető, új épületben.
Daloló 67-es főút
Zenélő szakaszt építenek be a 2-szer 2 sávosra bővülő 67-es főút Kaposvár felé vezető részén. Amikor az autós ráhajt a Kaposvár felé vezető úton a keréknyomnyi vagy teljes sávon elterülő "bitumen kottára", a Republic együttes A 67-es úton című dalát fogja hallani.A speciális technológiájú akusztikus vagy zenélő aszfalt zenei hangokat bocsát ki, amikor az autós ráhajt az útra. A kivitelezés során ugyanolyan aszfaltot terítenek le, mint bármely más útszakaszon, azonban a felületet egy gyémántvágóval bemetszik keresztirányban. A hang magassága a barázdák mélységétől és egymáshoz viszonyított távolságától függ. Voltaképpen az aszfaltba vésett mélyedések képezik a kottát, a kocsi gumija a gitár húrja, az autó karosszériája pedig maga a hangszer.A felújítás során 12 csomópont, Mernyeszentmiklós és Somogybabod település között a gyorsúttal párhuzamosan új összekötő út, illetve a gyorsúttal párhuzamosan a lassújármű és kerékpáros forgalom számára burkolt szervizút épül. A mezőgazdasági művelésű területek megközelítésére pedig földutakat hoznak létre.A formabontó aszfaltrész a tervek szerint 2019-re készül el. A fejlesztést követően gyorsforgalmi úton lehet majd közlekedni Kaposvártól az M7-es autópályáig.Az út a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából 60 milliárd forintból, európai uniós és magyar források felhasználásával valósul meg. Az építkezés kivitelezője a S+S R67 Konzorcium (STRABAG Építő Kft., STRABAG AG és SOLTÚT Kft. közös ajánlattevők) - olvasható a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) közleményében.
Ahol a város felgyújtásával ünneplik a tavaszt
Minden országnak, régiónak megvannak a maga hagyományai a tavasz köszöntésére. Van, ahol szalmabábut égetnek és van, ahol jelmezbe öltözve búcsúznak a téltől. Valenciában petárdázva, tűzijátékkal és a város felgyújtásával ünnepelnek.A valenciai Fallast a tűz ünnepének is szokták nevezni, de ennél azért sokkal többről van szó. Március elejétől már utcára vonul az egész város, hogy megmutassák, milyen egy igazi tavaszköszöntő, majd a hónap idusán megkezdődnek a négy napig tartó főbb események. Mindez nem csak a tartományi fővárosban, hanem a kisebb falvakban is. Az időpont természetesen nem véletlen, hiszen a hagyomány szerint régen Szent József, az ácsok védőszentjének napján szedték össze a mesterek maradék fahasábjaikat, hogy elégessék őket.Egy kis történelemAz első írásos emlék a XVIII. századból származik, ekkor már ezeket a lángoló "maradékokat" fallának nevezték és megjelent egy új elem is: a faanyagból nem kedvelt embereket vagy helyzeteket ábrázoltak, majd rituálisan elégették őket. Ez általában kisebb csoportok együttműködésével jöhetett létre, akik egy környéken laktak. A XIX. század végére aztán a szoborkészítés kinőtte magát, művészeket szerződtettek annak érdekében, hogy még szebb, még kidolgozottabb jeleneteket alkossanak. Bár a szoborállítás és -égetés helyszíneit már ekkor szigorúan szabályozták, az ünnepség egyre inkább elterjedt a környékbeli falvakban is.A spanyol polgárháború után a Fallas egy időre elveszítette a szatirikus jellegét, hiszen az egyház és a kormány kifigurázása Franco tábornok uralma alatt elképzelhetetlen volt. A spanyol demokrácia beköszöntével végül eltűnt a Fallast gúzsba kötő cenzúra is, manapság pedig a város legnagyobb ünnepe közel egymillió embert vonz. A Fallas alatt Valencia-szerte majd' 700 szobrot állítanak az utcákra, amelynek nagy része a központi elemen túl több, kisebb jelenetet is ábrázol az aktuális közéleti történésekből. A művészek egész évben dolgoznak a szobrokon, és egyre inkább jellemző, hogy nem csak egy adott közösség vesz részt a munkálatokban.Hogyan zajlik az egész hetes mulatság?A szobrok felállítására hagyományosan március 15-e éjjelén kerül sor, hivatalosan pedig reggel 8 órára már mindennek a helyén kell lennie. Azonban ahogy az utóbbi években az alkotások egyre nagyobbá és bonyolultabbá váltak, úgy engedélyezték az alkotóknak, hogy már március 10-től megkezdhessék a felállítási munkálatokat.A kisebb méretű szobrok (ninots) közül minden társaság kiválaszt egyet, amit versenyre visznek és a Falla Múzeumban (Museo Fallero de Valencia) mutatnak be néhány napig. Végül a látogatók szavazatai alapján kiválasztanak egyet, ami megmenekül a tűztől és bekerül a múzeumba. De nem csak szobrok kerülnek kiállításra! Az ún. figurák menetén emberek "alakítják" a szobrokat, egy-egy társadalmi problémára vagy aktuális kérdésre reflektálva, amit szintén egy zsűri díjaz.Pirománok ünnepeA szobrokon kívül az egész hónapban jelenlévő pirotechnikai eszközök a legfontosabbak. Március elejétől kezdve minden nap, éjjel-nappal petárdáktól és tűzijátéktól hangos a város. Ennek hagyománya egészen a muzulmánok érkezéséig nyúlik vissza, azóta központi eleme szinte minden valenciai ünnepségnek a minél nagyobb zaj - ha pedig zajról van szó, a mascleta felülmúlhatatlan! A név a "masclet" elnevezésű petárdatípusból ered, a durrogtatást pedig minden nap, pontban délután kettőkor rendezik.A főtéren felállítják a petárdaerdőt, amelynek elemei sorozatosan robbannak. A tömeg biztonságos távolból figyel és a legjobb "ritmusokat" és színfelhőket óriási tapssal jutalmazza. Az adott év nagykövetasszonya és -gyermeke a városháza erkélyéről figyeli az eseményeket, ahová gyakran hívnak meg hírességeket is. A Fallas ideje alatt a hagyományos "ébresztőt" is ezzel fújják: minden reggel a földhöz vágnak néhány petárdát, így adva a lakosság tudtára, hogy ideje folytatni az mulatozást.Napközben az ünneplés része a felvonulás, ahol mindenki igyekszik a legjobb arcát mutatni. A tradicionális öltözet, melyet ilyenkor viselnek, a XVI. századtól kezdve van jelen, igaz, akkor még jóval díszesebb volt. Azóta a legfontosabb eleme a hajviselet; a két oldalon befont és körbetekert frizura. A vallás is kiemelt szerepet játszik, hiszen a valenciai katedrális előtt felállított Szűz Mária-szobor palástját a helyiek két napon át díszítik virágokkal, hogy tökéletes legyen az ünnepre.Kétségkívül a legjobban várt esemény március 19.-e estéje, amikor elérkezik a pillanat, hogy lángba boruljon az egész város. Ez a Fallas lezárása, melynek során mindenhol felgyújtják az egész évben épített, majd egy hét alatt felállított szobrokat. Az égetés nem egyszerre történik ugyan: először a kisebb együtteseket gyújtják meg, majd az egyre nagyobbakat, míg végül éjjel egykor kerül sor a főtéren felállított szobor-csoport meggyújtására. És kezdődhet újra az építkezés a következő Fallasra...
Négynapos hétvége lett a húsvét
Az Országgyűlés munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így idén április 14-től négynapos munkaszüneti ünneppé válik a húsvét.A Ház a munka törvénykönyve mellett további négy jogszabályban rögzítette az új munkaszüneti napot, amellyel Magyarországon tizenegy olyan munkaszüneti nap lett, amelyek hétköznapra esnek, illetve eshetnek: január 1-je, március 15-e, nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20-a, október 23., november 1-je, december 25-e és 26-a.A nagypéntek a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek, amelyen a keresztények Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről emlékeznek meg - emlékeztetnek az előterjesztők indítványukban, hozzátéve, a munkaszüneti nap nagypéntek méltó megünneplését segíti elő.Ennek a napnak az üzenete, hogy áldozat nélkül nincs ünnep, halál nélkül nincs föltámadás, nagypéntek nélkül nincs húsvét - fogalmazott Balog Zoltán a javaslat általános vitájában.Balog Zoltán tájékoztatása alapján a nagypéntek Európában 14 országban ünnep. A miniszter kitért arra is, hogy a munkaszüneti napok száma nem feltétlenül befolyásolja egy ország gazdasági teljesítményét. Példaként említette, hogy Németországban 17 munkaszüneti nap van, Bulgáriában 16, Szlovákiában 15, Horvátországban 14, Ausztriában, Csehországban, illetve Lengyelországban 13, Dániában, Franciaországban és Belgiumban 12. Jó hatással lehet az új, négy napos hosszú hétvége a turizmusra.