Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Magazin
További cikkek
Készpénzbejelentési kötelezettség
Június 15-től minden olyan, az Európai Unióba belépő, vagy elhagyó utazó, aki 10 000 eurót, vagy azt meghaladó értékű készpénzt tart magánál, köteles erről a vámhatóságának nyilatkozatot tenni. Az intézkedés célja az Európai Unió biztonságának megszilárdítása, a pénzmosás, terrorizmus és egyéb bűncselekmények elleni fellépés támogatása.Aki az Európai Unió külső határátkelőhelyein át lép be, illetve hagyja el a Közösség területét, annak az ellenőrzési pontnak a vámhatósága (vagy egyéb illetékes hatóság) előtt kell nyilatkozatot tennie, ahol belépett az Európai Unióba, vagy ahol elhagyta azt.Nyilatkozni köteles, ha: 10 000 EUR vagy azt meghaladó értékű készpénz, vagy ennek megfelelő értékű készpénz más pénznemben, illetve könnyen átváltható eszköz (kötvény, részvény, utazási csekk stb.) van nála.Abban az esetben, ha az utas nem nyilatkozik, illetve hamis, pontatlan vagy hiányos információkat ad meg, a vámhatóság a készpénzt lefoglalhatja, vagy visszatarthatja, illetve az utas büntetéssel is sújtható. A nyilatkozattételi kötelezettség ellenőrzése érdekében a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai jogosultak a természetes személyek, poggyászuk és szállítóeszközük ellenőrzésére.Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy bizonyos tagállamokban léteznek emellett külön ellenőrzési és nyilatkozattételi előírások a Közösségen belüli készpénzforgalomra, melyeket szintén alkalmazni kell az európai uniós szabályozás mellett. További információ az Európai Bizottság honlapján (http://ec.europa.eu/eucashcontrols), illetve a Vám- és Pénzügyőrség Internetes oldalán (http://vam.gov.hu) található.
Tükörvilágom - negyedik kötet - Könyvajánló
document.write('Tükörvilágom - 4. kötet');"India a kontrasztok kontrasztja. A legszélesebb körű kulináris élvezetek gyűjtőhelye. Ahol Bollywood extravaganciája és a legősibb vallási fesztiválok egymás mellett léteznek, ahol a világ tetején, a Himalája hófödte csúcsai karcolják az eget, ahol trópusi meleg simogat Kerala homokos strandfövenyein az Indiai-óceán néha játékos, néha gyilkos habjai között. Ahol szinte vakít a buja növényzet zöldjének millió árnyalata, és ahol ezer színűre vált a homok a sivatagok homokdűnéiben. A legizgalmasabb része a világnak, két tucat kultúra és több tucat nyelvet beszélő sokféle nemzetből álló népek hazája. Akik mind indiaiak.Volt még egy oka annak, hogy mielőbb viszont szerettem volna látni ezt a kontinensnyi országot. A történelem során soha nem látott fejlődésnek indult ez a hatalmas ország is. Az évezredekig stabilan változatlan dolgok, a vallási és társadalmi szokások a technikai és a gazdasági fejlődés hatására itt sem maradtak érintetlenül. A világ leggyorsabban fejlődő országai között ott találjuk a hatalmas Kínát és Indiát. De nemcsak a világ, a felgyorsult huszonegyedik század kényszeríti őket a fejlődésre, hanem még egymással is versenyben állnak. Aki tehát a világ nagy változásaira kíváncsi, gyakran látogasson ebbe a két országba. Félelemmel vegyes kíváncsisággal vártam az újabb indiai utat. Reméltem, hogy megtalálom azt a régit, hogy az általam hitt igazi Indiából elkapunk még valamit. Tehát sürgősen oda kell utazni, míg el nem tűnik a régi, át nem alakítja a globalizálódó modern világ az embereket ott is, ahogyan Kínában láttuk."Ezekkel a gondolatokkal indítja a szerző immár negyedik "Tükörvilágom" kötetét. Az egyszerű, mindennapi ismeretterjesztésen túl, sajátos humora, a világért való aggódása ugyanúgy megjelenik írásában, mint a szépségekre való őszinte rácsodálkozása. Ugyanakkor nem titkolja - sokkal jobban szeretné, ha ez a kontinens jobban odafigyelne a mindennapok "szemetelésére", a világörökség kincseinek megóvására.Az írás legnagyobb erénye: tág teret hagy minden olvasó számára, hogy eldönthesse, mi az amit ő is így lát, mi az amiben eltér a véleménye. A kötet szubjektív vallomás az általa szeretett és egyben féltett Indiájáról. Aki csak arra kíváncsi, mennyi látnivaló van ebben az országban az is haszonnal forgathatja, de azok az olvasók is, akik csak egy mesés, távoli világra kíváncsiak.A kötetet Dános Judit grafikai illusztrációi teszik még élvezetesebbé.RÉSZLETEK:A kor és koromAz életet megélni sokféleképpen lehet. Igazán társsal jó. Jó társsal a legjobb. Hogy mit jelent a jó társ, mindenki maga dönti el. Szerencse is kell hozzá, tény. Az ember eleve társas lény. Akkor boldog, ha minden apróságon osztozhat valakivel. Az élményeken is. Úgy érzem, szerencse dolgában a tökéletes társ megtalálásában nincs okom panaszra.Indiai repetadocument.write('Indiai repeta');Karácsonykor indultunk. A reptérre menet a sofőr megkérdezte:Hová mennek?Indiába, válaszoltam.És mit lehet ott látni? - kérdezte tovább.Ettől a szimpla kérdéstől teljesen zavarba jöttem. Mit lehet erre a kérdésre egyszerűen válaszolni, vagy egyáltalán válaszolni. Hogy mondjam el az elmondhatatlant?Aurangabaddocument.write('Aurangabad');Az esténket egy izgalmas esemény teszi érdekesebbé. Esküvői fogadás van a házban. Muzulmán esküvő, magyarázza a felszolgáló kislány. Nekem furcsa, mert a nők rengeteg ékszerrel felcicomázva, drága száriban feszítenek, és egyiknek sincs eltakarva az arca. Igazán nagyon szépek. Már megint az előítéletek mozgatták bennem az európait. Nem muszáj burkában járni a nőknek - magyarázza a kislány, aki maga is muszlim. Mi ugyanúgy hordjuk a szárit, mint a hinduk. Elvégre együtt élünk itt évszázadok óta, és a szári a legszebb viselet, amit valaha nőknek kitaláltak. Hajlandó vagyok hinni neki. Nem beszélve a szári praktikus oldaláról, ahogy "elbánik" a le és felszökő kilókkal.Mumbai IIdocument.write('Mumbai II');A Viktória pályaudvarnál megálltunk. Az 1878-tól tíz éven keresztül épült monstrum hatalmas és ronda. Ebbe aztán beleadtak apait, anyait, hogy elég grandiózus legyen a nagy angol gyarmatbirodalomnak. Ha nem lenne olyan sok piszkos, koszos ház a környéken, még ennyire sem tetszene. Most sem tetszik, de a lerobbant környezetén túlmutat.Hyderabaddocument.write('Hyderabad');India legnagyobb erődjéhez, Golcondába indulunk. Nagyon gondozott, tiszta területen közlekedünk. Egyforma, rendben tartott házak húzódnak mindenütt a kerítések és a bougenvilia bokrok mögött. Ez katonai terület. Tiszti lakások vannak a rendben tartott házakban a bokrok között, magyarázza a srác.Chennaidocument.write('Chennai');Mahabalipuram, a hét pagoda városaként emlegetett történelmi város ma turista célpont. Ez volt hajdanán a Pallava birodalom legfontosabb kereskedelmi városa és forgalmas kikötője. Már a Pallavák előtt is fontos kereskedelmi központ volt. A hajdani tengeri selyemúton fekszik, amit az itt talált kínai, római és perzsa emlékek bizonyítanak. A természet nem szerethette a tengerparti építkezést, mert a Bengál-öböl kemény hullámai többször elmosták a várost. Az egykori utazók által leírt hét pagoda maradványa az öt monolitikus templom, amit rathanak hívnak. A ratha szekeret jelent, azt a szekeret, amit a hindu vallásban az istenek hurcolására tartanak.Maduraidocument.write('Madurai');Eljöttünk, hogy végignézzük, hogyan viszik el a hívek aludni Sivát. Az egyébként nagyon vallásos kísérőnk elmesélte, miért van ez a műsor. Szegény isten egész nap hallgatta a hívek imáit, kívánságait, némelyeknek el is intézett ezt azt, és bizony, mire lemegy a Nap, elfárad. Ezért este a hívők elviszik aludni a szobrát, szentül hiszik, hogy maga az isten van egy lefüggönyözött hordszékben. Előtte végighurcolják a templomon, megmossák a lábát, adnak neki enni, elhalmozzák minden földi jóval, templomi zenészek szórakoztatják, kedveskednek neki.BangaloreIgaza lett az előző napi sofőrünknek. A városban a közlekedés lehetetlen. Az iszonyú forgalom, a gépkocsi folyamok órákig egyhelyben állásra kényszerítik a közlekedni vágyókat. Mindehhez dudaszó, tülkölés a legkülönbözőbb frekvenciákon és a kipufogógázoktól büdösre rondított levegő társul. Az emberben egyre nő a feszültség, a tehetetlen dühét nem tudja hol leereszteni.Mysoredocument.write('Mysore');A tizenkettedik században épült Belur és Halebid templomai volt az aznapi program. A Somnathpurban látott templommal együtt - ami száz évvel fiatalabb, ezek a Hoysala dinasztia leghíresebb megmaradt alkotásai. Egyidősek a Mysore városában, Chamundi dombon felépített templommal. Mysoreban és Somnathpurban már megcsodáltuk a Hoysalák építőművészetét, Belur "csak" a fokozás. Ezek a királyok nyolcszáz évvel ezelőtt nem véletlenül tették meg Belurt a fővárosuknak.Ahmedabaddocument.write('Ahmedabad');Miután kimecseteztük magunkat, a másik nagy vallás, a hindu, de "egy kicsit másképp hindu" templomába mentünk. Megvallom őszintén, nem nagyon értettem ezt az eltérő hindu vallást. Bhagwan Swaminarayan által a 19. században alapított hindu szekta első templomát itt építette fel Ahmedabadban. Szerettünk volna többet is megtudni, hogy mennyiben és miben más ez a templom, illetve a hívők itt másban hisznek-e, de kérdésünkre az idegenvezetőnk harmadszor is csak annyit mond, hogy ez más.Delhidocument.write('Delhi');Ebéd után tehát az Akshardham Swaminarayan vadonatúj templomóriáshoz mentünk. Ugyanaz a hindu irányzat építette, amelyiknek a templomában Ahmadabadban voltunk. A "másféle hindu" templomban. Ez az építmény azonban túlnőtt a templom szerepen. Inkább a jelenkor egyik csodája akart lenni. A felhajtás is akkora volt körülötte.Rajasthandocument.write('Rajasthan');Ebéd után koradélután érkeztünk meg Chittaurgarh állomására. Tudtam, ahogy a legendák egyik rajasthani központjába érünk, itt minden meseszerű és mégis hihető lesz. A rajput romantika, lovagiasság és bátorság jut az ember eszébe, ha idejön. Ehhez képest eléggé lepusztult környéken indulnak meg a buszok felfelé egy szűk, ám annál több hajtűkanyarral teletűzdelt úton a meredek fennsíkra.Goadocument.write('Goa');Goa államról röviden: az Indiához tartozó kilencven kilométeres partszakasz az indiai kontinenstől leginkább különböző darab. A konkani nyelvet beszélő népek nagyon vegyes származásúak. A történelem folyamán letelepedett, a terület vonzó fekvése miatt erre járt népek kavalkádjából alakult ki az itt élő népesség. Indoárják, arabok, dravidák, a valaha Perzsiából jött fehér hunok, örmények, kasmíriak együttéléséből a történelem "keverte ki" az ittenieket. Sokan, főleg kereskedők jöttek. Nem véletlenül. A Malabar partvidék az indiai kontinens fűszerközpontja és az arab kereskedelmi útvonal fontos állomása volt.
Nyári jó tanácsok vásárláshoz, ételkészítéshez
A nyár jó lehetőségeket kínál a könnyű, egészséges táplálkozáshoz, hiszen a friss zöldségek, gyümölcsök változatosságával kényeztet. A nyári meleget, friss tápanyagokat azonban a baktériumok is kedvelik, így az élelmiszer eredetű megbetegedések is gyakoribbak. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal néhány gyakorlati jó tanácsát az alábbiakban adjuk közre.BevásárlásMegbízható helyen vásároljunk!Az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezzük be. Soha ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól, még zöldséget, édességet se. Figyeljünk arra is, milyen az üzlet tisztasága, az árutárolás rendje, az eladók ruházata. Ha nincs minden rendben, forduljunk ki onnan. Az élelmiszerekre sem fordítanak ilyen helyen több figyelmet.Nézzük meg, mit vásárolunk!A szabályos csomagoláson fel van tüntetve - magyar nyelven - a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele (az összetevők csökkenő mennyisége szerint), tömege (súlya) és a tároláshoz javasolt körülmények. Az "E-számok" az adalékanyagokat jelzik. Tévhit, hogy az un. E-számoktól minden esetben félni kell. A szabályosan előállított termékekben az adalékanyagokból, tartósító szerekből csak annyi található az élelmiszerekben, amennyi azokhoz megengedett, és átlagos mennyiségű fogyasztás esetén egészségártalmat nem okoz. Aki allergiás valamilyen élelmiszer-összetevőre, vagy adalékanyagra, különös gonddal olvassa el az összetételt. Ne restelljük szemüveggel, vagy akár nagyítóval elolvasni a feliratokat, ha ez szükséges.Vásárláskor mindig figyeljünk a termékek minőség-megőrzési, ill. fogyaszthatósági idejére, a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk meg. Hűtendő terméket csak akkor vegyünk, ha azt tényleg hűtőtérben tárolják. Mélyhűtött termékek csomagolását is figyeljük, ha belül zúzmarás, a termék tömbbé fagyott benne, inkább ne vegyük meg. A húsok frissességét a gyakorlott háziasszony is meg tudja ítélni szaga, színe, felülete alapján. Mindig a hűtendő terméket vegyük meg legutoljára, és utána mielőbb vigyük haza. Vigyünk magunkkal több zacskót, szatyrot, hogy a különböző termékek (zöldségek, nyers húsok, kész termékek) ne szennyezhessék egymást.Otthoni tárolásA hazavitt termékek mielőbb kerüljenek a megfelelő tároló helyre. Hűtendő termékeket hűtőszekrénybe, hűtést nem igénylőket kamraszekrénybe, kamrába, jól szellőző, hűvös helyre kell tenni. A hűtőszekrény hőfokát ellenőrizzük. Akkor hatásos a hűtés, ha a húsokat, tejet 5 C fok alatt tudjuk tárolni, a zöldségek, gyümölcsök számára ennél magasabb (10-15 C fok ) előnyösebb. A nyers darált húst még aznap készítsük el, minél tovább tároljuk, annál veszélyesebb lehet. A hűtőbe a termékeket úgy tegyük be (dobozban, vagy más csomagolásban) hogy egymást ne szennyezhessék. A tojást is így elkülönítve tegyük be, de előre megmosni nem kell, és nem is javasolt, ha szükséges, inkább felhasználás előtt mossuk meg. A tojás frissességét otthon is ellenőrizhetjük vízbemerítéssel. A friss tojás lesüllyed, az állott tojás fent lebeg. Ezeket egyenként törjük fel és ellenőrizzük. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használjuk fel.Sütés-főzésNyáron fokozottan törekedni kell a higiénés konyhai alapszabályok betartására. A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve készítsük elő (mossuk, daraboljuk). A nyers húson bármikor előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, akár szalmonella is. A nyers hús szeleteléséhez tartsunk külön vágódeszkát és kést. A nyers hússal érintkezett eszközöket (vágódeszka, kés) azonnal mossuk el meleg, mosószeres vízben.A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból - edénnyel eszközzel, kézzel - a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák!A zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossuk meg. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni. Rovarok, földes szennyeződés, növényvédőszer-maradék lehet ugyanis rajtra. Fontos, hogy tiszta konyhában, tiszta eszközökkel dolgozzunk. Az ételkészítés egyes fázisai között (főleg a nyersanyagok előkészítése után, a tiszta műveletek előtt) mossunk mi magunk is kezet, mégpedig alaposan!Az ételeket, főleg ha húst, tojást tartalmaznak, jól süssük-főzzük át! A sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt forrósítsuk át újra az ételt, nem elég csak megmelegíteni. Az ételmaradékban a baktériumok már felszaporodhattak, de ismételjük, az alapos átsütés-főzés (átforralás) elpusztítja azokat!Étrendi tanácsokNyáron fogyasszanak könnyű ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt, salátát. Szomjoltásra a tiszta víz is kiváló. A rendszertelen, kapkodva, útközben elfogyasztott gyors ételek, a csipegetés, eszegetés, nassolás helyett étkezzenek rendszeresen. Legyen helye életükben a közös asztal melletti, családi, baráti együttlétnek, hiszen az étkezés örömforrás.A nyári időszakban is jóízű családi, baráti étkezéseket kívánunk! Ha fenti egyszerű tanácsokat betartják, nem lesz okuk aggodalomra!
Mivel oltsuk szomjunkat a hőség idején?
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal Vízbiztonsági Tudományos Bizottságának ajánlásaA hőség idején igyunk sok folyadékot! A bőséges, napi 2-4 liternyi folyadékfogyasztás a leghatékonyabb védekezés a hőség által kiváltott egészségártalmak kivédésére.Magyarországon a csapvíz iható, és az ország legnagyobb részén minősége is jó. Nyugodtan fogyasztható egyenesen a csapból is, de citromkarikával ízesítve, limonádénak vagy teának elkészítve, lehűtve jóízű, garantáltan természetes, adalékanyag-mentes kiváló szomjoltó. Szódavíznek elkészítve vagy gyümölcsszörppel ízesítve is fogyasztható. Amellett, hogy olcsó, mindig kéznél van, és nem kell a tele palackokat az üzletből hazacipelni, nem keletkezik műanyag hulladék, nem kell bajlódni az üvegek visszaváltásával. Magyarország kiváló ásványvizeiből is nyugodtan fogyaszthatnak azok, akik a palackozott vizeket részesítik előnyben. De figyelem, nem minden palackozott víz ásványvíz, még ha annak látszik is, és különösen nem "igazi" ásványvíz, azaz ásványi anyagokban különösen gazdag víz. A palackozott vizek egy része egyszerű ivóvíz, másik része kis ásványianyag-tartalmú karsztvíz, ásványi anyagokban ugyancsak szegény forrásvíz, mások ásványi anyagok utólagos hozzáadásával dúsított kútvizek. Nem ritka a kis, vagy igen kis ásványi anyag tartalmú palackozott víz a boltok polcain. A ma érvényes, hazai szabályozás szerint is legalább 500 mg/l ásványi anyagot kell az ásványvizeknek tartalmazni, a fontos kalcium és magnézium sók megengedhető legkisebb mennyiségének kikötése mellett. A hagyományos, az "igazi" értelemben vett ásványvíz ásványianyag-tartalma 1000 milligramm/liter feletti (jó, ha 1000-2500 mg/l között van). Ilyen víz fogyasztása az, amelyet a hőség idején, a szokásosnál nagyobb folyadék-, s azzal az ásványi anyag veszteség legegyszerűbb pótlására használhatunk. A fogyasztói tájékoztató, a címke alapján tájékozódhat a vásárló, ám sokan nem olvassák el a jelöléseket. A tanácsunk az, hogy - akinek egészség állapota miatt orvosa másként nem rendeli - a hőség napjaiban a csapvíz, más palackozott víz mellett, ásványi anyagokban gazdag vizet is fogyasszon, és a magyarországi ásványvizek nagy része ilyen.Természetesen a palackozott ásványvízre is érvényes a palackon feltüntetett minőség-megőrzési idő betartása. A felbontott palackos vizet - különösen a nem széndioxidos (csendes) vagy kis széndioxid tartalmúakat - lehetőleg ne tároljuk egy napnál hosszabb ideig.
Élelmiszer-biztonsági tanácsok utazóknak
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal a turisztikai szezon kezdetén jó tanácsokból álló csokrot állított össze a külföldre utazóknak.A külföldi utazás a remélt élmények mellett, vagy azok helyett kellemetlen eseményekkel is járhat. Az egyik leggyakoribb veszély, hogy étel, ital fogyasztása miatt megbetegszünk.Az ún. "utazási hasmenés" az utazók jelentős részének teszi lehetetlenné az utazás élvezetét.A megbetegedés okai az élelmiszerekben, italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok, egyéb mikrobák, melyek gyomor-bélrendszeri fertőzést okoznak.Ezeket a mikrobákat a sütés, főzés, forralás elpusztítja, ezért biztonságosnak tekinthető minden frissen készült, forrón tálalt étel. A későbbi langyos tárolás során azonban felszaporodnak, így a több óráig szobahőmérsékleten tárolt készételek jelentik a legnagyobb veszélyt. Gyakran találhatók kórokozók, a vízben, a belőle készült jégkockában, pasztőrözetlen tejben zöldségeken, gyümölcsökön, salátákon, süteményekben, fagylaltban, és a legyek is terjeszthetik.Különösen veszélyeztetett a kisgyermekek, a várandós édesanyák, az idősek és betegek. Számukra rendkívül fontos, de egészséges utazók számára is ajánlott az alábbi tanácsok betartása.Mit tegyen?Utazás előtt tájékozódjon az ország és a leendő szálláshely higiénés viszonyairól, és arról, hogy a csapvíz iható-e.Tájékozódjon arról is, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védőoltás, vagy betegségmegelőző célzattal gyógyszer szedése.Készüljön fel egy esetleges bélfertőzésre, kérjen orvosától erre vonatkozóan tanácsot, esetleg vigye magával a javasolt gyógyszert. A gyógyszertárban olyan sókeveréket is vásárolhat, mely hasmenés esetén vízben feloldva segíti a víz- és ásványi anyag utánpótlást.Ha a csapvíz nem biztonságos, vigyen magával vízforralót, vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert.Ha életkora vagy állapota miatt különösen érzékeny (idős, gyermek, terhes, beteg), vigyen magával szükség esetére nem romlandó biztonságos hazai élelmiszert.Vigyen magával szappant, vagy kéztörlő, kézfertőtlenítő kendőt.Mosson kezet szappannal, amilyen gyakran csak tud. Csak tiszta kézzel nyúljon ételhez, vagy szalvétával fogja azt meg.Rossz higiénés körülmények között az evőeszközt is törölje át, az étel tányérral érintkező alsó rétegét ne fogyassza el.Mit egyen, mit ne egyen?Fogyasszon frissen készült, forrón tálalt ételt! Ez gyakorlatilag biztonságos, még utcai árusnál is.A több órán át langyosan tárolt, kész ételek azonban veszélyesek. A legyeknek által látogatott, nem tiszta edényben tálal ételt ne fogadja el.A gyümölcsöt tiszta késsel hámozza meg. Ha nem lehet meghámozni, ne fogyassza el. A zöldség-gyümölcsökre vonatkozó alapszabály:"hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott".A saláták, szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek veszélyesek lehetnek.Ne fogyasszon nyers, vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételt. (majonézes termékek, egyes mártások, desszertek). A főtt tojás biztonságos, de tojásrántotta nem javasolt.Nyers kagylót ne egyen. Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. A hal- és kagylófajták fogyaszthatóságát illetően tájékozódjon helyi lakosoktól.Ne fogyasszon ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot.Ne fogyasszon pasztőrözetlen tejet, tejterméket.Ne kérjen, ne fogadjon el jeget italába.Ha a csapvíz nem biztonságos, ne igyon csapvizet, még fogmosásra se használja.A palackozott italok (ha Ön előtt nyitják fel), és a sör, bor, tea, kávé általában biztonságosak.Mit tegyen megbetegedés esetén?Az élelmiszer, víz eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. A tünetek néhány nap alatt csaknem mindig maguktól rendeződnek, gyógyszert szedni nem szükséges, hasmenés elleni tüneti szerek és antibiotikum szedése nem indokolt, sőt késleltethetik a gyógyulást.Amennyiben azonban a tünetek három nap alatt sem múlnak el, a hasmenés gyakori, vagy véres, ha a beteg hány, vagy lázas, orvoshoz kell fordulni, illetve ha ez nem lehetséges, az otthonról hozott, orvos által javasolt gyógyszer szedését meg kell kezdeni.Legfontosabb már az első tünetektől megjelenésétől kezdve a folyamatos folyadékpótlás. A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, és az elvesztett anyagokat pótolja az alábbi oldat: 1 kávéskanál sót, hat kávéskanál cukrot tegyen egy liter vízbe, és minden hasmenés, hányás után fogyasszon 1-2 dl-t (két év alatti gyermek ½ -1 dl-t.)Ha utazás során vagy hazatérés után bármilyen szokatlan betegségi tünetet észlel, forduljon orvoshoz.Készült az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján (Guide on safe food for travellers).