Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00
Magazin
További cikkek
Kívül-belül megújult a pécsi Zsolnay Múzeum
Szeptember 29-én ünnepélyes keretek között ismét megnyitotta kapuit a pécsi Zsolnay Múzeum.Az elmúlt időszakban az épület teljes rekonstrukciója zajlott Kistelegdi István DLA (Doctor Liberalium Artium) tervező elképzelései szerint. A 415 millió forintot meghaladó értékű beruházás 2005-ben indult, amelyből 372,5 millió forint címzett támogatás, a Baranya megyei Önkormányzat önrésze pedig majdnem 42 millió forint volt. A megújult épületben kibővült a kiállítótér, korszerű elhelyezést nyert a díszkerámia raktár. A kiállítás tartalmi megújulásának is szemtanúi lehetnek a látogatók. A földszinti kiállítótermekben a Zsolnay építészeti kerámia fejlődését kísérhetik nyomon a historizáló díszítményektől a nagyszabású egyedi munkákig. A kiállítás újdonsága a Steindl Imre féle máriafalvi neogótikus oltár, a Maróti Géza tervezte Kacsás kút és a festőien dekorált falburkolólapokból összeállított válogatás. Az emeleti kiállítótermekben az 1870-es évektől az államosításig terjedő időszakban készült tárgyak kaptak helyet. A legkiválóbb tervezők elképzelései alapján készült gazd ag formavilágú, jellegzetes technikájú korai népies korsókat, az irizáló fényű eosin díszedényeket és a két világháború között készült porcelán plasztikákat tekinthetik meg a látogatók. Ismét látható lesz a népszerű Zsolnay emlékszoba, megnyílik a látogatók számára is a Zsolnay kerámiákkal díszített belső kert is.
A Malév 15 Szuhoj Superjetet venne
A Malév tizenöt Szuhoj Superjet repülőgép beszerzésének lehetőségét vizsgálja Borisz Abramovicsnak, a légitársaság elnökének szerdai bejelentése szerint.A hírügynökségi információk szerint nem kizárt, hogy a 15 gép vásárlásáról szóló szerződést 2008 első felében aláírják, írja a Népszabadság. (A Malév már korábban jelezte, hogy Fokker és CRJ 50-es gépeit el akarja adni.) A Szuhoj Superjet 100-as az első nemzetközi szabványoknak megfelelő orosz utasszállító gép, amelyből most készült el az első példány. A regionális közlekedésre kifejlesztett 75-95 személyes repülőt az állami UAC légiipari holdinghoz tartozó és katonai gépek gyártásában nagy tapasztalattal rendelkező Szuhoj gyártja. A gépre eddig 73 megerősített megrendelést és 39 opciót jelentettek be. Hosszabb távon ezer példányt terveznek gyártani a típusból. A gép berepülése 2007 végén kezdődik, az első példányokat pedig 2008 elején adják át a megrendelőknek. Egy gép ára 20-30 millió euró körül lesz. Az Abramovics érdekkörébe tartozó orosz AirUnion egymilliárd rubel (hozzávetőleg hétmilliárd forint) értékben kötvényeket bocsát ki október 8-ig, amelyből 15 Szuhoj Superje t árának előlegét akarja kifizetni novemberig. A gépek megvásárlásáról a Le Bourget repülőgépszalonon írtak alá a gyártóval szerződést, amelyben szerepel további 15 gép megvásárlásának opciója is.
Jön a Norwegian
A 2007-es nyári menetrendi időszakban a Norwegian naponta egy járatot indított az Oslótól 85 kilométerre, északra található Gardermoen repülőtérről. Magyar utasai közül bizonyára csak kevesen tudják, hogy a Norwegian Európa negyedik legnagyobb fapados légitársasága, Skandináviában pedig ebben a kategóriában az első helyet birtokolja. Ehhez képest aligha meglepő, hogy a Norwegian repüli az európai kontinens nyolcadik legforgalmasabb útvonalát, amely Oslo-Gardermoent köti össze Bergennel. A skandináv fapados az elmúlt évben 5,1 millió utast szállított (ami a FlyNordic forgalmával együtt elérte a 7 milliót), s idén legalább egymilliós forgalomnövekedésre számítanak. A légitársaság huszonkét Boeing B-737-300-as és nyolc MD-82-es géppel rendelkezik (utóbbiak azt követően kerültek a flottába, hogy a megvásárolták a Finnair érdekeltségébe tartozott FlyNordic-ot.)A Norwegian augusztus 30-án jelentette be, hogy mintegy 3,1 milliárd dollár értékben megrendelést adott a Boeing gyárnak 42 darab 189 személyes, B-737-800-as utasszállítóra. A gépeket 2009-2014 között szállítják le. Az üzlet 85%-át az amerikai EXIM Bank finanszírozza. A flottabővítéssel párhuzamosan a Norwegian megkezdte új útvonalai és bázisrepülőterei kialakítását is. Elsőként az Oslótól délre található Rygge repülőtérre telepítenek két új B-737-800-ast. Innen 2008 februárjában indulnak el az első járatok Európa 14 városába, köztük heti két alkalommal Budapestre is.
Bruttó árakat hirdet a British Airways
"Valós képet tükröz": a jegyár, a repülőtéri illeték valamint a szolgáltatási díj összegét együtt hirdeti a légitársaságBruttó árképzést vezet be és jelenít meg hirdetéseiben Magyarországon a British Airways. A légitársaság a jövőben egy összegként tünteti fel hirdetéseiben és a ba.com internetes oldalon a repülőút összköltségének valamennyi elemét, azaz a repülőjegy árát, a repülőtéri illetéket valamint a szolgáltatási díj összegét. A bruttó árképzés hazai bevezetésével a British Airways célja az, hogy pontos és transzparens információkkal lássa el az utasokat a repülőút valamennyi költségéről. A bruttó árképzést a Magyarországon működő klasszikus - teljes szolgáltatást nyújtó - légitársaságok közül elsőként, és a 2008. januárban életbe lépő EU direktívát is megelőzve vezeti be a British Airways.A repülőjegy árak kommunikációja Magyarországon az utóbbi években diverzifikált, de néha irreális képet mutat. Az egyes szolgáltatók által szélsőségesen alkalmazott, számos esetben az ingyenes utazás lehetőségét sugalló árképzés megtévesztő lehet az utasok számára.Ezen szempontokra tekintettel, és a transzparens árképzés iránti utazói igényekre válaszul a British Airways ezért úgy döntött, hogy a jövőben csak bruttó árakat jelenít meg hirdetéseiben Magyarországon és a ba.com internetes oldalon található magyar nyelvű foglalási rendszerben. Ez azt jelenti, hogy hirdetéseiben a légitársaság ezentúl, egy összegként hirdeti a repülőút árának valamennyi részköltségét; azaz a repülőjegy árát, a repülőtéri illetéket valamint a szolgáltatási díj összegét. A ba.com oldalon a légitársaság részletezi a jegy árát, az azt terhelő adókat és illetékeket és teljes árként ezek végösszegét láthatják az utasok."A British Airways már a legtöbb európai országban alkalmazza a bruttó árképzést. Az árképzési modell hazai bevezetésével légitársaságunk ezt a trendet kívánja követni és egyben eleget kíván tenni az utasok transzparens és pontos tájékoztatással kapcsolatos elvárásainak." - mondta Anna Ingham-Grant, a British Airways Magyarországért, Szlovákiáért és Cseh Köztársaságért felelős kereskedelmi igazgatója. "Mivel a bruttó árképzést versenytársainkat és a vonatkozó EU direktíva életbe lépését is megelőzve vezetjük be, áraink magasabbnak tűnnek majd, holott "csak" a teljes képet tükrözik. Hisszük, hogy az utasok a hiteles és pontos tájékoztatást lojalitásukkal honorálják." - tette hozzá az igazgató.A bruttó árképzés bevezetését követően a légitársaság legalacsonyabb, 26.000 forintba kerülő, retúr Budapest-London repülőjegye például, a repülőtéri illetékkel valamint a szolgáltatási díjjal együtt, a ba.com oldalon történő foglalás esetén, 48.900 forintként jelenik meg a légitársaság hirdetéseiben és honlapján. A nettó és a bruttó árképzés közötti különbséget érzékelteti az is, hogy egy korábban 145.800 forintért hirdetett retúr Budapest-London-Hong Kong repülőjegy árát a jövőben, a repülőtéri illetékkel és a szolgáltatási díjjal együtt, a ba.com oldalon történő vásárlás esetén, 202.400 forintként tünteti majd fel a British Airways.
Gianni szerint csokoládét enni ízutazás
A belgák krémesen, az angolok mentolosan, a németek töltelékkel, az olaszok szerelmesen, a magyarok mogyoróval szeretik a csokoládétGianni szerint egy falatka csokoládé elfogyasztása valóságos ízutazás, amely során megelevenedik nemcsak a kakaóbab ültetvények hangulata, hanem a "chocolatiére"-ek, a híres csokoládé készítő mesterek művészete is. Ha az aztékok kedvenc eledelének több fajtáját kóstoljuk meg az már szinte önmagában is egy íz-körutazás, hiszen az étcsokoládé ínyencségek, a krémes pralinék, a lágy tejcsokoládék, a pörkölt mogyorós bonbonok és a mogyorókrémes tejcsokoládék mind-mind magukban hordozzák készítőik csokoládé kultúrájának évszázados hagyományait, függetlenül attól, hogy francia, svájci, belga, olasz vagy magyar ínyencségekről van szó. Legyen szó akár a különlegességnek számító chilis, az ínyenceknek való mentolos vagy az ízhatást halmozó narancsos csokoládéról egy dolog biztos; minőségi csokoládét enni jó, pozitív élettani hatásai miatt pedig érdemes is, de ha átadjuk magunkat ennek az örömforrásnak csak mértékkel, és étkezés után tegyük, mondja a közkedvelt olasz séf.Talán nem is létezik még egy olyan csemege, amely olyan régre visszanyúló történelmi háttérrel büszkélkedhetne, mint a csokoládé. A kakaóbabot, a "quetzalcoatl"-ot már az aztékok is az isten ajándékának tekintették, amelyből a bab megpörkölésével, megőrlésével, majd víz hozzáadásával készítették el az élénkítő hatása miatt kedvelt "xocolatl"-ot. Az Újvilágba érkező Kolombuszt és társait lenyűgözte a furcsa ital, de arra, hogy az Európában is megkezdje hódító útját még mintegy száz évet kellett várni. Hernan Cortez, a spanyol hódító "csak" 1519-ben kóstolta meg a csokoládé főzetet, de hamar rájött, hogy ettől katonái gyorsabban és tovább menetelnek, ezért hajói már kakaóval megrakva tértek vissza Európába.A korai hagyományoknak megfelelően először az európaiak is italt készítettek a kakaó porból, de a 18. században már a kakaót különböző őrölt adalékanyagokkal, fehércukorral, ánizzsal, mandulával és vaníliával keverték össze, majd lassú tűzön felmelegítették és krémszerű anyagot készítettek belőle, amelyből azután táblákat formáltak és hagyták azokat kihűlni. Az évszázadok során a csokoládé készítés óriási fejlődésén ment keresztül és akárcsak a boroknál, ma már a jó minőségű csokoládéknál is léteznek különböző évjáratok, és létezik minden idők talán legkellemesebb szakmája; a hivatásos csokoládékóstoló is. De nézzük mit, és hogyan is kóstolnak a csokoládé somelier-ek.document.write('Csokik');Az eredeti csokoládé, azaz az étcsokoládé - ha nem számítjuk a fűszereket - a kakaóporon, kakaómasszán és kakaóvajon (kakaó származékok) kívül legfeljebb csak cukrot tartalmaz. Az étcsokoládék, amelyekben minél több a kakaó anyag, s minél kevesebb a cukor, annál "igazibbak". Az étcsokoládé kakaótartalma legalább 43%-os, de ideálisabb, ha 55-75% közötti. A keserűcsokoládék kakaótartalma még magasabb, 85-90%. Minél magasabb a kakaótartalom, élettanilag annál jobb minőségű a csokoládé. Az étcsokoládé készítésben először a francia és a belga "chocolatiére"-ek jeleskedtek. A híres csokoládékészítő mesterek és az "orr-ok" különösen nagy figyelmet fordítottak arra, hogy honnan szerzik be a kakaóbabot. A trinitario-i bab íze aromás, a venezuelai kissé narancsos, a ceyloni kellemes üde illatú, az ecuadori pedig kissé kávé ízű. Ezek az ízek, aromák és persze az apáról fiúra szálló kakaóbab pörkölési eljárások, mind-mind meghatározó szereppel bírtak és bírnak az étcsokoládé különlegességek ízének megkomponálásában. Az étcsokoládé rajongók számára igazi ínyencségnek számít a chili-s, borsos, vagy az európai ízlésvilághoz kicsit közelebb álló fekete ribizlis étcsokoládé.A 19. században változott a közízlés és az addigra már tekintélyes nagyságúra nőtt csokoládérajongók tábora vágyott arra, hogy kedvenc édessége lágyabb és krémesebb formában is élvezhető legyen. Ennek érdekében tejet akartak keverni a kakaóhoz, de a kezdetekben a kakaó és a tej összekeverése "nem ment simán", hiszen a tej nedvességtartalma természetes ellensége a kakaónak. Ezt az "édes problémát" először 1875-ben a svájci Daniel Peternek sikerült megoldania a tej kondenzálása, sűrítése révén és így lehetővé vált a világ első tejcsokoládéjának elkészítése, amely napjainkra talán még lágyabbá, tejesebbé és krémesebbé vált.Ebben a csokoládé fajtában már kevesebb, de legalább negyedrész kakaó származék és persze sok-sok tej, és cukor is van, amely az étcsokoládéval ellentétben a tejcsokoládét olyannyira lággyá és krémes teszi , hogy az a szájban szinte azonnal olvadni kezd. Az tejcsokoládé édes ízéhez kifejezetten jól illenek az olyan krémes töltelékek, mint például a mogyoró vagy az eper krém, de meglepően érdekes ízhatást kelt az édes gyümölccsel, például sárgabarack ízesítéssel készített tejcsokoládé."Más a helyzet Itáliában, mert mi olaszok a szerelem jeléül ajándékozzuk a csokoládét. Olaszországban 1861-ben, a gazdasági nehézségek miatt aromatikus olajokban gazdag mogyorót kevertek a kakaóhoz és néhány évvel később így készült el a híres "giandujotti", amely először a piemonti karneválon volt kapható." - mondja Gianni. "Erre a hagyományra építenek a ma már világszerte híres olasz mogyorós vagy a cseresznyés és likőrös pralinék, amelyeket a kávéházakban az espresszo kávéhoz adnak. A kicsi arany vagy ezüstpapírba csomagolt pralinék mellé, 1922 óta a párok szerelmes üzeneteket csomagolnak egymásnak." - teszi hozzá a közkedvelt olasz séf.A híres belga pralinék, azaz csokoládé bonbon-ok készítésének hagyománya szinte egyidős az olasz tradíciókkal. Léonidas és Godiva kortársa, Jean Neuhaus ugyanis 1912-ben alkotta meg az első "kompakt csokoládé burkolatot", így a belga mesterek szabadjára engedhették kreativitásukat és fantáziájukat és folyékony krémekkel, tejszínes nugáttal, krémes karamellel vagy a híres "gnache"-val tölthették meg a kis, szilárd csokiburkolatokat. Egy magára valamit is adó belga műhely legalább 70 féle szemet gyönyörködtető édes műremeket készít. Ezek valójában vajkrémből állnak, amelyet felvernek és emulgálnak, amíg különlegesen puha nem lesz, ezt követően pedig Cointreau-val, kávéval, csokoládéval, ananásszal, vaníliával vagy málnával ízesítik.A csatorna másik oldalán Angliában már megint teljesen más a helyzet. Az angolok a csokoládé-féleségekben elsősorban az energiaforrást keresik, ezért olyan népszerűek náluk a külöböző, finom keksz lapokon karamellel, mogyoróval és mogyoró nugáttal készített csokoládé szeletek és persze az 1962 óta gyártott ínyencség, a borsos mentafoundat-tal töltött csokoládé lapocska.Ha csokoládé ízutazásunkat Magyarországon fejezzük be, akkor nem lehet elmenni azon tények mellett, hogy az www.edestenyek.hu felmérése szerint a magyar lakosság 77 százaléka a csokoládét elsősorban íze miatt emeli le a polcokról, az esetek több mint harmadában hetente több alkalommal. Mi magyarok tejcsokoládé rajongók vagyunk, a hazai "íz-sorrendet" pedig a mogyorós / mandulás (44%), a marcipános (40%), a mogyorókrémes (29%), az alkoholtartalmú (26%) valamint az epres (25%) ízesítés vezeti."Bárhol járhatunk a világban, vagy bármely égtájról is választunk magunknak csokoládét, a lényeg az, hogy kiegyensúlyozott táplálkozásunk érdekében az édességeket, ezen belül a csokoládét, ne az étkezések helyett, hanem azt követően desszertként fogyasszuk el azért, hogy annak pozitív élettani hatásai érvényesüljenek." - mondta Győrki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakembere.Már a francia "chocolatiére"-ek is ismerték a csokoládé élettani hatásait, de mára már bizonyított tény, hogy 100 gramm étcsokoládé olyan mértékben csökkenti a vérnyomást, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21 %-kal lesz alacsonyabb. A csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvak gazdagok B1-, B2-, B6 vitaminokban, amelyek erősítik az immunrendszert. E-vitamin és ásványi anyag tartalmuk (magnézium, kálium, kalcium és réz) tartalmuk hatékony antioxidáns (szerepet játszik a szervezetben lévő szabad gyökök káros hatásai ellen való védelemben), a réz, mint nyomelem, elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez. A sötét étcsokoládé, a frissítő hatású theobromin tartalmának köszönhetően pedig hangulatjavító hatású.