Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Magazin
További cikkek
Nálunk telel a spanyol gólya
Már a negyedik telet készül Magyarországon tölteni Fülöp, az Aragóniában születettt, de hazánkban költő gólya. Míg társai délre mennek, ő évről-évre megküzd a téllel. Fülöp a spanyolországi Aragóniában kelt ki a tojásból 2003 nyarán. 2006-ban látták először hazánkban, Bodrogkisfaludon költ azóta is: Fülöpnek nem csak a származása, de vonulást felhagyó viselkedése is különleges - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.A téli hónapokat Fülöp nem egyhelyben tölti, időről-időre elhagyja fészke környékét környékét. Előfordul, hogy néhány hétre is eltűnik, majd ismét feltűnik Bodrogkisfalud vagy Bodrogkeresztúr valamelyik kéményén, ahol a fűtésből származó hő segít a fagyos napok átvészelésében. Az egyre híresebb gólyára büszkék a lakosok, etetik is a madarat, általában halat helyeznek ki neki a pihenőhelye közelében. Az élelmes gólya többnyire tőlünk függetlenül is boldogul, táplálékot keresgél a közeli Bodrogban és hullámterében, valamint a kommunális hulladéklerakóban.A mérsékelt övi madarak az időszakos táplálékhiány elől vonulnak a kedvezőbb időjárású területekre. Azonban közöttük is vannak próbálkozó, felfedező hajlamú egyedek. Ezek a fajtársaik többségétől eltérően viselkednek, nem vonulnak el, helyben próbálják meg átvészelni a hideg hónapokat. A klíma változásával egyre kisebb arányban pusztulnak el, így viselkedésük akár rövid idő alatt is dominánsabbá válhat. Az elmúlt néhány évben több fehér gólya is áttelelt hazánkban. Ezek a madarak a be nem fagyó folyó és állóvizekben, kommunális hulladéklerakókban keresgélnek.
Világörökség lett a francia konyha
A francia gasztronómia elismerésével először válhatott egy nemzet konyhaművészete a szellemi világörökség részévé. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) azonban nem egyszerűen a franciák tradicionális nemzeti ételeit, hanem a franciás jellegű étkezést vette fel a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek listájára Nairobiban tartott konferenciáján."A konyha Franciaország számára nem egyszerűen egy történelmi hagyománnyal rendelkező terület, hanem az ország termékeinek, kézművestudásának és kulturális hatásának is egyik legtökéletesebb kifejeződése" - így üdvözölte Francois Fillon kormányfő az UNESCO döntését. Hozzátette, hogy a francia gasztronómia a nemzet egyik legnagyobb kincse.Korábban minden bizonnyal képtelenségnek minősítették volna azt az ötletet, amelyet azok a francia séfek vetettek fel, akiknek mindegyike ismert konyhaművész, szakácskönyveik és háromcsillagos éttermeik világhírűek. 2006-ban fordultak a francia kulturális miniszterhez, hogy kezdeményezze az UNESCO-nál a francia konyha felvételét a szellemi világörökségi listára. Ők fogalmazták meg először, hogy a konyhaművészet a francia kultúra szerves része. Elnökké választása után Nicolas Sarkozy is felkarolta a kezdeményezést, és két évvel ezelőtt maga terjesztette a kérést a nemzetközi testület elé.A gasztronómia élvezete ugyanolyan kifinomult francia hagyomány, mint a divat vagy a művészetek iránti rajongás. A franciák ráadásul már régóta tudják, hogy nem a koplalás a hízás legjobb ellenszere, hanem a változatos táplálkozás, és a kis adagok megfontolt, szinte kóstolgató, az élvezetre koncentráló elfogyasztása. Francia "találmány" az ételek és a borok meghatározott házasítása, a tálalás művészete és az étkezés társasági eseménnyé emelése is.Eric Frechon, a párizsi Le Bristol luxusszálloda három Michelin-csillagos éttermének séfje szerint a francia gasztronómia lényege nem egy-egy különleges recept, hanem a sokféle, minőségi primőráru. A francia konyhának nincsenek kizárólagos ízei, a séfek szinte minden összetevőt használnak, de mindenből csak a legjobb minőségű terméket választják. Ez pedig a francia háztáji termelőket, illetve tenyésztőket is világszínvonalra kötelezi, legyen szó zöldségről, húsáruról vagy a tenger gyümölcseiről. Egy sarki zöldséges is legalább tízfajta almát kínál, a pék megannyi péksüteményt, a sajtbolt pedig több tucat tejterméket. Nekik köszönhető a francia étrend sokszínűsége.Périco Légasse, a Marianne című hetilap gasztrokritikusa szerint a globalizációval a francia konyha is a nemzetköziség és a gyorsétkezés irányába fejlődik, így egyes hagyományos ételek fokozatosan eltűnnek az éttermek étlapjairól. Az UNESCO elismerése azonban mostantól még inkább az étkezés kulturális hagyományainak megőrzésére ösztönzi a franciákat, ez pedig a gazdák számára konkrét termékek előállítását írja elő. Bruno Le Maire agrár- és Frédéric Mitterrand kulturális miniszter közös közleményben adta hírül, hogy a francia gasztronómia megőrzése céljából oktatási és kulturális rendezvénysorozatot indítanak.
Ünnepi fénypompa Bécsben
Az osztrák főváros teljes karácsonyi pompájában várja a turistákat. Idén összesen 39 bevásárlóutca és tér kapott karácsonyi díszkivilágítást, városszerte 2,3 millió fénypont teszi teljessé az ünnepi hangulatot. Felmérések szerint a bécsi karácsonyi díszkivilágítás már önmagában is turistaattrakcióvá avanzsált - a megkérdezettek 90%-a az ünnepi fényben pompázó utcák különleges hangulata miatt ajánlja ismerőseinek az osztrák fővárost. Éppen ezért a város és a Bécsi Gazdasági Kamara 2005-ben elindította Light-Up elnevezésű akcióját, amelynek keretében új, modern fénydíszbe öltöztetik a város bevásárlóutcáit és kicserélik a műszakilag elavult füzéreket, formákat.Az új díszkivilágítást fiatal kreatívok tervezik az érintett bécsi bolttulajdonosokkal együttműködésben. Egy-egy projekt maximum 70%-os - 70.000 eurós - támogatást kaphat a várostól, a fennmaradó összeget a bevásárlóutcák kereskedőinek kell magukra vállalniuk. 2006 és 2010 között összesen 2,5 millió eurót fordított a város 28 bevásárlóutca díszkivilágításának megújítására - a kereskedőkre eső résszel együtt a végösszeg 4,3 millió euró.Idén 400 ezer euróból öt frekventált utca kapott új, energiatakarékos fényruhát. A Wollzeilét például "Kívánságeső", a Westbahnstraßét maradásra invitáló "Fényszigetek", a Hernalser Hauptstraßét "Girlandok és lametta", az Obkirchengassét pedig az utcának varázslatos hangulatot kölcsönző "Égi labdák és hólabdák" díszítik. Az új fénydíszek természetesen már a legmodernebb energiasztenderdek szem előtt tartásával készülnek. A nagy sikerre való tekintettel a város a Light-Up projekt meghosszabbítását fontolgatja.
Bemutatkozott a Green Taxi
A Magyarországon is egyre fontosabb környezettudatosságot felismerve, egy nemzetközi befektetői csoport projekt társaságot alapított Budapesten Green City Future Zrt. néven. A társaság első lépésként egy környezetbarát, "zöld" taxitársaságot hozott létre Budapesten Green Taxi néven. A Green City Future Zrt. részt kíván venni az európai "Green Cars" projektben, ami rövid távon alacsony kibocsátású és hibrid gépkocsik, középtávon pedig elektromos hajtású gépkocsik magyarországi üzembe állítását, elektromos gépkocsik számára alkalmas töltőhálózat telepítését, a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházásokat és kutatásokat is magában foglal - hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.A taxitársaság induló flottája kizárólag EU5 környezetvédelmi besorolású kocsikból áll. A Porsche Hungaria által szállított ©koda Octavia GreenLine, ©koda Superb GreenLine, Volkswagen BlueMotion és Volkswagen BlueMotion Technology gépkocsik a világon az elsők között vannak az alacsony károsanyag-kibocsátás, és üzemanyag-fogyasztás révén megvalósítható környezetkímélés szempontjából. A környezettudatos mobilitást megteremtő taxitársaság 2011. január 1-jével kezdi meg működését. Elsősorban városi fuvarozást vállalnak, saját gépkocsikkal, maximált árakkal. Ezek közepes tarifákat jelentenek, de nem mi leszünk a legolcsóbbak - hangzott el a tájékoztatón. Semmi közelebbit nem lehetett megtudni a tarifákról. A későbbiekben más taxisok is csatlakozhatnak a Green Taxihoz, ha megfelelnek követelményeikhez. Sőt, azt szeretnék elérni - hangsúlyozta a Levegő Munkacsoport jelen lévő vezetője - hogy a jövőben csak Euro5-ös taxik futhassanak a magyarországi utakon.Többek részéről felvetődött, hogy az új taxitársaság valójában a Zóna Taxi másodvirágzása, csak más néven. Erről nem kívántak részletesebben nyilatkozni a cég vezetői.Az elkövetkező években a Green Taxi gépkocsiparkját fokozatosan bővíteni kívánja elektromos kocsikkal. Azt tervezik, hogy a taxizást rövid időn belül egy elektromos autókból álló, nulla károsanyag-kibocsátású flottával fogják végezni, várhatóan Európában elsőként.
Perzsa szőnyeg a kulturális örökségek listáján
Perzsa - így ismeri mindenki világszerte e szőnyegremekeket, amelyek szövési technikáját hivatalosan is védetté nyilvánították.Ez csak a perzsa lehet - állapítja meg azonnal, aki valamit is ért a különleges textíliákhoz. Valóban arról van szó, bár némi fogalomzavar uralkodik e körben, mert sokan beszélnek büszkén "magyar perzsáról" is, amely hivatalosan nem létezik: perzsának csakis a különleges technikával készült perzsaszőnyeg tekinthető. Nemrégiben nagy elismerést kapott a perzsaszőnyeg Nairobiban, ahol az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO felvette a szellemi kulturális örökség listájára készítésének módját.A kínai dzsunka, a spanyol embertornyok, a híres flamenco tánc, a pekingi opera, a francia konyhaművészet, a solymászat és kínai akupunktúra társaságában mostantól védett kulturális örökségként tarthatja számon a világ az azerbajdzsáni és iráni szőnyegkészítés művészetét is.SzőnyegtöriA perzsa - ma iráni - szőnyegek mintegy 5000 éves kultúrára tekinthetnek vissza. A kezdetben nomád törzsek művészete már létezett Kr.e. 2000-ben Ázsiában, Kaukázusban, Azerbajdzsánban. Nagyjából egy időben terjedt el a különböző népcsoportok körében. A nomád törzsek szőnyegszövő művészete, a törzsi szőnyegkészítés mindennapi használatra korlátozódott egyéni mintákkal, a törzsi életből vett motívumokkal, díszítő elemekkel.Ezek a szőnyegek egyszerű technikával készültek, használati tárgyként funkcionáltak, tarisznyák, takarók, kényelmet szolgáló eszközök voltak leginkább. Csak később kerültek eladásra a már csomózott technikával készült szőnyegek, kész, előre tervezett mintákkal, bonyolult motívum világgal. A szőnyegek alapanyag tiszta gyapjú volt, a városi szőnyegek készítési módja bonyolultabb, organikus minták kerültek rájuk, amelyek alapvetően eltértek a nomád elnagyolt elemektől. Színekben a sötét árnyalatok voltak jellemzők, a tűzvörös, fekete, sötétkék. Míg az egyszerű mintavilág Siros, Meshed és Türkmenisztán környékére korlátozódott, Tebrizben pamut és selyem kombináció, Kum városában pedig a tiszta selyem volt használatos.A kezdeti minták jelenetekkel bővültek, vadász- és más történetek elevenedtek meg a szőnyegeken. Azerbajdzsán mindig is különböző nagyhatalmak harci ütközőpontja volt. A XVI. Század végétől a perzsák uralták a Kaukázust, így a perzsa hatás kézenfekvő a szőnyegművészetben is. (MTI)